Citius, Altius, Fortius

Η «επίσημη αγαπημένη» μπαίνει στη μάχη έχοντας αρκετά όπλα στη φαρέτρα της, αλλά και αδυναμίες. Ποια είναι τα ζητούμενα;

Citius (πιο γρήγορα): Είναι ίσως περιττό να αναφερθεί ότι η ταχύτητα είναι το μεγάλο όπλο αυτής της ομάδας. Κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα στα φιλικά προετοιμασίας, όπου η Εθνική μας κάθε φορά που έτρεχε σε «ανοιχτό» γήπεδο, έμοιαζε με Πόρσε που βγήκε σε εθνική οδό. Πρωτεργάτης σ’ αυτό φυσικά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος όταν βγαίνει στον αιφνιδιασμό είναι «φύγετε από το δρόμο μου», όμως δεν είναι ο μόνος. Ο Νικ Καλάθης είναι ίσως ο καλύτερος πασέρ της Ευρώπης σε τρανζίσιον γκέιμ, ενώ παρά τα βαριά σχήματα που χρησιμοποίησε (αναγκαστικά) ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, «ημίψηλοι» όπως ο Θανάςης Αντετοκούνμπο, ο Κώστας Παπανικολάου και ο Ιωάννης Παπαπέτρου, λόγω των αθλητικών προσόντων τους, έβγαζαν πολλούς αιφνιδιασμούς.

Altius (πιο ψηλά): Η Εθνική κατεβαίνει (και έπαιξε στα φιλικά) με σχήμα τεσσάρων καθαρόαιμων γκαρντ και οκτώ παικτών που η φυσική θέση τους είναι από το «3» έως το «5». Αυτή η δυσαναλογία μπορεί να εξελιχθεί σε όπλο, ειδικά… στα ψηλά. Βλέπετε, για να βγουν οι προαναφερθέντες αιφνιδιασμοί βασικό συστατικό είναι το ριμπάουντ… Ενθαρρυντικά ήταν τα μηνύματα αναφορικά με το παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη, τόσο στην άμυνα με αρκετές τάπες, όσο και στην επίθεση με πολλές φορές διαδοχικά άλει ουπ.

Fortius (πιο δυνατά): Η άμυνα ήταν πάντα όπλο της Εθνικής μας και αυτήν τη φορά μπορεί να εξελιχθεί σε ακόμα μεγαλύτερο, λόγω της παρουσίας του… πασπαρτού «μπαμπούλα» Γιάννη Αντετοκούνμπο. Η αλήθεια είναι ότι σε αρκετά φιλικά η ομάδα μας αντιμετώπισε πρόβλημα στο συγκεκριμένο κομμάτι, ειδικά όταν ο αντίπαλος έπαιζε «γρήγορα» ακόμα και στο «5 εναντίον 5», όπου έβγαιναν αρκετά ελεύθερα σουτ. Τέτοιες ολιγωρίες απαγορεύονται στο Παγκόσμιο και από τη στιγμή που το συγκεκριμένο  είναι και θέμα συγκέντρωσης, θα προβλέψουμε ότι η Εθνική θα παρουσιαστεί όπως πρέπει: δυνατή και συγκεντρωμένη.

Ειδικά στο σύγχρονο μπάσκετ, καμία ομάδα δεν είναι… τέλεια και η Ελλάδα έδειξε κάποιες αδυναμίες στα φιλικά. Το παιχνίδι σε μισό γήπεδο στην επίθεση και το μακρινό σουτ παραμένουν δύο ερωτηματικά. Στο πρώτο κομμάτι παίζει καθοριστικό ρόλο η παρουσία του Κώστα Σλούκα και κατά πόσο θα είναι 100% έτοιμος. Όσο για το δεύτερο, κλασικοί σουτέρ δεν υπάρχουν, όμως φάνηκε σε αρκετά ματς ότι παίκτες στους οποίους οι αντίπαλοι δίνουν πολλάκις και… προκλητικά χώρο για να σουτάρουν, όπως ο Καλάθης και ο Θανάσης, μπορούν να κάνουν ζημιές. Το κομμάτι του σουτ θα είναι καθοριστικό, αφού, πέραν του ότι απ’ αυτό κρίνονται πολλά στο σύγχρονο μπάσκετ, οι αντίπαλες άμυνες θα το δίνουν περισσότερο στην Εθνική μας, θέλοντας να κλείσουν προς τα μέσα υπό τον φόβο του Γιάννη.

Ως επιμύθιο: Η Εθνική έχει τα φόντα για να πετύχει κάτι μεγάλο στο Παγκόσμιο, όμως η επιτυχία δε θα πρέπει να θεωρείται a priori, αφού όπως έχουμε αναφέρει ξανά… υπάρχουν και οι αντίπαλοι. Πέρα από τη δύναμη αρκετών ομάδων, τέτοιες διοργανώσεις… εξπρές (αγώνες 32 ομάδων σε 16 μέρες) ενδείκνυνται για εκπλήξεις και μπορεί μία στραβοτιμονιά να μη σε αφήσει να ισιώσεις ξανά το όχημα. Οπότε το «μέρα με τη μέρα» (μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά) είναι πιο απαραίτητο από ποτέ…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
  • Τελευταία Νέα
Scroll to Top