ΠΑΟΚ: Το (απαραίτητο) διπλό, αντίδοτο στο άγχος του σκληρού προγράμματος

Mοιάζει με κλισέ. Με μια νίκη σήμερα (28/2, 17:00) στη Λάρισα ο ΠΑΟΚ έχει πολλά να κερδίσει, με μια ήττα δεν χάνεται μεν, αγχώνεται δε. Αιτία το σκληρό πρόγραμμα…

Δύσκολα μπορεί κάποιος να εστιάσει σε αυτό το παιχνίδι, μια και οι αστάθμητοι παράγοντες είναι αρκετοί. Οι γηπεδούχοι του Παπανικολόπουλου που θέλουν βέβαια πάση θυσία το ματς, έχουν δύο καινούριους παίκτες (Γουάσπουν, Ουάσιγκτον) και ουχί τον τρομερά επιδραστικό Ουέμπ που κάνει ήδη σπουδαίες εμφανίσεις στη Μούρθια. Και ο ΠΑΟΚ; Με βάση πάντα το πρόγραμμα που έχει στη συνέχεια, ένα διπλό στην Λάρισα θα ήταν ικανή και αναγκαία συνθήκη για… αναμμένους πυρσούς στο σύντομο ταξίδι της επιστροφής στην Θεσσαλονίκη, αλλά ο Λυκογιάννης έχει ένα ντεμπούτο (Κάρτερ), έναν ανέτοιμο παίκτη (Κακλαμανάκη) και την διαχείριση ενός άλλου που επηρεάζεται από το σχετικό ντόμινο των αλλαγών (Τέρνερ).

Όλα τα παραπάνω και το διαφορετικό στυλ (αλλά και ισορροπίες) που έχουν οι δύο ομάδες δημιουργούν μια σπαζοκεφαλιά στην μπασκετική ανάλυση του ματς. Ωστόσο κάποιες σταθερές προσφέρουν μια θρεπτική τροφή για σκέψη…

Οι γηπεδούχοι στα 7 εντός έδρας παιχνίδια τους σκοράρουν 78.9 πόντους μέσο όρο με 27.5/56.7 σουτ (δημιουργεί εφιάλτες αυτό το… 12.1/27.7 τρίποντα), 16 βολές, 11.6 επιθετικά ριμπάουντ (μεγάλο το νούμερο αλλά με Ουέμπ στο ρόστερ), 14 ασίστ για 17.3 (!) λάθη και 5.9 κλεψίματα. Πόσο μπορούν τα παραπάνω να επαληθευτούν στην μετά Ουέμπ εποχή; Ειδικά από την στιγμή που ο ΠΑΟΚ μακριά από το Παλατάκι δείχνει αρκετά αδύναμος με 69.9 πόντους επίθεση (25.1/59 σουτ, εκ των οποίων 7.4/20 τρίποντα), 16.6 βολές, 9 επιθετικά ριμπάουντ, 13 ασίστ για 15 λάθη και 7.3 κλεψίματα.

Εκείνα τα plus17 λάθη των Λαρισαίων σε μέσο όρο στο σπίτι τους πρέπει να εκμεταλλευτεί ο ΠΑΟΚ και να προσπαθήσει να κρατήσει τους γηπεδούχους σε αυτά τα επίπεδα… απροσεξίας. Φυσικά πρέπει να κόψει ακόμα κάποια από αυτά τα 11.6 επιθετικά ριμπάουντ και από τα 12 εύστοχα τρίποντα. Με λίγα λόγια… ΑΜΥΝΑ περιφερειακά και πάνω από το καλάθι και παράλληλα επιθετική συνέπεια με την λογική στα 59 σουτ τα εύστοχα να πλησιάσουν τα 60. Πέντε πιο εύστοχα από το μέσο του όρο…; Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο, έστω και με αυτή την προβληματική δημιουργία. Να η χρησιμότητα του Κάρτερ, χρόνια τώρα καλού σουτέρ από μακριά…

Και ακόμα… Πέρα από τα κλασσικά περί ρυθμού (αλλίμονο αν ο ΠΑΟΚ ακολουθήσει το λαρισαϊκό ραν εντ γκαν) και περί περιφερειακού κυνηγητού, ο Δικέφαλος είναι απαραίτητο να χαμηλώσει και ορισμένα άλλα «ζητηματάκια». Όπως αυτές οι 24 βολές ανά αγώνα που προσφέρει στους αντιπάλους του ή οι 15.8 ασίστ και τα 17.5/31.2 δίποντα, ποσοστό πάνω από 56%, ή τέλος και οι 80 πόντοι σε μέσο όρο παθητικό.

Επίσης θα πρέπει ο ΠΑΟΚ να αναγκάσει την Λάρισα να μείνει σταθερή σε ότι προσφέρει σε μέσο όρο στους αντιπάλους της σε δίποντα (20/37), ασίστ (18) και λάθη (12.5). Αν δηλαδή ο Δικέφαλος βγάλει αυτά τα νούμερα (μεταξύ άλλων) στο ματς… ΚΕΡΔΙΖΕΙ. Αν πάλι παρουσιάσει την γνωστή οδυνηρή αναλογία ασίστ-λαθών των 4 τελευταίων αγώνων (12-16) οι πιθανότητες του «διπλού» μειώνονται δραματικά.

Τέλος ο Λυκογιάννης δούλεψε όλη αυτό το διάστημα με τη λογική να αυξήσει τα κέρδη του με δράση ισορροπίας, έχοντας στο κάδρο και το κομμάτι στο οποίο υστερεί η Λάρισα (φροντ λάιν) από τη δική του 5άδα «ψηλών», ενώ οι εντολές του είναι ξεκάθαρες για την 4άδα των περιφερειακών του Παπανικολόπουλου. Οι Μπράουν, Ρας, Σμιθ, Παπαδάκης σουτάρουν 13.7/31.7 εντός πεδιάς σε κάθε ματς, εκτελώντας 18 τρίποντα ανά αγώνα. Οι 4 τους έχουν ακόμα σε μέσο όρο 10.2 ασίστ και 7.8 λάθη. Προφανής ο λόγος που ο κόουτς του ΠΑΟΚ ασχολήθηκε τόσο πολύ με τον περιορισμό τους. Και με τα ντράιβ του Σμιθ… Τα υπόλοιπα… επί του παρκέ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
  • Τελευταία Νέα
Scroll to Top