Η Μπασκετομάνα διδάσκει στα ξένα!

Μπορεί στην «μπασκετομάνα» Θεσσαλονίκη να λείπει η κατάκτηση ενός τίτλου από τις ομάδες μπάσκετ που την εκπροσωπούν και έχουν χαρίσει «αξέχαστες» στιγμές θριάμβων και διακρίσεων, αλλά η παραγωγική διαδικασία στην νύμφη του Θερμαϊκού, έχει τον χαρακτηρισμό του «εργοστασίου» σε αδιάλειπτη λειτουργία, με απτά αποτελέσματα εντός των τεσσάρων γραμμών των παρκέ, αλλά και στους πάγκους των ομάδων.

Νέα παιδιά, που αγάπησαν το μπάσκετ και το υπηρέτησαν από την ηλικία εφήβων και νεανίδων και εν συνεχεία ασχολήθηκαν με την προπονητική, έχουν, ήδη, μετακομίσει στο εξωτερικό και αφήνουν το στίγμα τους, μπολιάζοντας με νέο αίμα αυτό που οι ξένοι ήδη θαυμάζουν: την «Σχολή Ελλήνων Προπονητών», που έχει βεβαίως ήδη κερδίσει περίοπτη θέση στο παγκόσμιο μπάσκετ.

Παιδιά που ανδρώθηκαν σε ακαδημίες της πόλης, Θεσσαλονικιοί και Θεσσαλονικιές ή απ’ τις γύρω περιοχές της Μακεδονίας, είναι ήδη πρώτοι ή μέλη τεχνικών επιτελείων σε ομάδες του εξωτερικού και φροντίζουν, με τον τρόπο τους, να διαφημίζουν το ελληνικό μπάσκετ με τον καλύτερο τρόπο.

Διακεκριμένοι προπονητές, όπως ο Κώστας Φλεβαράκης, ο Στράτος Κουκουλεκίδης, καθώς και ο Γιάννης Τσιρογιάννης, ο Πασχάλης Λέρας και άλλοι, γράφουν χρυσές σελίδες για την ελληνική προπονητική σχολή.

Το νέο «αίμα» είναι πολύτιμο για τη συνέχεια της… παράδοσης και παρουσιάζουμε τους… μετανάστες του ελληνικού μπάσκετ στους πάγκους των ξένων ομάδων.

O Σάκης Παραλίκας φέτος στην Ρουμανική Άργκες Πιτέστι. 

Ο Σάκης Παραλίκας μέλος των «χρυσών ομάδων» του Άρη, συμπαίκτης με Γκάλη-Γιαννάκη και τα… άλλα παιδιά, μετά το προπονητικό του πέρασμα από το Λαύριο και τον Άρη πέρσι, στο πλευρό του Γιάννη Καστρίτη, συνεχίζει στη Ρουμανία στο προπονητικό επιτελείο της Άργκες Πιτέστι, όπου είχε ξαναπάει προ τριετίας.

«Οι συνθήκες στην Ελλάδα δεν είναι τέτοιες που να δίνουν τη δυνατότητα σ’ έναν επαγγελματία προπονητή να παραμείνει στη χώρα όσο το δυνατόν περισσότερο. Η πολύ καλή πρόταση από το εξωτερικό ήρθε στις αρχές του καλοκαιριού και παρά το γεγονός, για να πω και την αλήθεια, περίμενα τον Άρη μέχρι κάποιο χρονικό διάστημα, στην πορεία έκρινα πως ήταν καλύτερο για μένα και για το στενό οικογενειακό περιβάλλον μου να φύγω ξανά στο εξωτερικό», είχε δηλώσει πρόσφατα στο ΕΟΚ Web Radio ο Έλληνας τεχνικός και η «σκυτάλη» του λόγου, δίνεται στην Ελένη Καφαντάρη, η οποία δεν είναι πρωτάρα, φυσικά, στον χώρο! Με καταξιωμένη παρουσία στο μπάσκετ Γυναικών, μέλος πολλών συλλόγων και προπονητικών επιτελείων των Εθνικών ομάδων, όπως το 2017 στην κατάκτηση της 4ης θέσης από την Εθνική Γυναικών στο Ευρωμπάσκετ και το 2018 στο Παγκόσμιο της Ισπανίας. Είναι τα τελευταία χρόνια μέλος της τεχνικής ηγεσίας της Εθνικής ομάδας της Δανίας με αξιοπρόσεκτα αποτελέσματα, αλλά και στην Ελβετική Ααράου…

Η Ελένη Καφαντάρη στον πάγκο της Εθνικής Δανίας.

«Οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται γύρω από τις ομάδες, τουλάχιστον στη Δανία και στην Ελβετία όπου βρίσκομαι τα τελευταία τέσσερα χρόνια συνολικά, σε κάνουν να νιώθεις “ορατή”, σεβαστή και ισότιμη. Ο Έλληνας προπονητής τυγχάνει μεγάλου σεβασμού και εκτίμησης στο εξωτερικό. Οι ευκαιρίες για όλους είναι οι ίδιες ωστόσο και η δουλειά του καθενός αναγνωρίζεται και ανταμείβεται ευκολότερα» υπογραμμίζει η «μετανάστρια» προπονητής.

O Βασίλης Μασλαρινός παρών στις χρυσές σελίδες της Εθνικής Γυναικών. 

O Βασίλης Μασλαρινός, με σπουδαία παρουσία στις Εθνικές ομάδες γυναικών και σε συλλόγους, είναι τώρα στην Ιταλική Μπατιπάλια (ΡΒ63), ομάδα της Α2 κατηγορίας. Η αποκόμιση εμπειριών στον δεύτερο χρόνο της προπονητικής θητείας του στην ιταλική ομάδα, αυξάνεται συνεχώς: «Είναι η δεύτερη μου χρονιά στην Ιταλία και στην συγκεκριμένη ομάδα. Είναι τρομερή εμπειρία να εργάζεσαι στο εξωτερικό, να γνωρίζεις καινούργιες κουλτούρες, ήθη και έθιμα, αλλά και το πόσο διαφορετικά αντιμετωπίζουν το μπάσκετ γυναικών! Η PB63 είναι μια ιστορική ομάδα που φέτος συμπληρώνει τα 60 χρόνια από την ίδρυση της. Έχουμε μια νεανική ομάδα που από πέρσι ξεκίνησε την ανανέωση της και στοχεύει στην επιστροφή της στην πρώτη κατηγορία».

Ο Στράτος Βαρδαξής κυπελλούχος Κύπρου με τον Κεραυνό. 

Ο Στράτος Βαρδαξής άρχισε την προπονητική πορεία του στον Ηρακλή ως το 2018 και μετά πήγε στην Κύπρο, στην ομάδα της Πάφου. Συνέχισε στο Παραλίμνι και τώρα εργάζεται στον Κεραυνό Στροβόλου, ως άμεσος συνεργάτης του Μιχάλη Κακιούζη. Η ομάδα πρωταγωνιστεί στη Μεγαλόνησο και συμμετέχει στο FEC.

«Η Κύπρος είναι ένας τόπος που έχει αγάπη για το άθλημα της καλαθοσφαίρισης και τη διάθεση να βελτιώνεται και να εξελίσσεται. Γι’ αυτό το λόγο συνεχώς οι ακαδημίες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον να εντάξουν στις ομάδες τους Έλληνες προπονητές, που οι γνώσεις, δεξιότητες και ηγετικές ικανότητες είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένες. Οι συνθήκες, οι οικονομικοί όροι και το περιβάλλον ζωής της Κύπρου αποτελούν έναν δελεαστικό συνδυασμό ώστε κάποιος Έλληνας προπονητής να κάνει το βήμα να έρθει στη Μεγαλόνησο. Υπάρχει άπλετος χώρος εξέλιξης και ανέλιξης όπως και έδαφος ώστε κάποιος να μπορέσει να σπείρει και ανθίσει την διδασκαλία του» μας λέει χαρακτηριστικά.

Ο Μπάμπης Καϊταντζίδης φέτος στη Γκαλίλ Γκιλμπόα.

Ο Μπάμπης Καϊταντζίδης είναι απ΄ τους πιο νέους της κατηγορίας των παιδιών της Θεσσαλονίκης, αλλά ήδη έχει εργαστεί σε αρκετές ομάδες του εξωτερικού (Ισραήλ, Λίβανος) και της Ελλάδας, όπου ήταν μαζί με τον Φώτη Τακιανό στο περσινό «θαύμα» της Λάρισας! Στο ισραηλινό πρωτάθλημα μπάσκετ και από τον πάγκο της Χαποέλ Γκαλίλ Γκιλμπόα, συνεχίζει να εργάζεται με αμείωτη διάθεση γνώσης και εκπαίδευσης. Οι Έλληνες προπονητές συνεχίζουν την εξαγωγή τους σε ομάδες χωρών της Μέσης Ανατολής.

«Η ζωή στο Ισραήλ είναι πολύ όμορφη, ο κόσμος αγαπάει πολύ τους Έλληνες ενώ έχουμε πολλά κοινά όσον αφορά στις μουσικές αλλά και τις γαστρονομικές προτιμήσεις. Υπάρχει μεγάλος σεβασμός για την χώρα μας και ειδικά για την Θεσσαλονίκη, όπου το εβραϊκό στοιχείο είναι αρκετά έντονο. Η περσινή μου εμπειρία στη Λάρισα και οι εμπειρίες που αποκόμισα από την συμμετοχή μας στις τέσσερις καλύτερες ομάδες ήταν κάτι που με βοήθησε αρκετά και μου έδωσε την ώθηση μετά από τρία χρόνια να ξαναδοκιμάσω την τύχη μου μακριά από την χώρα».

Κώστας Κούσης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
  • Τελευταία Νέα
Scroll to Top