Το έχασε στο σουτ, κρίμα για τον Ολυμπιακό! VIDEOS

Ο Ολυμπιακός όλη τη χρονιά έπαιζε το καλύτερο μπάσκετ στην Ευρώπη. Μπήκε στα πλέι οφ ως 1ος και καλύτερος από τη regular season με πολλαπλά ρεκόρ, πήρε τη σειρά με τη «σκληρή» Φενέρμπαχτσε (3-2), «διέλυσε» την Μονακό στον ημιτελικό του Final Four και έπαιξε στον τελικό της “Zalgirio Arena” με 8.000 οπαδούς του στο πλευρό του. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα είχε τον έλεγχο της αναμέτρησης σχεδόν για 40′, αλλά στο φινάλε το τρόπαιο… γλίστησε από τα χέρια της, λόγω ενός μικρού black out και ενός μεγάλου σουτ του Σέρχιο Γιουλ.

Οι «παλιοσειρές» της Ρεάλ Μαδρίτης ήταν ξανά εκεί. Οι άνθρωποι που έχουν κατακτήσει τα πάντα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ «μίλησαν» στα κρίσιμα και έκαναν την έκπληξη, αφήνοντας τους Πειραιώτες στις τρεις κούπες (3/12 Final Four). Ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ κράτησε «ζωντανή» τη «βασίλισσα», και ο Σέρχιο Γιουλ έβαλε το καλάθι του αγώνα με 3” για το φινάλε. Ο Σλούκας, σε αντίθεση με το Game 3 της Πόλης, αστόχησε στο buzzer beater και οι Μαδριλένοι κατέκτησαν το 11ο τρόπαιο της ιστορίας τους.

Η ομάδα του Τσους Ματέο επέστρεψε από το 0-2 στη σειρά με την Παρτιζάν και το -18 στο Game 5, πέταξε νοκ – άουτ την ισχυρή Μπαρτσελόνα και απέδειξε πως είναι… επτάψυχη και στον τελικό, παρά τις πολλές απουσίες της (Ντεκ, Γιαμπουσέλε, Πουαριέ, Κορνελί, Αμπάλντε). Ο «Τσάτσο» είναι το… πρόσωπο της σεζόν για τους πρωταθλητές Ευρώπης, αλλάζοντας τον ρυθμό όλων των παραπάνω αγώνων. Το ίδιο έκανε και στον τελικό, μετρώντας 15 πόντους, 4 ριμπάουντ και 9 ασίστ σε 28′. Επιπλέον, έβαλε και ένα τρίποντο – κλειδί στο τελευταίο λεπτό.

 

Δίπλα του ο Ροντρίγκεθ είχε τον Έντι Ταβάρες (13 πόντοι, 10 ριμπάουντ), τον… άνθρωπο των Final Four, Φαμπιέν Κοζέρ (11 πόντοι) και τον Μάριο Χεζόνια (12π.). Ωστόσο, το καλάθι της χρονιάς ήρθε δια χειρός Γιουλ. Ο Ισπανός γκαρντ είχε 0/2 σουτ σε όλο το ματς, αλλά με 3” για το τέλος νίκησε τον Φαλ και… έγραψε ιστορία. 

Στην αντίπερα όχθη, ο MVP της διοργάνωσης, Σάσα Βεζένκοφ, ήταν μυθικός (29 πόντοι, 9 ριμπάουντ, 4 ασίστ), ο Αϊζαία Κάνααν έδωσε αμέτρητες λύσεις (21 πόντοι με 5/6 τρίποντα) και ο Σακίλ ΜακΚίσικ ήταν κομβικός (14 πόντοι). Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα είχε τον έλεγχο σχεδόν σε όλο το ματς, αλλά στο φινάλε… κόλλησε και υπέστη black out. Ο Κώστας Σλούκας και ο Βεζένκοφ έχασαν από ένα τρίποντο έκαστος, που ενδεχομένως θα «καθάρισε» την αναμέτρηση, η Ρεάλ πλησίασε χάρη στον… μύθο Ροντρίγκεθ και ο Γιουλ έβαλε το νικητήριο σουτ. Έτσι, η πορεία του Ολυμπιακού στη φετινή Euroleague δεν είχε… φρένα, αλλά ολοκληρώνεται χωρίς το τρόπαιο.

Δεκάλεπτο «ερυθρόλευκης» κυριαρχίας, με τον Ολυμπιακό να νιώθει… σαν στο σπίτι του 

Ο τελικός ξεκίνημε με τη “Zalgirio Arena” να θυμίζει ΣΕΦ με 8.000 φίλους του Ολυμπιακού και τον κόουτς Μπαρτζώκα να αρχίζει τη συνηθισμένη πεντάδα. Από την άλλη, ο Τσους Ματέο είχε ως starter τον Έλι Εντιαγέ, όπως και στον ημιτελικό. Παρά το γεγονός πως η «βασίλισσα» δεν χρησιμοποίησε ζώνη στην άμυνά της στα πρώτα λεπτά, οι Πειραιώτες με καλή κυκλοφορία της μπάλας βρήκαν 3/4 τρίποντα (9-7 στο 3′ με 2/2 του Αϊζάια Κάνααν). Στη συνέχεια, ο Σάσα Βεζένκοφ βγήκε μπροστά (14-9 στο 6′), με τον Μουσταφά Φαλ να προσπαθεί να περιορίσει τον Έντι Ταβάρες (1/4 δίποντα). Το δίδυμο Κάνααν (9π. με 3/4 3π.) – Βεζένκοφ (7π.) ένιωθε πολύ καλά στο παρκέ, οι «ερυθρόλευκοι», που ήταν άριστοι στο τρανζίσιον, επιχείρησαν να «ξεφύγουν» (19-10 στο 7′) και ο Ματέο κάλεσε τάιμ άουτ, προχωρώντας σε αλλαγές προσώπων και… επιστρατεύοντας τη ζώνη. Ωστόσο, οι εντυπωσιακοί Κυπελλούχοι Ελλάδας με τρομερή κυκλοφορία της μπάλας (7 ασίστ/ 0 λάθη) και διαδοχικά τρίποντα (5/9 3π.) πήγαν σε double score (24-12 στο 8′). Στην ουσία, το μοναδικό πρόβλημα για τον Μπαρτζώκα μέχρι εκείνο το σημείο ήταν τα 2φ. έκαστος που είχαν χρεωθεί οι Φαλ – Μπολομπόι. Τελικά, οι Φερνάντεθ – Χεζόνια «έτρεξαν» ένα μικρό 5-0 και οι Μαδριλένοι «ροκάνισαν» λίγο την απόσταση στο κυριαρχικό δεκάλεπτο του Ολυμπιακού (24-17 στο 10′) δείχνοντας σημάδια ανάκαμψης μέσα από τη ζώνη τους.

Η ζώνη της Ρεάλ και ο Μάριο Χεζόνια διαμόρφωσαν νέα δεδομένα στο ματς της χρονιάς

Η ισπανική ζώνη προσαρμογής «έκοψε» την επιθετική ορμή των Πειραιωτών, οι «μερένχες» μάζεψαν τα ριμπάουντ και η διαφορά έπεσε (24-21 στο 11′ και 27-24 στο 12′). Μάλιστα, ο Ταρίκ Μπλακ έκανε ένα αχρείαστο φάουλ και χρέωθηκε και εκείνος με το 2ο του. Έτσι, ο Μπαρτζώκας επανέφερε τον Μπολομπόι βλέποντας μια δύσκολη συνθήκη να δημιουργείται (2φ. ο κάθε σέντερ του) και τη Ρεάλ να προσπερνά (29-31 στο 14′ με τους «ερυθρόλευκους» να έχουν 1/8 τρίποντα μετά το «ζεστό» ξεκίνημά τους). Στο 15′ (34-34 το σκορ) ο Ταβάρες πήγε στον πάγκο για πρώτη φορά (μετρώντας 7π. με 2/6 δίποντα και 7 ριμπάουντ), αλλά η σκληρή πρωταθλητρία Ισπανίας έμεινε μπροστά (38-42 στο 17′ με σκορ του πολύτιμου Χεζόνια). Ο Κροάτης αγωνιζόμενος στη θέση «4» έκανε τη διαφορά (12π.), το σύνολο του Ματέο είχε βρει αυτοπεποίθηση πίσω από τα 6,75μ. (7/13 τρίποντα), αλλά ο εξαιρετικός Σακίλ ΜακΚίσικ «διαβάζε» ό,τι του έδινε η αντίπαλη άμυνα και διατήρησε την ισορροπία (45-45 με 10π. και 2/3 τρίποντα του Αμερικού). Στο πρώτο ημίχρονο η στόχευση του Ολυμπιακού στο τρίποντο ήταν ξεκάθαρη (12 εκτελεσμένα τρίποντα περισσότερα από τα δίποντά του), με τους Μαδριλένους να παίρνουν πολλά από τα 9 επιθετικά ριμπάουντ τους και τη δημιουργία του Σέρχιο Ροντρίγκεθ (6ασ.). Το ημίχρονο, που είχε υψηλό τέμπο και ρυθμό, ολοκληρώθηκε με σκορ 45-45 και πρώτο σκόρερ τον ασταμάτητο Βεζένκοφ (15 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ).

Πήρε τον έλεγχο ο Μπαρτζώκας, έμειναν «ζωντανοί» στον τελικό οι Ισπανοί

Στις αρχές της επανάληψης ο Βούλγαρος πάουερ φόργουορντ με κεκτημένη ταχύτητα από το τρομερό πρώτο ημίχρονο έβαλε γκολ – φάουλ μπροστά στον Χεζόνια που ξεσήκωσε το κοινό (51-50 στο 22′), αλλά ο “X-Factor” του Ολυμπιακού ήταν άλλος: ο Αϊζάια Κάνααν που είχε 18 πόντους με 5/6 τρίποντα και έπαιζε «σκυλιασμένη» άμυνα (57-52 στο 25′). Ήταν ένα διάστημα που οι Μαδριλένοι… κόλλησαν, δεν έβρισκαν τον Ταβάρες στο ζωγραφιστό, δυσκολεύονταν από την αντίπαλη πίεση πάνω στην μπάλα και ο Ματέο πήρε τάιμ άουτ. Παράλληλα, οι Πειραιώτες είχαν μεγαλύτερη συγκέντρωση και αποτελεσματικότητα στον έλεγχο των ριμπάουντ, ενώ «πατούσαν» περισσότερο στη ρακέτα της Ρεάλ, δείχνοντας πως δεν βασίζονται αποκλειστικά στο τρίποντό τους. «Τσάτσο» και Ρούντι επέστρεψαν στο λιθουανικό παρκέ και με ένα μικρό «ξέσπασμα» του Νάιτζελ Ουίλιαμς – Γκος η «βασίλισσα» επέστρεψε εκ νέου (59-59 στο 28′ με 5π. σερί του Αμερικανού γκαρντ). Το ταμπλό στο 30′ «έγραφε» 63-59, το οποίο διαμορφώθηκε με καλάθια των ΜακΚίσικ – Σλούκα.

Ο μύθος «Τσάτσο» κράτησε τους Μαδριλένους, ο Γιουλ τους έδωσε το τρόπαιο – Αστόχησε στο σουτ του αγώνα ο Σλούκας

Ο… βιονικός MVP της Euroleague, που είχε βγει μόνο για λίγα δευτερόλεπτα σε όλο το παιχνίδι, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στο ξεκίνημα της 4ης περιόδου: αρχικά νίκησε τον Ταβάρες για το 65-59 και μετά διαμόρφωσε το 68-61 με το πρώτο εύστοχο τρίποντό του στον τελικό (25π. ο Βεζένκοφ στο 32′). Ο «άνθρωπος των Final Four», Φαμπιέν Κοζέρ, «ροκάνισε» την απόσταση (68-64 στο 33′ και 71-67), αλλά ο Βεζένκοφ «τιμώρησε» για δεύτερη φορά τη ζώνη του Ματέο (74-67 στο 34′). Ο «Τσάτσο» με γκολ – φάουλ μείωσε ξανά (74-70) και με 5′ για το φινάλε ο Μπαρτζώκας δοκίμασε ένα χαμηλό σχήμα με Ουόκαπ, Σλούκα και Κάνααν μαζί στο παρκέ. Κάνααν και Ουόκαπ αστόχησαν σε διαδοχικές προσπάθειες, αλλά η άμυνα των παικτών του Μπαρτζώκα ήταν εκεί για να διατηρήσει το +4 (ένα άστοχο τρίποντο και 1 λάθος του Ροντρίγκεθ). Ο Ουόκαπ βρήκε ξανά το σίδερο, η Ρεάλ «πέταξε στα σκουπίδια» 2ο σερί αιφνιδιασμό (με 3’34” για το τέλος).

Ο Ροντρίγκεθ έκανε φάουλ στον Κάνααν, ο Ματέο πήρε τεχνική ποινή και ο Βεζένκοφ με 1/1β. έκανε το 75-70. Μάλιστα, το προβάδισμα πήγε στο +6 με 1/2β. του Κάνααν (76-70 με 3’11” για το φινάλε). Ο Χεζόνια σημάδεψε το σίδερο, οι Ισπανοί πήραν με «μάχη» το επιθετικό ριμπάουντ και ο Ταβάρες κάρφωσε για το 76-72, αλλά ο Κάνααν έκανε… blackjack (21π.) για το 78-72 με 2’13” για το τέλος. Ο Ροντρίγκεθ ευστόχησε σε δίποντο (78-74), ο Σλούκας έχασε ένα τρίποντο που θα «καθάριζε» τον τελικό (101” πριν από το τέλος) και ο απίθανος Κάνααν έπαιξε μία από τις πιο κρίσιμες άμυνες του αγώνα. Την ώρα που ο Ταβάρες ήταν έτοιμος να καρφώσει ο Αμερικανός γκαρντ του έκλεψε την μπάλα, η οποία βγήκε εκτός από το πόδι του σέντερ της Ρεάλ, όπως αποφάσισαν οι διαιτητές μετά το challenge του Μπαρτζώκα. Ο Βεζένκοφ αστόχησε με τη σειρά του σε τρίποντο, που θα τελείωνε τον αγώνα, και ο… εξωγήινος «Τσάτσο» έβαλε τη Ρεάλ ξανά στο ματς (78-77 με 46” για το τέλος). Ο Ολυμπιακός άργησε να επιτεθεί, ο Φαλ πήρε μια δύσκολη επιλογή στο φινάλε των 24” και όλος ο χρόνος (21”) έμεινε στους Μαδριλένους. Ο Ουόκαπ έκανε το τελευταίο φάουλ που είχε να δώσει ο Ολυμπιακός και στους Ισπανούς έμειναν 12” μετά το τάιμ άουτ του Ματέο, σε έναν συγκλονιστικό τελικό.

Ο Μπαρτζώκας έβγαλε τον Βεζένκοφ και η μπάλα πήγε στα χέρια του Γιουλ, ο οποίος είχε 0/2 σουτ μέχρι εκείνο το σημείο. Όμως, ο Ισπανός νίκησε στο 1vs1 τον Φαλ και έβαλε μπροστά την ομάδα του (78-79), αφήνοντας 3,2” στον Ολυμπιακό μετά το τάιμ άουτ του Μπαρτζώκα. Ο Ουόκαπ επανέφερε στον Σλούκα, ο οποίος εκτέλεσε δίποντο με καλές προϋποθέσεις, αλλά η προσπάθειά του βρήκε στο σίδερο. Έτσι, ο τελικός ολοκληρώθηκε με τη Ρεάλ Μαδρίτης να κατακτά το τρόπαιο για 11η φορά στην ιστορία της (78-79 τελικό).

Τα Δεκάλεπτα: 24-17, 45-45, 63-59, 78-79.

Δείτε αναλυτικά τα στατιστικά της αναμέτρησης εδώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
  • Τελευταία Νέα
Scroll to Top