ΠΑΟΚ: Μάθημα αυτοπεποίθησης και θεμελίωση νοοτροπίας

“…Επίσης θα πρέπει ο ΠΑΟΚ να αναγκάσει την Λάρισα να μείνει σταθερή σε ότι προσφέρει σε μέσο όρο στους αντιπάλους της σε δίποντα (20/37), ασίστ (18) και λάθη (12.5). Αν δηλαδή ο Δικέφαλος βγάλει αυτά τα νούμερα (μεταξύ άλλων) στο ματς… ΚΕΡΔΙΖΕΙ. Αν πάλι παρουσιάσει την γνωστή οδυνηρή αναλογία ασίστ-λαθών των 4 τελευταίων αγώνων (12-16) οι πιθανότητες του «διπλού» μειώνονται δραματικά”.

Aυτή ήταν η κατάληξη του κειμένου που ανάρτησε ο υπογράφων το πρωί της Κυριακής για το ματς του ΠΑΟΚ στην Λάρισα. Για να δούμε… Ο Δικέφαλος είχε χθες 22/39 δίποντα (αντί 20/37), έδωσε 20 ασίστ (αντί για 18), και έκανε 9 λάθη (αντί για 12.5). Και ΚΕΡΔΙΣΕ. Έστω στην παράταση… Και αυτή η αναλογία ασίστ-λαθών από το 12-16 πήγε στο 20-9. Απίστευτη πρόοδος…

Το σπορ συνδυάζεται απόλυτα με αριθμούς και αυτοί λένε πολλές φορές την αλήθεια. Την είπαν και για το παιχνίδι στο κλειστό της Νεάπολης. Σε μεγάλο ποσοστό… Ξέφυγε λίγο το “πράμα” στα σουτ της βασικής περιφερειακής 4άδας του Παπανικολόπουλου. Σε μέσο όρο εντός έδρας οι Σμιθ, Μπράουν, Ρας, Παπαδάκης έφταναν τα 31.7 σουτ, χθες στο 40λεπτο επιχείρησαν 38. Ξέφυγε και στα τρίποντα, αφού τα 12/28 μέσο όρο στην Λάρισα έγιναν 14/30 (στο 40λεπτο).

Η βελτίωση του ΠΑΟΚ σε σχέση με το τι έκανε στα προηγούμενα εκτός έδρας παιχνίδια του ήταν μεγάλη. Οι 69.9 πόντοι έγιναν 78 (πάντα για το 40λεπτο), τα 25/59 σουτ έγιναν 29/59, οι 16.6 βολές… 19, οι 13 ασίστ… 20 και τα 15 λάθη έγιναν 9. Και όλα αυτά με την Λάρισα να μένει εντυπωσιακά σταθερή στις εντός έδρας επιδόσεις της, μειώνοντας μάλιστα τα λάθη της από τα 17.3 σε 14. Αυτό ενισχύει την επιτυχία της ομάδας του Λυκογιάννη στο επιθετικό κομμάτι όπου υπήρχε πρόβλημα τελευταία.

Σημαντικό και το ότι οι γηπεδούχοι πήραν σχεδόν 4 επιθετικά ριμπάουντ λιγότερα από τον εντός έδρας μέσο όρο τους (η απουσία Ουέμπ…). Σημαντικό ακόμα και το ότι ο ΠΑΟΚ δέχθηκε 8 λιγότερες βολές απότι συμβαίνει μέχρι τώρα σε μέσο όρο… Και τέλος αναφορικά με αριθμούς; 11/24 δίποντα χθες η Λάρισα, 17.5/31 δεχόταν σε μέσο όρο ο Δικέφαλος, ο οποίος μείωσε χθες κατά 4 τις ασίστ που δέχεται ανά αγώνα.

Στο τεχνικό κομμάτι φάνηκε με το καλημέρα η απόφαση του Λυκογιάννη να χρήσει βασικό άσο τον Γκρίφιν και να του δίνει βοήθειες με Λοβ και Τέρνερ (πολύ λιγότερο στο “1” ως δυάρι πλέον), αφού στα σμολ φόργουορντ είναι καλυμένος με Κάρτερ, Καμπερίδη. Αυτοί θα κουβαλήσουν το καράβι μέχρι το τέλος με την ικεσία να μετατρέπεται σε κραυγή απελπισίας μέσα από το “Παλατάκι”. “Μα είναι δυνατόν να είναι τόσο κακός φέτος ο Παπαντωνίου; Πότε θα δώσει έστω ένα 30%;”. Αν και αυτός-έστω τώρα στο τελείωμα-κάνει ένα βήμα μπροστά, η ομάδα μπορεί να στοχεύσει και κάτι παραπάνω, αφού πλέον στα ματς θα παίζονται οι αντοχές του Γκρίφιν στη πίεση που θα δέχεται από 3 και 4 διαφορετικούς αντίπαλους παίκτες.

Στην Λάρισα πάντως φάνηκε η επίδραση του Λυκογιάννη στο θυμικό της ομάδας. Άρνηση στην παράδοση, λυσσαλέο κυνηγητό από τα μέσα της 2ης περιόδου κυρίως, ακόμα και στο -6 με το ματς να… γλυστρά επικίνδυνα στην παράταση… Και ακόμα αυτοπεποίθηση σε άμυνα, επιμονή στην επίθεση, ίσως και το τρικ με το να ανεβοκατεβαίνουν (με ταχύτητα) οι ψηλοί στην περιφέρεια για να κλείσουν σουτ ή πάσα των κοντών, μια και στο ινσάιντ γκέιμ η Λάρισα υστερεί, ακόμα και αν πάρουν οι ψηλοί της τη μπάλα σε καλό χρόνο και χώρο.

Βέβαια στο αμυντικό κομμάτι ο ΠΑΟΚ πληγώθηκε από δύο οδυνηρά coast to coast σε ελάχιστο χρόνο στο τέλος δύο περιόδων, αλλά και από τα απίθανα τρίποντα των γηπεδούχων από το… Βόλο. Ανάλογα στο επιθετικό κυριαρχεί η ατομική ενέργεια (οι 20 ασίστ είναι κάτι άλλο όπως βγήκαν χθες), καθώς εκ των πραγμάτων λείπουν συνεργασίες και αυτοματισμοί. Λείπουν και τα εύκολα καλάθια στους αιφνιδιασμούς (σε έναν που επιχειρήθηκε, έγιναν όλα λάθος) αφού ο ΠΑΟΚ έχει ακόμα θέμα στο εύκολο ριμπάουντ σε πρώτο χρόνο και στην πρώτη πάσα σε ταχύ γκαρντ. Λείπει και η ατομική δημιουργία από τους ψηλούς, ώστε η ομάδα να στηρίζεται σε περισσότερη ισορροπία. Ναι, αλλά ο αρχικός στόχος ήταν συγκεκριμένος, δεν έβλεπε ποτέ στα ψηλά, σε 6άδες (άνοιξε η όρεξη…) και 4άδες. Για να τα είχε ο ΠΑΟΚ όλα τα παραπάνω το μπάτζετ ίσως θα έπρεπε να εκτιναχθεί και να θυμίσει άλλες πρόσφατες εποχές ανοικτών, αλλά άδειων πορτοφολιών.

Βέβαια δεν γίνεται και ο Λυκογιάννης να καλύψει τις παραπάνω αδυναμίες ανοίγοντας την βαλίτσα των θαυμάτων. Αν τόκανε, δεν θα δούλευε στον ΠΑΟΚ, αλλά στο Κρασνοντάρ (Κουμπάν) ή στη Λυών (Βιλερμπάν). Μένει να το κάνει την επόμενη σεζόν, όταν θα δομήσει με τα υλικά που θέλει ο ίδιος την δική του ομάδα. Μέχρι τότε…;

Ο ΠΑΟΚ καλείται να φανεί συνεπής στην διεκδίκηση των παιχνιδιών, να είναι ανταγωνιστικός στο δύσκολο πρόγραμμα που έχει μπροστά του, αν μπορέσει να “τσιμπήσει” και μια νίκη από την επόμενη βασανιστική 3άδα αγώνων με Προμηθέα, ΑΕΚ, Άρη, ώστε και ο Χατζόπουλος να χαίρεται για το οτι η συμμετοχή του βγάζει αποτέλεσμα και στο παρκέ και ο κόσμος να είναι ζεστός για να φτάσει η ΑΜΚ στο μακρινό (αντικειμενικά και λόγω συνθηκών) στόχο του μισού εκ. ευρώ. Nίκες όμως όπως οι χθεσινές θεμελιώνουν χαρακτήρα, κτίζουν DNA και νοοτροπία νικητή. Το να ξέρεις να κερδίζεις όταν τα παιχνίδια καίνε, είναι μάθημα αυτοπεποίθησης, απόλυτα χρήσιμο για το μέλλον.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
  • Τελευταία Νέα
Scroll to Top