Ο Έλληνας κόουτς μίλησε για την πορεία του Ηφαίστου, για το «αύριο» του ελληνικού μπάσκετ, για το πώς «χτίζει» μια ομάδα, για τους συλλόγους της Θεσσαλονίκης, αλλά και για την Εθνική. Αναλυτικά είπε:
«Είναι μια δύσκολη περίοδος για όλους μας. Εγώ την περνάω στο σπίτι, στην Αθήνα, με την οικογένειά μου. Μου δόθηκε η ευκαιρία να είμαι μα τα παιδιά μου 24 ώρες το 24άωρο. Δεν έχω ξαναζήσει τέτοιες καταστάσεις. Και το καλοκαίρι στις διακοπές μου έπρεπε να πάω στο γήπεδο, τώρα έχω να πάω ένα μήνα. Μου λείπει πάρα πολύ αλλά είναι και ωραίο να ζήσω τα παιδιά μου σ’ αυτήν την ηλικία».
Για τη διακοπή του πρωταθλήματος:
Είναι πρωτόγνωρη η κατάσταση γιατί κανείς δεν έχει να μας πει κάτι. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Όχι για το αν θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα, αυτό δε θα γίνει, παρότι εγώ πεθαίνω να βρεθώ στο γήπεδο. Για καλό μας είναι να μην ξεκινήσει εκ νέου, εκτός αν αλλάξουν τα πράγματα, κάτι πολύ δύσκολο. Πάνω απ’ όλα είναι η υγεία.
Για τον Ήφαιστο:
Είχαμε και κάποιες ελπίδες ότι μπορούσαμε να πάμε ακόμα καλύτερα. Φτιάξαμε μια ομάδα που είχε χαρακτήρα. Ήταν σκληρή και έμπαινε στο παρκέ για να κερδίσει τον αγώνα. Τις περισσότερες φορές τα κατάφερε. Ματς που θεωρήθηκαν χαμένα στο τέλος τα πήραμε. Εγώ και οι συνεργάτες μου χαιρόμασταν κάθε μέρα να δουλεύουμε με τα παιδιά. Η καθημερινότητά μας ήταν πολύ καλή και αυτό είναι σημαντικό στοιχείο για να βελτιωθείς πάρα πολύ. Πιστεύω ότι τα παιχνίδια τα κερδίζεις από την προπόνηση. Όταν πήγα στη Λήμνο, πριν καν ξεκινήσουν οι προπονήσεις, είχα γράψει στα αποδυτήρια ότι «όλοι θέλουν να κερδίσουν. Σημασία όμως έχει τι θα κάνεις πριν από το παιχνίδι για να κερδίσεις». Το πώς θα προετοιμαστείς και πόσο σκληρά θα δουλέψεις μέχρι να φτάσεις τη μέρα του αγώνα. Αν καταφέρει ένας κόουτς να βάλει τους παίκτες του σ’ αυτό το σκεπτικό, φτιάξει δηλαδή το χαρακτήρα της ομάδας, έχει να κερδίσει πάρα πολλά.
Μιλάμε για μια ομάδα που έχει ζωή δύο χρόνια. Για να γίνει, το πρώτο πράγμα που πρέπει να υπάρχει είναι δυνατή διοίκηση. Και μετά επιλογή στελεχών. Εγώ το πρώτο πράγμα που έκανα όταν ανέλαβα δεν ήταν να βρω παίκτες, αλλά τους συνεργάτες μου. Το φυσικοθεραπευτή, το γιατρό, όλα αυτά. Μου έδωσαν τα κλειδιά της ομάδας και αυτό έψαξα να κάνω. Δεν ήταν και το πιο εύκολο πράγμα, όταν έλεγα σε κάποιους «αυτοί θα αγοράσουν την ομάδα και θα την πάνε στη Λήμνο, έλα μαζί μου». Όμως σιγά σογά το δημιουργήσαμε αυτό και με πολλά προβλήματα φτιάξαμε μια ομάδα που μπορούσε να προσφέρει στους αθλητές τα σημαντικά για να έρχονται χαρούμενοι για να δουλέψουν κάθε μέρα και να γίνονται καλύτεροι.
Για τις δυσκολίες του να έχεις ομάδα σε νησί:
Είναι δύσκολο να είσαι σε ένα νησί. Η Λήμνος και ο κόσμος είναι καταπληκτικοί. Όμως έχει ελλείψεις. Το πρώτο που πρέπει να λύσεις είναι το θέμα των τραυματισμών. Μαγνητικός τομογράφος δεν υπάρχει. Είχαμε έναν ορθοπεδικό στην Αθήνα, τον Ανδρέα τον Καραγιάννη, τον οποίο έπρεπε να αποφασίζουμε αν θα τον στείλουμε στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη για να κάνει μαγνητική. Μία διάγνωση μέσω τηλεφώνου ή φωτογραφιών. Κάτι πολύ δύσκολο. Όμως κάναμε πολύ καλή δουλειά γιατί είχαμε ανθρώπους που αγαπούσαν αυτό που έκαναν και τον Ήφαιστο και ήθελαν να κάνουν το καλύτερο. Έπρεπε όλοι να κάνουν και το κάτι παραπάνω. Τα ταξίδια δύσκολα, οι πτήσεις λίγες, το κόστος πολύ μεγάλο.
Για τους ξένους:
Όταν ανέλαβα είπα στον πρόεδρο ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνω είναι να πάω με το μάνατζερ της ομάδας στο σάμερ Λιγκ του Λας Βέγκας όχι για να βρούμε παίκτες, αλλά για να συστηθούμε ως ομάδα. Δεν έχουμε καλό όνομα ως Ελλάδα στο εξωτερικό. Ήταν ένα πολύ μεγάλο βήμα και αποδείχτηκε πολύ σωστό. Έκανα και προσωπικές επαφές με παίκτες. Τον Σον Έβανς μιλήσαμε στο Λας Βέγκας, τον Μπρέιζελτον το ίδιο, όπως και με τον προπονητή του Γκότσερ. Εγώ έτσι κι αλλιώς θα μιλήσω με τον παίκτη πριν έρθει, απλά στην αρχή χρειάστηκε παραπάνω προσπάθεια. Η φετινή χρονιά ήταν πιο εύκολη γιατί υπήρχαν στοιχεία.
Για το recruiting των ομάδων κάθε καλοκαίρι:
Λένε ότι το 70% της επιτυχίας ή της αποτυχίας μιας ομάδας στηρίζεται στο τι έκανες το καλοκαίρι. Είναι πάνω από το 50%. Αν δεν κάνεις καλές επιλογές το καλοκαίρι, δεν έχεις καμία τύχη το χειμώνα. Οπότε είναι πολύ σημαντικό στη δουλειά μας. Ο καθένας έχει τον τρόπο του κι εγώ τον δικό μου. Δε με ενδιαφέρει προσωπικά το πόσο ταλέντο έχει ένας παίκτης. Νοοτροπία, χαρακτήρας, πόσο πολύ θέλει να έρθει και γιατί το θέλει. Να έχει κίνητρο. Γι’ αυτό θα μιλήσω με τον ίδιο, αλλά και με συμπαίκτη του, με παλιό προπονητή, με δεκάδες ανθρώπους γύρω του.
Πέρυσι δεν κάναμε αλλαγή παίκτη. Φέτος αλλάξαμε τον Μάριο Λιτλ για πειθαρχικό παράπτωμα, όχι όμως ότι είναι κακός χαρακτήρας. Πολλές φορές όταν δουλεύεις στους 200 σφυγμούς πολλά μπορεί να γίνουν. Εγώ αποφάσισα να φύγει. Ο Μιλντοβεάνου είχε ένα πρόβλημα στο γόνατο και να μείνει καιρό έξω. Αποφασίσαμε να κάνουμε αλλαγή με τον Ίσμαελ Χόλις τον οποίο είχαμε στη Λήμνο. Όμως λίγες μέρες μετά την άφιξή του αποφασίστηκε η διακοπή της λίγκας για δύο εβδομάδες και μετά η οριστική.
Για τον ελληνικό κορμό και τη σημασία του:
Είναι πολύ σημαντικό στοιχείο. Εγώ από την πρώτη μέρα που ανέλαβα ήθελα τον Σπύρο Μούρτο. Γιατί ήξερα τι θα μου δώσει. Εκτός του ότι πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ καλός παίκτης, τον είχα ονομάσει μάλιστα και ελβετικό σουγιά, Του έλεγα «παίξε 1, παίξε 2, 3, 4, παίξε αυτόν στην άμυνα, δημιούργησε, παίξε λόου ποστ». Μου έλυνε τα χέρια συνεχώς. Είχα κι άλλα παιδιά όπως ο Χαριτόπουλος, από το Μαρούσι και την ΑΕΚ ακόμα. Ένα πολύ έμπειρο παιδί που μαζί με το Σπύρο βοηθούσαν και στα αποδυτήρια. Αυτά τα παιδιά έρχονταν πρώτα στην προπόνηση και έφευγαν τελευταία. Είναι πολύ σημαντικό οι Έλληνες παίκτες να βοηθήσουν και του νεαρούς Έλληνες, ο Σταμάτης ειδικά φέτος έκανε πολύ καλή χρονιά. Είναι σημαντικοί, αλλά και καλοί παίκτες. Αν βάλουμε πόσα παιχνίδια έχουν πρωταγωνιστήσει για να κερδίσουμε, είναι πολλά. Παρότι τους είχαμε πάρει για να βοηθούν τους Αμερικανούς. Έχουν ισχυρή προσωπικότητα και βοήθησαν πολλοί.
Για τις βολές του Σον Έβανς:
Η αλήθεια είναι ότι δεν κατάφερα να τον βοηθήσω. Το μεγαλύτερο πρόβλημά του ήταν ότι έπιανε την μπάλα με λάθος τρόπο με το αριστερό του χέρι. Έτσι προσπάθησα να τον κάνω να σουτάρει σαν τον Κόρφα. Το ξεκινήσαμε και μετά από δύο μέρες μου είπε ότι δεν μπορεί και δε θέλει να σουτάρει με το ένα χέρι. Δεν μπορείς να πιέσεις έναν παίκτη στις βολές και να του αλλάξεις το στιλ αν δε θέλει. Είναι πολύ σημαντικός παίκτης. Πολύ καλός στις επιθετικές άμυνες. Εμείς παίζαμε παγίδα – παγίδα που λίγοι πλέον παίζουν. Ο συγκεκριμένος παίκτης έπαιζε το συγκεκριμένο στιλ.
Για το ότι ο Ήφαιστος γύρισε πολλά ματς στο τελευταίο δεκάλεπτο:
Εγώ εκνευριζόμουν για τον τρόπο που αρχίζαμε πολλά ματς (γέλια). Το ερωτηματικό για τον προπονητή είναι γιατί ξεκινάει άσχημα η ομάδα.
Για τον Μιχάλη Πελεκάνο:
Ο Μιχάλης ήρθε κατά τύχη! Είχαμε υπογράψει άλλον παίκτη που δεν ήρθε την τελευταία στιγμή και ξεμείναμε. Ήταν και αργά χρονικά. Υπήρχε ο Μιχάλης. Εμείς έχουμε συνεργαστεί και στο Μαρούσι, τον ξέρω πάρα πολύ καλά. Κι όμως έψαξα, έμαθα, είδα πώς ήταν. Όλοι μου έλεγαν ότι δεν έχανε προπόνηση και πως είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Είχαν δίκιο και βελτιωνόταν συνεχώς. Πολύ σημαντικός παίκτης για την ομάδα μας.
Για τις ομάδες της Θεσσαλονίκης:
Ο Ηρακλής έκανε πολύ καλή χρονιά και βλέποντας το πρόγραμμά του μπορούσε να πάει ακόμα καλύτερα. Μου άρεσε πολύ σαν ομάδα, σαν ρόστερ. Για πρώτη χρονιά ο κόσμος πρέπει να είναι ευχαριστημένος.
Ο ΠΑΟΚ και ο Άρης είχαν κάποια προβλήματα που δεν ξεπερνιούνται εύκολα. Και πέρυσι και πρόπερσι είχαν προβλήματα τα οποία αν δε λυθούν, έτσι θα πάει. Θέλουμε αυτές τις μεγάλες ομάδες, και τις δύο συγκεκριμένες και τον Ηρακλή και τον Πανιώνιο, είναι ομάδες με ειδικό βάρος. Αλλά να είναι υγιείς ομάδες.
Για να δούμε αν θα μπορούσαν να σωθούν ο ΠΑΟΚ κι ο Άρης θα πρέπει να δούμε τι θα μπορούσαν να κάνουν κι ο Πανιώνιος με τον Ιωνικό. Η Λάρισα ήταν υγιής ομάδα με καλές νίκες, καλό ρόστερ και προπονητή. Ο Πανιώνιος και ο Ιωνικός είχαν θέματα οπότε δεν μπορώ να πω κάτι με σιγουριά. Ο Άρης ήταν σε καλύτερη μοίρα από τον ΠΑΟΚ. Αλλά είναι καλύτερα να ασχολείσαι με τον κάθε αγώνα ξεχωριστά και να βασιστείς μόνο σε σένα.
Για το αν υπάρχει πιθανότητα ο Ήφαιστος να παίξει στην Ευρώπη:
Είναι πολύ δύσκολο. Αν δε γίνει κάτι με τις πτήσεις, που είναι λίγες, πρέπει να έχουμε δύο έδρες ή στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη. Πρακτικά είναι πολύ δύσκολο.
Για την Basket League να αν έχει την ευκαιρία για restart:
Το λένε πολλοί. Μακάρι να γίνει. Πιστεύω ότι με αυτήν την κατάσταση που δεν ξέρουμε που θα οδηγήσει και πότε θα τελειώσει, βλέπω να γίνονται μπαλώματα. Να βρούμε μια άκρη για να ξεκινήσει το πρωτάθλημα και κανένας δε θα ασχοληθεί με τα σοβαρά προβλήματα της λίγκας. Το νούμερο 1 πρόβλημα είναι πότε θα ξεκινήσουμε ξανά και είναι δεύτερο το πώς θα είμαστε. Ποιες ομάδες θα μαζευτούν. Λένε για μίνιμουμ 650 αγωνιστικό μπάτζετ, αλλά με τις συνθήκες που δημιουργούνται μήπως είναι το μάξιμουμ; Ο καθένας πρώτα θα κοιτάξει τη δουλειά του και την οικογένειά του και μετά το χόμπι του. Καλά θα είναι να αλλάξουν πράγματα στη λίγκα μας, αλλά δε νομίζω ότι είναι σωστό το τάιμινγκ. Εκτός αν τέλος του μηνός αποχαιρετήσουμε τον κορωνοϊό και πούμε πάμε ξανά.
Για το ποιοι παίκτες του έκαναν εντύπωση:
Αρκετοί παίκτες μου άρεσαν. Τον Σούλερ τον ήθελα στην ΑΕΚ και προσπάθησα να τον πάρω και στα μέσα της χρονιάς. Καταπληκτικός σουτέρ αλλά και χαρακτήρας. Δε θέλω να αδικήσω κάποιον. Όταν μίλησα με τα παιδιά στο Ρέθυμνο, μου είπαν ότι αυτή είναι περίπτωση μια στα 100 χρόνια! Εγώ τον ήξερα τον παίκτη και επειδή είναι στη θέση των γκαρντ δεν ήθελα να ρισκάρω έναν παίκτη που είχε παίξει ένα χρόνο επαγγελματικά, στη Βουλγαρία. Οπότε τον προσπέρασα. Πέρα από το ταλέντο, έδειξε και χαρακτήρα.
Για την Εθνική Ομάδα:
Μιλάμε για του χρόνου πια. Είναι μια ομάδα που όλοι οι Έλληνες θέλουμε να πάει καλά, με τις παλιές επιτυχίες που ήταν τεράστιες για μία χώρα όπως η Ελλάδα. Χρειάζεται ένας συνδυασμός πραγμάτων. Πρέπει να έχεις καλούς Έλληνες παίκτες. Υπάρχει μια φουρνιά που φεύγει και το θέμα είναι τι έρχεται από κάτω. Πρέπει να υπάρχει προγραμματισμός και πλάνο. Είναι πιο σημαντικό να πιστέψεις σε ένα πλάνο και να το προσπαθήσεις όσο γίνεται παρά να πεις ότι έχεις το καλύτερο και στην πρώτη αποτυχία να το γκρεμίσεις. Εκεί που έχουμε ένα πλάνο, δεν πάει καλά με την πρώτη και μετά το γκρεμίζουμε.
Έχουμε υλικό. Είχα μιλήσει με τον Πιτίνο για να δουλέψω μαζί του. Ήταν μεγάλο ερωτηματικό αν θα μπορούσαμε να είχαμε τον Γιάννη στο Προολυμπιακό. Ήταν δύσκολο.
Για μία πιθανή σύμπραξη των Ελλήνων προπονητών δίπλα στην Εθνική:
Σαν ιδέα είναι πάρα πολύ καλή. Οι Σέρβοι το έκαναν χρόνια. Δεν είναι τυχαία η πορεία τους, είχαν πάντα τους καλύτερους προπονητές. Πρέπει να υπάρχει πίστη και επιμονή, δε γίνεται στην πρώτη αποτυχία να τα γκρεμίζεις όλα.
Για τους Έλληνες προπονητές:
Ευχαριστούμε πολύ τους Έλληνες κόουτς που έχουν δουλέψει στο εξωτερικό και τα έχουν πάει περίφημα. Όσο πιο δύσκολο είναι ένα πρωτάθλημα, τόσο πιο πολύ πρέπει να προβληματιστεί ένας κόουτς. Κι έτσι γίνεσαι καλύτερος. Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι από τα πιο δύσκολα γιατί έχει πολύ παραπάνω πίεση από τα περισσότερα. Δεν υπάρχει η ίδια πίεση ούτε στην Ισπανία ούτε στη Γερμανία που αν χάσεις σε χειροκροτούν. Στην Ιταλία έπεσαν πολύ ιστορικές ομάδες. Εδώ πρέπει να σωθείς και για να το κάνεις αυτό πρέπει να προβληματιστείς πάρα πολύ.