ΚΑΕ ΠΑΟΚ: Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, θα πάει κανένας… σπίτι του για το στραπάτσο;

Ο ποιητής μας μιλά για το ταξίδι της ζωής, το οποίο όλοι μας πραγματοποιούμε και στο ξεκίνημά του έχουμε μέσα μας όνειρα και ελπίδες, μα σύντομα ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις περιπέτειες, τις αποτυχίες και τις απογοητεύσεις.

Κάπως έτσι είναι και το ταξίδι της ΚΑΕ ΠΑΟΚ που από το καλοκαίρι του 2009 και μετά βολοδέρνει με διοικήσεις διορισμένες από το Πρωτοδικείο, ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες όμως κανένας δεν μαθαίνει από το παρελθόν και συνεχίζει και κάνει κακό και στο μέλλον.

Ποιο το μέλλον της ΚΑΕ ΠΑΟΚ όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα τα πράγματα; ΚΑΝΕΝΑ.

Όταν επί μια 10ετία καταφέρνεις ενώ ξεκινάς να κάνεις διαχείριση και μείωση του χρέους να στείλεις το καράβι στο πάτο, είναι ανικανότητα και επικινδυνότητα, γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείας και όχι απλά μόνο με ομάδες που έχουν μεγάλη ιστορία.

Η προσωρινή διοίκηση του Μπάνε Πρέλεβιτς κατάφερε να εξαλείψει με την αμέριστη βοήθεια του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη και να κλείσει ουσιαστικά το χρέος με το «σχέδιο σωτηρίας» από το 2011 μέχρι το 2017. Όλα αυτά ξεκίνησαν το Οκτώβριο του 2011 όταν με ποσοστό πιστωτών που συμφώνησαν πάνω από 65% και την εφορία ρυθμισμένη σε βάθος χρόνου το τριμελές πρωτοδικείο αποφάσισε ότι η ΚΑΕ πληροί τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο άρθρο 99.

Από τότε τα πάντα πήγαιναν και λειτουργούσαν γύρω από το δεδομένο της αποπληρωμής του χρέους και μάλιστα η εταιρεία κατάφερε να επανέρθει και να σταθεί στα πόδια της. Κάποιοι μίλησαν για θαύμα, καθώς λίγοι πόνταραν στην επιτυχία του εγχειρήματος. Τα πάντα κυλούσαν φυσιολογικά μέχρι το καλοκαίρι του 2017.

Τότε ως δια μαγείας η προσωρινή διοίκηση της ΚΑΕ ΠΑΟΚ ξέχασε όσα δύσκολα τράβηξε για να κλείσει το χρέος και μπήκε σε σκέψεις αύξησης του μπατζετ χωρίς ωστόσο να υπάρχουν εξασφαλισμένα έσοδα (χορηγίες, τηλεοπτικά, διαρκείας κλπ.)

FMzHEll52hBMornsSGfH

Την σεζόν 2017-18 η διοίκηση της ΚΑΕ με προπονητή τον Ηλία Παπαθεοδώρου, αποφάσισε να ανεβάσει το μπατζετ της ομάδας φτάνοντας περίπου στα 650 χιλιάδες ευρώ, ζητώντας βέβαια την βοήθεια του Σαββίδη για αυτό. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ την έδωσε απλόχερα όπως το έκανε άλλωστε και όλα τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτή τη φορά στήριξε την ΚΑΕ με ένα ποσό κοντά στις 750 χιλιάδων ευρώ.

Παρόλα αυτά η προσωρινή διοίκηση έκλεισε την χρονιά με άνοιγμα της τάξης των 300 χιλιάδων ευρώ. Η επιτυχία της 3ης θέσης άνοιξε την όρεξη και μάλιστα κάποια μιλούσαν για πλάνο της επόμενης χρονιάς, F4 στο Fiba Champions League, γιατί όχι τελικό πρωταθλήματος και ιστορίες για αγρίους περί Euroleague.

Βασική υποσημείωση η ΚΑΕ ΠΑΟΚ είναι η μοναδική εταιρεία χωρίς ιδιοκτήτη στην Α1 και παρόλο που η προσωρινή διοίκηση δεν έβαζε χρήματα παρά μόνο διαχειριζόταν έκανε όνειρα με δανεικά.

Δηλαδή τζάμπα μαγκιές.

Αντί λοιπόν να πάει συνετά η επόμενη χρονιά και να κλείσει το άνοιγμα αποφάσισε και πέρυσι τη σεζόν 2018-19 η προσωρινή διοίκηση της ΚΑΕ ΠΑΟΚ να ξανά-αυξήσει το μπάτζετ με την αστεία δικαιολογία ότι «όλες οι ομάδες της ουράς ανεβάζουν τον πήχη και αν δεν το κάνουμε υπάρχει ο κίνδυνος να μείνουμε μακριά από την 8αδα και από τους στόχους μας.» Αυτά είπαν και στον Σαββίδη και τον έπεισαν.

Καλά ρε παιδιά, για ποιους στόχους μιλάμε; Όταν μέχρι χθες χρωστούσε η ΚΑΕ ΠΑΟΚ σε όποιον μιλούσε ελληνικά – εσείς τα λέγατε – γινόταν μια προσεκτική διαχείριση για να μην υπάρχει νέο άνοιγμα, τι οδήγησε την προσωρινή διοίκηση να θέτει υψηλούς στόχους όταν δεν υπάρχει μεγαλομέτοχος;

Φτάνουμε λοιπόν στο περσινό καλοκαίρι 2018. Γίνεται συνάντηση με τον Ιβαν Σαββίδη και όπως υποστηρίζουν στην ΚΑΕ δέχτηκε ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ να τους δώσεις ακόμη μια χρονιά βοήθεια αντίστοιχη με της προηγούμενης σεζόν. Μάλιστα οι προσδοκίες ήταν τόσο μεγάλες (γελάει ο κόσμος) που για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια έγιναν συμβόλαια πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ σε τρεις παίκτες της ομάδας (Γκος, Χάτσερ, Μορέιρα). Μάλιστα ο Χάτσερ υπέγραψε και διετές συμβόλαιο δεσμεύοντας την εταιρεία για ένα ακόμη χρόνο με ένα υπέρογκο ποσό (130 χιλιάδες ευρώ) που κάνεις δεν θα μπορούσε να το εγγυηθεί όταν κάθε χρονιά υπάρχει πρώτα συζήτηση για βοήθεια από την οικογένεια Σαββίδη.

Press Conference Team PAOK 2018 1040x560

Δηλαδή ο ΠΑΟΚ της προσωρινής διοίκησης με χρήματα που δεν είχε άλλα υποσχέθηκε ότι θα δώσει ο Ιβαν Σαββιδης έκανε πάλι την υπέρβαση στο μπατζετ και μάλιστα αυτή τη φορά το αγωνιστικό έφτασε τις 850 χιλιάδες ευρώ.

Αποτέλεσμα; Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί και από τον Νοέμβριο 2018 ξεκίνησαν τα μεγάλα προβλήματα, με καθυστερήσεις μισθών και δόσεων συμβολαίων. Μάλιστα οι δικαιολογίες ότι η οικογένεια Σαββίδη δεν είχε δώσει ακόμη μέρος από τα χρήματα που είχε υποσχεθεί ουσιαστικά δεν ένοιαζε κανέναν από τους καλαθοσφαιριστές (κυρίως ξένους που ήρθαν για το συμβόλαιο τους και όχι για την ιστορία του ΠΑΟΚ) οι οποίοι είναι οι μοναδικοί που δεν έχουν απολύτως καμία ευθύνη για το φετινό …στραπάτσο, αφού είναι επαγγελματίες, έκαναν κάποιες συμφωνίες που δεν τηρήθηκαν.

stavropoulos nik

Διάβασα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Νίκου Σταυρόπουλου στην “forza” στον καλό φίλο και συνάδελφο Βαγγέλη Βούλγαρη. Στην ερώτηση του πως έφτασαν εδώ τα πράγματα στο μπασκετ του ΠΑΟΚ η απάντηση του τεχνικού διευθυντή της ΚΑΕ ΠΑΟΚ ήταν η εξής:

«Προσωπικά, έχω ασχοληθεί με το τεχνικό κομμάτι, η ευθύνη μου έχει να κάνει με τον προπονητή, τους παίκτες και την επιλογή τους. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι έχει συμβεί με το οικονομικό κομμάτι, ποτέ δεν ασχολήθηκα με αυτό. Συνεπώς, δεν ξέρω ακριβώς γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Ήταν μια κακή χρονιά, ελπίζω η επόμενη μέρα να είναι πολύ καλύτερη».

Είναι μια απόλυτα λανθασμένη και άστοχη τοποθέτηση. Δηλαδή θέλει να μας πει ότι όταν πρότεινε να αποκτηθεί ο τάδε παίκτης από το πάνω ράφι και όχι ο τάδε δεν ρωτούσε πόσα θα κοστίσει. Μόνο όταν έφτανε η στιγμή να πληρωθεί τα χρήματα που θα έπαιρνε ο παίκτης το γνώριζε μόνο η ΚΑΕ. Τότε πως γινόταν το μπατζετ και υπήρχε συζήτηση για διαθέσιμα τόσα ευρώ;

Η θέση κυρίως του τεχνικού διευθυντή σε όλες τις ομάδες έχει να κάνει κυρίως με νούμερα, γιατί αυτός φτιάχνει το μπατζετ, άρα γνωρίζει τα συμβόλαια και έχει ευθύνη για τις επιλογές. Σίγουρα η διοίκηση είναι αυτή που θα αποφασίσει να κάνει αποδεκτές τις προτάσεις του και κατ΄ επέκταση να πληρώσει τα συμβόλαια, όμως είναι φάουλ πέρα για πέρα ουσιαστικά να ρίχνεις αποκλειστικά το μπαλάκι στην διοίκηση, φωτογραφίζοντας ότι είναι η μοναδική που ευθύνεται για την φετινή τραγική χρονιά και κατάσταση της ΚΑΕ.

Ο τεχνικός διευθυντής από το 2009 στο ΠΑΟΚ είναι ο Νίκος Σταυρόπουλος, είναι δυνατόν να μην γνώριζε όλα αυτά τα χρόνια πόσο κόστιζαν οι προπονητές και οι καλαθοσφαιριστές που πρότεινε να έρθουν στον ΠΑΟΚ; Είναι δυνατόν η ευθύνη του να έχει να κάνει μόνο με τις επιλογές; Σίγουρα η διοίκηση πληρώνει όμως δεν είναι δυνατόν σύμφωνα με την δήλωση του να αναρωτιέται πως έφτασε σε αυτό το σημείο η φετινή χρονιά. Η ευθύνη είναι συλλογική και χωρίζεται σε τομείς ευθύνης που είχε ο καθένας από την αρχή και είναι άσχημο να γίνονται τέτοιες δηλώσεις.

Τα τελευταία δυο χρόνια από το καλοκαίρι του 2017 και μετά έγιναν «εγκλήματα» σε επιλογές που είχαν να κάνουν με την διαχείριση του μπατζετ. Δεν είναι δυνατόν η προσωρινή διοίκηση από το Πρωτοδικείο να αναλαμβάνει και να παίρνει αποφάσεις που είναι εκτός προγραμματισμού.

9147375 1712820

Ο Μπανε Πρέλεβιτς από το καλοκαίρι του 2018 θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί όπως είχε τονίσει «έφτασε ταβάνι η ομάδα και το τρύπησε» με άνοιγμα 300 χιλιάρικα. Φέτος πως θα έκλεινε η «τρύπα» και γιατί δεν κράτησε χαμηλά το πήχη όπως ρεαλιστικά σκεφτόταν πάντα και έκανε τα τελευταία χρόνια σαν διοίκηση;

Προσωπική εκτίμηση ο κύκλος αυτής της διοίκησης και των προσώπων της έχει κλείσει. Είναι άσχημο η σημαία του μπασκετ του ΠΑΟΚ όπως είναι ο Μπανε να βρίσκεται στην θέση του προέδρου έκανε την προσπάθεια του όμως τα λάθη του κυρίως την τελευταία διετία δεν του βγήκαν σε καλό.

Χρειάζεται επαγρύπνηση από τον Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ και τον Θανάση Κατσαρή. Σε συνεργασία με τους μετόχους της ΚΑΕ να βρει τις λύσεις που απαιτούνται για να υπάρξει αύριο στο μπασκετ και συνέχεια στην αξιοπρεπή πορεία των τελευταίων χρόνων.

Αλλαγή προσώπων επιβάλλεται να γίνει όχι μόνο στην διοίκηση αλλά και στις υπόλοιπες θέσεις της ομάδας όπως είναι του τεχνικού διευθυντή, του μάνατζερ και γενικά το τεχνικό τιμ να στελεχωθεί από παιδιά «νέο αίμα» της οικογένειας του ΠΑΟΚ με πρώτο και καλύτερο τον Κώστα Χαραλαμπίδη που αποτελεί ένα κεφαλαίο της ομάδας.

Χαραλαμπιδης Xaralampidis Panathinaikos telikos

Στο αγωνιστικό εκτός από τον Βαγγέλη Μαργαρίτη, τον Λίνο Χρυσικόπουλο, τον Σταύρο Σχίζα τους νεαρούς Θεόδωρο Καρρά και Δημήτρη Καραμανώλη που έπαιζαν φέτος δανεικοί σε Καρδίτσα και Καστοριά αντίστοιχα και τον Βασίλη Παπαδόπουλο δεν υπάρχουν άλλα συμβόλαια στον ΠΑΟΚ.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια για να στηθεί ο κορμός της ομάδας στηρίχτηκε κυρίως σε Έλληνες παίκτες και αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος της επόμενης χρονιάς, ώστε να δημιουργηθεί μια νέα ομάδα με προοπτική και χαμηλό μπάτζετ από την στιγμή που δεν υπάρχει επενδυτής.

Αν η οικογένεια Σαββίδη αποφασίσει ότι θα μπορούσε να βοηθήσει οικονομικά για το καλό του μπάσκετ με την λογική της αποπληρωμής των χρεών που υπάρχουν θα μπορέσει ίσως να γίνει μια πιο ανταγωνιστική ομάδα όχι όμως οι υπερβολές των δυο τελευταίων ετών για να μπορούν να πληρωθούν και τα παλιά.

Είναι τραγικό πάντως μετά από μια δεκαετία στο μπασκετ του ΠΑΟΚ να μην υπάρχει νέο αίμα παικτών, μικρών σε ηλικία, κάτι που κανένας προπονητής δεν πρόταξε τα τελευταία χρόνια, παρόλο που γίνεται καλή δουλειά στα τμήματα υποδομής. Σε αυτό ευθύνη ο επικεφαλής του αγωνιστικού και το τεχνικό τιμ που δεν έδωσαν βάρος στο μέλλον κοιτώντας στα μάτια την κατάσταση της ΚΑΕ, αλλά το παρόν που δεν βγήκε σε κανέναν και έγιναν πολλά βήματα πίσω.

6450 1 696x457

Πάνω από όλους ήταν, είναι και θα είναι τα τέσσερα γράμματα.

ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΙΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΛΙΤΩΝ.

Κανένας δεν μπορεί να βάλει τον εαυτό του πάνω από την ομάδα και τον ΠΑΟΚ, τα πρόσωπα έρχονται και παρέρχονται γράφουν ιστορία, όμως υπάρχει ιερή υποχρέωση από όλη την οικογένεια της ομάδας και τον κόσμο να στηρίξουν το μπάσκετ.

Ο ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ είναι η λύση, όμως αν δεν υπάρξει ο μεγαλομέτοχος που θα έρθει και θα αποφασίζει και θα βάζει τα δικά του χρήματα, ίσως θα πρέπει να γίνει μια πιο ξεκάθαρη σχέση του μπασκετ με την οικογένεια Σαββίδη. Μια μόνιμη βοήθεια ετήσια έτσι και αλλιώς υπάρχει και με αυτό το δεδομένο είναι πιο εύκολο να γίνει διαχείριση των εσόδων της εταιρείας και αυστηρότερες οι επιλογές της ομάδας. Για να σωθεί η κατάσταση εκτός από τον Ιβαν Σαββίδη που είναι ο ευεργέτης του ΠΑΟΚ και βάζει χωρίς να έχει την υποχρέωση χρήματα που βοηθούν την ΚΑΕ, θα χρειαστεί και σύνεση σε επιλογές προσώπων σε καίρια πόστα της ομάδας να γίνει ένα νέο ξεκίνημα. Η συσπείρωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση και τουλάχιστον σε επίπεδο διοίκησης τα λάθη του παρελθόντος ας γίνουν μαθήματα για το μέλλον έστω και τώρα, γιατί ποτέ δεν είναι αργά για μια νέα αρχή.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
  • Τελευταία Νέα
Scroll to Top