Μάντσεστερ Τάουνσιπ… Κωμόπολη χαμένη στα όρια του Ατλαντικού, στο τρίγωνο ανάμεσα σε Νέο Υόρκη, Φιλαδέλφεια και Ατλάντικ Σίτι, ουσιαστικά στην περιοχή που τον Μάιο του 1937 σημειώθηκε η τραγωδία του Χίντενμπουργκ, του Γερμανικού Ζέπελιν που έπιασε φωτιά στον αέρα και κόστισε τη ζωή σε 35 άτομα. Εκεί γεννήθηκε ο Σαβάρ Ρέινολντς, εκεί πήγε σχολείο, εκεί και κολέγιο (Σίτον Χολ και Μόμουθ)…
Ποτέ δεν έφυγε από εκείνα τα μέρη, μέχρι να βρεθεί στην άγνωστη για τον ίδιο Ολλανδία. Φέγενορντ Ρότερνταμ, πάλι δίπλα στην θάλασσα, όχι βέβαια σέντερ φορ στο Ντε Κουίπ, αλλά λίντερ της ομάδας στην Λίγκα Μπενελούξ. Μια χαρά τον βόλεψε την επόμενη σεζόν η Κύπρος, όπου τα πήρε όλα (νταμπλ) με τον Κεραυνό κι έφυγε…
Βασική επιλογή του Καντσελιέρι, από την αρχή φάνηκε οτι δεν πολυταιριάζει στο στυλ του Μάξιμου. Ταχύτητα, αγκρέσιβ μπάσκετ, υψηλός ρυθμός, σε όλα δύο τρία επίπεδα πιο κάτω… Εσύ είσαι που το λες; Σταδιακά προπονητής και παίκτης προσαρμόστηκαν στο βασικό αγωνιστικό πλάνο και με το υψηλό IQ που διαθέτει ο Τζούνιορ ξεπέρασε σε επιδόσεις και εικόνα ακόμα και τον σταρ της ομάδας, τον Φρανκ Μπάρτλει. Kαι το πιο σημαντικό; Ο Ρέινολντς πέτυχε κάτι απίστευτο, κάτι που έχει χρόνια να βιώσει το κλαμπ. Παίκτης που ήρθε από πιο υποβαθμισμένο πρωτάθλημα και παίζει καλύτερα, πολύ καλύτερα. 14.8 πόντοι, 40% τρίποντο, 5.1 ασίστ, 1.2 κλεψίματα και 2.3 λάθη σε 28 λεπτά.
Το Basketplus.gr επικοινώνησε μαζί του λίγο πριν η αποστολή πετάξει για το Μπιλμπάο (μέσω Βιτόρια), ζητώντας του αρχικά να χαρακτηρίσει την όλη πορεία του ΠΑΟΚ στο FEC… “Είμασταν επίμονοι όλη τη χρονιά” είπε αρχικά και πρόσθεσε: “Μείναμε όλοι μαζί, δεμένοι, είμασταν οι εαυτοί μας, βγάλαμε χημεία. Έχουμε μια νέα ομάδα, χρειαζόμασταν χρόνο και από την αρχή μπήκαμε σε διαδικασία να μεγαλώνουμε. Ευτυχώς από νωρίς πήγαμε καλά στην διοργάνωση, βρήκαμε τρόπους να κερδίζουμε, με καρδιά και διάθεση δεν σταματούσαμε πριν μηδενήσει το ρολόι”.
Ο Ρέινολντς δεν ένοιωσε την ανάγκη να θυμηθεί παιχνίδια-πλην αυτά με την Σολέ-που του έμειναν στο μυαλό. “Όχι, δεν μπορώ να ξεχωρίσω. Από κάθε ματς μαθαίναμε και κάτι, συνεχώς μεγαλώναμε”.
Ο ΠΑΟΚ γράφει ιστορία μετά από 29 χρόνια, είναι πλέον και αυτός μέλος αυτής της ιστορίας, ωστόσο μένει ταπεινός… “Νοιώθω ευλογημένος, έτσι νοιώθεις κάθε φορά που γίνεσαι μέλος ιστορίας. Ότι γίνεται, γίνεται και για τους φανς, το σταφ της ομάδας, δεν υπάρχει κάτι λιγότερο από το να νοιώθεις ευλογημένος, ελπίζω να τελειώσουμε την δουλειά”.
Δύο μεγάλα παιχνίδια σε Μπιλμπάο και Θεσσαλονίκη… Ποιό θεωρεί ο Σαβάρ πιο δύσκολο; “Εκτός έδρας πάντα είναι δύσκολα” λέει ο Αμερικανός, προσθέτοντας… “Δεν μπορώ όμως να ξέρω πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Κοιτάμε ένα ένα τα παιχνίδια, τώρα είναι αυτό στην Ισπανία, οπότε αυτό είναι το δύσκολο. Όταν έρθει η ώρα για το 2ο, θα δούμε”.
Στην Κύπρο έκανε τις επιτυχίες του, ωστόσο το σημαντικό είναι οτι σε μια πολύ πιο απαιτητική λίγκα όπως η Ελληνική, είναι πολύ καλύτερος. Πως τα κατάφερε; “Το βασικό είναι η προσαρμογή” λέει ο ίδιος και συνεχίζει: “Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πιο ψηλοί παίκτες, πιο αθλητικοί, άλλο στυλ παιχνιδιού, έπρεπε να προσαρμοστώ για να βγάλω τα πλεονεκτήματα μου, να μάθω να παίζω με αυτοπεποίθηση για να γίνω ηγέτης, να επικρατήσω στο παρκέ. Είχα στο μυαλό μου να ακούω το κόουτς, να κάνω αυτά που ζητά και παράλληλα να με γνωρίσουν οι συμπαίκτες μου. Ο κόουτς με ενθάρρυνε συνεχώς για να κάνω ότι χρειάζεται για την ομάδα. Είτε έπρεπε να σκοράρω, είτε να οργανώσω, είτε να διαβάσω…”.
Όπως σωστά σχολίασε η δουλειά δεν έχει τελειώσει, αλλά κακά τα ψέματα και ο ΠΑΟΚ και ο ίδιος έχουν κάθε δικαίωμα να χαίρονται για την επιτυχία παρουσίας στο τελικό. Η αντίδραση των δικών τους στις ΗΠΑ…; “Είναι περήφανοι και μου το έλεγαν. Τα βασικά… Όπως περήφανοι είναι εδώ οι φανς και το σταφ της ομάδας. Οι δικοί μου ουσιαστικά μου έδωσαν την ευλογία να κερδίσω τίτλους και αν δεν τα καταφέρω, τουλάχιστον να κάνω ότι περισσότερο μπορώ για αυτό με τον Θεό να ευλογεί τη ζωή μου. Εγώ έχω εμπιστοσύνη στα πλάνα του Θεού, τα πλάνα Του είναι το πιο σημαντικό στην ζωή μου” σημείωσε ο Ρέινολντς.
Τα καλύτερα του φέτος στο FEC
Αντίπαλος Π. Ρ. ΑΣ.
Πόρτο 14 3 9
Ζολνόκι 32 3 3
Οραντέα 14 4 6
Ντιζόν 20 6 4
Οραντέα 18 1 2
Φριμπούργκ 20 2 4
Φριμπούργκ 16 2 8
Σολέ 20 6 6