Μιλάμε για το τουρνουά του NCAA στο οποίο όλος ο μπασκετικός πλανήτης βλέπεις τους αυριανούς NBAers και το χαρακτηρίζουμε ως μεγαλύτερο γεγονός από την…χορηγική άποψη, μιας και τα έσοδα ξεπερνούν κατά πολύ αυτά που έχει η κορυφαία λίγκα του κόσμου.
Για όσους θέλετε να πάρετε μια “γεύση” από τους αυριανούς stars, είμαστε εδώ να σας προτείνουμε αυτούς που αξίζει να ξενυχτήσετε και να παρακολουθήσετε στις επόμενες ημέρες. Δεν λέμε ότι είναι οι καλύτεροι, αλλά κατά την προσωπική μας άποψη είναι οι παίκτες που αξίζει να δει κάποιος περισσότερο από κάθε αντίπαλο -ή συμπαίκτη- τους.
Πριν ξεκινήσουμε, όμως, να ξεκαθαρίσουμε ότι μιλάμε για όσους έχουν προκριθεί και θα αγωνιστούν στο Sweet Sixteen του NCAA. Δηλαδή όχι Ja Morant, όχι Garland και (με πόνο καρδιάς) όχι Bol Bol.
Μην απογοητεύεστε όμως, η March Madness δεν απογοητεύει ποτέ, και η “εξάδα” παικτών και “τετράδα” κολεγίων που επιλέξαμε έχει να δώσει ωραία πράγματα.
Νο6) Nassir Little
Μια από τις πιο περίεργες περιπτώσεις της φετινής χρονιάς. Ο απόφοιτος του High School του Orlando μπορεί να γίνει από παίκτης που θα αλλάξει την ιστορία μιας ομάδας έως και ένα pick που θα ξεχαστεί γρήγορα.
Παίζοντας για το κολέγιο που έβγαλε τον Μichael Jordan ο πρωτοετής small forward έχει κάνει μια αρκετά μέτρια σεζόν σε σχέση με τις προσδοκίες που υπήρχαν για αυτόν, σκοράροντας 10 πόντους με 78% στις βολές, 48% στα δίποντα αλλά μόλις 28% πίσω από τα 7,25 ενώ μαζεύει ακόμη 4,6 ριμπάουντ.
Σίγουρα δεν θα είναι τόσο ψηλά στο Draft, αλλά μιας και (θα) σας προτείνουμε έτσι κι αλλιώς να δείτε UNC αξίζει να έχετε το μυαλό σας και στον Little. Για τους λάτρεις της άμυνας ένα παραπάνω, καθώς θεωρείται από τους καλύτερους τους…είδους.
Στο ξεκίνημα της March Madness πάντως έδειξε κάποια σημάδια του παίκτη που περιμένουμε να κάνει την διαφορά στο NBA σκοράροντας 19 πόντους με 9-13 σουτ.
Για τον Little αυτό που θέλουμε είναι να δείξει ότι όχι μόνο μπορεί να είναι ένας παίκτης που θέλει κάθε ομάδα στο NBA, αλλά ότι μπορεί να είναι αυτός ο παίκτης… κάθε βράδυ και όχι όποτε το θυμάται. Επίσης αν και έχουμε χάσει λίγο τις ελπίδες μας, περιμένουμε να τον δούμε να παίξει λίγο περισσότερο με το μυαλό και όχι με τα σωματικά του προσόντα.

Μιας και σε διάφορες προβλέψεις δίνεται από το νούμερο 4 έως και εκτός 20άδας, ενώ στα περισσότερα βρίσκεται ή στο τέλος της λοταρίας ή λίγο αργότερα, μπορούμε να τολμήσουμε το εξής: όποια ομάδα τον αποκτήσει πάνω από το νούμερο 10 θα βγει κερδισμένη σε όλα τα επίπεδα.
Στα 21 του χρόνια ο φόργουορντ του Gonzaga σκοράρει 19,7 πόντους, μαζεύει 6,5 ριμπάουντ και σουτάρει με 60% εντός παιδιάς! Το 46% στα τρίποντα δίνει επίσης πολύ καλές προοπτικές παρόλο που έχει εκτελέσει μόλις 32 όλη την σεζόν.
Όποιος τον επιλέξει, πάντως, θα έχει σίγουρα πολλά ακόμη οφέλη, καθώς πρόκειται για τον… Yao Ming της Ιαπωνίας. Όχι φυσικά από άποψη σώματος, αλλά λόγω του ότι είναι από τους πιο αναγνωρίσιμους αθλητές στην ήπειρο της Ασίας.
Όσον αφορά την March Madness, όπως ίσως κάποιος να έχει μαντέψει τον περιμένουμε να μας δείξει ένα αντίστοιχα καλό ποσοστό σε σουτ μακριά από το “ζωγραφιστό”, αλλά με περισσότερες προσπάθειες. Κατά τα άλλα αν δείξει να τα πηγαίνει καλά στο αμυντικό κομμάτι, αλλά κυρίως απέναντι σε πιο αθλητικούς αντιπάλους τότε οι “μετοχές” του θα εκτοξευτούν.
No4) Coby White
Εδώ είμαστε ξανά, North Carolina με τον πρωτοετή point guard Coby White να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόουτς Roy Williams και να ονειρεύεται μια πολύ καλή πορεία στο NBA.
Ο 19χρονος combo guard σκοράρει 16 πόντους ανά αγώνα, ενώ έχει ακόμη 3,5 ριμπάουντ και 4 ασίστ, σουτάροντας με 36% στο τρίποντο, 43% εντός ρακέτας και 80% στις βολές, νούμερα που αν μπορέσει -έστω και με λίγη καθυστέρηση- να μεταφέρει στο NBA θα κάνει τους ανθρώπους που τον επέλεξαν να τρίβουν τα χέρια τους.
Αντικειμενικά, τη θέση του κανονικά θα είχε στο νούμερο 3 o Ja Morant, αλλά από την στιγμή που αποκλείστηκε από τόσο νωρίς δεν γινόταν να πάμε χωρίς έναν “κοντό”. ΄Άλλωστε δεν είναι μακριά από την αλήθεια η δήλωση ότι ο White θα είναι ότι καλύτερο σε “άσο” έχουμε να δούμε στο φετινό τουρνουά.
Αρκεί βέβαια και αυτό να μας δικαιώσει, να παραμείνει συνεπής στο σουτ του από όλα τα σημεία του γηπέδου, αλλά κυρίως να δείξει πιο σοβαρός ως playmaker, γιατί όσο ωραίες πάσες και αν βρίσκει ορισμένες φορές είναι επιρρεπής στο λάθος.
Νο3) De’Andre Hunter
Όπως αναφέρθηκε, η λίστα αυτή περιέχει…υποκειμενικά κριτήρια. Ο Hunter πληρώνει κυρίως ότι είναι 21 χρονών και αυτός είναι ο μόνος λόγος που ο φόργουορντ δεν έχει μπει σε συζητήσεις για τα πρώτα 3 picks.
Μιλάμε άλλωστε ίσως για τον καλύτερο αμυντικό του Draft, αλλά και έναν παίκτη που προσφέρει 15 πόντους και 5 ριμπάουντ σουτάροντας με 54% στα δίποντα αλλά και 45% πίσω από τα 6,75!
Αγωνιζόμενος σε μια καλή ομάδα όπως η Virginia θα έχει την ευκαιρία να φτάσει αρκετά “βαθιά” στο τουρνουά του NCAA αυξάνοντας τις μετοχές του και κάνοντας αρκετό κόσμο να ασχοληθεί με την περίπτωση του.
Αυτό που μένει να φανεί είναι το πως θα τα πάει στις “μάχες” με τους υπόλοιπους παίκτες που θα είναι την επόμενη χρονιά στα παρκέ του NBA, αλλά κυρίως το αν μπορεί να διατηρήσει τα πολύ καλά ποσοστά του σε αγώνες υψηλής σημασίας. Αν το κάνει τότε ίσως ακούσουμε το όνομα του στις πρώτες θέσεις του επερχόμενου Draft.

Αν δεν φοβόμασταν μη φανούμε…ιερόσυλοι, ίσως βάζαμε τον RJ και στο no1. Όχι γιατί πιστεύουμε ότι θα είναι ο καλύτερος, αλλά γιατί είναι αυτός που έχει να δώσει τις περισσότερες απαντήσεις, άρα θα είναι και πιο ενδιαφέρον να ασχοληθεί κάποιος μαζί του.
O ύψους δυο μέτρων Καναδός γκαρντ-φόργουορντ έχει κερδίσει αρκετές συγκρίσεις με τον Andrew Wiggins λόγω εθνικότητας αλλά και ταλέντου. Μάλιστα, υπάρχουν αρκετοί στην αρχή της σεζόν θεωρούσαν ότι θα είναι αυτός στο no1 και όχι ο συμπαίκτης του στο Duke, Zion.
Σκοράρει 22,8 πόντους, μαζί με 8 ριμπάουντ και 4 ασίστ ενώ μετράει 0,9 κλεψίματα ανά αγώνα. Αρκετή κουβέντα είχε γίνει μάλιστα ότι είναι ο πιο “έτοιμος” παίκτης για την μεταφορά στο NBA. Σε κάτι τέτοιο πάντως δε… συνηγορούν και τα ποσοστά του καθώς σουτάρει με 31% από το τρίποντο, 46% από την ρακέτα και 62% από την γραμμή των ελευθέρων βολών.
Στον διεθνή Καναδό αρέσει πολύ να παίρνει ευθύνες πάνω του. Όσο δύσκολο και αν θα είναι αυτό με δυο ακόμη top5 prospects στην ομάδα, αναμένεται να φανεί αν θα κάνει το βήμα μπροστά, όπως και αν εκτός από σκορ θα προσφέρει συνέπεια και καλά ποσοστά.
No1) Zion Williamson
Είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι φίλος του αθλήματος που ασχολείται έστω και λίγο με ότι συμβαίνει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού δεν ξέρει το παιδί-θαύμα Zion Williamson.
Με ύψος 2,01, βάρος 129 κιλά και ένα σώμα που θα ζήλευαν οι περισσότεροι παίκτες του NBA ο φόργουορντ του Duke έχει σκορπίσει τον τρόμο στο NCAA, μόλις στα 18 του χρόνια!
Σκοράρει 22,5 πόντους με το εκπληκτικό 68% εντός ρακέτας ενώ ακόμη μετράει 8,8 ριμπάουντ, 2,1 ασίστ, 2,1 κλεψίματα και 1,7 κοψίματα.
Εμείς θα ρίξουμε μια ματιά στο πως θα δράσει υπό πίεση, στο αν θα επηρεαστεί η ορθή κρίση του και η (καλή) ικανότητα του στο playmaking. Ενδιαφέρον έχει ακόμη το πως θα τα πάει με την…αχίλλειο πτέρνα του, το σουτ, καθώς έως τώρα εκτελεί με 33% πίσω από τα 7,25 και με 65% στις βολές.
Τέλος ενδιαφέρον θα έχει και η διαχείριση των φάσεων αμυντικά, μέχρι τώρα κατά την διάρκεια της σεζόν έχει πάρει πολλά “ρίσκα” για να κάνει το κλέψιμο ή το κόψιμο και μένει να φανεί αν θα συνεχίσει με το ίδιο μοτίβο όσο η March Madness φτάνει προς το τέλος της.
Αν και μη γελιόμαστε, το μενού θα έχει κυρίως… καρφώματα. Οπότε δείτε τον, απολαύστε τον, και ετοιμαστείτε να παρακολουθήσετε ό,τι πιο κοντινό στο σενάριο του να πήγαινε ο Lebron James κολέγιο..