Αυγενάκης: “Σε 2,5 μήνες θα τα πούμε και πάλι για το Στοίχημα”

Με αφορμή το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τα χρήματα που περιμένουν οι ομάδες από το Στοίχημα, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης συναντήθηκε με τους προέδρων των τριών λιγκών, ποδόσφαιρο μπάσκετ και βόλεϊ. Το “παρών” έδωσαν οι Γιώργος Μποροβήλος (Super League 1), Λεωνίδας Λεουτσάκος (Super League 2), Βαγγέλης Γαλατσόπουλος (Basket League) και Παντελής Ταρνατώρος (βόλεϊ).

 

Οι 2 λόγοι της συνομιλίας του Αυγενάκη με τους 5 προέδρους ήταν:

Οι θεσμικές πρωτοβουλίες που πρόκειται να πάρει άμεσα η Κυβέρνηση στην καταπολέμηση της οπαδικής βίας, όπως αυτές καθορίστηκαν στη χτεσινή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό…
Η οικονομική ενίσχυση του επαγγελματικού αθλητισμού από τον μόνιμο, ετήσιο, μηχανισμό χρηματοδότησης μέσω της φορολογίας των κερδών των παικτών του Στοιχήματος…
Υπήρξε τηλεδιάσκεψη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και συγκεκριμένα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο.

Ο πρόεδρος της Super League 1, δήλωσε:
Έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση για το φλέγον ζήτημα της βίας που και εμάς ως Super League 1 μας επηρεάζει άμεσα, διότι το ποδόσφαιρο δέχεται καίριο πλήγμα όταν υπάρχει βία.
Σίγουρα οι ομάδες από την πλευρά τους θα κάνουν ενέργειες και κάνουν ενέργειες. Όπως γνωρίζετε, πολλές φορές οι συνέπειες είναι βαρύτατες για τις ομάδες και βλέπουμε ότι εξαιτίας των φαινομένων βίας πολλοί αγώνες γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.
Βέβαια, για εμάς τις ΠΑΕ, μεγάλο ρόλο θα παίξει και η τιμωρία των φυσικών προσώπων διότι εκεί εναπόκειται να δούμε κάποια βελτίωση στο θέμα της βίας.
Πέρα από τις ΠΑΕ, που σωστά τιμωρούνται, θα πρέπει να δούμε να τιμωρούνται και φυσικά πρόσωπα, διότι όταν κάποιος γνωρίζει ότι η παραβατική του συμπεριφορά θα έχει συνέπειες, είναι πολύ λογικό να προσέξει τι θα κάνει. Όταν δεν υπάρχει τιμωρία σε ένα φυσικό πρόσωπο για μια παραβατική συμπεριφορά, αυτή και επαναλαμβάνεται και έχει μιμητές.
Στο θέμα των Συνδέσμων Οπαδών θα προσπαθήσουμε και εμείς ως ΠΑΕ να συνδράμουμε, έτσι ώστε εκεί που υπάρχουν και είναι νόμιμοι να λειτουργούν με έλεγχο.
Το δεύτερο θέμα που συζητήσαμε ήταν το ποσοστό από το στοίχημα που έχει να κάνει με την ενίσχυση των ομάδων σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.
Αναγνωρίζουμε ότι έχει πληγεί η οικονομική ζωή της χώρας γενικότερα, εξαιτίας του covid, αλλά και οι ομάδες αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα εξαιτίας της μείωσης της προσέλευσης των φιλάθλων, το οποίο δημιουργεί και άλλα προβλήματα, όπως με τους χορηγούς, είτε αξιώσεις από κατόχους εισιτηρίων διαρκείας που ζητούν να αποζημιωθούν.
Συμφωνήσαμε να συναντηθούμε ξανά μετά από 2-3 μήνες, να εξετάσουμε τα νέα δεδομένα ώστε να υπάρξει μια οικονομική ανακούφιση.

 

Οι δηλώσεις Λεουτσάκου
Ο πρόεδρος της Super League 2, ανέφερε:
Ο υφυπουργός μας ενημέρωσε για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν από το Υπουργείο και την Πολιτεία, μετά την δολοφονία του Άλκ,η για να σταματήσουμε το φαινόμενο της βίας. Από την πλευρά μας τον ενημερώσαμε ότι θα σταθούμε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια.
Επίσης, συζητήσαμε για το ποσοστό του στοιχήματος που πήραν πέρυσι οι ομάδες και το οποίο θα είναι σε μόνιμη βάση και ευχαριστούμε γι’ αυτό την Κυβέρνηση.
Είχαμε μια ενημέρωση για το πώς θα γίνει η κατανομή των χρημάτων από το υπουργείο Οικονομικών και θα βρεθούμε ξανά σε 2,5 με 3 μήνες να δούμε τι ποσό έχει μαζευτεί και κατά πόσο αυτό το μόνιμο έσοδο θα μπορεί να μπει σε μια διαρκή και κανονική ροή, για να ξέρουν και οι ομάδες τι παίρνουν και πόσο μπορούν να επενδύσουν.

 

Τα λόγια του Γαλατσόπουλου
Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ (Basket League) επισήμανε:
Μια μεγάλη συγνώμη από την οικογένεια του Άλκη, του 19χρονου που χάθηκε τόσο άδικα και ευχόμαστε να είναι το τελευταίο θύμα της βίας.
Ο αθλητισμός ενώνει και δεν έχει σχέση με αυτά τα γεγονότα. Πάνω σε αυτό το θέμα έγινε μια συζήτηση σήμερα. Ο κ. Αυγενάκης μας ανέλυσε τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης που θα παρθούν τις επόμενες μέρες.
Από εκεί και πέρα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί, κράτος, υπουργεία, ομάδες, δημοσιογράφοι, φίλαθλοι και οι αθλητές ώστε ο Άλκης να είναι το τελευταίο θύμα.
Το δεύτερο θέμα που συζητήσαμε ήταν η εφαρμογή της ΚΥΑ και του νόμου που έχει σχέση με το στοίχημα. Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες σε συνεργασία και με το Υπουργείο Οικονομικών και με το Υπουργείο Αθλητισμού και έχουμε πετύχει πολλά σε διάφορα μέτρα οικονομικά, που έχουν σχέση με τη φορολογία των παικτών και των προπονητών, τη μείωση του ΦΠΑ των εισιτηρίων κλπ.
Το ευχάριστο είναι ότι η χρηματοδότηση από το στοίχημα είναι ένα μόνιμο μέτρο και κάθε χρόνο θα βοηθιέται ο επαγγελματικός και ερασιτεχνικός αθλητισμός. Βέβαια κάθε νέος νόμος χρειάζεται χρόνο προσαρμογής. Θα γίνει προσπάθεια τόσο από το Υπουργείο Οικονομικών, όσο και από του Αθλητισμού ώστε στο επόμενο τρίμηνο που θα γίνει η νέα συνάντηση, να δούμε την εξέλιξη της νέας εφαρμογής.

 

Οι δηλώσεις Ταρνατώρου
Ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ (Volley League), υπογράμμισε:

Έγινε μία συζήτηση και μία ενημέρωση από τον κ. Αυγενάκη, που μας μετέφερε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να πατάξει κάθε φαινόμενο βίας, ζητώντας την συνδρομή των ομάδων, επαγγελματικών και ερασιτεχνικών, καθώς το βέβαιο είναι πως η Πολιτεία χρειάζεται τη συνδρομή όλων μας για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση από τη φορολογία του στοιχήματος, το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης μάς ανέφερε τα δεδομένα που υπάρχουν και μας έδωσε ένα χρονοδιάγραμμα 2,5 – 3 μηνών ώστε να γίνει μία συζήτηση με τον κ. Αυγενάκη, να δούμε πως πάει η πορεία των εσόδων και να μπορέσουν οι ομάδες και οι Λίγκες να προγραμματίσουν τα έσοδά τους ώστε να ολοκληρώσουν και τις υποχρεώσεις τους.
Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, καταρχήν, που για πρώτη φορά έρχονται χρήματα του στοιχήματος εδώ που θα έπρεπε να έρθουν και αυτό έγινε μετά από προσπάθειες του κ. Αυγενάκη και της Κυβέρνησης. Και ευχαριστούμε πολύ για τη συνάντηση αυτή, καθώς το να μαζευόμαστε όλες οι λίγκες να συζητάμε είναι πολύ θετικό. Όπως και το βοηθάμε και εμείς τον Υπουργό, όπως μπορούμε, στο δύσκολο έργο που έχει.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
  • Τελευταία Νέα
Scroll to Top