ΠΑΟΚ: Το τέλος στο BCL αρχή για εναλλακτικά πλάνα (μπορεί;) και επαναφορά ενέργειας, νοοτροπίας

 

 

 

Ο ΠΑΟΚ των αγώνων με την Ρίτας και το Περιστέρι ήταν πολύ μακριά από αυτόν των παιχνιδιών στον όμιλο του BCL, όπου τουλάχιστον οι δύο αντίπαλοι του ήταν καλύτεροι από τους Λιθουανούς. Δεν πάμε πίσω. Μένουμε στο τώρα, σε αυτά τα τελευταία ματς, καθώς διερευνάται το μέλλον του Δικεφάλου για φέτος, με μια υποχρέωση την εβδομάδα, αν εξαιρεθεί ένα τριήμερο κυπέλλου. Διερευνάται το άμεσο μέλλον του ΠΑΟΚ με βάση το τι έδειξε το τελευταίο 15ήμερο…

 

Κούραση από τα σερί απαιτητικά παιχνίδια…; Μήπως οι αντίπαλοι άρχισαν πιο εύκολα πλέον να διαβάζουν τον ΠΑΟΚ που στηρίζεται σε χαμηλές βάσεις και λόγω χαρακτηριστικών παικτών (από επιλογή του σταφ έτσι;) δεν έχει 2ο πλάνο; Συνδυασμός και των δύο…;

 

Σε κάθε περίπτωση ο ΠΑΟΚ έκανε ένα 2ο σερί κακό παιχνίδι (απλά ήταν αγχωμένη η Ρίτας στο 1ο ημίχρονο), έστω και με καλύτερους σε κάθε επίπεδο αντιπάλους, λυγίζοντας από τα ίδια στοιχεία που επέβαλλαν οι “απέναντι” του. Πίεση σε όσους γκαρντ σκοράρουν και δημιουργούν για τους εαυτούς τους. Χωρίς χρόνο και χώρο για εύκολα σουτ, ή για τις διεισδύσεις ο ΠΑΟΚ φαίνεται οτι “τελειώνει”, ή τέλος πάντων δυσκολεύεται να ανταποκριθεί και στα πιο απλά πράγματα. Σε επίθεση και σε άμυνα… H εικόνα στο 2ο ημίχρονο ήταν από απογοητευτική ως απελπιστική. Ούτε μυαλό, ούτε ενέργεια, ούτε μπάσκετ… Εύκολη λεία…

 

Δεν είχαμε εντοπίσει διαφορετικά στοιχεία από τον Σεπτέμβριο ακόμα, αλλά αυτή η φιλοσοφία και η λογική ήταν που επικράτησε με το μότο… “Αυτή είναι η ομάδα, θα παλέψει, προέχουν άλλα πιο σοβαρά ζητήματα” .

 

Αν μείνουμε όμως στην ενέργεια, από δω και στο εξής η ομάδα δεν θα έχει δικαιολογία. Με ένα ματς την εβδομάδα θα έχει έναν επιπλέον παίκτη (Κακλαμανάκης), όσο και σε χαμηλά στάνταρτς να είναι αυτή την εποχή, ώστε να ακουμπά την μπάλα εκεί η ομάδα και να εξυπηρετείται ελαφρά και χαλαρά ένα 2ο απαραίτητο πλάνο.

 

Αν μείνουμε όμως και στην λογική ορισμένων παικτών, έτσι όπως εμφανίστηκε τις τελευταίες μέρες, είναι δεδομένο, οτι αυτοί οι ορισμένοι πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία. Να νοιώσουν περισσότερο το σύνολο, να το υπηρετήσουν, να παραμείνει η ενότητα και το πνεύμα της μιας σελίδας και να δείξουν στο κόσμο οτι δίκαια τους στηρίζει και πρέπει να συνεχίσει να το κάνει.

 

Όχι κανείς δεν είχε την απαίτηση να περάσει ο ΠΑΟΚ την πιο οργανωμένη, ποιοτική και σύγχρονη Ρίτας. Έγινε το φυσιολογικό, ακόμα και το οτι αυτή η ομάδα έφτασε την σειρά σε 3ο ματς, κρέντιτ αποτελεί. Δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει κανέναν για τον αποκλεισμό, δεν είναι η αποχώρηση από το BCL το ζήτημα, δεν είναι το ζήτημα η για πρώτη φορά τόσο κακή εικόνα του Χαντς λόγου χάρη (είχαν αμυντικό πλάνο και τους βγήκε, ήταν και αυτός σε κακό βράδυ, κάνοντας όμως αυτά που πάντα κάνει).

 

Η συνολική εικόνα σε μεγάλα σημεία του αγώνα (ενός ακόμα) δημιουργεί προβληματισμό, αυτό μένει και μετρά. Στα 5/8 των δύο παιχνιδιών στο Βίλνιους αυτή η εικόνα απογοητεύει, η άλλη με Μάλαγα, Σάσαρι, Ντιζόν έδειχνε πολύ μακρινή, χωρίς ωστόσο ο ΠΑΟΚ να έχει αλλάξει φιλοσοφία. Είχε όμως περισσότερο μυαλό και σε άλλο επίπεδο ενέργεια και διάθεση. Στο Βίλνιους ήταν σα να έσβησαν τα πάντα…

 

Κάτι σα να τα… παράτησαν, όταν το ματς στράβωνε. Έμπαινε εκείνο το “εγώ” πάνω από το “εμείς” (και με τρομερά τσαπατσούλικο και άχαρο τρόπο), μια ραθυμία εκτός λογικής, η έλλειψη συνολικής ποιότητας και φυσικά η περίφημη απουσία 2ου πλάνου, πέρα από το οτι σε καθαρά αγωνιστικό και τεχνικό επίπεδο αυτό το “εμείς” δείχνει να αποτελεί σχετική ουτοπία. Και στην άμυνα ακόμα…

 

Πόσες φορές ο ένας κοιτούσε τον άλλο σε περιφέρεια και κοντά στο καλάθι και οι Λιθουανοί σκόραραν; Όχι στο 2ο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ έμοιαζε με ομάδα άλλης κατηγορίας μη μπασκετικής χώρας, ούτε οι ίδιοι οι Λιθουανοί πίστευαν το πόσο εύκολα έφτασαν και πάλι στο +20. Και αυτό το «καλά προπονημένη ομάδα» του Λιθουανού κόουτς μάλλον τρολάρισμα ήταν. Για μια ακόμα φορά, από την στιγμή που η ατομική ενέργεια δεν είχε αποτέλεσμα, το επιθετικό κομμάτι ήταν απελπιστικό, η εικόνα θύμιζε καινούρια ομάδα χαμηλής ποιότητας που μπήκε τέλη Αυγούστου στο παρκέ. Συνδέσεις μηδέν… Ανάλογα με την ισορροπία καταρρακωμένη και το… αμυντικό.

 

Και τώρα…; Kάποια στιγμή, έστω και τώρα στα μέσα της σεζόν, το σταφ θα πρέπει να βρει τρόπους να επιβάλλει και σε τεχνικό επίπεδο το “εμείς”. “Ζω και πεθαίνω με το τρίποντο, με την ατομική ενέργεια μόνο” είναι διαδικασία άλλων εποχών, η απόσταση από το «ζω» ως το «πεθαίνω» είναι Λευκός Πύργος-θάλασσα και ο ΠΑΟΚ κινδυνεύει να πνιγεί στο Θερμαϊκό, έτσι όπως τον διαβάζουν οι πιο ποιοτικοί και αγκρέσιβ.

 

Στο 2023 οι απαιτήσεις του σύγχρονου μπάσκετ έχουν να κάνουν και με εναλλακτικά πλάνα. Μπορεί το σταφ να τα βρει και να τα εφαρμόσει; Αν ναι, τότε λογικά θα ακολουθήσουν καλύτερα (πιο σταθερά) πράγματα σε Α1 και κύπελλο. Διαφορετικά ο ΠΑΟΚ θα μείνει εγκλωβισμένος σε φιλοσοφίες, αδυναμίες και ελαττώματα. Η σεζόν έχει ακόμα δρόμο… Αρκεί να το καταλάβουν και οι παίκτες (και σε πνευματικό επίπεδο) ειδικά τώρα που Ευρώπη γιόκ…  Αυτό το turning point θα κρίνει εν τέλει το τι μπορεί να πετύχει αυτή η ομάδα με τα αρκετά συν και τα… πιο αρκετά μείον. Ο κόσμος είναι δίπλα τους, ας το εκμεταλλευτούν.

 

*Όταν στο Βίλνιους υπάρχουν φίλαθλοι στην κερκίδα που στο τέλος χειροκροτούν το -19, δεν μπορείς κύριε (που εδώ και καιρό είσαι σε κακό επίπεδο) να αδιαφορείς και να φεύγεις στα αποδυτήρια, για να σε φωνάζει πίσω ο ασίσταντ, ώστε να τους ανταποδώσεις το χειροκρότημα.

 

*Μαθαίνουμε οτι ο Θανάσης (χρόνια του πολλά) Χατζόπουλος θορυβημένος από όσα είδε τηλεοπτικά κυρίως στο 2ο ημίχρονο, θα κάνει μια προσπάθεια να ακούσει πράγματα από τους παίκτες. Θα πει και αυτός πράγματα.

 

*O ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε την Ευρωπαϊκή του πορεία με την 27η επίδοση επιθετικά, την 30η σε ποσοστά δύο πόντων, την 9η σε ποσοστά τρίποντων, την 15η σε κερδισμένες βολές, την τελευταία σε ριμπάουντ, την τελευταία σε ασίστ, την 3η σε κλεψίματα και την 13η στα λιγότερα λάθη. Και το ότι έφτασε σε μια νίκη στα play in… θαύμα ήταν.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
  • Τελευταία Νέα
Scroll to Top