Η 4άδα ήταν κάτι περισσότερο από το ταβάνι του φετινού ΠΑΟΚ και αυτό από μόνο του προσφέρει πολλά κρέντιτ στην ομάδα. Με βάση τον ανταγωνισμό, την διαφορά των αγωνιστικών μπάτζετ, αλλά και τις ανορθογραφίες του ασπρόμαυρου ρόστερ οι οποίες ποτέ δεν διορθώθηκαν (έλλειψη κλασσικών «1», «5», επιθετικού «3» σκόρερ), η παρουσία στο τοπ4 που φέρνει ομίλους στο BCL, οικονομικά bonus και συμμετοχή στο super cup του Σεπτεμβρίου, αποτελεί ξεχωριστή επιτυχία για τον μπασκετικό ΠΑΟΚ. Που ήταν άραγε φέτος η ΑΕΚ, ο Προμηθέας και ο Άρης;
Φυσικό ήταν βέβαια να αυξηθεί ο βαθμός δυσκολίας στις κόντρες της ποστ σίζον είτε στα προημιτελικά, είτε στις επόμενες φάσεις. Σε τόσο απαιτητικά και δύσκολα ματς ήταν λογικό να βγουν οι κτυπητές αδυναμίες. Σε 7 παιχνίδια των πλέι οφ ο ΠΑΟΚ σκόραρε 69 πόντους μέσο όρο με 44.4% (14.2/32.1) στα δίποντα, 33.4% έξω από τα 6.75 (10.1/30.2)-μόλις 39.1% εντός πεδιάς-13.2 κερδισμένες βολές, 31.8 ριμπάουντ, 16.6 ασίστ, 9.1 κλεψίματα και 13.1 λάθη. Όσο για την άμυνα; Οι 79.4 πόντοι ανά αγώνα μέχρι τώρα στην ποστ σίζον δεν φαίνεται παράλογη επίδοση για τα κυβικά του ΠΑΟΚ…
Οι διαφορές των παραπάνω αριθμών σε σχέση με αυτούς της κανονικής περιόδου είναι σημαντικές και δείχνουν ένα δρόμο στην ομάδα για την επόμενη σεζόν. +11 πόντους μέσο όρο έγραφε η ομάδα στην ρέγκιουλαρ σίζον. Σε εκείνα τα 22 ματς ο ΠΑΟΚ εμφάνισε +9% ευστοχία στα δίποντα, έχοντας σε σχέση με τη μέχρι τώρα πορεία στα πλέι οφ +2.7 εύστοχα και μάλιστα σε -0.7 προσπάθειες.
Στα τρίποντα… Στην κανονική περίοδο ο Δικέφαλος είχε +3% ευστοχία με +0.6 εύστοχα σε -0.8 προσπάθειες, ενώ είναι σημαντική η μείωση των κερδισμένων βολών στην ποστ σίζον (-6.8). Στα ριμπάουντ ο ΠΑΟΚ έπαιρνε +1.5 στην καν. περίοδο, εκεί είχε +1.4 ασίστ, -1.4 κλεψίματα, ενώ τέλος σε απόλυτη ισοροπία τα λάθη (13) σε κανονική περίοδο και πλέι οφ. Οι μόλις +2.1 πόντοι επιβάρυνση στην άμυνα στην ποστ σίζον δεν μπορεί να αποτελεί τόσο σοβαρό ζήτημα για ανάλυση, με τους αντιπάλους να είναι πλέον τοπ.
Συμπέρασμα…; Είναι φανερή η απόφαση του Τακιανού να βγάλει αντοχές στα πλέι οφ με βάση την πιο μεγάλη πίεση στην άμυνα, θεωρώντας οτι οι παρεμβάσεις του σε αυτό το επίπεδο ανταγωνισμού στην επίθεση δεν θα μπορούν να έχουν σημαντικά αποτελέσματα. Οπότε έτσι δικαιολογούνται στα πλέι οφ τα περισσότερα κλεψίματα και η εν πολλοίς σημαντική ισοροπία σε αμυντικές πληγές (πόντοι) και ριμπάουντ.
Βεβαίως επιθετικά η ομάδα υποφέρει σε όλους τους τομείς (πλην λαθών), με τους αριθμούς να είναι σε ελεύθερη πτώση, είτε ατομικά είτε ομαδικά, κάτι που υπαγορεύεται και από την ποιότητα των αντιπάλων. Ο Χαντς δεν μπόρεσε ούτε στα βασικά να ακολουθήσει την αλλαγή λογικής, κάτι που ως ένα βαθμό επηρέασε και τους Φράνκε, Ρένφρο, Πόλει, άπαντες σε χαμηλότερα σκαλιά στην ποστ σίζον.
Με βάση την εικόνα σε αυτά τα πρώτα 7 ματς στα πλέι οφ δεν φαίνεται οτι ο ΠΑΟΚ μπορεί να αλλάξει και πολλά στο επιθετικό κομμάτι, όπου πάλι επιβιώνει, μόνο όταν βρίσκει σε καλή οικονομία τρίποντα. Άλλωστε με αυτά τα χαρακτηριστικά του ρόστερ ούτε ο Κακλαμανάκης μπορεί να γίνει… Ολάζουγιον, ούτε ο Ρένφρο… Ράτζα, ούτε ο Πόλει… Τιμ Ντάνκαν. Ακόμα περισσότερο δε Ράιλι και Τσιακμάς… Τζέισον Κιντ και Κρις Πολ. Απλά απαιτείται μεγαλύτερη σοβαρότητα και συγκέντρωση από Χαντς, Φράνκε. Αν αμφότεροι δεν κάνουν ένα βήμα μπροστά, ο ΠΑΟΚ δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει τίποτε περισσότερο από το πιο πλήρες, ισορροπημένο, ποιοτικό, δουλεμένο και με έξτρα βοήθειες Περιστέρι. Χωρίς αυτό να σημαίνει οτι θα πρέπει να υποτιμηθεί και να απαξιωθεί η όλη προσπάθεια, ακόμα και σε σκούπισμα…
Ο παρακάτω συγκριτικός πίνακας των επιδόσεων του ΠΑΟΚ σε κανονική περίοδο και πλέι οφ είναι αποκαλυπτικός…
Καν. Περίοδος Πλέι οφ
80.1 Επίθεση 69
77.3 Άμυνα 79.4
53% % Δίποντα 44
16.9 Εύστοχα δίποντα 14.2
31.4 Προσπάθειες δίποντα 32.1
36.5% % Τρίποντα 33.4
10.7 Εύστοχα τρίποντα 10.1
29.4 Προσπάθειες τρίποντα 30.2
20 Βολές κερδισμένες 13.2
31.8 Ριμπάουντ 30.3
18 Ασίστ 16.6
7.7 Κλεψίματα 9.1
13 Λάθη 13.1