Mε την ευκαιρία των χθεσινών του γενεθλίων (έκλεισε τα 45) η Kurir.rs έκανε ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στον Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς με ειδικές αναφορές και του ίδιου στον ΠΑΟΚ και στην Θεσσαλονίκη. Αναφέρει το άρθρο…
“Ο Πέτζα ήταν ένα ήρεμο και ντροπαλό παιδί, δεμένο με την οικογένειά του στην γενέτειρα του στην Κροατία. Από μικρός ήταν ξεκάθαρο ότι θα έπαιζε κάποιο άθλημα. Δοκίμασε σχεδόν τα πάντα: καράτε, βόλεϊ, χάντμπολ, ποδόσφαιρο και μετά από παράκληση της μητέρας του, κατέληξε στη σχολή χορού.
«Δεν μπορώ να πω ότι η σχολή χορού δεν μου έδωσε πράγματα, αν και θέλω να είμαι σε παρέα και να νιώθω ελεύθερος να παίζω», είχε πει κάποτε ο Πέτζα. Από όλα τα αθλήματα που δοκίμασε, το μπάσκετ τον τράβηξε περισσότερο και έτσι δοκίμασε τις δυνάμεις του στην τοπική ομάδα Papuk.
Δυστυχώς, όταν ο Πέτζα έκλεισε τα 14, όλα διακόπηκαν από τον πόλεμο. Το βράδυ Κροάτες τους κάλεσαν (την οικογένεια του) στο τηλέφωνο, τους έγραψαν απειλητικά γκράφιτι και στο τέλος τους απείλησαν ανοιχτά… Έτσι ο Στογιάκοβιτς αναγκάστηκε να φύγει από την Κροατία.
Είχαν δύο σπίτια, δύο μπαρ και μια τεράστια περιουσία στη γενέτειρά τους, αλλά η οικογένεια κατέληξε στο Zemun σε ένα υγρό στούντιο 25 τετραγωνικών μέτρων. Είχαν καρφιά στον τοίχο για να κρεμούν πράγματα.
“Ήμουν 14 χρονών όταν μετακομίσαμε στο Βελιγράδι λόγω του πολέμου στην Κροατία, όπου μείναμε δύο χρόνια. Ζούσαμε στο Zemun, όπου έπαιζα συνεχώς μπάσκετ στο σχολείο. Όλα ήταν άγνωστα για μένα, ήμουν νέος, παιδί της επαρχίας, μιλούσα διαφορετικά… Έζησα ευχάριστες και δυσάρεστες καταστάσεις, γράφτηκα στην Εμπορική Σχολή, νομίζοντας ότι θα συνεχίσω την οικογενειακή παράδοση, γιατί οι γονείς μου ήταν έμποροι. Άρχισα όμως το μπάσκετ, ανακάλυψα το ταλέντο μου και έτσι όλα ξεκίνησαν για μένα», είχε πει ο Στογιάκοβιτς.
Ο Μίοντραγκ Στογιάκοβιτς, ο πατέρας το, αποκάλυψε κάποτε ότι ένας Αλβανός του πρόσφερε έως και 450.000 μάρκα για ένα σπίτι, αλλά εκείνος αρνήθηκε την πρόταση. Ο πατήρ Στογιάκοβιτς φοβήθηκε τη μήνη των συμπατριωτών του, για το οτι ότι τράπηκε σε φυγή από το σπίτι του στην Κροατία και τώρα το κατοικούν Αλβανοί.
Όταν στο σχολείο ανακαλύφθηκε το ταλέντο του Πέτζα στο μπάσκετ, ο νεαρός άρχισε να προπονείται με τους μικρούς ( juniors) του Ερυθρού Αστέρα, σύλλογο του οποίου ήταν οπαδός από μικρός.
“Μεταξύ των Σέρβων στην Κροατία, υπήρχε ένας κανόνας να υποστηρίζουν τον Ερυθρό Αστέρα. Ήταν γνωστό: Αν υποστηρίζεις τον Αστέρα, τότε είσαι Σέρβος. Ωστόσο, θεωρώ ότι η επιλογή είναι κληρονομική, ο μπαμπάς μου υποστήριξε τον Αστέρα”, αποκάλυψε κάποτε ο Πέτζα που πέρασε στην πρώτη ομάδα, ως μεγάλο ταλέντο. Υπέγραψε συμβόλαιο και η οικογένεια πήρε ένα διαμέρισμα 50 τετραγωνικών μέτρων, οπότε η ζωή τους ήταν λίγο πιο εύκολη.
Θυμήθηκε κάποτε ο Πέτζα…”Ένα πρωί δεν εμφανίστηκα στην προπόνηση. Όταν με ρώτησαν αργότερα που ήμουν, απάντησα με τον πιο φυσιολογικό τρόπο – στο σχολείο! Ο προπονητής με ρώτησε χαμογελώντας: “Λοιπόν, θα πηγαίνεις ακόμα σχολείο;” ‘ Μετά μου εξήγησαν ότι αν θέλω να συνεχίσω να προπονούμαι στην πρώτη ομάδα, δεν μπορώ να πηγαίνω κανονικά στο σχολείο. Από εκείνη τη στιγμή, όλη μου η ζωή περιορίστηκε στην ομάδα, στις προπονήσεις, στις παρέες με ανθρώπους του συλλόγου».
Ο Πέτζα πάντως είχε μπροστά του πολλούς εξαιρετικούς παίκτες (Τριφούνοβιτς, Ίλιτς), οπότε αποφάσισε να φύγει από το Βελιγράδι μετά από δύο χρόνια. Υπήρχε και ένας ακόμα λόγος.
Η οικογένεια Στογιάκοβιτς αντιμετώπισε νέα προβλήματα, πιο σοβαρά πιθανά. Ο μεγαλύτερος αδερφός του Πέτζα, ο Νέναντ, έπασχε από σοβαρή νεφρική νόσο.Τα φάρμακα ήταν ασυνήθιστα ακριβά, στην Σερβία υπήρχαν τότε διεθνείς κυρώσεις και έτσι η οικογένεια αποφάσισε να μετακομίσει στην Ελλάδα.
«Έλαβα πρόσκληση από τον ΠΑΟΚ και έπρεπε να μετακομίσω στην Ελλάδα μόλις στα 16. Στην αρχή, η επικοινωνία ήταν πρόβλημα για μένα. Ωστόσο, χάρη σε μεγάλο αριθμό παικτών μας στην Ελλάδα, κυρίως τους Τόμιτς, Νεστόροβιτς, Βούκσεβιτς, Γκούροβιτς, Τάρλατς, Γιάριτς, σχεδόν δεν χρειάστηκε να μάθω ελληνικά.
Όμως ξαφνικά σε μια νύχτα έμεινα μόνος στην ομάδα και αναγκάστηκα να μάθω τη γλώσσα, πέρασα πέντε καλά χρόνια στον ΠΑΟΚ και γνώρισα πολλούς φίλους. Απόλαυσα τη ζωή στην Θεσσαλονίκη, είμαι πολύ δεμένος με τη πόλη. Η Ελλάδα είναι απόλυτα υπεύθυνη για τη ζωή μου και μπορώ ελεύθερα να πω ότι είναι σαν μια διαφορετική πατρίδα. Ακόμα και μετά την επίσκεψη στην Αμερική, αγόρασα ένα διαμέρισμα στην Ελλάδα”, σχολίασε ο Πέτζα, που πέρασε πέντε σπουδαία χρόνια στον ΠΑΟΚ.
Τις δύο τελευταίες σεζόν σκόραρε πάνω από 20 πόντους ανά παιχνίδι. Ήταν ο MVP του ελληνικού πρωταθλήματος και ψηφίστηκε δύο φορές ο καλύτερος παίκτης του All Star game. Επιπλέον, τη σεζόν 97/98 ήταν ο πρώτος σκόρερ της Euroleague.
Μετά από πέντε υπέροχα χρόνια στην Ελλάδα αποφάσισε να δοκιμάσει στο πιο δυνατό πρωτάθλημα του κόσμου. Ήταν 21 ετών όταν πήγε στους Σακραμέντο Κινγκς.
“Η Αμερική ήταν το παιδικό μου όνειρο και ήθελα απλώς να δοκιμάσω τον εαυτό μου για να μην το μετανιώσω αργότερα στη ζωή μου. Και στο τέλος απέδωσε. Και δεν ήταν εύκολο. Στην αρχή μου έλειψε ο παλιός τρόπος ζωής. Με ενοχλούσε η κουλτούρα τους, η γλώσσα τους, τα πάντα… Αλλά με τον καιρό κατάλαβα τα δυνατά τους σημεία. Οι Έλληνες είναι λαός ζεστός και φιλόξενος όπως εμείς οι Σέρβοι, ενώ οι Αμερικάνοι είναι κάπως ψυχροί, απωθητικοί με την πρώτη ματιά. Ωστόσο εκτιμούν τους ανθρώπους και αυτό που κάνουν. Δίνουν μια ευκαιρία στους φιλόδοξους νέους. Όσο περνούσαν τα χρόνια, ωρίμασα και πήρα τις σωστές αποφάσεις. Μου άρεσε να παίζω μπάσκετ στο ΝΒΑ. Πέτυχα αυτό που ήθελα. Πήρα το δακτυλίδι, έπαιξα στο All-Star Game», είπε ο Πέτζα, προσθέτοντας για τα χρόνια του στις ΗΠΑ.
“Ήταν ιδιαίτερη χαρά για μένα να φοράω τη φανέλα της εθνικής και να εκπροσωπώ τη χώρα μας με μια μεγάλη γενιά παικτών. Με ενόχλησαν ιδιαίτερα οι Αμερικανοί όταν με ρώτησαν πού γεννήθηκα. «Είμαι Σέρβος όπου κι αν γεννήθηκα” τους έλεγα, αλλά όταν τους έλεγα οτι γεννήθηκα στην Κροατία, με ρωτούσαν…. «Λοιπόν, είσαι Κροάτης;».
Δεν καταλαβαίνουν πόσοι Σέρβοι ζούσαν στην Κροατία, και ακόμη κι αν είχα χρόνο να τους εξηγήσω, δεν θα καταλάβαινα τίποτα, οπότε ήταν πιο εύκολο για μένα λέω ότι γεννήθηκα στο Βελιγράδι».
Ο Πέτζα είναι ευτυχισμένος και παντρεμένος με την όμορφη Ελληνίδα Αλέκα Καμηλά από το 2006. Η Αλέκα ήταν μοντέλο και τώρα είναι μητέρα δύο γιων (Αντρέι και Μάξιμος) και μιας κόρης (Mίλα). Είναι ενδιαφέρον ότι η Αλέκα είναι πέντε χρόνια μεγαλύτερη από τον Πέτζα, αλλά αυτή η διαφορά δεν ήταν ποτέ πρόβλημα στην αρμονική τους σχέση. Αν και είναι 50 ετών, η Αλέκα εξακολουθεί να δείχνει φανταστική.
Ο 17χρονος Αντρέι ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του. Με σπουδαία παιχνίδια τράβηξε τα βλέμματα του μπασκετικού κοινού στην Αμερική. Αυτή τη στιγμή παίζει για το Γυμνάσιο των Ιησουιτών. Έχει ύψος 1.98 και το άνοιγμα των χεριών του είναι 208 εκατοστά, με τάση να ψηλώσει κι άλλο και να παίξει φόργουορντ. Αν και μόλις πρόσφατα ξεκίνησε να ασχολείται πιο σοβαρά με το μπάσκετ, έχει ήδη τραβήξει την προσοχή των σκάουτερ στην Αμερική. Πολλές κολεγιακές ομάδες ενδιαφέρονται σοβαρά για αυτόν…” κατέληξε το μακροσκελές άρθρο της Σέρβικης ιστοσελίδας για τον Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς.