ΠΑΟΚ: Συν και πλην για ομάδα… fun to watch

Γενικές κρίσεις, ειδικές κρίσεις… Η ουσία είναι οτι ο νέος ΠΑΟΚ έχει πολύ δουλειά ακόμα για να βγάλει στο παρκέ αυτά για τα οποία δομήθηκε. Λογικό…

 

Το Basketplus.gr ήταν το μόνο μέσο σε αυτό το πρώτο φιλικό της ομάδας στην Ελευθερούπολη το απόγευμα του Σαββάτου και έτσι δεν θα μείνει σε απλή καταγραφή ενός αγώνα, δεν θα σταθεί στο κλισέ… “χρήσιμα συμπεράσματα”. Αυτά για τους… απόντες.

 

Το πρώτο που μπορεί να διακρίνει κάποιος παρακολουθώντας για πρώτη φορά τον ΠΑΟΚ φέτος είναι η αλλαγή κατεύθυνσης. Η προσπάθεια έστω… Κλέψιμο ή ριμπάουντ και βουρ στο τρανζίσιον… Τα “stay” αποτελούν παρελθόν, ο νέος Δικέφαλος δεν θα επιδιώξει παιχνίδι 5 vs 5 γιατί απλά δεν έχει τα κατάλληλα όπλα για να το κάνει.

 

Όποτε ο Ρένφρο πήρε εύκολο ριμπάουντ, ή όποτε ο Σλαφτσάκης κατάφερε και έκλεψε μπάλες, Τσιακμάς και Χαντς δούλεψαν το τρανζίσιον με τελικό εκφραστή τον Κέλι (κυρίως). Όταν και ριμπάουντ δεν εξασφαλίστηκε άμεσα και η ομάδα δεν μπόρεσε να τρέξει, στο 80% αυτών των καταστάσεων και με τον Ράιλι σε χαμηλό επίπεδο (ειπώθηκε από επίσημα χείλη οτι είχε πρόβλημα στον αριστερό αγκώνα), ο ΠΑΟΚ δυσκολεύτηκε απέναντι στην Ελευθερούπολη.

 

Σημείωση… Η ομάδα του Παπαδόπουλου ανταποκρίθηκε στις εντάσεις που προσπάθησε να επιβάλλει ομάδα και παίκτες Α1 και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ένταση, σκληράδα, ταχύτητα, σε αρκετές στιγμές καλές συνεργασίες, καλό πάσινγκ γκέιμ, πολλά ελεύθερα σουτ…

 

Ούτε είναι τυχαίο το οτι ο ΠΑΟΚ ήταν εξαιρετικός ένα μικρό διάστημα (περίπου 5-6 λεπτά) στην 2η περίοδο, όταν και δυνάμεις υπήρχαν και κάθησε στον πάγκο ο Τουτζιαράκης που με εμπειρία και όγκο (και όσο είχε ανάσες) δυσκόλεψε αρκετά τον Ρένφρο και τον Χρηστίδη.

 

Σε κάθε περίπτωση ο στόχος είναι ένας. Με την έλευση και του Φράνκε, του πιο παιγμένου, μαζί με τον Ράιλι, ξένου του φετινού ρόστερ, να δημιουργηθεί στο δικό της επίπεδο με τις δυνατότητες και τις αδυναμίες μια ομάδα… fan to watch. Να το ευχαριστιούνται και όσοι είναι εντός παρκέ και όσοι θα βρεθούν στις κερκίδες. Πάντα όμως με βάση την προσπάθεια για νίκες…

 

Σημεία προς συζήτηση…

 

– Ανεξάρτητα του ποιόν είχε απέναντι ο Τσιακμάς έβγαλε νοοτροπία στο παρκέ. Πολύ ένταση, έφτασε στα όρια, έπαιζε λες και ήταν τελικός. Σαφώς κι έχει αδυναμίες, σαφώς και δεν είναι έτοιμος να παίξει ρόλο μπακ απ, αλλά θα το παλέψει, δείχνει οτι τι θέλει.

 

  • Το σμολ μπολ (Μαργαρίτης, Σλαφτσάκης) είχε αδυναμίες, η ρακέτα του ΠΑΟΚ ήταν ευάλωτη, ειδικά όταν δεν μπορούσαν και τα γκαρντ να εμποδίσουν την μετάβαση προς το καλάθι του Δικεφάλου.

 

  • Θέμα στο πως θα καταφέρει ο Ρένφρο να ανταποκριθεί στο 5 vs 5 με πιο ογκώδεις αντιπάλους, έστω και αν οι περισσότερες ομάδες δεν θα έχουν τέτοιες. Βέβαια από την άλλη υπάρχουν και πλεονεκτήματα στις αλλαγές και στην κίνηση στην επίθεση, για τα οποία όμως χρειάζεται δουλειά για την καλύτερη εκμετάλλευση.

 

  • Ο Κέλι δείχνει να έχει τα καλύτερα… πόδια για να τελειώνει το τρανζίσιον. Ανάλογα εκρηκτικός κοντά στο καλάθι και ο Χαντς, έχει κι αυτός αδυναμίες στο 5 vs 5.

 

  • Ο Λυκογιάννης έλεγε οτι ο Πόλεϊ είναι αυτός που θέλει τον περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθεί. Ήταν τρακαρισμένος, έψαχνε ρόλο και θέση, δεν βρήκε το όπλο του (τρίποντο), ίσως χρειάζεται να αποκτήσει και μυικό όγκο για να αντέξει ως 4άρι στην Ελληνική Λίγκα.

 

  • Ο Σαλούστρος ήρθε… χθες, αλλά ήταν αυτός που σηκωνόταν πιο συχνά από τον πάγκο και επιδοκίμαζε τις προσπάθειες των συμπαικτών του. Ειδικά αυτές του Τσιακμά… Θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμα του.

 

  • Ήταν αρνητικό το οτι όσο προχωρούσε το ματς όλο και περισσότερα 1 vs 1 χάνονταν από τους παίκτες του ΠΑΟΚ. Βέβαια αυτό δεν ήταν παράλογο, αυτή την εποχή βγαίνει η κούραση από την σκληρή δουλειά στην προπόνηση.

 

  • Ο Λυκογιάννης δεν είχε τις περσινές εξάρσεις ακόμα και όταν σε κάποια διαστήματα η ομάδα πελαγοδρομούσε. Είναι πιο ήρεμος ίσως και γιατί άλλαξαν τα χαρακτηριστικά νοοτροπίας των παικτών. Άλλωστε είναι ήδη εξασφαλισμένο οτι τα αποδυτήρια φέτος είναι πολύ διαφορετικά από πέρσι.

 

  • Καλό ή κακό το οτι ο Μαργαρίτης στα 40 του αναδεικνύεται κορυφαίος της ομάδας στο πρώτο φιλικό; Το οτι είναι φουλ ενεργός είναι σημαντικό. Τα υπόλοιπα είναι θέμα κόουτς… Όπως και η διάρκεια του Χρηστίδη που φάνηκε επιθετικά σε μικρά χρονιλά διαστήματα. Πέρσι έδειξε οτι μπορεί καλύτερα. Φαινόταν όμως βαριά τα πόδια του από την προετοιμασία.

 

  • Κατα τα άλλα ο Χαντς ψάχνει ακόμα το ρόλο του, καθώς αυτή την εποχή θα σηκώσει για λίγο και βάρη άσου. Έδειχνε όμως και κάπως μπλαζέ. Ο Σλαφτσάκης (λίγη δουλειά στις βολές, είχε 1/6) είναι θέμα χρόνου να λειτουργήσει σε συνεργασίες ειδικά στην άμυνα και ακόμα πιο ειδικά στην πίεση, φαίνεται λίγο αγχωμένος ο Καμπερίδης λόγω της περσινής σεζόν…

 

  • Αρκετά λάθη σε εύκολες πάσες αρχής επιθέσεων. Θέμα συγκέντρωσης και κούρασης προφανώς. Έγιναν όμως.

 

  • Και σε αυτό το πρώτο φιλικό τα τρία μέλη της διοίκησης ήταν εκεί, τα χάι φάιβ των παικτών περιελάμβαναν και Χατζόπουλο, Τριλυράκη, Στεργίου. Πάντως ο δεύτερος μετά το τέλος του φιλικού εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πενιχρή συμμετοχή σε ΑΜΚ και διαρκείας.

 

  • Φίλοι του ΠΑΟΚ που βρέθηκαν με λάβαρα στο κλειστό της Ελευθερούπολης έλεγαν οτι η χρονιά θα είναι δύσκολη και η ομάδα χρειάζεται στήριξη για να ανταπεξέλθει και αγωνιστικά και οικονομικά.

 

Τα σχήματα

Ο Λυκογιάννης δοκίμασε ότι είχε στο πάγκο του σε παίκτες και σχήματα. Άρχισε με Μαργαρίτη, Ρένφρο, Σαλούστρο, Ράιλι, Χαντς, πριν κλείσει το 10λεπτο πήγε σε Τσιακμά, Καμπερίδη, Κέλι, Πόλεϊ, Χρηστίδη, ενώ σε τρίτο σχήμα χρησιμοποιήθηκε ο Σαλαφτσάκης και αργότερα για λίγο και ο Κωνσταντινίδης.

 

Η 2η περίοδος βρήκε στο παρκέ Ράιλι, Χαντς, Σαλούστρο, Σλαφτσάκη, Μαργαρίτη, μετά το 15ο λεπτό η επιλογή αφορούσε Καμπερίδη, Τσιακμά, Πόλεϊ, Κέλι, Ρένφρο, με Χρηστίδη, Σλαφτσάκη να αλλάζουν στο τελευταίο 3λεπτο τη φροντ λάιν. Το διάστημα 10-17 πήγε η διαφορά στο +20 (25-45), από το τελευταίο 3λεπτο του ημιχρόνου ο ΠΑΟΚ κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα συνολικά και λειτούργησε μόνο με ορισμένες εξάρσεις.

 

Η 3η περίοδος άρχισε με Κωνσταντινίδη, Ράιλι, Ρένφρο, Πόλεϊ, Χαντς, εκεί η ομάδα είχε το χειρότερο της διάστημα (47-53 στο 25΄), ενώ οι αλλαγές με Σαλούστρο, Σλαφτσάκη, Τσιακμά (η 3άδα πίεσε πολύ) πήγαν τη διαφορά στο +13, απόπου δεν έπεσε ποτέ κάτω από τους 10.

 

Η 5άδα Σλαφτσάκη, Κέλι, Ράιλι, Ρένφρο, Καμπερίδη άρχισε την 4η περίοδο, ενώ η επανεμφάνιση Μαργαρίτη με τους 7 πόντους του στο τελευταίο 10λεπτο ήταν το κλου στο τελείωμα.

 

Το μόνιμο ερώτημα

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την φιλοσοφία και τα “θέλω” ενός προπονητή καλύτερα από τον ίδιο τον… προπονητή. Ωστόσο για τους εκτός στενού ασπρόμαυρου κύκλου, για τους μη μυημένους ένα ερώτημα-απορία παραμένει επίκαιρο, πριν καν “αποκαλυφθεί” η ομάδα στην Ελευθερούπολη (αλήθεια, ισχύει οτι η τοπική ομάδα αλλάζει έδρα και θα χρησιμοποιεί στην σεζόν το κλειστό της Νικήσιανης;).

 

Όπως και πέρσι μπακ απ άσος παιγμένος με εικόνες και πατήματα Α1 δεν υπάρχει. Όπως και πέρσι η συγκέντρωση στο “3” είναι μεγάλη και αθλητικό 4άρι που να ακουμπά και λίγο στο “5” δεν υπάρχει. Δεν μπορεί να είναι σύμπτωση αστοχίας, η οικονομικής στενότητας, κάτι θα πρέπει να έχει στο μυαλό του ο “Λύκος”. Του βγαίνει; Δεν του βγαίνει;

 

Ο Φράνκε

Είναι ανακουφισμένοι με τον Ολλανδό. Σε πρόσφατη επικοινωνία ο νεοαποκτηθείς γκαρντ ενημέρωσε τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ οτι παίζει άνετα στο 5 με 5, δεν πονά καθόλου και ότι θα ανεβάζει χρόνο συμμετοχής με την Εθνική στο Ευρωμπάσκετ. Μάλιστα έκανε ντεμπούτο και μένει τώρα να φανεί πότε θα φτάσει στην Θεσσαλονίκη, αφού η Ολλανδία λογικά θα κάνει 0-5 στην φάση των ομίλων. Όλα δείχνουν πάντως οτι πριν τις 10 Σεπτεμβρίου θα πατήσει Παλατάκι.

 

 

Και ένα πρόγευμα από Μπαμ, ζιπ, αχ…

 

  • Μόνο ευφορία δεν προκάλεσε η εικόνα με τον Λιόλιο να κάθεται πρωτοκαθεδρία στο γήπεδο στο Μιλάνο δίπλα σε ιερά τέρατα του μπάσκετ (Μενεγκίν, Γκάμπα, Αρλάουκας κλπ). Η “βλαχολουδοβικίαση” σε όλο της το μεγαλείο…

 

  • Ο Πετανίδης έχει δύο οψιόν που λογικά θα κλείσουν σήμερα. Βέλγιο ή Ελληνική Α1…

 

  • Ο Ιωνικός προσπαθεί να πείσει τον Παπαρέγκα, ενώ υπάρχουν παίκτες για τους οποίους ο νέος ιδιοκτήτης δίνει το 40% της ετήσιας αμοιβής ως προκαταβολή. Το άλλο 60% θα το δώσει;

 

  • Ψάχνει 4-5άρι ο Προμηθέας αντί Φάντεμπερκ, ψάχνει δυνατότητες για τους 4 από τους 6 ξένους ο Απόλλωνας γιατί ο Βετούλας δεν μπορεί να είσαι σίγουρος με αυτά που βλέπει, ακούγεται έντονα για Μορέιρα στον Κολοσσό. Ναι αφού λύσει το κλειστό διετές συμβόλαιο (λέγεται άνω των 300 χιλ. δολαρίων) με Περιστέρι.

 

  • -“Τι γίνεται, πως είσαι…;”.
    -“Μια χαρά κόουτς…”.
  • Λένε (κάποιοι που γνωρίζουν εκ των… πολύ έσω) οτι αυτός ήταν απλά ο διάλογος προπονητή με παίκτη της ομάδας του στο εξωτερικό όπου ο νεαρός έπαιζε με την Εθνική ομάδα. Το αναφέρουμε γιατί ακούστηκε έντονα οτι ο κόουτς έκανε τόσα χιλιόμετρα για να συζητήσει με τον παίκτη αναφορικά με το ρόλο του στην ομάδα. Υπήρχε τότε και θέμα επέκτασης συμβολαίου που κολλούσε στα οφειλόμενα…

 

  • Συντόμως περισσότερα στο “Μπαμ, ζιπ, αχ…”.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
  • Τελευταία Νέα
Scroll to Top