Κίνηση, screen και υψηλό IQ: Αυτά φέρνει στην Ελλάδα ο Κάτας

 Όλα δείχνουν ότι ο Όντεντ Κάτας θα βρεθεί στον Παναθηναϊκό για να αποτελέσει τον αντικαταστάτη του Γιώργου Βόβορα. Ανάλογα με την προσέγγιση της ομάδας της Αθήνας μπορεί να μην αποτελέσει μία λύση ανάγκης, αλλά έναν άνθρωπο που θα φέρει το διαφορετικό στην Ευρωλίγκα.

Σε μία εποχή που είναι όλο και πιο δύσκολο να φτιάξεις κάτι δικό σου, ο Ισραηιλινός κόουτς έχει δεχθεί πάρα πολλούς επαίνους για τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο λειτουργεί την επίθεση του, η οποία λειτουργεί με τρεις βασικές αρχές: «Κίνηση, Screen και υψηλό IQ».

Το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι το τρίτο, και είναι ο πυλώνας που χτίζει ο Κάτας της ομάδες του. Μπορεί το 2021 (πλέον) οι 9/10 προπονητές να ψάχνουν για ψηλούς που σουτάρουν, αλλά σε αυτήν την περίπτωση έχουμε κάτι διαφορετικό.

Όταν η Χάποελ ξεκινούσε τον προγραμματισμό της (κάθε χρονιά) έψαχνε πάνω από όλα ψηλούς που να είναι «έξυπνοι» και μπορούν όταν χρειάζεται να γίνονται πλέι-μέικερ! Γενικότερα ο 46χρονος έχει ένα παιχνίδι στο οποίο περισσότεροι του παίκτες μπορούν να εκτελέσουν χρέη οργανωτή.

Αυτό είναι απαραίτητο για να μπορέσει να λειτουργήσει το σύστημα. Ένα σύστημα το οποίο βασίζεται στην συνεχή κίνηση και στα επαναλαμβανόμενα screen.

Η λογική είναι απλή, αλλά τόσο αποτελεσματική. Η μπάλα πρέπει να κινείται συνέχεια, οι παίκτες πρέπει να κινούνται συνέχεια. Τα σκριν πρέπει να διαδέχονται το ένα το άλλο και κάποια στιγμή θα υπάρξει το άνοιγμα για μία καλή προσπάθεια.

Ουσιαστικά ο Κάτας τρέχει ένα πλάνο με συνεχόμενα screens τα οποία για να λειτουργήσουν πρέπει να έχει παίκτες οι οποίοι μπορούν να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις. Παίκτες που να αναγνωρίζουν την αδυναμία της άμυνας και να αντιδράν πάνω στην στιγμή.

Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει συνήθως αυτοί οι παίκτες δεν είναι μόνο οι γκαρντ της ομάδας. Πολλές φορές όχι απλά θα χρειαστεί, αλλά θα ζητηθεί οι ψηλοί να πάρουν την μπάλα, να γίνουν πλέι-μέικερ και να διαβάσουν το παιχνίδι και την αντίπαλη άμυνα σε δευτερόλεπτα.

Ακόμη και όταν «κόβουν» θα πρέπει να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις, από τις οποίες σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται το αποτέλεσμα της επίθεσης.

Φυσικά η επιλογή προσώπων είναι κρίσιμη. Ο Κάτας θέλει παίκτες έξυπνους που να μπορούν να πετύχουν. Επειδή όμως το πακέτο που ζητάει δεν έρχεται σε συμφέρουσα τιμή ψάχνει πάντα παίκτες οι οποίοι έχουν περιθώρια και διάθεση για εξέλιξη. Να βάλουν πράγματα στο παιχνίδι τους και να βοηθήσουν την ομάδα.

Αρκετοί άλλωστε από τους καλαθοσφαιριστές που πέρασαν από την Χάποελ έκαναν βήματα μπροστά στις καριέρες τους, και αυτό ήταν που έκανε την ομάδα να είναι ακόμη πιο επιτυχημένη.

Το να το κάνει αυτό σε μία ομάδα που έχει μειώσει αισθητά το μπάτζετ της στην Euroleague (Παναθηναϊκός) ουσιαστικά εκτοξεύοντας την αξία φθηνών επιλογών και βρίσκοντας παίκτες που μπορούν να κάνουν… τα πάντα είναι το καλύτερο δώρο που θα μπορεί να κάνει στους ανθρώπους που τον επέλεξαν.

Φυσικά δεν γίνεται όλοι να μπορούν να κάνουν τα πάντα. Θα υπάρχουν πάντα οι σουτέρ που θα περιμένουν απλά στις γωνίες, όσο και οι ψηλοί που απλά θα ακολουθούν το σύστημα. Αυτό που έχει κάνει όμως τον Κάτας να ξεχωρίσει είναι ότι φτιάχνει ομάδες ώστε τέτοιοι παίκτες να είναι η μειοψηφία.

Τέλος το σημαντικό για να πετύχει ο Ισραηλινός προπονητής σε ομάδα Euroleague είναι να πάρει εμπιστοσύνη. Να μην είναι μία επιλογή εξαμήνου, αλλά μία επιλογή για το μέλλον.

Αν πραγματικά οι «πράσινοι» πιστεύουν σε εκείνον θα πρέπει να του δώσουν χρόνο και επιλογές. Χρόνο για να μπορέσει να βάλει πράγματα στο παιχνίδι των Παπαγιάννη, Μήτογλου, αλλά ακόμη και του Παπαπέτρου, που είναι σε μία ηλικία που έχει ακόμη πολλές δυνατότητες εξέλιξης.

Επιλογές πρέπει να δοθούν είτε φέτος για να φέρει κάποια δικά του στοιχεία, αλλά κυρίως το καλοκαίρι να πάρει την ευκαιρία να χτίσει μία ομάδα από το μηδέν.

Υ/Γ Για να καταλάβει κάποιος την σημασία των screens στο παιχνίδι του Κάτας αρκεί μία ιστορία του πρώην βοηθού του, Ράιαν Πανόνε:

«Κερδίζαμε ένα παιχνίδι, ήμασταν στο τελευταίο δεκάλεπτο και κερδίζαμε εύκολα. Έβλεπα όμως ότι ήταν εκνευρισμένος. Τον ρώτησα γιατί και μου είπε ότι: οι αντίπαλοι έτρεξαν περισσότερα pick and roll από εμάς»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
  • Τελευταία Νέα
Scroll to Top