ΚΑΕ ΠΑΟΚ: Χαμηλές πτήσεις, προβληματισμός και τα πρώτα γιούχα…

Προσωπική άποψη που την έχω καταγράψει πολλάκις. Με δεδομένες τις συνθήκες χωρίς επενδυτή οι στόχοι ξεκινώντας την χρονιά για την ΚΑΕ ΠΑΟΚ δεν μπορεί να είναι άλλοι εκτός από:

Πρώτον να μην χρεωθεί η εταιρεία επιπλέον από όσα υπάρχουν στο ταμείο ως έσοδα από την στιγμή που δεν υπάρχει επενδυτής και κανένας από την διοικούσα επιτροπή δεν βάζει το χέρι στην τσέπη άρα διαχειρίζεται πόρους.

Δεύτερον να βγει κάποιο ταλέντο από τα τμήματα υποδομής για να μπορεί να στελεχώσει την ανδρική ομάδα.

Και τρίτον ο πιο εφικτός αγωνιστικός στόχος είναι κάποια στιγμή με λίγη τύχη να φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος κάτι που έχει να συμβεί και με την φετινή σεζόν 19 ολόκληρα χρόνια. Τόσο είναι τα χρόνια που έχει ο σύλλογος πατήσει παρκέ τελικού.

Πάμε τώρα στην ουσία. Φέτος μετά από 8 χρόνια αποφάσισε η ΚΑΕ ΠΑΟΚ να λύσει την συνεργασία της με τον Σούλη Μαρκόπουλο. Τον άνθρωπο που ήταν επιλογή του Νίκου Σταυρόπουλου το καλοκαίρι του 2009 και του πιστώνεται αυτό.

Ωστόσο το ίδιο τιμ ανθρώπων συμπεριλαμβανομένου του Μπάνε Πρέλεβιτς, του Βαγγέλη Γαλατσόπουλου και του Τέλη Ζουρνατσίδη αποφάσισαν ότι από φέτος το καλοκαίρι θα αλλάξουν ρότα δίνοντας την δυνατότητα σε ένα νέο τεχνικό τον Ηλία Παπαθεοδώρου να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας.

Υπήρχαν πάντως ξεκάθαρες φωνές αρνητικές στο διοικητικό συμβούλιο το καλοκαίρι από τον Χρήστο Καραμπέρη και τον Πολύ Κατσιώρα που ήταν αντίθετοι με την λύση της συνεργασίας με τον Μαρκόπουλου.

Η απόφαση όμως είχε παρθεί και αυτό φάνηκε από την ψηφοφορία που ακολούθησε με ψήφους 3-2 υπέρ της αποχώρησης Μαρκόπουλου με τους Πρέλεβιτς-Ασλανίδη και Καρακούση να τάσσονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Στέκομαι για λίγο στον Μαρκόπουλο για να αναφέρω ότι οι Πρέλεβιτς-Γαλατσόπουλος-Σταυρόπουλος-Ζουρνατσίδης στις 16 Ιουλίου 2014 είχαν φωτογραφεί αγκαλιασμένοι και με τίτλο στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας «ΠΑΟΚ και Σουλης Μαρκόπουλος για πάντα μαζί» επέκτειναν την συνεργασίας τους για ακόμη 5 χρόνια μέχρι το καλοκαίρι του 2019. 

5paok markopoulos 5 xronia

Ακατανόητα πράγματα, το είχαμε αναφέρει και τότε από μια διοίκηση Πρωτοδικείου να προτρέχει να κλείσει έναν προπονητή και την επόμενη 5ετια. Όταν τρέφεις προς έναν άνθρωπο σεβασμό και μιλάς την ίδια γλώσσα δεν τον στέλνεις με αυτό τον τρόπο την στιγμή μάλιστα που κάνεις την υπέρβαση κλείνοντας συμβόλαιο 5 ετών.

Άρα, κανένας δεν πίστευε στο όραμα πενταετίας και η συμφωνία που ανακοινώθηκε τότε ήταν για τα μάτια του κόσμου. Ο σεβασμός λοιπόν και η αποδοχή προς τον Μαρκόπουλο πήγε περίπατο και όλα άλλαξαν το καλοκαίρι του 2017.

Η επιλογή του Ηλία Παπαθεοδώρου που δεν έχει εμπειρία σε πάγκο μεγάλων ομάδων ήταν και παραμένει ερωτηματικό. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να κρίνεις ένα επαγγελματία πριν ακόμη τρέξει τη σεζόν, άλλωστε τα αποτελέσματα κάνουν κάποιον επιτυχημένο ή αποτυχημένο.

Πάμε λοιπόν και στις επιλογές του καλοκαιριού μέχρι να φτάσουμε στα επίσημα παιχνίδια. Φέτος η ΚΑΕ ΠΑΟΚ εκτός του προπονητή θέλησε να κάνει κινήσεις και προς την κατεύθυνση Ελληνοποίησης της ομάδας και αυτό είναι σωστό. Δεν έκανε χρήση όμως της επιλογής του 6ου ξένου και αυτό ίσως αποτελέσει ντισαβαντάζ στην πορεία. 

2pagkos paok

Από εννέα μεταγραφές (συμπεριλαμβανομένου και του Κατσίβελη) αποκτήθηκαν 5 ξένοι (Ντίλαρντ-Κλασεν-Κρουμπάλι-Τζόουνς-Τρίς) και 4 Έλληνες (Ζάρας-Κατσίβελης-Χαραλαμπόπουλος-Καρράς) με τους δυο τελευταίους να αποτελούν τον «κορμό» της Εθνικής Νέων Ανδρών μαζί με τον Κόνιαρη που κατέκτησε φέτος τον χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Κρήτης.

Αν σε αυτούς προσθέσουμε και τους παλιούς Μαργαρίτη-Τσόχλα και Χρυσικόπουλο είναι ουσιαστικά το πλήρες ρόστερ του ΠΑΟΚ.

Αν εξαιρέσουμε τους Ντίλαρντ και Τζόουνς που είχαν επαφή με τον ελληνικό πρωτάθλημα αγωνιζόμενοι στον Απόλλων Πατρών και τον Προμηθέα Πατρών, οι υπόλοιποι ξένοι δεν γνωρίζουν και πολλά πράγματα για την ελληνική πραγματικότητα. 

3omada paok

Επένδυσε ο ΠΑΟΚ φέτος στον Χαραλαμπόπουλο που είναι φοβερό ταλέντο, δεν είναι όμως δικό του παιδί αλλά δανεικός από τον Παναθηναϊκό και ουσιαστικά όσο και καλά να παίξει του χρόνου θα επιστρέψει στην ομάδα του. Είχε την ατυχία να τραυματιστεί και εκεί υπάρχει ένα κενό στην περιφερειακή γραμμή.

Η φροντ-λαιν με τους Καρρά (2.09), Κλάσεν (2.08), Χρυσικόπουλο (2.06), Μαργαρίτη (2.03) και Κρουμπάλι (2.01) έχει χαμηλό μέσο όρο ύψους και αυτό ήταν απόφαση του προπονητή που θέλει να παίζει με πιο ανάλαφρα σχήματα.

Μετά από μια προετοιμασία που είχε όλους τους παίκτες στην διάθεση της η τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ και μάλιστα με προγραμματισμένα δυνατά φιλικά εκτός Ελλάδος φτάσαμε στα επίσημα παιχνίδια.

Η αρχή έγινε με τον Άρη, που έφερε παίκτες τελευταία στιγμή για να κλείσει το ρόστερ του και από την άλλη πλευρά ο ΠΑΟΚ έπαιζε χωρίς τους τραυματίες Χαραλαμπόπουλο και Κόνιαρη.

Πρώτο δείγμα αρνητικό. Δεν μπήκε ποτέ στο πνεύμα του παιχνιδιού, ο Γιαννάκης χαλαρά πήρε την ταυτότητα του Παπαθεοδώρου. Σημείο αναφοράς, όταν βρίσκεσαι πίσω στο σκορ με 19 πόντους και δεν καταθέτης ψυχή στο γήπεδο ανεξάρτητα από την κακή σου μέρα είναι ένα επίσης πολύ άσχημο σημάδι για την νοοτροπία της ομάδας.

4pagkos paok

Ένας στόχος χάθηκε και δεν μιλάμε για κατάκτηση Κυπέλλου, αλλά μια συμμετοχή σε έναν τελικό.

Δεύτερο δείγμα επίσης αρνητικό. Χωρίς ουσιαστικότητα στο παιχνίδι του ο ΠΑΟΚ με τον Προμηθέα Πατρών και μάλιστα τώρα στην έδρα του. Μόνο ένα πεντάλεπτο καλό στην αρχή, χάθηκε στο δεύτερο δεκάλεπτο και με αντεπίθεση στο 3ο δεκάλεπτο πήγε για την ανατροπή αλλά αν δεν υπάρχουν επιθετικές επιλογές και σωστή αμυντική λειτουργία δεν μπορείς να ελπίζεις.

Ο κόσμος έχει κριτήριο και το γιουχάισμα στο ημίχρονο και στο τέλος του αγώνα ήταν για να ξυπνήσουν όλοι από το λήθαργο. Έστειλε μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Προς Θεού δεν καταδικάστηκε κανείς.

Αλλά τα συμβόλαιο δεν κερδίζουν στο παρκέ και το μπάσκετ που είναι ομαδικό άθλημα έχει πρώτα και δεύτερα βιολιά.

Δεν μπορεί ο Κατσίβελης στο πρώτο του παιχνίδι με την φανέλα του ΠΑΟΚ να πέφτει να κυνηγάει χαμένες μπάλες, να παίζει άμυνα, να βγάζει πάθος και οι παλιότεροι να κάνουν την ..πάπια.

Οι Έλληνες παίκτες του ΠΑΟΚ ίσως να παίξουν καταλυτικό ρόλο σε μια αλλαγή ρότας επί του αγωνιστικού, ίσως θα πρέπει να μιλήσει κάποιος και στους ξένους (Κρουμπάλι κ.λ.π) ότι η ομάδα περιμένει περισσότερα και όταν επιστρέψουν όλοι ίσως το αποτέλεσμα να είναι καλύτερο όσο αφορά τα αποτελέσματα.

Τα πρώτα συμπεράσματα για το νέο ΠΑΟΚ δεν είναι θετικά. Κανείς βέβαια δεν βάζει «ταφόπλακα» σε μια χρονιά και αναμφίβολα περιμένουν άπαντες να διαπιστωθεί η ποιότητα της ομάδας και να δικαιώσει σε όσους πίστεψαν και έκαναν τις συγκεκριμένες επιλογές παικτών.

Το ταλέντο κάποιων παιδιών είναι αναμφισβήτητο και αν «παντρευτεί» με την εμπειρία των υπολοίπων μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Σε αυτή την ομάδα όμως, για να είναι ΠΑΟΚ πρέπει να μπει και η ΨΥΧΗ γιατί διαφορετικά ο προγραμματισμός και τα σχέδια επί χάρτου μπορούν εύκολα να πάνε περίπατο.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
  • Τελευταία Νέα
Scroll to Top