ΠΑΟΚ: Αλλαγή, πρόοδος και… πρωτιές

 

 

 

Παραμονές του αγώνα κυπέλλου με το Περιστέρι… Ο ΠΑΟΚ απογοητεύει στο ματς με τον Ιωνικό, απογοητεύει διπλά κόντρα στην ομάδα του Σπανούλη και στην επόμενη υποχρέωση λίγο θέλει να πετάξει στα σκουπίδια διαφορά 25 πόντων και να χάσει στο τέλος από τον  Κολοσσό στο Παλατάκι. Ο Λυκογιάννης αποχωρεί με την ομάδα σε κακή κατάσταση (αγωνιστικά, πνευματικά, ψυχολογικά) και με το πρόγραμμα των έξι αγωνιστικών μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου να οδηγεί σε σκέψεις 7ης θέσης ή σε περίπτωση υπέρβασης στην 6η.

 

Η έλευση Τακιανού και παρά την οδυνηρή 30άρα στο ντεμπούτο του στην Πάτρα, δείχνει τελικά ευεργετική. Ο ΠΑΟΚ με μάξιμουμ (και σχεδόν ουτοπιστικό) το 5-1, κάνει 4-2, κερδίζοντας Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, εκμεταλλεύεται και τα στραβοπατήματα των αντιπάλων του και «πιάνει» 4άδα πέρα μάλιστα από ισοβαθμίες και γκολ άβερετζ. Καθαρά πάνω από Προμηθέα, ΑΕΚ με τα τριπλάσια μπάτζετ…

 

Η επιτυχία είναι σημαντική. Που οφείλεται; Ο νέος προπονητής έφερε ηρεμία, καθαρότερη σκέψη, κανείς πλέον δεν έχει στο μυαλό του υπερβολικές συμπεριφορές, η ομάδα αγωνιστικά αποκτά ισορροπία, γίνεται εκμεταλλεύσιμος ο Ρένφρο, μπαίνει στους αλλοδαπούς γκαρντ η λογική του «είμαι επιτυχημένος, όταν προσπαθώ να παίξω άμυνα», η διάθεση ανεβαίνει, ο ΠΑΟΚ σταδιακά ξεφεύγει από την ομάδα των… Χαντς, Φράνκε και παρά τα δεδομένα δομικά προβλήματα τα αποτελέσματα εμφανίζονται-ως απόδοση-αργά, σταδιακά και σταθερά. Και με βάση το πολύ απαιτητικό πρόγραμμα και με βάση του οτι έπρεπε να προσαρμοστούν οι παίκτες στα νέα δεδομένα, κάτι που αποτυπώθηκε στις δύο 30άρες από Προμηθέα και Ολυμπιακό, έστω και αν οι Πειραιώτες ανάλογα… φέρονται και στην Βιλερμπάν.

 

Οι διαφορές στην πρακτική στο παρκέ δεν αποτυπώθηκαν τόσο εμφατικά στην επιθετική λειτουργία. Στα 16 ματς με τον Λυκογιάννη ο ΠΑΟΚ είχε σε μέσο όρο 16.8/31.3 δίποντα, 10.6/29.1 τρίποντα και 21.3 κερδισμένες βολές. Στα 6 ματς με Τακιανό η διαφοροποίηση δεν ήταν εμφανής στα νούμερα. 17/31.8 δίποντα, 10.8/30.1 τρίποντα και 16.3 βολές (εδώ η μείωση είναι οδυνηρή)…

 

Τα δεδομένα όμως με την αλλαγή στο πάγκο είναι διαφορετικά στους υπόλοιπους τομείς.Με τη νέα κατάσταση… +1.8 ριμπάουντ, +2.2 ασίστ, +1.8 κλεψίματα… Στα μείον τα περισσότερα λάθη (+2.3) που προφανώς οφείλονται στα πολλά δύσκολα ματς αυτού του διαστήματος, γεγονός που οδήγησε και στους 83.3 πόντους παθητικό μέσο όρο σε αυτά τα 6 παιχνίδια με τον Τακιανό.

 

Πλέον ο ΠΑΟΚ με το πλεονέκτημα έδρας στα χέρια του περιμένει τον Προμηθέα γνωρίζοντας οτι αυτό το πρώτο ματς στο Παλατάκι είναι όλη η… δουλειά. Αν είναι νικηφόρο, η ομάδα μπορεί να κάνει ακόμα 9 ματς μέχρι το τέλος των πλέι οφ και στην μάχη για το 3-4. Ένας σχεδόν ολόκληρος γύρος μπροστά με τον Τακιανό να περιμένει και τον Σαλούστρο και να έχει χρόνο να βελτιώσει 10-15% την ομάδα. Κέρδος θα είναι ακόμα και αυτό. Αρκεί βέβαια και ο ΕΣΑΚΕ να σκεφτεί οτι καλώς μεν ο Προμηθέας παλεύει στο Γιούροκαπ, αλλά με βάση αυτό, δεν γίνεται ο ΠΑΟΚ να περιμένει 20-25 μέρες για να αρχίσει τα πλέι οφ. Οι μεν με ρυθμό, οι δε σκασμένοι στην αναμονή…

 

Πρωτιές γενικώς

Ο τελευταίος παίκτης του ΠΑΟΚ που αναδείχθηκε κορυφαίος σε έναν από τους βασικούς στατιστικούς τομείς σε κανονική περίοδο ήταν ο Γκρίφιν. Ο Αμερικανός αναδείχθηκε πρώτος «κλέφτης» της Λίγκα την περίοδο 2020-21.

 

Τελευταίος μπλοκέρ στην κορυφή πάντως ήταν ο Κλάντον την σεζόν 2016-17, ενώ την τελευταία φορά που ο ΠΑΟΚ ανέδειξε σκόρερ του στην πρώτη 3άδα ήταν 11 χρόνια πριν (2011-12) ο Δήμος Ντικούδης (2ος). Την τελευταία φορά που ο ΠΑΟΚ «έστειλε» τρεις διαφορετικούς παίκτες στην πρώτη 3άδα στατιστικών κατηγοριών με το τέλος κανονικής περιόδου, ήταν την σεζόν 1989-90 με Κόρφα (1ος σε ασίστ), Φασούλα (2ος σε μπλοκ), Πρέλεβιτς (1ος σε κλεψίματα).

 

Ποτέ όμως στα χρόνια της Λίγκα (από 1992-93 και μετά) ο ΠΑΟΚ δεν εμφάνισε δύο παίκτες στην πρώτη τράδα μιας στατιστικής κατηγορίας στο τέλος κανονικής περιόδου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
  • Τελευταία Νέα
Scroll to Top