Παρέμβαση Εισαγγελέα, ΕΛΑΣ και υπουργών ζητά ο Αυγενάκης για τις εκλογές!

Την αντίθεσή του με το ενδεχόμενο διεξαγωγής των εκλογών της ΕΟΚ στις 30/5 στη Λεωφόρο επανέλαβε ο Λευτέρης Αυγενάκης και κάλεσε τις αρμόδιες Αρχές να τηρήσουν τη νομιμότητα.

«Ουδείς υπεράνω του νόμου», επισημαίνει ο υφυπουργός Αθλητισμού, ενώ τονίζει ότι η Ομοσπονδία παραπλανά και θέτει σε κίνδυνο τα μέλη της.

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου

«Ουδείς υπεράνω του νόμου» τονίζει ο κ. Αυγενάκης και υπογραμμίζει ότι η προσωρινή διοίκηση της Ομοσπονδίας μπάσκετ παραπλανά τα μέλη της, τα εκθέτει σε υγειονομικό κίνδυνο και αγνοεί τόσο τα ισχύοντα μέτρα προστασίας και περιορισμού εξάπλωσης του Covid-19, όσο και το νομοθετικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί για την διενέργεια εκλογών

Τις νόμιμες ενέργειές τους στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, αναφορικά με την πρόθεση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης για διενέργεια Γενικής Συνέλευσης και Αρχαιρεσιών με δια ζώσης παρουσία εκπροσώπων των σωματείων την Κυριακή 30 Μαΐου, ζήτησε με Αναφορά του ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, από:
* τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη,
* τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά,
* τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Μιχάλη Καραμαλάκη,
* την Προϊσταμένη Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου και
* τον Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελο Μπίνη,
* με κοινοποίηση στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.
Ο κ. Αυγενάκης επισημαίνει ότι, για τη συγκεκριμένη πρόσκληση προς συνάθροιση εκατοντάδων εκπροσώπων σωματείων μπάσκετ στο γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης» το πρωί της προσεχούς Κυριακής, εν μέσω πανδημίας, δεν έχει ζητήσει σχετική άδεια από τις αρμόδιες αρχές η προσωρινή διοίκηση της ΕΟΚ και ο πρόεδρός της, Γιώργος Βασιλακόπουλος και δεν έχει κατατεθεί ή εγκριθεί υγειονομικό πρωτόκολλο.
Υπενθυμίζει, επιπλέον, ο Υφυπουργός Αθλητισμού τη χτεσινή τοποθέτηση του κ. Χαρδαλιά πως «τέτοιες αυθαίρετες και εκτός υγειονομικού πλαισίου και διαδικασίας αδειοδότησης πρωτοβουλίες – συναθροίσεις, εγκυμονούν εξαιρετικά σημαντικούς κινδύνους για την δημόσια υγεία και δεν επιτρέπονται» και υπογραμμίζει ότι η προσωρινή διοίκηση της ΕΟΚ και ο πρόεδρός της, εν γνώσει τους παραπλανούν τα μέλη τους, τα εκθέτουν σε υγειονομικό κίνδυνο και αγνοούν τόσο την ισχύουσα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα μέτρα προστασίας και περιορισμού εξάπλωσης του Covid-19, όσο και το νομοθετικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί για την διενέργεια εκλογών.
Ο κ. Αυγενάκης τονίζει, παράλληλα, στην αναφορά του πως:
* λαμβάνοντας υπόψιν τις συνθήκες τις πανδημίας νομοθετήθηκε έγκαιρα και δόθηκε διέξοδος σε αθλητικές Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σωματεία, ώστε να διεξάγουν νόμιμα και δημοκρατικά τις εκλογές για ανάδειξη νέων Δ.Σ. μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «ΖΕΥΣ»
* με αυτό το νομοθετικό πλαίσιο διεξήγαγαν εκλογές 47 ομοσπονδίες μέχρι σήμερα, με απόλυτη διαφάνεια, νόμιμα, αδιάβλητα και χωρίς να υποβληθεί καμία απολύτως ένσταση,
* η ΕΟΚ όφειλε να ακολουθήσει την νομιμότητα και το νομοθετικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί από την Πολιτεία, όπως έπραξαν άλλες 47 ομοσπονδίας, δεδομένου ότι κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου, αντιθέτως, εκ του Συντάγματος, όλοι είμαστε ίσοι έναντι αυτού.
Ολόκληρη η αναφορά του Υφυπουργού Αθλητισμού:
«Αξιότιμοι,
Με την παρούσα θα ήθελα να θέσω υπόψιν σας ότι την Κυριακή 30.05.2021 και ώρα 11 π.μ. έχει προκηρυχθεί από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης η διενέργεια Γενικής Συνέλευσης και Αρχαιρεσιών για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία θα λάβει χώρα στο γήπεδο «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ», στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, με φυσική παρουσία των εκατοντάδων εκλεκτόρων.
Την διενέργεια αυτή, των αρχαιρεσιών, πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα, καθώς δεν έχει ενημερωθεί καμία αρμόδια αρχή (Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Επιτροπή Λοιμωξιολόγων και ΕΟΔΥ), ούτε και έχει ληφθεί κάποια άδεια για την συνάθροιση αυτή, ενώ δεν έχει κατατεθεί ή εγκριθεί κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο.
Έχοντας απευθύνει σχετικό ερώτημα στον πρόεδρο του ΕΟΔΥ κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα και στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλιά, για το αν έχει υποβληθεί από την ΕΟΚ σχετικό αίτημα και εάν επιτρέπεται τέτοια συνάθροιση σε καιρό πανδημίας και περιορισμών, λάβαμε την από 25.5.2021 απάντηση από τον αρμόδιο Υφυπουργό, ότι ουδέποτε υποβλήθηκε αίτημα για άδεια διεξαγωγής Γενικής Συνέλευσης από την ΕΟΚ, ούτε εστάλη υγειονομικό πρωτόκολλο για έγκριση από την Επιτροπή Λοιμοξιολόγων, όπως προβλέπεται.
Επίσης, πολύ σωστά, κατά την άποψη μας, επισημαίνει ο αρμόδιος Υφυπουργός ότι «τέτοιες αυθαίρετες και εκτός υγειονομικού πλαισίου και διαδικασίας αδειοδότησης πρωτοβουλίες – συναθροίσεις, εγκυμονούν εξαιρετικά σημαντικούς κινδύνους για την δημόσια υγεία και δεν επιτρέπονται».
Τέλος, δέον να σημειωθεί ότι η ΕΟΚ, δια του προσωρινού Προέδρου και των λοιπών μελών της προσωρινής της διοίκησης, ισχυρίζεται ότι δεν απαιτείται να λάβει καμία άδεια, όπως πάλι πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα. Δηλαδή, εν γνώσει της, φαίνεται να παραπλανά την κοινή γνώμη, αλλά και τα ίδια της τα μέλη, τα οποία εκθέτει σε υγειονομικό κίνδυνο, πέραν του ότι αγνοεί όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και την ισχύουσα ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 2141, 22/05/2021) για τα μέτρα προστασίας και περιορισμού εξάπλωσης του Covid-19, καθώς και το νομοθετικό πλαίσιο που η Πολιτεία έχει θεσπίσει για την διενέργεια αρχαιρεσιών.
Επειδή, κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου.
Επειδή, φροντίσαμε έγκαιρα να νομοθετήσουμε, λαμβάνοντας υπόψιν τις συνθήκες τις πανδημίας και να δώσουμε διέξοδο σε αθλητικές ομοσπονδίες, ενώσεις και σωματεία, ώστε να διεξάγουν νόμιμα και δημοκρατικά τις εκλογές για ανάδειξη νέων Δ.Σ. μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «ΖΕΥΣ» με την διάταξη του άρθρου 45 του ν. 4778/2021, το οποίο εξειδικεύθηκε με την Υ.Α. οικ. 72664/23.2.2021.
Επειδή, με βάση το ως άνω νομοθετικό πλαίσιο διεξήγαγαν εκλογές 47 ομοσπονδίες μέχρι σήμερα, με απόλυτη διαφάνεια, νόμιμα, αδιάβλητα και χωρίς να υποβληθεί καμία απολύτως ένσταση.
Επειδή, η ΕΟΚ όφειλε να ακολουθήσει την νομιμότητα και το νομοθετικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί από την Πολιτεία, όπως έπραξαν άλλες 47 ομοσπονδίας, δεδομένου ότι κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου, αντιθέτως, εκ του Συντάγματος, όλοι είμαστε ίσοι έναντι αυτού.
Ως εκ τούτου, παρακαλώ για τις νόμιμες ενέργειές σας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
  • Τελευταία Νέα
Scroll to Top