Το αφιέρωμα του ΕΣΑΚΕ για την επέτειο της Γενεύης

Συμπληρώνονται σήμερα (26/3) 30 χρόνια από την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης από τον ΠΑΟΚ, ύστερα από τη νίκη του στον τελικό της Γενεύης επί της Σαραγόσα με 76-72.

Είναι το δεύτερο στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ ευρωπαϊκό τρόπαιο σε συλλογικό επίπεδο. Το πρώτο το είχε κατακτήσει 23 χρόνια νωρίτερα από το 1991, το 1968 ο άλλος «Δικέφαλος» του ελληνικού αθλητισμού, η ΑΕΚ.

Παράλληλα η νίκη του ΠΑΟΚ στον 24ο τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης, ήταν η αφετηρία για μια «χρυσή» δεκαετία για τις ελληνικές ομάδες στις διεθνείς διοργανώσεις. Ακολούθησαν άλλα έξι από τα συνολικά 19 ευρωπαϊκά τρόπαια του ελληνικού μπάσκετ σε συλλογικό επίπεδο.

Το 1993 την «σκυτάλη» από τον ΠΑΟΚ πήρε ο Άρης που κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης. Ένα χρόνο αργότερα, το 1994, ο «Δικέφαλος του Βορρά»… σήκωσε στην Τεργέστη το Κύπελλο Κόρατς. Το 1996 ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το πρώτο στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης (τον πρόδρομο της Ευρωλίγκας), το ’97 ήταν η σειρά του Ολυμπιακού να «σηκώσει» το Πρωταθλητριών και του Άρη το Κόρατς.

Ο τελικός της Γενεύης έχει μείνει αλησμόνητος για την παθιασμένη εμφάνιση των παικτών αλλά και των 6.000 φίλων του ΠΑΟΚ που ταξίδεψαν στην Ελβετία και μετέτρεψαν την «Σάλα Πατινουάρ» σε Αλεξάνδρειο (τότε έδρα του «Δικέφαλου»).

Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ Νίκος Βεζυρτζής προσπαθεί να ηρεμήσει τους φίλους της ομάδας στο διάστημα της διακοπής

Στο 26’ ο τελικός λίγο έλειψε να… τιναχθεί στον αέρα όταν με το σκορ 41-41 οι διαιτητές διέκοψαν προσωρινά τον αγώνα λόγω ρίψης αντικειμένων.Ο Παναγιώτης Φασούλας, που είδε τα τελευταία 14’ του τελικού από τον πάγκο λόγω αποβολής με πέντε φάουλ, πήρε το μικρόφωνο για να ηρεμήσει το κοινό και να συνεχιστεί ο αγώνας: «Σταματήστε. Αφήστε μας, να κερδίσουμε, το σκορ είναι 41-41».

Πρωταγωνιστής του θριάμβου του ΠΑΟΚ ήταν ο Μπάνε Πρέλεβιτς, που πέτυχε 31 πόντους συνολικά και ήταν εκείνος ο οποίος πήρε στις… πλάτες του, τον «Δικέφαλο του Βορρά» στα τελευταία λεπτά.

Ακόμη ξεχώρισαν από τον ΠΑΟΚ του Ντράγκαν Σάκοτα, ο Κέν Μπάρλοου, ο οποίος σκόραρε 20 πόντους και ο Νίκος Σταυρόπουλος που πέτυχε 15 και έκανε 4 κλεψίματα.

Παίκτες, προπονητές, διοίκηση και φίλαθλοι του «Δικέφαλου» ξέσπασαν σε έξαλλους πανηγυρισμούς με το σφύριγμα της λήξης και μετά από 7 χρόνια αναμονής για έναν τίτλο (από το 1984 και το Κύπελλο Ελλάδας στον τελικό των «ξυρισμένων κεφαλιών» κόντρα στον Άρη) και την… πλήρωσε το τρόπαιο.

Το τρόπαιο του Κυπέλλου Κυπελλούχων έσπασε μέσα στους πανηγυρισμούς και ο αρχηγός του ΠΑΟΚ Παναγιώτης Φασούλας δήλωνε ότι: «Αν και σπασμένο είναι το πολυτιμότερο αντικείμενο που έχω κατακτήσει στην καριέρα μου».

Ο Νίκος Βεζυρτζής, πρόεδρος του «Δικέφαλου» που συνέδεσε το όνομα του με την «αναγέννηση» της ομάδας, είπε προφητικά: «Το Κύπελλο αν και σπασμένο θα είναι αυτό πάνω στο οποίο θα θεμελιωθεί το γήπεδο του ΠΑΟΚ»!

«Οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ είναι οι καλύτεροι στον κόσμο», έλεγε ενθουσιασμένος ο Μπάνε Πρέλεβιτς, ο οποίος με σεμνότητα εξηγούσε ότι: «Δεν νομίζω ότι εγώ κέρδισα στο τέλος την Σαραγόσα».

Ο ΠΑΟΚ της σεζόν 1990-91: Όρθιοι από αριστερά: Σάκοτα (προπονητής), Παπαχρόνης, Μπάρλοου, Φασούλας, Μακαράς, Τ. Κατσίκης, Λάϊος (βοηθός προπονητής). Καθιστοί από αριστερά οι Κόρφας (δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στους ευρωπαϊκούς αγώνες), Ιωάννου, Μπουντούρης, Σταυρόπουλος, Μαματζιόλας, Ν. Κατσίκης, Πρέλεβιτς

Οι συνθέσεις του τελικού:

ΠΑΟΚ (Σάκοτα): Σταυρόπουλος 15 (1), Πρέλεβιτς 31 (3), Μπάρλοου 20, Μακαράς, Φασούλας 7, Ιωάννου 3, Παπαχρόνης, Μπουντούρης.

ΣΑΡΑΓΟΣΑ (Κομάς): Π. Αρθέγκα 1, Ντέιβις 24 (4), Φ. Αρθέγκα 17 (1), Μαγκί 17, Αντρέου 8, Ρουίθ 5, Θαπάτα, Ερνάντεθ, Μουρθία.

Η πορεία του ΠΑΟΚ προς τον τελικό της Γενεύης:

ΦΑΣΗ ΟΜΙΛΩΝ 

Σαραγόσα – ΠΑΟΚ: 70-64

ΠΑΟΚ – Ερυθρός Αστέρας: 91-80

ΠΑΟΚ – Χάποελ Γκαλίλ Ελιόν: 107-77

ΠΑΟΚ – Σαραγόσα: 112-102

Ερυθρός Αστέρας – ΠΑΟΚ: 91-75

Χάποελ Γκαλίλ Ελιόν – ΠΑΟΚ: 80-79

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

ΠΑΟΚ – Ντιναμό Μόσχας: 95-82

Ντιναμό Μόσχας – ΠΑΟΚ: 75-63

Πηγή: esake.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
  • Τελευταία Νέα
Scroll to Top