Οι αλήθειες του Χατζηβρέττα για όλους και για… όλα!

Για την ΔΕΚΑ και τις ακαδημίες της, όντας ιδρυτής της και προπονητής: «Είμαστε σε καλό δρόμο, προσπαθούμε πολύ, έχουμε θέσει γερές βάσεις, θέλουμε να αναπτύξουμε τους αθλητές μας και να εκπληρώσουν τα όνειρά τους. Θέλουμε τα παιδιά να χαίρονται και να απολαμβάνουν το παιχνίδι. Συζητάμε συχνά και για την Εθνική και περιμένουμε μια επιτυχία της που θα κάνει γενικότερα καλό στο άθλημα».

Για τις δυσκολίες μιας διοργάνωσης όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο: «Δύσκολο κομμάτι οι αγώνες σε ένα Παγκόσμιο. Άλλο να είσαι σε έναν σύλλογο και να παίζεις αγώνες σε όλη τη σεζόν και άλλο να προετοιμάζεσαι έναν μήνα με την Εθνική και να έχεις να παίξεις πολλά παιχνίδια σε λίγες μέρες. Είναι ειδικές καταστάσεις. Η ομάδα που θα παίξει την καλύτερη άμυνα και θα έχει το ισχυρότερο μέταλλο είναι αυτή που θα πάρει τον τίτλο.

Υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις όμως στον κανόνα, όπως είναι οι ΗΠΑ κυρίως τα προηγούμενα χρόνια, που και αυτές οι ομάδες αντλούσαν μεγάλη δύναμη από την άμυνά τους και ήταν αποτελεσματικές στην επίθεση. Καμία ομάδα δεν επιβιώνει μόνο από την επίθεση γιατί σε αυτό το κομμάτι θέλει είναι να βρίσκεσαι και σε καλή μέρα, να έχεις φρέσκα πόδια και καθαρό μυαλό. Στα πολλά και συνεχόμενα παιχνίδια η φρεσκάδα συχνά λείπει και επιβιώνει εκείνος που έχει περισσότερη ψυχική δύναμη, νοοτροπία και υπάρχει και καλό κλίμα στην ομάδα.

Για την ελληνική ομάδα: «Οι παίκτες που έχει η Εθνική έχουν παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο, κάτι που παίζει μεγάλο ρόλο. Είναι μπολιασμένοι με τη νίκη, ξέρουν τον τρόπο που έρχεται η επιτυχία».

Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Ο Γιάννης είναι ένας παίκτης από… άλλο πλανήτη, υπερηχητικός, όλα τα φώτα είναι πάνω του και δίνει άλλον αέρα στην Εθνική ομάδα. Είναι κάτι που πιστεύω να μας βγει σε καλό και να μη μας γυρίσει μπούμερανγκ. Φοβερός αθλητής στο υψηλότερο επίπεδο παγκοσμίως. Κάνει μεγάλη διαφορά στο γήπεδο, ίσως η πίεση να είναι μεγαλύτερη και θα πρέπει να το διαχειριστούμε σωστά. Βέβαια, καμία ομάδα δεν αποτελείται μόνο από έναν παίκτη. Έχουμε εμπειρία, ποιότητα και φρεσκάδα».

Για την παρουσία των Γιάννη Μπουρούση και Παναγιώτη Βασιλόπουλου: «Και οι δύο έχουν ζήσει την ομάδα πάρα πολλά χρόνια και μέσα από αυτά έχουν καταλάβει την έννοια της Εθνικής και αυτό νομίζω περνούν και στα υπόλοιπα παιδιά. Επίσης ο Βασιλόπουλος είναι και ένα πρότυπο για όλα τα παιδιά σχετικά με το ότι δεν πρέπει ποτέ να τα παρατάς. Οι τραυματισμοί τον έφεραν πολύ πίσω, όμως με την προσπάθεια και την επιμονή τα κατάφερε και αυτό αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Για το που μπορεί να φτάσει η Εθνική ομάδα: «Υπάρχουν πολλές και καλές ομάδες, με μεγάλη ποιότητα, πολύ ανταγωνιστικές και μέσα σε αυτές ανήκει και η Ελλάδα. Όλο το θέμα είναι τα νοκ-άουτ παιχνίδια. Αυτά ξεχωρίζουν την επιτυχία από την αποτυχία. Σε αυτά τα παιχνίδια παίζουν ρόλο η προετοιμασία της ομάδας, η ενέργεια, αλλά και η τακτική και ποια ομάδα θα κάνει την υπέρβαση. Προβλέψεις δεν μπορείς να κάνεις. Είμαστε αισιόδοξοι όμως. Έχουμε ανάγκη την επιτυχία και ως άθλημα και γενικότερα ως χώρα».

Για το τι θυμάται πιο έντονα από την παρουσία του στην Εθνική: «Μου έχουν μείνει στο μυαλό πολύ οι καθημερινές στιγμές, οι πολλές ώρες προπόνησης και σκληρής δουλειάς. Όλα τα παιδιά σε εκείνη την ομάδα μιλούσαμε λίγο και δουλεύαμε πολύ, υπήρχε μεγάλος και υγιής ανταγωνισμός στις προπονήσεις με μεγάλη δύναμη και ένταση γιατί οι παίκτες είχαν χαρακτήρα και εγωισμό. Κάθε προπόνηση ήταν σαν αγώνας. Τις επιτυχίες τις θυμούνται όλοι, όμως όταν μπαίνεις σε ένα γήπεδο, είτε είναι προπόνηση είτε αγώνας πρέπει να τα δίνεις όλα. Νομίζω πως η μεγάλη μας προίκα ήταν η προσήλωση σε αυτό που κάναμε και αγαπάμε. Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο φυσικά και η ομάδα που αγωνίζεσαι για να έρθει μια επιτυχία».

Για την κατάσταση στον Άρη σήμερα: «Παρακολουθώ από σχετικά μακριά τα όσα συμβαίνουν λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας με τις υποδομές. Νομίζω τα προβλήματα του Άρη δεν είναι σημερινά αλλά είναι χρόνια. Ίσως τότε που παίζαμε εμείς (σ.σ. έκλεισε την καριέρα του στον Άρη αγωνιζόμενος τη διετία 2009-11) να υπήρχε λίγο μεγαλύτερη ευρωστία, αλλά τα προβλήματα ξεκινούσαν από πολύ παλιά.

Ποτέ δεν ξεχνάμε τι ήταν ο Άρης στο ελληνικό μπάσκετ και τι παραπάνω θα μπορούσε να ήταν. Ζήσαμε τις μεγάλες εποχές, όμως αυτό τότε ο Άρης δεν μπόρεσε να το εκμεταλλευτεί γιατί τα μυαλά όσων διοικούσαν δεν ήταν αυτά που θα έπρεπε να είναι για να χτιστεί μια ομάδα, που δε θα χρειαζόταν κάθε χρονιά να έρχεται κάποιος και να βάζει χρήματα. Νομίζω πως στο μπάσκετ αυτό είναι το πρόβλημα. Θα έπρεπε οι ομάδες να είναι στημένες έτσι ώστε να μη φτάνουν στην απελπισία. Χρειάζεται σίγουρα κάποια στιγμή και ένας άνθρωπος που να βάλει λεφτά και να εκτοξεύσει την ομάδα.

Βλέπουμε τον Άρη πως όλοι ασχολούνταν με εκείνη τη μεγάλη ομάδα και σήμερα δεν έχει ένα δικό του γήπεδο και ένα δικό του προπονητικό κέντρο για να παίζουν εκεί οι ακαδημίες του και μέσα από αυτό να έχει και έσοδα. Να υπάρχει και μια παραγωγική διαδικασία που να στελεχώνει τη μεγάλη ομάδα με κάποια παιδιά. Ο Άρης πρωταγωνιστεί χρόνια στα εφηβικά και στα παιδικά πρωταθλήματα, όμως δεν το έχει αξιοποιήσει αυτό κατάλληλα.

Για το ελληνικό μπάσκετ: «Με γερές βάσεις και οργάνωση τουλάχιστον δε φτάνεις στο τέλμα, όπως βιώνει ο Άρης τώρα σε μια δύσκολη κατάσταση. Μακάρι να αλλάξουν τα πράγματα για τον Άρη και να τον δούμε εκεί που πρέπει να βρίσκεται, αλλά και για όλες τις ελληνικές ομάδες. Υπάρχει και ο ΠΑΟΚ και ο Ηρακλής, που πρέπει να πατήσουν γερά στα πόδια τους για να έχουμε ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Να πάει γενικότερα το ελληνικό μπάσκετ καλά γιατί είναι αλληλένδετο και με την Εθνική ομάδα. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός πρέπει να κοιτάξουν πως θα βοηθήσουν όλες τις ελληνικές ομάδες και να γίνει καλύτερο το πρωτάθλημα, γιατί όπως πηγαίνουν τα πράγματα θα υπάρχει στο τέλος μόνο η Ευρωλίγκα».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
  • Τελευταία Νέα
Scroll to Top