ΠΑΟΚ: Τα αρκετά “μείον”, τα κρέντιτ και οι ελπίδες μιας νέας κανονικότητας

Τα δεδομένα… Ναι μεν με ρυθμό, αλλά με μόλις τρεις μέρες να διαβάσει το κλασσικό ντέρμπι, με μόλις τρεις μέρες να ξεπεράσει την σωματική και πνευματική κούραση από το τέλος της Ευρωπαϊκής του πορείας και με μόλις μισή προπόνηση (φάνηκε αυτό στο Παλέ) για τον βασικό πόιντ (?) της ομάδας (που έπαιζε δυάρι σε μεγάλα κομμάτια του ντέρμπι, καθώς και πάλι βαφτίστηκαν άσοι-Φράνκε, Χαντς-παίκτες που δεν ανήκουν σε αυτή την θέση).

 

Ωστόσο σε μια τρομερά δύσκολη ατμόσφαιρα, απέναντι σε μια ομάδα που (σωστά) διψούσε για να βγάλει από πάνω της μια από τις ρετσινιές των βαριών ηττών στο Παλατάκι και απέναντι στην πιο πιεστική αμυντικά ομάδα της Α1, ο ΠΑΟΚ κατάφερε και έμεινε στο ματς μέχρι το τελευταίο λεπτό (εκεί τα παράτησε με άσχημο τρόπο). Με όσα συμβαίνουν σε δομικό επίπεδο, τα παραπάνω… κρέντιτ.

 

 

Αυτή την φορά βελτίωσε και τους τρόπους επίθεσης (πήγαν περισσότερες μπάλες σε Ρένφρο, Κακλαμανάκη), κρατήθηκε αμυντικά στο μεγαλύτερο μέρος του ματς, χάνοντας πάντως τον Νότε και σε σημαντικά σημεία τον Σανόγκο (στο τέλος και τον Χάγκινς), αλλά έκανε τα παιδικά λάθη που ποτέ δεν έκανε ο Άρης. Ειδικά τα 3-4 κλεψίματα στο κέντρου του γηπέδου (ουπς… να η διαφορά των 7 πόντων) και οι κακές αποφάσεις που οδήγησαν σε μη επιθέσεις (άλλα παιδικά λάθη αυτά) όταν ο ΠΑΟΚ προσπαθούσε από το -2 να περάσει στο σκορ, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να χάσει από αυτοπεποίθηση η ομάδα όσο το ματς πήγαινε προς το τέλος και η κερκίδα πατούσε γκάζι στην πίεση.

 

Φράνκε (υπεύθυνος για την έξαρση του Xάγκινς  στο τέλος), Χαντς, Μαργαρίτης πετούσαν μπάλες, αυτό δημιουργούσε αμυντικές ανισορροπίες και ουσιαστικά σε αυτή τη λογική κρίθηκε στο τέλος το παιχνίδι. Ο ένας (ΠΑΟΚ) πρόσφερε αυτοπεποίθηση στον άλλον (Άρης)…

 

Μπορούσε ο Λυκογιάννης να εκμεταλλευτεί το οτι ο Καβαδάς ήταν εκτός μάχης και σύντομα αυτό συνέβη και με τον βασικό σέντερ του Άρη; Αν υποτεθεί οτι η μερική βελτίωση της συμμετοχής των σέντερ στο επιθετικό κάδρο οφειλόταν σε αυτό το γεγονός, τότε ο ΠΑΟΚ έχει ακόμα πολύ δρόμο για να αποκτήσει περισσότερη ισορροπία. Το οτι έκανε τόσο σημαντική δουλειά ο Σανόγκο σε συνδυασμό με την λυσσώδη άμυνα του Χόχλερ στα 4άρια του Δικεφάλου (πέρασε χειροπέδες σε Πόλει, Μαργαρίτη), μάλλον προφέρει προβληματισμό και υποχρέωση για περισσότερη δουλειά για να διευρύνει τους επιθετικούς της ορίζοντες η ομάδα του Λυκογιάννη. Τώρα έχει και χρόνο να το κάνει…

 

Πάντως οι αριθμοί δικαιολογούν σε σχετικά απόλυτο βαθμό την νίκη του Άρη. Για παράδειγμα…

-Ο ΠΑΟΚ από τα 11.6 λάθη ανά αγώνα πήγε στα 18. Και από αυτά το 60% ήταν παιδικά…

-Ο ΠΑΟΚ δέχθηκε 12 πόντους από τον ουσιαστικά (πλάνο καλοκαιριού) 3ο σέντερ του Άρη

-Ο Άρης έπαιξε με κλειστό ροτέισον 8 παικτών και ο ΠΑΟΚ με 12. Το ερώτημα διχάζει: Πρέπει να μεγαλώνει τόσο πολύ το ροτέισον; Η μήπως παίκτες όπως ο Σλαφτσάκης, ο Σαλούστρος και ο Καμπερίδης έπρεπε να παίξουν περισσότερο;

-Ο Άρης από το 50.2% στα δίποντα πήγε στο 56%, ενώ στην μεγαλύτερη διάρκεια του ματς ήταν πάνω από το 60%

-Ο Άρης από τις 14 βολές μέσο όρο πήγε στις 20, ενώ από τα 20 εύστοχα δίποντα ανά αγώνα πήγε στα 25

-Ο Άρης από τα 11.5 επιθετικά ριμπάουντ μέσο όρο πήγε στα 16

-Ο Άρης από τα 14.5 λάθη μέσο όρο πήγε στα 11

-Ο ΠΑΟΚ έκανε 14 λιγότερα σουτ από Αρη και γενικά από τα 61 μέσο όρο έπεσε στα 53 (εντός πεδιάς)

-Ο ΠΑΟΚ από τα 18 εύστοχα δίποντα ανά αγώνα έπεσε στα 14

 

Με βάση τα παραπάνω πήγαν στράφι τα +6 επιθετικά ριμπάουντ (από τον μέχρι προχθές μέσο όρο), ενώ δεν θα είχε νόημα η ανάλυση για τις +4 ασίστ από τον μέσο όρο. Ο λόγος..; Το 80% των ασίστ του Άρη έβγαλαν εύκολα καλάθια μέσα στην ρακέτα, ενώ η αντίστοιχη μετάφραση στην λειτουργία του ΠΑΟΚ δείχνει 50% των ασίστ σε μαρκαρισμένα τρίποντα. Δεν είναι το ίδιο…

 

Ο ΠΑΟΚ είναι πλέον στο 7-6, μένει ακόμα διεκδικητής της 6ης θέσης, κάτι που αποτελεί τον βασικό στόχο για φέτος (μήπως και ανοίξει μια πόρτα στα πλέι οφ για 4άδα) και μένει να φανεί η λειτουργία του σε μια διαφορετική κανονικότητα. Τώρα θα έχει και ο Δικέφαλος μια εβδομάδα να διαβάζει και να προετοιμάζει παιχνίδια. Και με την πλήρη ένταξη του Κακλαμανάκη που μπορεί να προσφέρει ως ένα ποσοστό ισορροπία και 2ο πλάνο.

 

Η λογική λέει οτι πλέον τακτικά ο ΠΑΟΚ θα είναι καλύτερος, αρκεί οι ίδιοι οι παίκτες να προσαρμοστούν πνευματικά σε αυτή την αλλαγή κινήτρων (έξω η Ευρώπη). Η επόμενη τριάδα αγώνων με Λαύριο (εντός), Ιωνικό (εκτός), Κολοσσό (εντός) πριν την μάχη στο κύπελλο, εφόσον ολοκληρωθεί με 3 στα 3 μπορεί να αποτελέσει δήλωση 6άδας. Όχι εξασφάλιση βέβαια, μια απλή δήλωση… Αρκεί και ο κόσμος να μείνει πιστά κοντά στο κλαμπ, όπως το έκανε μέχρι τώρα.

 

*Οι διαιτητές είχαν δύσκολο έργο σε ένα σκληρό ματς και προσπάθησαν να ισορροπήσουν το περιφερειακό “ξύλο” των γηπεδούχων με αυτό των φιλοξενούμενων μέσα στην ρακέτα. Αν υποτεθεί όμως οτι έγινε στοχευμένα το φόρτωμα των φάουλ σε Γκούντγουιν, Νότε, ε αντίστοιχα στοχευμένα αφέθηκε και πάλι το κατς στην δύναμη πυρός του ΠΑΟΚ, στην τριάδα των περιφερειακών.

 

*Εκτέθηκαν όμως σε αποφάσεις που πήραν για ίδιες φάσεις, προφανώς και για μια προσπάθεια του Σάιμπερτ, την οποία κακώς δεν μέτρησαν για καλάθι. Σε κάθε περίπτωση οι ταγμένοι στις δύο ομάδες πάντα βλέπουν σφαγή για τις ομάδες τους, ποτέ δεν βλέπουν το πως συμπεριφέρονται οι ίδιες οι ομάδες τους και οι διαιτητές στους αντιπάλους.

 

*Αυτό που συνέβη στο ζέσταμα των δύο ομάδων αμαύρωσε την πολύ δυνατή ατμόσφαιρα. Λάθος της διοίκησης του Άρη που το επίτρεψε. Δεν συμβαίνει (αυτό το συγκεκριμένο) σε κανένα άλλο γήπεδο.  Συμβαίνουν άλλα, όμως όχι αυτό.

 

*H σχετικά καλή εμφάνιση του Ρένφρο επιθετικά (αμυντικά χάθηκε λίγο με τον Σανόγκο αλλά ήταν κι ευθύνη των συμπαικτών του στην περιφέρεια) ήταν ένα θετικό σημείο για τον ΠΑΟΚ με τον Αμερικανό να θέλει 5 ακόμα μπλοκ για να γίνει ο 7ος ξένος μπλοκέρ στην ιστορία του ΠΑΟΚ στην Λίγκα. Ο Λυκογιάννης οφείλει να δουλέψει περισσότερο αυτές τις επιθετικές συνεργασίες με Ρένφρο, Κακλαμανάκη. Μένει να φανεί αν η αρχή στο Παλέ δεν οφείλεται στα προβλήματα του Άρης εντός ρακέτας και στην τόσο αρνητική εικόνα των παικτών στο «4» (Μαργαρίτης, Πόλει).

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
  • Τελευταία Νέα
Scroll to Top