Keep Basketing: Ο Γιώργος Πεγιάς αναλύει τους καλύτερους του Παιδικού Final-6

Πρώτα οφείλουμε να πούμε ότι το επίπεδο του F6 ήταν πολύ ηψηλό, με ομάδες καλοδουλεμένες, τόσο τεχνικά όσο και σωματικά. Μερικές έπαιξαν σύγχρονο μπάσκετ, εκτελώντας με ταχύτητα και συγχρονισμό περίπλοκα συστήματα (βλέπε Δούκας). Είδαμε ομάδες με έντονο το στοιχείο των προσωπικοτήτων στα ρόστερ τους (βλέπε ΠΑΟΚ). Είδαμε ομάδες να μη τα παρατάνε ποτέ και να παλεύουν μέχρι τέλος (βλέπε Ίκαρος). Και πως να μη δούμε άλλωστε όταν οι ομάδες αυτές καθοδηγούνται από καταξιωμένους προπονητές, γεγονός που δείχνει και το βάρος που δίνεται από τους συλλόγους σ αυτές τις ηλικίες.

Δικαιωματικά ξεκινάμε με τον MVP της φετινής διοργάνωσης…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΛΩΝΑΡΑΣ:

Χαρακτηριστικά: 16ετών, 195εκ, Αριστερόχειρας, Θέση «3-4», Ομάδα ΠΑΟΚ

Πόντοι: Κεραυνό 23 – Κυδων 28(1) – Προμηθέα 17(1) – Δούκα 15(1) – Ίκαρο 14(1)

Δυνατό σημείο: αθλητικά προσόντα, ηρεμία και συγκέντρωση στο παιχνίδι του.

Σουτ: πολύ καλό σουτ από μέση απόσταση, με ντρίπλα ή χωρίς και αρκετά καλό 3π (στατικό).

Ανάλυση: εξαιτίας των δυνατών του σημείων αποτελεί ένα εξαιρετικό αμυντικό εργαλείο, αφού μπορεί να μαρκάρει μέσα κι έξω από τη ρακέτα. Επιθετικά απειλεί κυρίως από μέση απόσταση(με σουτ), παίζει πολύ καλά κόντρα σε close out άμυνα (ειδικά απέναντι σε ψηλούς αντιπάλους) ενώ μπορεί με άνεση να παίξει (αρκετά καλά για τη θέση του) και πικ, από το οποίο συνήθως σταματά και σουτάρει. Στο ποστ δείχνει να εκμεταλλεύεται πολύ καλά τη δυναμη και το εκτόπισμα του κυρίως όταν παίζει στο «3».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ:

Χαρακτηριστικά: 16 ετών, 183εκ, Αριστερόχειρας, Θέση «1», Ομάδα ΠΑΟΚ

Πόντοι: Κεραυνό 8 – Κύδων 10 – Προμηθέα 4 – Δούκα 14(2) – Ίκαρο 11(2)

Δυνατό σημείο: έκρηξη-ταχύτητα και χειρισμός μπάλας.

Σουτ: καλό (στατικό) τρίποντο. Ενώ από μέση απόσταση σουτάρει εξίσου καλά με ντρίπλα (δεξιά & αριστερή).

Ανάλυση: δείχνει να αντιλαμβάνεται πλήρως το παιχνίδι (κάτι που είναι απαραίτητο για έναν οργανωτή) και έχει την οξυδέρκεια  που απαιτείται για έναν ηγέτη. Αθλητικά προσόντα, ταχύτητα, χειρισμός και οξυδέρκεια κάνουν σχεδόν απαγορευτική για τον αντίπαλο την όποια πίεση στη μπάλα, με μοναδικό ίσως τρωτό σημείο τον «υπέρμετρο ενθουσιασμό» του (χαρακτηριστικό και της ηλικίας άλλωστε) που μπορεί να τον οδηγήσει σε λάθη. Σε λάθη κάποιες φορές τον οδηγεί και η προσπάθεια να αναζητά ασίστ με ρίσκο (έναντι απλής ελεύθερης πάσας), που κάποιες φορές του βγαίνει και κάποιες άλλες όχι.

Σημείωση: ο δείκτης ασίστ/λάθη είναι ένα σημαντικό στατιστικό για όλους τους άσσους.

Στις παγίδες και στις επιθετικές άμυνες, κινείται επιθετικά εναντίον τους προσπαθώντας είτε να τα «σπάσει», είτε να πάρει φάουλ. Αμυντικά λόγω των ποδιών και της ταχύτητας του είναι πολύ καλός, κλέβοντας συχνά μπάλες, μένει να βάζει περισσότερο το κορμί του και στις επαφές  για να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο.

ΝΙΚΟΣ ΡΟΓΚΑΒΟΠΟΥΛΟΣ

Χαρακτηριστικά: 16 ετών, 201εκ, Δεξιόχειρας, Θέση «3», Ομάδα Δούκας

Πόντοι: Ίκαρο 19(1) – Κεραυνό 10(2) – Κύδων 12 – ΠΑΟΚ 12(2) – Προμηθέα 16(2)

Δυνατό σημείο: σωματικά προσόντα (ύψος, άλμα, μακριά άκρα) και σουτ

Σουτ: εξαιρετικό σουτ από μέση απόσταση (με ή χωρίς ντρίπλα…στατικό ή από κίνηση). Επίσης πολύ καλό τρίποντο.

Ανάλυση: τα πατήματα, η ταχύτητα και τα άκρα του γίνονται εύκολα αντιληπτά από την πρώτη στιγμή και ξεχωρίζουν. Μπορεί να φτάσει ψηλά στο καλάθι είτε στον αιφνιδιασμό είτε στο επιθετικό ριμπάουντ είτε για κάποιο κόψιμο στην άμυνα. Έχει όλα τα προσόντα (από τη γέννηση του) γι’ αυτό το άθλημα (αρκεί να τα δουλέψει αναλόγως). Στο παιχνίδι του Δούκα τον βλέπαμε συνεχώς να βγαίνει από μονά και διπλά σκριν για να σουτάρει είτε αμέσως είτε με ντρίπλα. Ο χειρισμός της ντρίπλας φάνηκε να είναι ακόμη κάπως ψηλά, γεγονός που τον δυσκόλευε να βρει διαδρόμους σε κλειστές άμυνες. Στο 1ον1 βασίζεται αρκετά στα σωματικά του προσόντα και πάει πολυ δυνατά κυρίως στο δεξί του χέρι, ενώ το καλο του σουτ του δίνει χώρους να μπει εύκολα προς τα μέσα.

  

ΡΑΦΑΗΛ ΛΑΝΑΡΑΣ

Χαρακτηριστικά: 16 ετών, 196εκ, Δεξιόχειρας, Θέση «1-2», Ομάδα Ίκαρος

Πόντοι: Δούκα 30(2) – Προμηθέα 20(2) – Κεραυνό 15(2) – Κύδων 1 – ΠΑΟΚ 13(2)

Δυνατό σημείο: ντράιβ (κάτι που κάνει εξαιρετικά και με ποικίλους τρόπους, ειδικά στο ανοιχτό παιχνίδι)

Σουτ: σουτάρει καλά από μέση και μακρινή απόσταση (κυρίως στατικά). Με τη μπάλα κάτω ψάχνει συνήθως διαδρόμους για να φτάσει μέχρι μέσα.

Ανάλυση: σε όλα τα παιχνίδια υπήρξε συνεπής με το σκορ αλλά και με περίσσια ταυτόχρονα αυταπάρνηση στην άμυνα (προσωπικά μου φάνηκε και αρκετά μετρημένος). Ένα combo guard (τον είδαμε να παίζει και στο «2» αλλά και στο «1», με αρκετά μεγάλη επιτυχία), που τα μακριά του χέρια και οι απλές πάσες-περάσματα στο ποστ, θυμίζουν κάτι πολύ γνώριμο σε όλους ως εικόνα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ

Χαρακτηριστικά: 16 ετών, 204εκ, Δεξιόχειρας, Θέση «5», Ομάδα Προμηθέας

Πόντοι: Κύδων 12 – Ίκαρο 18(1) – ΠΑΟΚ 7 – Κεραυνό 16 – Δούκα 17

Δυνατό σημείο: ύψος

Σουτ: καλό σουτ από μέση απόσταση, υπολογίσιμο 3π

Ανάλυση: πολύ καλή συναρμογή για το ύψος του και ταυτόχρονα ταχύτητα και ισορροπία. Είναι ένας σέντερ που «σκεπάζει» με το ύψος και τα άκρα του τα καλάθια στην άμυνα, ενώ στην επίθεση ξέρει να χρησιμοποιεί σωστά το χώρο και να τοποθετεί το κορμί του για να εκμεταλλεύεται αυτό ακριβώς το πλεονέκτημα. Στα περισσότερα παιχνίδια οι αντίπαλοι δεν τον άφησαν να παίξει μόνος στο ποστ, στέλνοντας παγίδες, κάτι που από μόνο του δείχνει ότι είναι καλός εκεί. Έτσι πήρε σκορ κυρίως από τελειώματα (εξίσου καλά με δεξί και με αριστερό) είτε μετά από καταστάσεις hi low(ομολογουμένως καλά κλειδώματα) είτε από διασπάσεις zone press (όπου ο κόουτς Κεσαπίδης τον χρησιμοποιούσε με επιτυχία ως τελευταίο παίχτη), είτε από μέτωπο επιθέσεις, καθώς διαθέτει καλό σουτ από μέση απόσταση αλλά και υπολογίσιμο σουτ από μακρινή.

Έχει όλα τα προσόντα για να προχωρήσει, μένει να δουλέψει τις κινήσεις του στο καθαρό ποστ και την άμυνα του μακριά από το καλάθι, για να φανεί αντάξιος των προσδοκιών που ο ίδιος έχει δημιουργήσει.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΝΤΑΔΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ για τον αθλητή και ασφαλώς σημαίνει πολλά. Ίσως να σημαίνει πολλά και για τη συνέχεια της καριέρας αυτών των μικρών παιχταράδων, ίσως όμως και να μη σημαίνει τίποτε. Απαιτείται πρώτα απ όλα δουλειά, συνέπεια και ταπεινότητα για να μπορέσει ένας παίδας να εξελιχθεί σε αυτό που πραγματικά μπορεί. ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΤΙ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΑ ΟΥΣΙΩΔΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ. Ο άτυπος λοιπόν αυτός τίτλος πρέπει να ληφθεί από τους πανάξιους αυτούς αθλητές ως κίνητρο για ΕΞΤΡΑ ΔΟΥΛΕΙΑ, κυρίως πάνω στις αδυναμίες τους κι όσοι επαναπαυτούν πάνω στη διάκριση ίσως κάνουν το μεγαλύτερο λάθος. Γι’ αυτό: ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ Σ’ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ…ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΣΑΣ…ΚΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΝΑ ΗΧΟΥΝ!!!

Υ.Γ.:  Όλοι οι αθλητές του F6 είναι άξιοι αναφοράς, καθώς όλοι τους είναι νικητές μιας και μιλάμε για την καλύτερη 6αδα της Ελλάδος. Μερικοί μάλιστα ήταν και πολύ κοντά στην επιλογή της καλύτερης πεντάδας, βλέπε Τσούκα του Κεραυνού(πρώτος σκόρερ), Βακουφτση και Κωστίκα του ΠΑΟΚ, Βλάσιο και Σωτηρίου του Δούκα, Λογοθέτη του Ίκαρου, και άλλους πολλούς. Η ανάλυση μόνο της καλύτερης πεντάδας γίνεται για ευνόητους λόγους. 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
  • Τελευταία Νέα
Scroll to Top