Μετά από πιέσεις αρκετών χωρών και κυρίως του Γιώργου Βασιλειάδη, στη σύνοδο των Υπουργών αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τετάρτη (23/5), συζητήθηκε το θέμα της «διαμάχης» της FIBA με την Euroleague, σε ένα γενικότερο πλαίσιο που αφορά έντονους προβληματισμούς, που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τους κινδύνους, που εγκυμονεί για το μοντέλο της δομής που υπηρετεί η Ε.Ε., η ασυγκράτητη εμπορευματοποίηση.
Ένα από τα βασικά θέματα της συνόδου αφορούσε την ανησυχία που υπάρχει από την υπερσυγκέντρωση πλούτου στα χέρια ολίγων ελίτ κλαμπ, που δημιουργούν πρόβλημα στα μικρά κλαμπ, τα οποία γίνονται μικρότερα. Μάλιστα, ο Υφυπουργός Αθλητισμού σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ανέλυσε τους προβληματισμούς του για τα παραπάνω θέματα, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της προστασίας των Εθνικών Ομάδων.
Κάτι ανάλογο έγινε νωρίτερα και στη συνάντηση, από τους υπόλοιπους Υπουργούς αθλητισμού. Για την ακρίβεια, υπήρξαν πολλές φωνές, οι οποίες υποστήριξαν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προστατεύσει στις Εθνικές με κάθε τρόπο. Η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σλοβενία και η Γαλλία ήταν μεταξύ των χωρών που πήραν σαφείς θέσεις υπέρ της προάσπισης των Εθνικών ομάδων στο μπάσκετ, σε ένα ζήτημα που έχει ήδη αποκτήσει μεγάλες διαστάσεις.
Θα πρέπει να σημειώσουμε πως καλεσμένος στη σύνοδο ήταν ο πρόεδρος της UEFA, ο Σλοβένος Αλεξάντερ Σέφεριν, ο οποίος έκανε μία συγκλονιστική ομιλία. Σε αυτήν, ο Σέφεριν προσπάθησε να περιγράψει τον ρόλο της UEFA και των ομοσπονδιών στις δομές του αθλητισμού, καθώς και τους κινδύνους που εμπεριέχει η υπερσυγκέντρωση πλούτου.
Όπως θα δείτε και στην ομιλία του, που ακολουθεί μεταφρασμένη πιο κάτω, τα λεγόμενα του Σέφεριν… φωτογραφίζουν παρόμοιες μπασκετικές καταστάσεις. Ο πρόεδρος της UEFA υπογράμμισε πως το 85% των εσόδων αναδιανέμεται, όπως θα έπρεπε, ενώ ρίχνει τα… βέλη του λέγοντας: «Καθήκον μας είναι να υπερασπιζόμαστε το αθλητικό πρότυπο της Ένωσης. Δε θα υπάρξει κανένα περιθώριο για εγωιστικές επιδιώξεις ή για ψεύτικα προσχήματα. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι ορισμένοι συνάδελφοι τυφλώθηκαν από το κέρδος και σκέφτονται να ξεπουληθούν στα ιδιωτικά ταμεία. Το ποδόσφαιρο δεν είναι προς πώληση, δεν είμαστε ιδιοκτήτες του, δεν έχουμε δικαίωμα να το ξεπουλήσουμε. Δε θα αφήσω κανέναν να θυσιάσει τις δομές του ποδοσφαίρου στο βωμό μίας ανελέητη εμπορευματοποίησης».
Παράλληλα, ο Σλοβένος ανέφερε με νόημα: «Δεσμευόμαστε για την ενότητα και την αλληλεγγύη γιατί η συγκέντρωση πλούτου στα χέρια των ολίγων διαταράσσει την ισορροπία που είναι ουσιαστικής σημασίας για να εξακολουθήσει να αποτελεί πόλο έλξης το ποδόσφαιρο». Φυσικά, το παραπάνω ζήτημα δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για το ποδόσφαιρο, αλλά και για το μπάσκετ. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι αυτοί που το τελευταίο διάστημα έχουν τονίσει πως όλες οι πλευρές στον ευρωπαϊκό μπασκετικό χάρτη πρέπει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν για μια κοινή κατεύθυνση, που θα βελτιώσει την υπάρχουσα κατάσταση», ενώ ξεκαθάρισε πως η ποδοσφαιρική σκηνή έχει ανάγκη από ένα αξιόπιστο και σταθερό όργανο διοίκησης, λέγοντας:
«Σε ένα περιβάλλον διαρκούς εμπορευματοποίησης, το ποδόσφαιρο χρειάζεται ένα σταθερό και αξιόπιστο όργανο διοίκησης. Εμείς δεν εξυπηρετούμε κανένα συμφέρον. Θέλουμε να προάγουμε το ποδόσφαιρο στο σύνολό του. Χαράσσουμε πολιτικές χρήσιμες για το κοινό συμφέρον. Για αυτό δεσμευόμαστε στις αρχές της ενότητας και της αλληλεγγύης».
Στο κλείσιμο της ομιλίας του υποστήριξε: «Μην ακολουθήσετε πολιτική που συνοψίζεται στο “Ας περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει”. θα πρέπει να έχουμε κοινό στόχο, όπου οι αγώνες θα είναι ανοιχτοί και μη προβλέψιμοι. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Τώρα πρέπει να δράσουμε», δίνοντας το παράδειγμα και στην μπασκετική κοινότητα, η οποία πρέπει να… σβήσει τη φωτιά που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε FIBA και Euroleague τα τελευταία χρόνια.
Αναλυτικά η ομιλία του Αλεξάντερ Σέφεριν στη σύνοδο των Υπουργών Αθλητισμού:
«Η σχέση της UEFA με την Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζεται στην εμπιστοσύνη και την κοινή βούληση να προασπίσουμε το κοινό συμφέρον. Το ποδόσφαιρο έχει μετατραπεί σε κάτι περισσότερο από παιχνίδι, πάθος και κοινό τρόπο διασκέδασης. Εκφράζει τις ελπίδες για το μέλλον και είναι μέρος της κοινής κληρονομιάς της Ευρώπης. Το πρώτο κοινωνικό κίνημα στην Ευρώπη.
Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την ευθύνη, δεσμευόμαστε στις αρχές ενότητας και αλληλεγγύης. UEFA: Ενότητα και αλληλεγγύη είναι η αποστολή μας
Ο ρόλος της UEFA ξεπερνά τη διοργάνωση αγώνων και την χάραξη κανόνων. Υποστηρίζουμε ένα σύνολο αξιών και συμφιλιώνουμε ανταγωνιστικά συμφέροντα, όπως των οπαδών, συλλόγων, χορηγών και των αναμεταδοτών.
Σε ένα περιβάλλον διαρκούς εμπορευματοποίησης, το ποδόσφαιρο χρειάζεται ένα σταθερό και αξιόπιστο όργανο διοίκησης. Εμείς δεν εξυπηρετούμε κανένα συμφέρον. Θέλουμε να προάγουμε το ποδόσφαιρο στο σύνολό του. Χαράσσουμε πολιτικές χρήσιμες για το κοινό συμφέρον. Για αυτό δεσμευόμαστε στις αρχές της ενότητας και της αλληλεγγύης.
Η οικονομική ανακατανομή βρίσκεται στο πρώτο επίπεδο της φιλοσοφίας μας. Αναδιανέμουμε το 85% των εσόδων μας. Σε 55 χώρες εξασφαλίζουμε ότι το ακόμα και το ποδόσφαιρο βάσης οφείλεται από τον πλούτο που προέρχεται από τους επαγγελματικούς αγώνες.
Όπως το κράτος χρηματοδοτεί τις δημόσιες δομές της, έτσι και η UEFA χρηματοδοτεί τις δικές της δομές και τις δράσεις της. Καθήκον μας είναι να υπερασπιζόμαστε το αθλητικό πρότυπο της Ενωσης. Δε θα υπάρξει κανένα περιθώριο για εγωιστικές επιδιώξεις ή για ψεύτικα προσχήματα. Δε μπορώ να δεχτώ ότι ορισμένοι συνάδελφοι τυφλώθηκαν από το κέρδος και σκέφτονται να ξεπουληθούν στα ιδιωτικά ταμεία. Το ποδόσφαιρο δεν είναι προς πώληση, δεν είμαστε ιδιοκτήτες του, δεν έχουμε δικαίωμα να το ξεπουλήσουμε. Δε θα αφήσω κανέναν να θυσιάσει τις δομές του ποδοσφαίρου στο βωμό μίας ανελέητη εμπορευματοποίησης.
Δεσμευόμαστε για την ενότητα και την αλληλεγγύη γιατί η συγκέντρωση πλούτου στα χέρια των ολίγων διαταράσσει την ισορροπία που είναι ουσιαστικής σημασίας για να εξακολουθήσει να αποτελεί πόλο έλξης το ποδόσφαιρο.
Επείγουν τα πράγματα. Πρέπει να δράσουμε πριν είναι πολύ αργά. Εξετάσαμε τι μπορεί να γίνει και τώρα είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε.
Σας παρακαλώ βοηθήστε μας για να οργανώσουμε μία φιλόδοξη πρωτοβουλία για το καλό του αθλητισμού. Είναι καθήκον μας. Σας ζητώ να μην παραμείνετε αδρανής. Μην ακολουθήσετε πολιτική που συνοψίζεται στο “Ας περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει”. Θα πρέπει να έχουμε κοινό στόχο, όπου οι αγώνες θα είναι ανοιχτοί και μη προβλέψιμοι. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Τώρα πρέπει να δράσουμε».

