ΠΑΟΚ: Ντίλινγκερ… κόντρα στους μπασκετικούς νόμους

 

Μπορεί και την παρανομία, αντέχει το abnormal. Ο ΠΑΟΚ δεν έμεινε χθες στα στερεότυπα και για αυτό φέτος έχει μεγάλο ενδιαφέρον ως πρότζεκτ. Με τα συν και τα πλην, με τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του, με αυτά που έχει και αυτά που δεν έχει.

 

Στα νεότευκτα Λιόσια φρόντισε η ομάδα να αναιρέσει ορισμένους μπασκετικούς νόμους, μετατράπηκε σε Ντίλιγκερ, κτύπησε, πανηγύρισε κι έφυγε για την βάση του, το άντρο του, ελπίζοντας να συνεχίσει να ζει (και) παρανόμως.

 

Ε ναι… Έξι παίκτες και μάλιστα καλού επιπέδου η ΑΕΚ στο “1” και στο “2”, τρεις ο ΠΑΟΚ, κυρίαρχος ο ΠΑΟΚ. Απών ο πιο επιδραστικός και αθλητικός του ψηλός, εκεί ήταν ο σούπερ ποιοτικός Μίτσελ και ο διεθνής Μάτσεν… 27-40 τα ριμπάουντ, ανύπαρκτη η φροντ λάιν του Καντζούρη. Γιατί όμως; Πως κατάφερε ο Βόρειος Δικέφαλος να κερδίσει ένα τόσο απαιτητικό ματς μακριά από το σπίτι του καταρρίπτοντας ορισμένους από τους βασικούς νόμους του μπάσκετ;

 

Ο ΠΑΟΚ είναι μια γροθιά, άπαντες είναι στην ίδια σελίδα, οι λίγοι ποσοτικά παίκτες δεν χάνουν ρόλους, όλοι βάζουν το “εγώ” κάτω από το “εμείς”. Όλοι μαζί χαίρονται, όλοι μαζί στεναχωριούνται. Υπάρχει και αυτή η ποιοτικά επικίνδυνη τριάδα που σκοράρει, δημιουργεί (περισσότερο για τον εαυτό της) και παίρνει τις αποφάσεις. Τα παραπάνω γεμίζουν κενά και ελλείψεις ποσότητας και ποιότητας, υπηρετούν πιστά το πλάνο, όσο και αν λείπουν οι εναλλακτικές, όταν αυτό στραβώνει. Τώρα αυτό δεν αλλάζει, ίσως αλλάξει αργότερα με την προσθήκη ενός ψηλέα που να μπορεί να κτυπήσει την μπάλα στο παρκέ και να αποτελέσει σημείο αναφοράς.

 

 

Η ΑΕΚ δεν έδειξε κάτι τέτοιο. Παρά την ισχυρή ιδιοκτησία υπάρχουν οικονομικά προβλήματα, ενώ ο προπονητής δεν φαίνεται έτοιμος να διαχειριστεί το ρόστερ. Γιατί δεν θα μπορούσαν να στηρίξουν το πρότζεκτ με την ενέργεια τους Περσίδης, Φιλιππάκος (αμφότεροι θα είχαν ρόλους γερούς στον φετινό ΠΑΟΚ). Που είναι ο Παπαδάκης, ποιός είναι το σημείο αναφοράς στα γκαρντ; Ο Φρέιζερ, ο Φλιώνης; Τι κάνει στο βάθος του πάγκου ο Πετρόπουλος, επίσης παιδί με ενέργεια και διάθεση να υπηρετήσει τον ρόλο του; Πως είναι δυνατόν να μην ρίχνεις έξι γκαρντ να κουράσουν και να βγάλουν με φάουλ τους μισούς αντίστοιχους του Λυκογιάννη; Πόσες μπάλλες πήραν Μίτσελ και Μάτσεν στο 5vs5; Τι επιμονή ήταν αυτή στην εύκολη λύση των σερί άστοχων σουτ από τα 6.75;

 

Tέτοια ζητήματα δεν έχει ο φτωχός ΠΑΟΚ. Όποιος μπορεί, είναι εκεί και χρησιμοποιείται ανάλογα. Δεν υπάρχουν μπερδέματα ρόλων, έστω και με τις ελλείψεις στην στελέχωση. Και το εντυπωσιακό… Χθες οι Θεσσαλονικείς ακούμπησαν μπάλλες περισσότερο στους παίκτες ρακέτας απότι οι αντίπαλοι τους.

 

 

Στα Λιόσια αυτό βγήκε σε πολύ υψηλό επίπεδο, εμφανίστηκε και ο Πόλει, εμφανίστηκε και ο Σλαφτσάκης, ενώ ο Ράιλι μετά τον δόκτορα Τζέκιλ του 1ου ημιχρόνου, έγινε μίστερ Χάιντ στο 2ο. Όσο για την άμυνα; Από κει βγήκε η αυτοεποίθηση στην επίθεση. Με εξαίρεση τον Φρέιζερ που διαθέτει τεράστια ποιότητα και τον Ουίλιαμς στο 2ο ημίχρονο, όλοι οι άλλοι υπέφεραν από την ομαδική άμυνα του ΠΑΟΚ που έκοψε το τρανζίσιον, την ατομική ενέργεια, το πάσινγκ γκέιμ, με φυσική κατάσταση και χαμηλά γόνατα δεν είχε πρόβλημα στο ένας με έναν. Μόνο κάποιες στιγμές στα αμυντικά πικ εν ρολ δημιουργήθηκε πρόβλημα, αλλά κακά τα ψέμματα, ομάδα πλέον που δεν σκοράρει από μακριά… πάπαλα.

 

Ο ΠΑΟΚ κράτησε στα Λιόσια το μομέντουμ του Ντιζόν (η ΑΕΚ άδειασε μετά την υπερπροσπάθεια 20 λεπτών με Καρσίγιακα) και μετά το πρώτο ματς στην Λιθουανία περιμένει το 3 στα 3 στο Παλάτι με Απόλλωνα, Ρίτας, Περιστέρι. Σε διάστημα ενός 8ήμερου… Με Ρένφρο και Τσιακμά πλέον…

 

Ανεξάρτητα βέβαια του τι θα κάνει την άλλη εβδομάδα στο Βίλνιους, είναι δεδομένο οτι το ματς με τον Απόλλωνα αποκτά τριπλή σημασία. Κλείνει 4άδα ενόψει final 8 κυπέλλου, μπορεί να αποτελέσει οικονομική ανάσα για μια κίνηση στην ρακέτα και θα σφραγίσει πιο ζεστά την σχέση που αναπτύσσει αυτή η ομάδα με τον κόσμο, αυτόν που περιμένει να δει για να αγαπήσει και να στηρίξει. Ε, είδε τον Ντίλιγκερ να “αδειάζει τις τράπεζες” σε Ντιζόν και Λιόσια, ας του δώσει και ένα εφόδιο παραπάνω για να ξεφεύγει πιο εύκολα, όταν τα πράγματα ζορίζουν στην καταδίωξη.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
  • Τελευταία Νέα
Scroll to Top