ΑΝΑΛΥΣΗ: Ηρακλής 2021-2022, τα συν και τα πλην

Με την απόκτηση των Ρέτζι Λιντς και Τόνι Ντάγκλας ο Ηρακλής ολοκλήρωσε πολύ δυνατά την προσπάθεια του για τη δημιουργία μιας νέας ομάδας, που θα στηριχθεί στην περιφέρειά της, στο μακρινό σουτ και στο uptempo παιχνίδι. Ας την “δούμε” από πιο κοντά… 
Αν μπορέσει να στηριχθεί αυτό και από τους ψηλούς, που έχουν δύναμη, τότε σαφώς και θα πρέπει να αναμένεται καλύτερος σε όλα τα επίπεδα και φυσικά πολύ ανώτερος σε σχέση με το περσινό “ναυάγιο”. Χειρότερα, βέβαια, δεν επιτρέπεται να πάει, αλίμονο!
– Στα γκαρντ ο Ηρακλής πήρε τον Ράιαν Γούλριτζ, που είναι καλός στο ανοικτό γήπεδο, τον Τόνι Ντάγκλας, που είναι πολύ έμπειρος, παίκτης παραστάσεων υψηλού επιπέδου, πολλά χρόνια ΝΒΑερ, για να εναλλάσσονται με τον Έλστον Τέρνερ που είναι lethal σουτέρ και δημιουργός του σουτ του, και τον Κώστα Παπαδάκη, αλλά και τον Γιώργο Φίλλιο, που αμφότεροι πρέπει να βρεθεί τρόπος να έχουν καλά λεπτά συμμετοχής.
– Αν προστεθεί και ο σουτέρ Ράιαν Τέιλορ (βαρόμετρο για εμάς στο φετινό πλάνο, μαζί με τον Ντάγκλας) που στημένος θα περιμένει τις έξω πάσες του Ντάγκλας και του Τέρνερ για να εκτελέσει, μαζί με τον θρασύ και μαχητικό Αγραβάνη, συν τον πολυτάλαντο Πετανίδη, που κι αυτοί πρέπει να βρουν λεπτά, τότε η περιφέρεια μοιάζει αρκετά απειλητική για τις αντίπαλες άμυνες.
– Στο “4”, θέση που ο Ηρακλής “πόνεσε” πέρσι, με τον Κουζέλογλου και τον ψηλό σουτέρ Μάικλ Φίνκε ελπίζει πως θα είναι καλύτερος. Κι εκεί που πρέπει να είναι καλύτερος είναι στην άμυνα και όχι τόσο στην επίθεση. Εκεί πόνεσε πέρσι, μια και οι γύρω-γύρω απ’ τον Καββαδά τον άφηναν μόνο του και τα ριμπάουντ πήγαιναν περίπατο. Επιθετικά και οι δύο μπορούν να συνεισφέρουν, έχουν σουτ, έχουν μάκρος, έχουν κινήσεις, αλλά θα πρέπει να το δείξουν, ιδίως ο Αμερικανός, στο παρκέ. Κρίσιμη θέση…
– Στο “5” ο Λιντς είναι πολύ δυνατός αμυντικά, κορυφαίος μπλοκέρ και καλός στο roll-in. Η “χημεία” του με τον Γούλριτζ και τον Ντάγκλας είναι “κλειδί”, για να μπαίνει και στο επιθετικό παιχνίδι της ομάδας. Οι έμπειροι Σκορδίλης, Χαριτόπουλος θα είναι καλές λύσεις απ’ τον πάγκο.
Γενικά ο Ηρακλής μοιάζει να έχει κάνει καλές επιλογές, αλλά όλα κρίνονται στο γήπεδο, καθώς και πέρσι τα ίδια λέγαμε και όλοι συμφωνούσαν. Η “χημεία” είναι πολύ σημαντικό στοιχείο σε μια ομάδα και οι ρόλοι πρέπει να είναι ξεκάθαροι. Πέρσι αυτό μπερδεύτηκε.
Φέτος αυτό φαίνεται λίγο πιο ξεκάθαρο (οι μπάλες θα πηγαίνουν στον Ντάγκλας, οκ) και το ζητούμενο είναι να στηριχθεί η ομάδα στους πρώτους μήνες. Οι περσινές πρώτες ήττες έφεραν μεγάλη αναστάτωση στο mindset όλων μέσα στην ομάδα και το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό. Η στήριξη του κόσμου είναι απαραίτητη, αλλά δε θα γίνει και ανοχή.
Υπάρχει ένα ζήτημα, λοιπόν, όσον αφορά στο πως 10 νέοι και ξένοι μεταξύ τους παίκτες θα μπορέσουν να γίνουν ομάδα και να έχουν αποτελέσματα, γιατί η πίεση πάντα θα υπάρχει σε μια μεγάλη ομάδα. Αυτό το ξέρει ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, που είναι πολύ έμπειρος σε δύσκολες καταστάσεις, έχει διαχειριστεί πράγματα στην Εθνική ομάδα που λίγοι ξέρουν και με τις επιλογές του έδειξε ότι θέλει να παίξει “κάτι” φέτος με τον Ηρακλή.
Βεβαίως και παίρνει ρίσκα με τόσο περιφερειακό παιχνίδι και τρίποντο, αλλά πλέον το μπάσκετ έτσι πάει, όλοι παίζουν έτσι, η ταχυδυναμική είναι το “κλειδί” και ο Ηρακλής δεν μπορεί να μείνει πίσω. 
Δεύτερο ζήτημα είναι πως θα ανταποκριθούν παίκτες πρωτάρηδες στην Ευρώπη, όπως ο Γούλριτζ, που πέρσι πήγε στη Γερμανία και έφυγε σε 7 ματς, ο Τέιλορ που δεν έχει ξανάρθει, ή σε μια πιο δυνατή Λίγκα, όπως ο Φίνκε, που έπαιζε σε Ολλανδίες και Πολωνίες. Ο Λιντς επίσης πρέπει να έχει σταθερότητα (στη Ρωσία δεν έπαιζε πολύ) και να μην είναι βιαστικός στην άμυνα (εδώ τα φάουλ σε βάρος του Ηρακλή σφυρίζονται με ευκολία, έτσι δεν είναι κ.Κορομηλά;), ενώ οι πιο έμπειροι Τέρνερ και Ντάγκλας σίγουρα ξέρουν που θα παίξουν. Η ετοιμότητά τους σε συγκεκριμένους ρόλους (go-to-guy ο ένας, σκορ ο άλλος) είναι το ζητούμενο.
Τρίτο ζήτημα οι Έλληνες. Παίκτες με δευτερεύοντα ρόλο στις περσινές ομάδες τους, ίσως και τριτεύοντα, οπότε φέτος είναι για όλους ευκαιρία να κάνουν step up ακόμη παραπάνω. Ο Κουζέλογλου έφτασε Εθνική με τον Άρη, όμως στον β’ γύρο δεν ήταν τόσο καλός, όσο στον α’. Ο Αγραβάνης έχει δυνατότητες μεγαλύτερες απ’ τον χρόνο που είχε στις ομάδες του πέρσι και πρόπερσι, οπότε μάλλον πρέπει να κοιτάξει να το εκμεταλλευθεί.
Ο Παπαδάκης ήταν πολύ καλός με τη Λάρισα και έπιασε κι αυτός Εθνική. Φέτος στον Ηρακλή, σε μια πιο μεγάλη ομάδα, οι απαιτήσεις είναι πιο μεγάλες και το λάθος φαίνεται πιο πολύ. Και το καλό, βέβαια!
Ο Σκορδίλης δεν έπαιξε πολύ με το Περιστέρι και είναι ευκαιρία και γι’ αυτόν να δείξει ότι μπορεί να παίξει ακόμη καλό μπάσκετ. Ο Χαριτόπουλος με την προπόνηση που κάνει στέκεται άνετα και φέτος, ενώ ο ρόλος του μέσα στα αποδυτήρια θα είναι σημαντικός.
Μην ξεχνάμε ότι είναι ο μόνος πλέον Θεσσαλονικιός στην ομάδα, μαζί με τους Φίλλιο-Πετανίδη, που πλέον είναι και οι πιο… παλιοί στην ομάδα. Τα παιδιά αυτά πρέπει να παίξουν και όχι γιατί είναι πλέον… “παλιοί”, αλλά γιατί είναι καλοί παίκτες και θα γίνουν καλύτεροι αν είναι μέσα στο παρκέ.
Συμπέρασμα: Δύσκολη η εξίσωση. Πολλά τα θετικά, πολύ καλοί παίκτες, σαν μονάδες, αλλά αρκετά και τα ερωτηματικά.
Αν δεν υπάρξουν παλινωδίες με την πρώτη ήττα και με την επιστροφή του κόσμου στο γήπεδο – πέρσι δεν υπήρχε, μην το ξεχνάμε και ήταν πολύ σημαντικό αν το καλοσκεφθεί κανείς αυτό – τότε θεωρητικά ο Ηρακλής πρέπει να κυνηγήσει το “6” (με ΠΑΟ, ΟΣΦΠ, ΑΕΚ, Λαύριο, Περιστέρι, Προμηθέα, ΠΑΟΚ, Ιωνικό, Κολοσσό πολύ δυνατούς και ενισχυμένους αυτό φαντάζει υπέρβαση!).
Πολύ δύσκολος στόχος, αφού τέτοιοι επιτυγχάνονται και με τον συνδυασμό όλων των άλλων στοιχείων που διέπουν μια μεγάλη ομάδα. Αυτά λείπουν μέχρι στιγμής, πέραν του κόσμου που θα ανεβάσει την απόδοση της ομάδας κατά 50% τουλάχιστον σε κάθε ματς. Αρκεί να μην υπάρχουν τα περσινά τραγελαφικά… 
Δεν θα πρέπει να αγνοηθεί και η Ευρώπη, σημαντικός παράγοντας κόπωσης, όπου όμως θα προκριθεί στους ομίλους, όπως φανταζόμαστε, με βάση τους αντιπάλους του και τη δυναμική τους μέχρι στιγμής.
Η ανάλυσή μας μάλλον τα βλέπει όλα… καλά, οπότε θα έχει περισσότερη σημασία όταν δούμε και τα πρώτα φιλικά. Ας είναι όμως μια πρώτη προσέγγιση και θα επανέλθουμε.
Υ.Γ.: Θα ακολουθήσουν αναλύσεις και για Άρη και για ΠΑΟΚ, αλλά και για τις άλλες ομάδες της BasketLeague. Καλή χρονιά και στηρίξτε το BasketPlus.gr, το μόνο μπασκετικό σάιτ με ρεπορτάζ και άποψη στη Βόρεια Ελλάδα… 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
  • Τελευταία Νέα
Scroll to Top