Λιόλιος: «Στόχος να μας κάνει το μπάσκετ ξανά περήφανους» – Όλη η συνέντευξη

Ο νέος πρόεδρος της ΕΟΚ, ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση:

«Ένας κύκλος πολλών ετών έκλεισε και άνοιξε ένας καινούργιος. Ο κ. Βασιλακόπουλος ήταν αδιαμφισβήτητα ο ηγέτης της ΕΟΚ και του ελληνικού μπάσκετ. Όλοι γνωρίζουμε τη διαδρομή του και όλοι βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας του. Το τι έγινε τα τελευταία χρόνια και πως οι εξελίξεις ξεπέρασαν την πραγματικότητα, είναι αδιαμφισβήτητο. Το να αναγνωρίζουμε την προσφορά των ανθρώπων που βοήθησαν το μπάσκετ εδώ, δεν είναι απλά υποχρέωση μας, αλλά ο δρόμος για το μέλλον.

Το όραμα που έχουμε δεν είναι δικό μου. Είναι όραμα μιας ομάδας ανθρώπων και της κοινωνίας. Στις 13 Σεπτεμβρίου, για μένα έγιναν δεύτερες εκλογές. Σχεδόν όλα τα σωματεία μου είπαν να μην κάνω πίσω. Είναι εντολή προς όλους μας. Τα σωματεία εκπροσωπούν την κοινωνία και η κοινωνία, έφερε αυτό το αποτέλεσμα. Μας λένε να προχωρήσουμε, να τους κάνουμε ξανά περήφανους, αλλά όλοι μαζί, όχι χωρισμένοι. Σημασία έχει τι θέλει η κοινωνία και ζητάει να προχωρήσουμε μπροστά με όραμα αλλά όλοι μαζί.

Την επόμενη μέρα, πήρα τηλέφωνο και τον κ. Παπανικολάου και τον κ. Φασούλα και όλα τα μέλη που είχαν εκλεγεί. Τους είπα ότι δεν έχασε κανείς. Τους είπα ότι κέρδισε το μπάσκετ. Ένας Λιόλιος δε μπορεί να κάνει τίποτα. Ένα συμβούλιο μπορεί να κάνει ελάχιστα πράγματα. 100 άνθρωποι μπορούν να κάνουν πολλά. Για να πετύχουμε, όμως, χρειαζόμαστε όλη την κοινωνία».

Συνεχίζοντας ανέφερε…

«Το κύριο μέλημα μας είναι να πάμε ενωμένοι και να ξαναγίνουμε περήφανοι για την τρέλα μας, για το μπάσκετ μας. Απάντησε περίπου σε 700 σωματεία κι έχω ακόμα 591 αναπάντητα μηνύματα. Θα απαντήσω σε όλα γιατί κάθε σωματείο είναι πολύτιμο. Όλοι μας ξεκινήσαμε από ένα σωματείο και δεν είχε σημασία σε ποια κατηγορία ήταν. Υπάρχουν οι οργανισμοί όπως ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, αλλά το σωματείο πχ, σε ένα νησί που ένας άνθρωπος αφιερώνει χρόνο είναι πολύ πιο «πολύτιμο» από κάθε μεγάλο οργανισμό.

Δε συνηθίζεται μετά τις εκλογές να λέει κάποιος τι έχει σκοπό να κάνει και να τηρεί ό,τι έχει πει πριν. Αυτό ακριβώς θα κάνουμε, θα τηρήσουμε ό,τι είπαμε γιατί αλλιώς δε θα έχουμε λόγο να βρισκόμαστε εδώ.

Το βασικότερο κομμάτι που θέλουμε να αλλάξουμε είναι η νοοτροπία που διέπει την ομοσπονδία και τις Ενώσεις. Η ΕΟΚ είναι εδώ για τα σωματεία. Θα λέω συνεχώς τη λέξη «νοιαζόμαστε». Δεν τα διατάζουμε, τα υπηρετούμε. Αυτό σημαίνει αλλαγή νοοτροπίας και είναι το πιο δύσκολο κομμάτι».

«Ισονομία, αξιοκρατία, διαφάνεια»

«Θα υπάρχει πλήρης οικονομική και οργανωτική διαφάνεια. Όλα τα οικονομικά θα βρίσκονται στο διαδίκτυο και θα μπορεί να τα δει ο καθένας. Ισονομία, αξιοκρατία, διαφάνεια, είναι το τρίπτυχο μου».

«Μεγάλο μουσείο μπάσκετ στην Αθήνα»

«Θα υπάρξει δημιουργία ενός μουσείου μπάσκετ στην Αθήνα που θα προσπαθήσουμε να το διασυνδέσουμε και με το μουσείο μπάσκετ της ΧΑΝΘ. Θα είναι ένα πολύ μεγάλο μουσείο».

«Έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη»

«Θα δώσουμε τρομακτική έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα, που έδρα της είναι η Θεσσαλονίκη. Θα ξαναδώσουμε μεγάλη έμφαση στη «μπασκετομάνα». Η Εθνική επιστρέφει εκεί μετά από 34 χρόνια. Από 1/1/22 η έδρα του γραμματέα της ΕΟΚ θα είναι στη Θεσσαλονίκη».

«Συμβουλευτική επιτροπή με πρόεδρο Ζομπανάκη»

«Στόχος και όραμα μας είναι η Ομοσπονδία μπάσκετ να γίνει Νο1 στην Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα. Θα υπάρξει αυτή η συμβουλευτική επιτροπή, που θα συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο και πρόεδρος της θα είναι ο Κωστής Ζομπανάκης. Αυτές ειναι οι προτάσεις μου στο Δ.Σ. που είανι το ανώτατο όργανο. Ο πρόεδρος εισηγείται, δεν αποφασίζει, το Δ.Σ. αποφασίζει».

«Στόχος τα πάντα να γίνονται ψηφιακά ως το 2024»

«Το Μάρτιο θα υπάρξει Γ.Σ. των σωματείων πραγματική. Θα συμμετέχουν όλα τα σωματεία που εκεί θα υπάρξει αλλαγή καταστατικού, ένα σύγχρονο οργανόγραμμα, ένα νέο πλαίσιο μεταγραφών και εθνικών κατηγορών, νέο πλαίσιο λειτουργίας και σχέσης με τους εκπροσώπους των παικτών και αρκετές άλλες ρυθμίσεις που θα μας πάνε στο μπάσκετ του 2021.

Το πιο σημαντικό πρότζεκτ, είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Δεν είναι απλά ένα ψηφιακό δελτίο, που θα υπάρχει από του χρόνου. Από του χρόνου δε θα υπάρχουν χαρτιά. Σημαίνει ψηφιακές μεταγραφές, ψηφιακό φύλλο αγώνα, διασύνδεση ΕΟΚ, Ενώσεων, ομάδων και παικτών σε μία ευθεία γραμμή. Σημαίνει ότι όλα τα γήπεδα, στοχεύουμε μετά από 3 χρόνια, να έχουν αυτοματοποιημένο live streaming. Στόχος μας είναι 1/6/24 τα πάντα να γίνονται από το κινητό. Αν δεν τα κάνουμε, έχουμε μείνει πίσω».

«Αυτό είναι το αναπτυξιακό μοντέλο μας»

«Η ουσία μας είναι όμως το αναπτυξιακό μοντέλο. Πριν πολλά χρόνια δούλευε σωστά, τώρα είτε είναι παρωχημένο είτε δε δουλεύει καθόλου. Θα υπάρχει ομάδα εργασίας για τη συγγραφή της ελληνικής σχολής μπάσκετ, από ηλικία 6 ως 18 ετών. Θα έχει το τεχνικό επίπεδο, να παίζουν πολλούς αγώνες τα παιδιά. Θα υπάρχει και το κομμάτι του να βγάζεις ανθρώπους στην κοινωνία όχι μόνο αθλητές. Είναι και το αξιακό κομμάτι. Το τρίτο κομμάτι έχει να κάνει με τη διαρκή εκπαίδευση των προπονητών, σε απόλυτη συνεργασία με το ΣΕΠΚ. Αυτό, είναι ανάγκη να το πιέσει η Ομοσπονδία. Το μπάσκετ είναι ενιαίο. Θα συνεργαστούμε απόλυτοι σε μία κατεύθυνση. Από ένα παιδί που είναι 6 ετών μέχρι τον Αντετοκούνμπο. Να μας κάνει το μπάσκετ περήφανους.

Τα σωματεία και τα αναπτυξιακά προγράμματα, έχουν φτάσει στο σημείο να πληρώνουν τα πάντα. Μέλημα μας είναι να φέρουμε παιδιά στο μπάσκετ, να διπλασιάσουμε τα παιδιά που αθλούνται στο μπάσκετ, στην τριετία μας. Το οικονομικό κομμάτι είναι σημαντικό. Από 1/11 για όλους τους ανήλικους, θα υπάρχει κατάργηση του κόστους για δελτία και αυτοκόλλητα. Από 1/3/22 η ΕΟΚ αναλαμβάνει το κόστος των διαιτητών και των κριτών, που φτάνει περίπου τις 800.000 ευρώ.

Υπάρχει ένα κόστος μετακινήσεων και το Φεβρουάριο του 2022 θα είμαστε σε θέση να έχουμε ένα πλάνο σταδιακής κάλυψης.  Από 1/1/22 όλα τα κόστη των Ενώσεων, τα αναλαμβάνει πλήρως η ΕΟΚ. Ετήσιο κόστος, 900.000 ευρώ.

Στις ομάδες τοπικών πρωταθλημάτων, από 1/1/22 κατάργηση κόστους δελτίων, αυτοκόλλητα, συμμετοχών. 1/7/22 η πλήρης κάλυψη της διαιτησίας από την ΕΟΚ, με ετήσιο κόστος 500.000. Γίνεται μελέτη για το κόστος μετακινήσεων, για το Φεβρουάριο του 2022 για πλάνο σταδιακής κάλυψης».

«Πλήρης αναδιάρθρωση των εθνικών κατηγορίων»

«Πλήρης αναδιάρθρωση των εθνικών κατηγοριών. Στόχος σταδιακής μείωσης από τις 130 ομάδων στις 70. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε ενίσχυση τοπικών πρωταθλημάτων, θα έχουμε οικονομικά βιώσιμες ομάδες εθνικών κατηγοριών και θα έχουν και ποιοτικά χαρακτηριστικά στο ρόστερ τους. Θα υπάρχουν κεντρικές χορηγίες, ονοματοδοσίες και το εργαλείο του live streaming. Έχουμε την πρόθεση για τηλεοπτική κάλυψη της Α2 και της Α1 Γυναικών».

«Αυτοί είναι οι υπεύθυνοι του μπάσκετ Γυναικών»

«Το μπάσκετ Γυναικών είναι ουσιαστικά μια ομοσπονδία μέσα στην ομοσπονδία. Θα λειτουργήσει με διπλάσια υποστήριξη από το μπάσκετ Ανδρων. Υπεύθυνοι θα είναι οι Άννυ Κωνσταντινίδου με το Χρήστο Βασιλειάδη, ειδικός σύμβουλος θα είναι ο κ. Δικαιουλάκος. Υπάρχει πολύ στενή επαφή με τη FIBA. Οι στόχοι είναι να πάμε σε αναδιάρθρωση πρωταθλημάτων σε βάθος τριετίας, ξεχωριστό αναπτυξιακό πρόγραμμα και μάλιστα, ένα event το οποίο θα ξεκινήσει από τώρα είναι το All Star Weekend Γυναικών, στις 12-13 Φεβρουαρίου 2022».  

Φέτος, η πρόταση μου θα είναι να γίνει Final 4. Από του χρόνου, στόχος είναι να υπάρξει Κυπελλούχος ερασιτεχνικών σωματείων, μέχρι και Α2, που θα παίρνει το Κύπελλο κανονικά και θα συμμετέχει μαζί με τις πρώτες επτά ομάδες του πρώτου γύρου της Basket League σε ένα Final 8 που εκεί θα βγαίνει ο Kυπέλλουχος Ελλάδας».

«Πρόταση για Final 4 φέτος στο Κύπελλο, Final 8 από του χρόνου»

«Φέτος, η πρόταση μου θα είναι να γίνει Final 4. Από του χρόνου, στόχος είναι να υπάρξει Κυπελλούχος ερασιτεχνικών σωματείων, μέχρι και Α2, που θα παίρνει το Κύπελλο κανονικά και θα συμμετέχει μαζί με τις πρώτες επτά ομάδες του πρώτου γύρου της Basket League σε ένα Final 8 που εκεί θα βγαίνει ο Kυπέλλουχος Ελλάδας».

«Η σχέση ΕΟΚ-ΕΣΑΚΕ»

«Το μπάσκετ είναι ενιαίο. Η κορυφή του παγόβουνου είναι το επαγγελματικό μπάσκετ. Η αγαστή συνεργασία μεταξύ ΕΟΚ και ΕΣΑΚΕ, θα μας φέρει εκπληκτικά αποτελέσματα. Πρέπει να έχουμε ισότιμες σχέσεις, με ανεξαρτησία και διαφάνεια. Κοινό σημείο μας είναι ο Έλληνας αθλητής, που μέσα από αυτήν τη διαδικασία, εμείς πρέπει να προετοιμάσουμε από τα πρωταθλήματά μας που θα μπορέσει να συμμετάσχει στη Basket League και να μπορέσει μετά να παίξει και στην εθνική Ανδρών. Εκεί θα υπάρξει απόλυτη συνεργασία κι αν κάπου χρειαστεί να βάλουμε βέτο ως ομοσπονδία, θα μπει σε αυτό το κομμάτι».

Διαβάστε όσα είπε ο Βαγγέλης Λιόλιος για το θέμα του ομοσπονδιακού προπονητή και την επαφή με τον Δημήτρη Ιτούδη…

Διαβάστε όσα είπε ο νέος πρόεδρος της ΕΟΚ για τη νέα ΚΕΔ και τα πρόσωπα που θα την απαρτίζουν…

Διαβάστε τις ατάκες του Βαγγέλη Λιόλιου για τον Γιώργο Βασιλακόπουλο και τη μεταξύ τους συνάντηση…

Διαβάστε όσα είπε για τον Βασίλη Σπανούλη και το σχέδιο που έχει γι’αυτόν…

Ακολούθησε το σκέλος των ερωτήσεων των ΜΜΕ…

Σε ερώτηση για τη σχέση του κ. Πιτσίλκα με τη VTB και το πρόσωπο που θα αναλάβει το αναπτυξιακό απάντησε:
«Ο κ. Πιτσίλκας δε φεύγει από τη VTB. Έχει μιλήσει με τη VTB κι έχει πάρει άδεια. Ο υπεύθυνος του αναπτυξιακού είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση. Οι άνθρωποι που θα ασχοληθούν όπως και ο υπεύθυνος, έχουν μπει σε μια διαδικασία για να είμαστε σίγουροι για το πως θα γίνει αυτό.

Υπεύθυνος των Εθνικών ομάδων στο Δ.Σ. είναι ο Δήμος Ντικούδης. Αυτό δεν είναι τύποις, είναι ουσίας. Όλες οι δομές των εθνικών ομάδων, πέρα από την Ανδρών αλλά και στην Ανδρών, θα υπάρξει μια κοινή φιλοσοφία. Το αναπτυξιακό μας, θα συνδέεται απόλυτα με το τι θα παίζουν οι εθνικές ομάδες. Για το αν οι προπονητές των Παίδων, Εφήβων, Νέων, θα είναι μάχιμοι δηλαδή να είναι σε άλλες ομάδες, οπότε να έρχονται μόνο ως κοουτσάρισμα και οι συνεργάτες τους, θα είναι στο αναπτυξιακό όλη τη χρονιά, είναι κάτι που κουβεντιάζουμε με τον κ. Ντικούδη. Είναι κάτι πολύ πιθανό, αλλά περιμένουμε να οριστικοποιηθεί».

Για την κατάσταση που ανέλαβε στο οικονομικό κομμάτι:
«Θα υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά. Λογοδοτούμε. Τα χρήματα της ομοσπονδίας δεν είναι του Λιόλιου. Είναι των σωματείων και είναι ιερά. Εμείς εδώ, είμαστε διαχειριστές των χρημάτων τους. Το ότι βρήκαμε διάφορες περίεργες συμβάσεις, παράτυπες να το πω απλά, για μένα πρωτεύον είναι να διασφαλίσω ότι τα χρήματα των σωματείων θα έχουν τη σωστή διαχείρισή τους. Το αν το πριν ξοδευόντουσαν αυτό το έκριναν οι εκλογές. Από εδώ και πέρα όμως, τα σωματεία μας έδωσαν μια λευκή επιταγή στο να αλλάξουμε τα πράγματα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη βάλω σε πρωτεύοντα ρόλο το συμφέρον του σωματείου και να κρατήσω κάποιες παράτυπες συμβάσεις, ανθρώπων που δε θα έπρεπε να έχουν μπει σε αυτήν τη διαδικασία».

Για τον τρόπο που θα βρεθεί το ποσό των περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτείται για τις εξαγγελίες του:
«Να κόψω τον λαιμό μου να βρω λεφτά… Φυσικά και υπάρχουν εργαλεία για να βρεθούν. Το πιο σημαντικό είναι να ανεβάσεις το προϊόν. Για να έρθει ο χορηγός, πρέπει να το δει ως καθαρό προϊόν, να ταυτίζεται με αξίες και αρχές. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν και θα βοηθήσουν γιατί βλέπουν μια υγιή κατάσταση. Αρχίζει ένας νέος κύκλος και σε αυτό, υπάρχουν πάρα πολλοί που θέλουν να είναι χωρίς να φαίνονται, παρόντες. Τις ημερομηνίες τις ανέφερε για να υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση. Έχω βάλει το χρονοδιάγραμμα, δεν το έβγαλα στην τύχη. Εκτίθεμαι και αυτό θέλω. Να με ελέγξετε

Το «όλοι μαζί» δεν είναι λόγια, είναι πράξεις. Ο λόγος του να πάνε όλοι μαζί, αν κάποιος δε θέλει, η ιστορία θα τον αφήσει πίσω. Οι άλλοι θα προχωρήσουν. Η λύση είναι να δουν όλοι το όραμα, να δουν όλοι στην Ευρώπη, τι είναι το μπάσκετ. Δεν πας να σκοτωθείς! Μες στο γήπεδο, να κερδίσεις, εκτός γηπέδου όμως συνεργάζεσαι για να κάνεις κάτι μεγάλο. Το έχουμε δείξει ως ομοσπονδία αυτό. Συνεργαζόμαστε μεταξύ μας στο Δ.Σ., δεν υπάρχουν παρατάξεις. Υπάρχει μια ομάδα που αγωνιά για το μπάσκετ. Το μοντέλο που υπήρχε στην ομοσπονδία ήταν αυτό της πυραμίδας. Στην κορυφή ο πρόεδρος, η εξουσία, μαζί με τους συμβούλους, διατάζει τους από κάτω. Αυτό πέθανε, δεν υπάρχει, όποιος το πιστεύει έχει μείνει 100 χρόνια πίσω. Το μοντέλο που πιστεύουμε εμείς, είναι η αντεστραμμένη πυραμίδα. Δηλαδή, αυτός που είναι ηγέτης, δε διατάζει, συνεπαίρνει, δίνει όραμα, δείχνει το που πρέπει να πάμε και το κάνει πράξη με τη ζωή του, όχι με λόγια».

Για το αν μπορούν να βρεθούν τα χρήματα αυτά:
«Ναι, μπορεί. Δε μπορώ να το πω πιο κατανοητά. Ξέρετε ότι είμαι στην αγορά και ότι είμαι καλός στα νούμερα. Είναι κομμάτι της δουλειάς μου. Το μπάσκετ είναι ένα αεροπλάνο, που τα τελευταία χρόνια ήταν ένα αυτοκινητάκι. Θα ξαναγίνει αεροπλάνο και σύντομα».

Για το αν θα παραμείνει στον πάγκο της εθνικής Γυναικών ο Βασίλης Μασλαρινός:
«Σύμβουλος για την ανάπτυξη του αθλήματος είναι ο κ. Δικαιουλάκος και η απόφαση θα παρθεί μαζί με τον κ. Βασιλειάδη και την κ. Κωνσταντινίδου. Θα έρθει ως πρόταση στο Δ.Σ. και θα παρθεί απόφαση».

Για το αν η νέα ΚΕΔ θα είναι έμμισθη και αν αυτό ανοίγει το δρόμο για επαγγελματική διαιτησία:
«Όσοι είναι στη διοίκηση της Ομοσπονδίας, δεν παίρνουν κανένα μισθό, παρά μόνο οδοιπορικά. Παλιότερα, δεν ίσχυε αυτό. Ήταν άμισθοι, αλλά με επιτροπές που ήταν έμμισθες. Αυτό τελειώνει. Στον Προμηθέα, δεν είχα μισθό, πως μπορώ να έχω τώρα; Πως μπορώ να έχω μισθό όταν ο πρόεδρος σε ένα σωματείο είναι άμισθος;

Όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαιρέτως και στην ΚΕΔ, όλοι έμμισθοι. Εθελοντική εργασία είναι απαράδεκτη! Δεν το δέχομαι. Η διοίκηση θα πρέπει όχι μόνο να βάζει αυτούς που θα είναι αλλά να τους ελέγχει. Παλιότερα, υπήρχε το φαινόμενο να είναι κάποιος στη διοίκηση και να ελέγχει και τον εαυτό του. Αυτός που είναι στη διοίκηση βάζει το πλάνο και οι εργαζόμενοι το υλοποιούν και ελέγχονται γι’αυτό. Εννοείται πως θα είναι έμμισθοι και εννοείται πως θα κρίνονται. Από την Ομοσπονδία, δε θα υπάρχει καμία εμπλοκή με τη διαιτησία, αλλά όλοι κρίνονται.

Το αν η Basket League θέλει επαγγελματική διαιτησία, πρέπει να το ζητήσει. Δεν έχει γίνει κάποιο τέτοιο ερώτημα. Εφόσον το ζητήσει, να το κουβεντιάσουμε».

Σε ερώτηση για τη σχέση του κ. Πιτσίλκα με τη VTB και το πρόσωπο που θα αναλάβει το αναπτυξιακό απάντησε:
«Ο κ. Πιτσίλκας δε φεύγει από τη VTB. Έχει μιλήσει με τη VTB κι έχει πάρει άδεια. Ο υπεύθυνος του αναπτυξιακού είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση. Οι άνθρωποι που θα ασχοληθούν όπως και ο υπεύθυνος, έχουν μπει σε μια διαδικασία για να είμαστε σίγουροι για το πως θα γίνει αυτό.

Υπεύθυνος των Εθνικών ομάδων στο Δ.Σ. είναι ο Δήμος Ντικούδης. Αυτό δεν είναι τύποις, είναι ουσίας. Όλες οι δομές των εθνικών ομάδων, πέρα από την Ανδρών αλλά και στην Ανδρών, θα υπάρξει μια κοινή φιλοσοφία. Το αναπτυξιακό μας, θα συνδέεται απόλυτα με το τι θα παίζουν οι εθνικές ομάδες. Για το αν οι προπονητές των Παίδων, Εφήβων, Νέων, θα είναι μάχιμοι δηλαδή να είναι σε άλλες ομάδες, οπότε να έρχονται μόνο ως κοουτσάρισμα και οι συνεργάτες τους, θα είναι στο αναπτυξιακό όλη τη χρονιά, είναι κάτι που κουβεντιάζουμε με τον κ. Ντικούδη. Είναι κάτι πολύ πιθανό, αλλά περιμένουμε να οριστικοποιηθεί».

Για την κατάσταση που ανέλαβε στο οικονομικό κομμάτι:
«Θα υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά. Λογοδοτούμε. Τα χρήματα της ομοσπονδίας δεν είναι του Λιόλιου. Είναι των σωματείων και είναι ιερά. Εμείς εδώ, είμαστε διαχειριστές των χρημάτων τους. Το ότι βρήκαμε διάφορες περίεργες συμβάσεις, παράτυπες να το πω απλά, για μένα πρωτεύον είναι να διασφαλίσω ότι τα χρήματα των σωματείων θα έχουν τη σωστή διαχείρισή τους. Το αν το πριν ξοδευόντουσαν αυτό το έκριναν οι εκλογές. Από εδώ και πέρα όμως, τα σωματεία μας έδωσαν μια λευκή επιταγή στο να αλλάξουμε τα πράγματα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη βάλω σε πρωτεύοντα ρόλο το συμφέρον του σωματείου και να κρατήσω κάποιες παράτυπες συμβάσεις, ανθρώπων που δε θα έπρεπε να έχουν μπει σε αυτήν τη διαδικασία».

Για τον τρόπο που θα βρεθεί το ποσό των περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτείται για τις εξαγγελίες του:
«Να κόψω τον λαιμό μου να βρω λεφτά… Φυσικά και υπάρχουν εργαλεία για να βρεθούν. Το πιο σημαντικό είναι να ανεβάσεις το προϊόν. Για να έρθει ο χορηγός, πρέπει να το δει ως καθαρό προϊόν, να ταυτίζεται με αξίες και αρχές. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν και θα βοηθήσουν γιατί βλέπουν μια υγιή κατάσταση. Αρχίζει ένας νέος κύκλος και σε αυτό, υπάρχουν πάρα πολλοί που θέλουν να είναι χωρίς να φαίνονται, παρόντες. Τις ημερομηνίες τις ανέφερε για να υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση. Έχω βάλει το χρονοδιάγραμμα, δεν το έβγαλα στην τύχη. Εκτίθεμαι και αυτό θέλω. Να με ελέγξετε

Το «όλοι μαζί» δεν είναι λόγια, είναι πράξεις. Ο λόγος του να πάνε όλοι μαζί, αν κάποιος δε θέλει, η ιστορία θα τον αφήσει πίσω. Οι άλλοι θα προχωρήσουν. Η λύση είναι να δουν όλοι το όραμα, να δουν όλοι στην Ευρώπη, τι είναι το μπάσκετ. Δεν πας να σκοτωθείς! Μες στο γήπεδο, να κερδίσεις, εκτός γηπέδου όμως συνεργάζεσαι για να κάνεις κάτι μεγάλο. Το έχουμε δείξει ως ομοσπονδία αυτό. Συνεργαζόμαστε μεταξύ μας στο Δ.Σ., δεν υπάρχουν παρατάξεις. Υπάρχει μια ομάδα που αγωνιά για το μπάσκετ. Το μοντέλο που υπήρχε στην ομοσπονδία ήταν αυτό της πυραμίδας. Στην κορυφή ο πρόεδρος, η εξουσία, μαζί με τους συμβούλους, διατάζει τους από κάτω. Αυτό πέθανε, δεν υπάρχει, όποιος το πιστεύει έχει μείνει 100 χρόνια πίσω. Το μοντέλο που πιστεύουμε εμείς, είναι η αντεστραμμένη πυραμίδα. Δηλαδή, αυτός που είναι ηγέτης, δε διατάζει, συνεπαίρνει, δίνει όραμα, δείχνει το που πρέπει να πάμε και το κάνει πράξη με τη ζωή του, όχι με λόγια».

Για το αν μπορούν να βρεθούν τα χρήματα αυτά:
«Ναι, μπορεί. Δε μπορώ να το πω πιο κατανοητά. Ξέρετε ότι είμαι στην αγορά και ότι είμαι καλός στα νούμερα. Είναι κομμάτι της δουλειάς μου. Το μπάσκετ είναι ένα αεροπλάνο, που τα τελευταία χρόνια ήταν ένα αυτοκινητάκι. Θα ξαναγίνει αεροπλάνο και σύντομα».

Για το αν θα παραμείνει στον πάγκο της εθνικής Γυναικών ο Βασίλης Μασλαρινός:
«Σύμβουλος για την ανάπτυξη του αθλήματος είναι ο κ. Δικαιουλάκος και η απόφαση θα παρθεί μαζί με τον κ. Βασιλειάδη και την κ. Κωνσταντινίδου. Θα έρθει ως πρόταση στο Δ.Σ. και θα παρθεί απόφαση».

Για το αν η νέα ΚΕΔ θα είναι έμμισθη και αν αυτό ανοίγει το δρόμο για επαγγελματική διαιτησία:
«Όσοι είναι στη διοίκηση της Ομοσπονδίας, δεν παίρνουν κανένα μισθό, παρά μόνο οδοιπορικά. Παλιότερα, δεν ίσχυε αυτό. Ήταν άμισθοι, αλλά με επιτροπές που ήταν έμμισθες. Αυτό τελειώνει. Στον Προμηθέα, δεν είχα μισθό, πως μπορώ να έχω τώρα; Πως μπορώ να έχω μισθό όταν ο πρόεδρος σε ένα σωματείο είναι άμισθος;

Όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαιρέτως και στην ΚΕΔ, όλοι έμμισθοι. Εθελοντική εργασία είναι απαράδεκτη! Δεν το δέχομαι. Η διοίκηση θα πρέπει όχι μόνο να βάζει αυτούς που θα είναι αλλά να τους ελέγχει. Παλιότερα, υπήρχε το φαινόμενο να είναι κάποιος στη διοίκηση και να ελέγχει και τον εαυτό του. Αυτός που είναι στη διοίκηση βάζει το πλάνο και οι εργαζόμενοι το υλοποιούν και ελέγχονται γι’αυτό. Εννοείται πως θα είναι έμμισθοι και εννοείται πως θα κρίνονται. Από την Ομοσπονδία, δε θα υπάρχει καμία εμπλοκή με τη διαιτησία, αλλά όλοι κρίνονται.

Το αν η Basket League θέλει επαγγελματική διαιτησία, πρέπει να το ζητήσει. Δεν έχει γίνει κάποιο τέτοιο ερώτημα. Εφόσον το ζητήσει, να το κουβεντιάσουμε».

Για το θέμα στοιχηματισμού στο μπάσκετ:
«Θα είμαι αμείλικτος. Δεν έχω καμία περιστροφή, δε με ενδιαφέρει ποιος κάνει οτιδήποτε. Υπάρχουν εισαγγελείς. Ξέρετε πόσο άσχημο είναι να σε καλέσει εισαγγελέας και να κάτσεις στην καρέκλα; Δεν το ξέρω, μου το έχουν πει. Ας κάτσουν στην καρέκλα να δουν πως είναι…»

Για το αν τα 3 εκατομμύρια ευρώ είναι τα επιπλέον έσοδα για την ΕΟΚ, για τις οφειλές της Ομοσπονδίας και τη χρονική θητεία της νέας ΚΕΔ:
«Τα έσοδα δεν είναι 6 εκατομμύρια. Φέτος, ήταν 3,4 εκατομμύρια. Αστείο νούμερο… Τα έξοδα ήταν ανάλογα. Γίνεται περιστολή εξόδων, ένα νοικοκύρεμα. Τα 3 εκατομμύρια που καλώς υπολογίσατε, προστίθενται σε αυτά, όχι στα 6. Έχουμε κάνει μελέτη για έσοδα που έρχονται από τη φορολόγηση στοιχηματικών εταιρειών αλλά κι από χορηγούς. Τα έχω μετρήσει και βγαίνουν. Δε μπορώ να δεσμευθώ σε τίποτα για τις μετακινήσεις. Εκεί θα υπάρχει μια μεγάλη κουβέντα με το υπουργείο Εσωτερικών για το πως μπορεί να γίνει αυτό.

Οι οφειλές στο ΟΑΚΑ είναι πάνω από 1.000.000. Είμαστε εδώ για να το ρυθμίσουμε. Θα βρούμε την καλύτερη λύση. Οι διοικήσεις έχουν συνέχεια, όμως αυτό που δε θα έχει συνέχεια είναι να είμαστε με δεμένα τα χέρια για το τι δεσμεύσεις θα έχουμε για τα διαφημιστικά για τα επόμενα 3-4 χρόνια. Ούτε για αστείο. Ή οι έωλες και τουλάχιστον παράτυπες συμβάσεις που υπογράφηκαν με έναν περίεργο τρόπο. Δεν υπάρχει περίπτωση να το δεχτώ. Ως Λιόλιος στην επιχείρηση μου θα μπορούσα να κάνω ό,τι ήθελα. Εδώ όμως, διαχειριζόμαστε τα χρήματα των σωματείων και είναι ιερά. Πιο ιερά δε γίνεται…

Η θητεία της ΚΕΔ θα είναι τριετής. Το λέει ο κανονισμός. Για να γίνει αλλαγή θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία. Δεν είναι πρόθεση μας να αλλάζουμε. Στο κομμάτι αυτό, είμαι χαρούμενος με τα άτομα αυτά. Αν δεν κάνω λάθος, όλοι μας γνωρίζουμε ποιος είναι ο κ. Χριστοδούλου. Τι εκπροσωπεί στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι ως ποιότητα Έλληνα διαιτητή κι ως ήθος. Ο κ. Πιτσίλκας το ίδιο. Ο κ. Μουζάκης, από τη θητεία του και την εμπειρία που έχει, ο κ. Μπήτης. Είμαι περήφανος γι’αυτούς. Η διαιτησία έχει να κάνει και με θέμα προσώπων και με θέμα διαδικασιών. Δεν αλλάζουν μόνο πρόσωπα, αλλά και διαδικασίες. Θα υπάρχει διαφάνεια, θα γνωρίζουν όλοι τι γίνεται. Επιτρέπεται να υπάρχει αξιολόγηση και να μην το γνωρίζουν οι ομάδες; Γιατί; Τι έχουμε να κρύψουμε; Μπορεί κάποιος να μην έχει σφυρίξει καλά. Θα πάρει μια κακή αξιολόγηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και στο ranking θα προβληματιστεί, γιατί θέλουν να εξελιχθούν όλοι».

Για επαφές με προσωπικότητες όπως ο Γκάλης, ο Γιαννάκης και ο Αντετοκούνμπο:
«Με τον Γιάννη είχαμε επαφή. Είναι φαν της Εθνικής, πιο φαν από όλους μας! Και είναι γεννημένος νικητής. Η ομάδα που θα γίνει θα είναι μια δυνατή ομάδα και θα είμαστε ερήφανοι. Είναι ενθουσιασμένος με τη συνολική εξέλιξη. Το πως θα αξιοποιηθεί; Δεν πέρασε καν από την ΕΟΚ αυτό το καλοκαίρι μολονότι πήρε το πρωτάθλημα στο ΝΒΑ! Τον γνωρίζω, είναι ταπεινός, ξέρετε πόσο δύσκολο είναι αυτό; Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Μας κάνει περήφανους γιατί γυρίζει παντού με την ελληνική σημαία! Κάποτε ήταν ο Γκάλης. Το είπε χθες. Έδωσε τη σκυτάλη στον Βασίλη και αυτός στον Γιάννη. Κάπως έτσι γράφεται η ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Ο Γιάννης είναι φάρος για την επόμενη γενιά. Όπως και ο Νίκος Γκάλης ήταν φάρος για όλους μας! Είχα επικοινωνία με τον Νίκο. Το ίδιο και με τον Γιαννάκη. Η ΕΟΚ είναι ανοιχτή σε φάρους! Θα χαρώ πολύ αν όλοι αυτοί οι φάροι ανάψουν ταυτόχρονα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
  • Τελευταία Νέα
Scroll to Top