ΠΑΟΚ: Κτίζει με την άμυνα, θα ιδρώσει με την επίθεση

 

H Nτιζόν δεν είχε τον βασικό της σέντερ (Γουέιρ), ο Μάρκοβιτς δεν χρησιμοποίησε τον γκαρντ Ντικότ που έχει πολύ χρόνο στο ροτέισον, ενώ ο Μακ Ντάφι που αγωνίστηκε και δεν ήταν καλός, βρίσκεται με το ένα πόδι στην έξοδο εδώ και καιρό.

 

Ε και…; Η Ντιζόν έστω και έτσι είναι μερικά κλικ πάνω από τον ΠΑΟΚ σε ετοιμότητα, εμπειρία, ταχύτητα, αθλητικότητα, αυτοματισμούς, ωριμότητα. Είχε σκαμπανεβάσματα απόδοσης στο 40λεπτο, αλλά δεν ήταν και τόσο δύσκολο να αντιμετωπίσει μια ομάδα που δεν είχε plan b. Πέρα από τα παραπάνω ζητήματα στα οποία ο Δικέφαλος μειονεκτούσε, είχε και την αδυναμία να ζήσει χωρίς τρίποντο.

 

Και αν στην Ευρώπη φέτος το 0/6 είναι πιθανό χωρίς ωστόσο να δημιουργεί έξτρα πρόβλημα, χωρίς αυτή η διαδικασία να προσφέρει κάτι πιο οδυνηρό πέρα από το γόητρο, στην Ελληνική Λίγκα ο βαθμός επικινδυνότητας είναι μεγάλος.

 

Η αμυντική προσπάθεια ήταν αυτό που θα πρέπει να κρατήσει και φυσικά να αυξήσει η ομάδα ενόψει της συνέχειας. Η αλήθεια είναι οτι οι περισσότεροι παίκτες είχαν τρομερή διάθεση να πιέσουν, να “δείρουν” μπασκετικά, να κυνηγήσουν, να αποδείξουν οτι δεν υπήρχε περίπτωση να παραδωθούν και στο -14 του 33ου λεπτού. Είχε βέβαια και η άμυνα τις κακές της στιγμές. Η αδυναμία του Ρένφρο στα πικ εν ρολ με τον Αλίνγκ στο 1ο 10λεπτο (μετά ο παίκτης του ΠΑΟΚ τα έκοβε όλα, σε αντίθεση με τον Χρηστίδη που δεν μπορούσε) και αυτή των τριαριών που στο πάσινγκ γκέιμ των Γάλλων (εκεί φαίνεται το πως λειτουργεί ένας άσος και όχι όταν σκοράρει) που έβγαζε συνεχώς ελεύθερο τον Σιμόν. Αυτός τάβαζε, ο Χρόβατ τα έχανε.

 

Αν όμως θεωρηθεί ως δείγμα σύγκρισης η 3άδα των επίσημων αγώνων της Ντιζόν στην Λίγκα, τότε στο καθαρά αμυντικό κομμάτι στον ΠΑΟΚ πρέπει να είναι ικανοποιημένοι. Κατέβασαν κατά 15 ολόκληρους πόντους την επιθετική δράση των Γάλλων, μειώνοντας κατά 6 ασίστ την δημιουργία τους και αναγκάζοντας τους σε +7 λάθη. Τα παραπάνω δεν είναι αμελητέα κατάσταση, η προσπάθεια είχε αποτέλεσμα. Απλά αυτό πρέπει να αποτελεί πλέον μόνιμη πρακτική και όχι μια απάντηση στις δημόσιες τοποθετήσεις-εκκλήσεις του προπονητή.

 

Μόνο που η αυτοπεποίθηση που αποκτούσε συχνά πυκνά η ομάδα από τις αμυντικές της επιδόσεις δεν μετουσιώνονταν σε επιθετική αποτελεσματικότητα. Εκεί ο ΠΑΟΚ ήταν πολύ κακός κυρίως λόγω των χαρακτηριστικών των παικτών του ρόστερ και φυσικά της σύνθεσης τους σε ένα (πάλι) δομικά περίεργο (μην γράψουμε κάτι πιο βαρύ) καλοκαίρι. Ο Ράιλι που θεωρείται ο βασικός πόιντ είχε… μηδέν ασίστ, ο Χαντς που επίσης ήταν κακός στην οργάνωση είχε δύο. Η ομάδα δεν γύρισε την μπάλα, δεν είχε κίνηση, δεν συνεργάστηκε, πολλές φορές οι παίκτες σούταραν χωρίς να βλέπουν γύρω τους και να διαβάζουν, δεν υπήρχε το in out, οι δύο “ψηλοί” που έπαιζαν κάθε φορά δεν συμμετείχαν στην επιθετική διαδικασία αναφορικά με την συνεργασία. Τα επιθετικά χεντζ άουτ των Γάλλων σχεδόν σε όλο το ματς έκαναν την δουλειά, αφού γρήγορα καλύπτονταν οι χώροι στα μετόπισθεν. Ο ΠΑΟΚ αυτό δεν μπορεί να το κάνει. Έκανε άλλα και τάκανε γενικώς καλά (στην άμυνα).

 

Αυτά οδήγησαν την ομάδα στα 33 τρίποντα (αρκετά με μια πάσα και σε άμυνες) και στα 24 δίποντα, πολλά εκ των οποίων χαρακτηρίζονταν από τσαπατσουλιά. Πολλά χαμένα λέι απ, πολλά χαμένα ελεύθερα mid range σουτ (η αλήθεια είναι οτι αρκετά από αυτά δημιούργησε με επιτυχία ο Χαντς), παιδικά λάθη (δύο έγιναν σε λίγα δευτερόλεπτα στο τέλος)… Και μάλιστα αρκετές φορές όταν ο ΠΑΟΚ αστοχούσε σε εύκολες φάσεις, ερχόταν ένα απίθανο καλάθι των φιλοξενούμενων να κόψει γόνατα και να ανοίξει πληγές στην πλάτη.

 

Όλα αυτά αφορούν ένα Ευρωπαϊκό ματς. Το θέμα είναι το πως η εικόνα αυτή θα εξελιχθεί στην Ελληνική Λίγκα. Με αυτά τα χαρακτηριστικά των γκαρντ, με την προβληματική σε ποιότητα φροντ λάιν, από την οποία μόνο ο Ρένφρο έχει ουσιαστικό (αμυντικό) ρόλο. Δεν υπάρχει ο παίκτης που θα ακουμπήσει την μπάλα στο παρκέ, δεν υπάρχει αυτός που με ταχύτητα θα συνεργαστεί με τους περιφερειακούς, ή ακόμα και δεν υπάρχουν οι περιφερειακοί που μπορούν να εκμεταλλευτούν ακόμα και αυτούς τους μη ποιοτικούς παίκτες ρακέτας του ΠΑΟΚ (μόνο με Ρένφρο μπορούν να βγουν ορισμένες συνεργασίες απέναντι σε όχι τόσο αθλητικές ομάδες). Να τελειώσει με ψηλό μια εύκολη φάση… Ένα πικ εν ρολ…

 

Από την στιγμή που οι αλλαγές για την ώρα (κακά τα ψέμματα και το επίσημο δείγμα είναι ανύπαρκτο) δεν μπορούν να αποτελούν ουσιαστική σκέψη στο κλαμπ, η προσπάθεια θα αφορά την ατομική και ομαδική βελτίωση. Μέσα από την δουλειά να βρει τρόπο ο προπονητής να ανεβάσει ποιοτικά την οργάνωση, να βρει plan b, να βάλει στο κάδρο παίκτες που ο ίδιος επίλεξε (να βγάλει έστω το ελάχιστο ζουμί που μπορεί ορισμένοι να έχουν), να εμπνεύσει περισσότερες βουτιές στην άμυνα.

 

Ένα είναι το σίγουρο. Στην Ελληνική Λίγκα η οποία αρχίζει το Σάββατο, ο ΠΑΟΚ με το σύνολο του Ελληνικού κορμού να αποτελείται από ρολίστες και παίκτες που δεν θα βγουν ποτέ μπροστά, δεν θα έχει την πολυτέλεια να παρουσιάζει επιθετικά τους ξένους του σε κατάσταση νιρβάνα. Πόλεϊ, Κέλι, Φράνκε, Χαντς είχαν 21 πόντους με 7/27 σουτ και 9 λάθη, ενώ τα 6/12 τρίποντα (ελάχιστα ελεύθερα από έξτρα πάσες) δεν οδηγούν στο συμπέρασμα οτι ο Ράιλι υπέγραψε συμβόλαιο με την ευστοχία.

 

Η άμυνα είναι η βάση, δεν πας πουθενά χωρίς αυτή στην βαλίτσα, αλλά με τα χαρακτηριστικά που έχει ο ΠΑΟΚ φέτος, η 6άδα των ξένων πρέπει να είναι αποτελεσματική σε κάθε ματς. Έστω και αν η επιθετική προσπάθεια χαρακτηρίζεται από έλλειψη ισορροπίας. Τρεις παίκτες… τα 38 από τα 57 σουτ.

 

*Το κοινό ήταν μια χαρά χθες. Πάνω από 2000 κόσμος στο Παλατάκι, είχε ατμόσφαιρα, είχε παλμό, είχε στο τέλος χειροκρότημα. Kαι μπόλικη ανατριχίλα στο προσκλητήριο των έξι αετόπουλων…

 

*Το να επαναλαμβάνεται τώρα και στο άμεσο μέλλον το δεδομένο για τα τρισίμισι 3άρια από τα οποία όμως φαίνεται οτι η ομάδα παίρνει λίγα πράγματα, για την έλλειψη στο “4” (ε δεν ακουμπά εκεί ο Πόλεϊ), για την απουσία ορίτζιναλ αποτελεσματικού σέντερ, για τις ελλείψεις σε ορίτζιναλ “1”, δεν έχει πλέον νόημα, εφόσον για την ώρα η ομάδα δεν έχει δυνατότητες διαφοροποιήσεων. Αν βέβαια δεν υπάρξει βελτιωτική πορεία και εξέλιξη…

 

*Να υποθέσουμε οτι ορισμένες επιστροφές στην κερκίδα δεν έγιναν μόνο λόγω της Ευρωπαϊκής “αίγλης” και πρεμιέρας. Οι πιο γνωστοί θα πρέπει να δίνουν το σύνθημα στήριξης.

 

*Είδαμε το ματς της ΑΕΚ στη Σμύρνη. Ωραίο το άδειο γήπεδο, σαφώς διαφορετικό από το κολαστήριο (αμ κι εκείνα τα ανθελληνικά πανό) που βίωσε ο ΠΑΟΚ πριν ακριβώς 8 χρόνια πάλι σε πρεμιέρα Ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Και κέρδισε…

 

*Δύο Σλοβένοι και ένας Τούρκος σε ματς του ΠΑΟΚ με την αντίπαλη ομάδα να έχει Βόσνιο τεχνικό και  Σλοβένο βασικό. Τζαστ φάιν…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
  • Τελευταία Νέα
Scroll to Top