Το Βasketplus φωτογράφησε όσο περισσότερο γινόταν τον Άντριου Χάρισον (αλλά και την εναλλακτική του Γκρεγκ Ράνταλ) εδώ και μια εβδομάδα. Μέχρι και στα 150 παιχνίδια του στο ΝΒΑ έκανε αναφορά. Το οτι η ΚΑΕ δεν μπόρεσε να διασφαλίσει τα στεγανά της είναι δικό της πρόβλημα και ένα (ακόμα) σοβαρό μείον στην επικοινωνία της.
Πάμε παρακάτω. Βίοι αντίθετοι, αποφάσεις παράλληλες… Ο Τακιανός επίλεξε έναν παίκτη (Γκίλμορ) για την τελευταία του από τις 9 γεμάτες μπάσκετ σεζόν του, μια και στις προηγούμενες οκτώ ο παίκτης απλά υπήρχε. Ο Τακιανός επίλεξε έναν άλλο παίκτη (Χάρισον) ο οποίος είχε εξαιρετικό βιογραφικό και μετριότατη τελευταία σεζόν σε μια μικρομεσαία Τούρκικη ομάδα. Είτε στην πρώτη περίπτωση είτε στην δεύτερη, αυτά είναι απλά facts και ελάχιστα μπορούν να αποτελέσουν το βασικό stepping stone για το πως θα λειτουργήσουν αυτοί οι παίκτες σε ένα νέο σύνολο. Είναι όμως facts που δεν μπορούν να παραληφθούν.
Σε κάθε περίπτωση όμως ο Χάρισον είναι ένας ποιοτικός παίκτης με συν και πλην, από αυτούς που έλλειψαν από τον ΠΑΟΚ εδώ και αρκετά χρόνια. Με βάση το βιογραφικό (αγώνες στο ΝΒΑ), μόνο πίσω από Τρέισι Μάρει, Ντρόμπνιακ και Μπόμπι Μπράουν βρίσκεται, αναφορικά με αυτούς που έπαιξαν στο ΝΒΑ πριν φορέσουν τα ασπρόμαυρα. Έστω και αν τα βιογραφικά δεν παίζουν μπάσκετ.
Και το recruiting συνεχίζεται. Τελειώνει όμως. Θα ανακοινωθούν εκτός απροόπτου Αρσενόπουλος, Φιλιππάκος, πιθανόν ο Αντετοκούμπο (για αυτόν και αν υπάρχουν facts απαισιοδοξίας, αλλά… προτιμήθηκε για διάφορους λόγους από Σκουλίδα, Παπαρέγκα κλπ) και ουσιαστικά πολύ αργότερα ο Τακιανός θα κληθεί να επιλέξει έναν Αμερικανό (τον 6ο) σε θέση κόμπο γκαρντ (1-2 κατά προτίμηση) με υψηλό αποτέλεσμα στο κλάσμα δολαρίων-ποιότητας, ώστε σε πρώτο επίπεδο η ομάδα να διαθέτει μια ικανοποιητική 4άδα στο 1-2, ουσιαστικά το γκρουπ που θα κάνει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς μαζί με το βασικό 3άρι.
Στριμώχνοντας 500 χιλ. ευρώ σε 12 θέσεις δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στο κόσμο. Για αυτό και ο Τακιανός άρχισε με αρκετό άγχος τη δουλειά, για αυτό και βιάστηκε να δομήσει την ομάδα σε μεγάλο ποσοστό πριν την έναρξη της προετοιμασίας. Ακολούθησε τον safe δρόμο, δεν ρίσκαρε, το αντίθετο μάλιστα, πήγε άκρως συντηρητικά και με βάση τις σύγχρονες νόρμες του σπορ. Το μεγαλύτερο ποσοστό του μπάτζετ στα γκαρντ, εκεί όπου βασικά παίζεται το παιχνίδι, όταν θα πρέπει να επιλέξεις, έχοντας στα χέρια σου λίγα γιούρο. Αυτό έκανε.
Απλά θα προσπαθήσει να κάνει ότι και πέρσι. Να βγάλει… ξίγκι από τους πέντε παίκτες ρακέτας. Μπορείς για 7; Να βγάλεις… 7,5. Η μπαγκέτα στα βασικά γκαρντ, αλλά ποτέ η κλασσική μπασκετική αγρανάπαυση που θέλει τους ψηλούς… δεκανίκια υποστήριξης. Ούτε για πλάκα… Τζόρτζεβιτς, Ντανίλοβιτς 95 σουτ ( τα υπόλοιπα 5 Ντραγκουτίνοβιτς, Λόντσαρ) και οι Στεφάνοβιτς, Σάβοβιτς, Ρέμπρατσα (νεαρούλης τότε), Σίλομπαντ, Κοπρίβιτσα σκριν, ξύλο και ριμπάουντ. Άλλα χρόνια…
Όσο περί ελλείψεων; Σιγά… Με το μικρότερο αγωνιστικό μπάτζετ στο BCL και ένα από τα πιο μικρά στην Ελληνική Λίγκα… ουτοπία η κουβέντα περί ελλείψεων. Ναι δεν υπάρχει 4άρι με σουτ (ο Γκίλμορ τώρα δοκιμάζεται), η φροντ λάιν έχει ηλικία αλλά ουχί αθλητικότητα με εξαίρεση τον επίσης μη δοκιμασμένο Μακνίς, οι άσοι δεν έχουν μέγεθος και επιθετικά χαρακτηριστικά, οι περισσότεροι ξένοι δεν έχουν παίξει σε υψηλήες έντασης και απαιτήσεων πρωταθλήματα… Αν μάλιστα αναλύσεις για ένα 10λεπτο ακόμα, θα βρεις άλλα 10 κενά. Μα κενά έχει και ο Παναθηναϊκός που ξόδεψε την… Ακρόπολη, ο ΠΑΟΚ του μισού μυρίου δεν θα έχει;
Σε αρχικό επίπεδο όμως θα πρέπει να τονιστεί οτι η ομάδα έχει φέτος κανονικό άσο, πιο ισορροπημένο 5άρι, έστω και χωρίς ποιότητα, που όμως με τις βοήθειες του κανονικού άσου, μπορεί να γίνει πιο επιδραστικό από ότι ο Ρένφρο, κανονικό 3άρι (και όχι τρία στο ίδιο μετριότατο επίπεδο), ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται ο κόμπο γκαρντ (απαραίτητη η ποιότητα του) που θα βοηθά Φρίντρικσον, Χάρισον αλλά και ο πρώην Ουινσκόνσιν Χερντ, μήπως και μέσω του ΠΑΟΚ κάνει ένα στεπ απ, αυτό που περιμένει ο Γιάννης.
Θάναι η πρώτη φορά που ο Τακιανός δομεί από το καλοκαίρι ομάδα στην Ελληνική Α1. Του έτυχε να είναι κλαμπ με brand name, με πολύ πίεση (έστω εκτός γηπέδου), με λίγα χρήματα και με το BCL στους ώμους (με δεδομένα όμως μικρές πιθανότητες επιτυχίες). Εκρηκτικός ο συνδυασμός, πολύ ενδιαφέρουσα η διαδικασία και φυσικά η αναμονή για το αποτέλεσμα…