Όταν οι κορυφαίοι χάνουν τα playoffs

 
Εκεί όπου θα έχουμε τον “δικό μας” Γιάννη Αντετοκούνμπο να θέλει να κάνει την υπέρβαση με τους Μπακς, τους Γουόριορς να προβάλουν και πάλι ως το απόλυτο φαβορί, τους OKC των George, Westbrook που θέλουν να αποδείξουν τι μπορούν να πετύχουν, το Τορόντο να θέλει να σπάσει την…κατάρα που το κυνηγάει και πολλές ακόμη ομάδες που θα δώσουν και πάλι χρώμα στην postseason.
 
Όπως επιβεβαιώθηκε όμως και τυπικά σήμερα, υπάρχει και μια απώλεια. Οι Lakers δεν μπόρεσαν να βρεθούν στην κορυφαία οκτάδα της δύσης και ο Lebron James πάει για…διακοπές από τον Απρίλιο.
 
Με αφορμή λοιπόν την απουσία του “King James” από την postseason πάμε να θυμηθούμε πότε άλλοτε η χρονιά είχε τελειώσει νωρίς για τον ίδιο, όπως και για δυο ακόμη από τους κορυφαίους της ιστορίας του NBA.
 
Lebron James (Cleveland 2003-2004):
 
Τα…παιδικά μπασκετικά χρόνια του Lebron στο Cleveland δεν ήταν και τα πιο εύκολα, πέρα του ότι οι συμπαίκτες του δεν τρελαινόταν με την προοπτική ενός 18χρονου να κάνει κουμάντο στην ομάδα, οι ιππότες είχαν ξεκάθαρη έλλειψη ταλέντου.
 
Τελείωσαν την προηγούμενη σεζόν με ρεκόρ 17-65, μοναδικό σημείο αναφοράς τον rookie Carlos Boozer και στις θέσεις των γκαρντ -μεταξύ άλλων- ένα…ελληνικό δίδυμο με τους Smush Parker και Milt Palacio -ο οποίος μερικά χρόνια μετά κατέληξε στην Καβάλα-.
 
Φτάνουμε λοιπόν στο 2003 την πρώτη σεζόν του Lebron στη λίγκα. Με την ομάδα του Ohio να μην κάνει κάποια προσθήκη ο “Βασιλιάς” έκανε μια εντυπωσιακή σεζόν βοηθώντας τους Cavaliers να κάνουν 18 περισσότερες νίκες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
 
Ακόμα και αυτό όμως δεν ήταν αρκετό, το Cleveland κατέληξε ένατο, 6 ολόκληρες νίκες πίσω από τους όγδοους Bucks χάνοντας τα playoffs για 6η συνεχόμενη σεζόν
 
Lebron James (Cleveland 2004-2005):
 
Την επόμενη σεζόν η ομάδα του Ohio προσπάθησε να κάνει ορισμένες κινήσεις για να βελτιώσει το ρόστερ της.
Απέκτησε τον Snow από τους 76ers, αξιοπρεπή point guard με καλύτερο τομέα παιχνιδιού του την άμυνα, τον Sasha Pavlovic, που -όσο περίεργο και αν φαίνεται σε όσους τον έχουν δει μόνο με την φανέλα του Παναθηναϊκού- ήταν μια καλή επιλογή αλλά και τον Anderson Varejao.
 
Το καλύτερο κομμάτι; Απέκτησαν τους τρεις αυτούς χωρίς να θυσιάσουν κάτι ιδιαίτερο
Το χειρότερο κομμάτι; Ο τριτοετής τότε Carlos Boozer αθέτησε μια συμφωνία που είχε κάνει με την διοίκηση των Cavs, πήγε στους Jazz και οι ιππότες τον έχασαν για το απόλυτο τίποτα…
 
Συνολικά (κυρίως) λόγω James το Cleveland εμφανίστηκε καλύτερο, τερμάτισε με 42 νίκες και 2 ήττες, ρεκόρ που θα του έδινε το εισιτήριο για την οκτάδα την προηγούμενη σεζόν, όχι όμως το 2004-2005 καθώς οι όγδοοι Pacers κέρδισαν δυο αγώνες παραπάνω….
 
Kobe Bryant (Los Angeles Lakers 2004-2005)
 
Ο Kobe Bryant έχει κατακτήσει πέντε δαχτυλίδια, θεωρείται από πολλούς ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών, υπήρχε όμως μια εποχή στην οποία δυσκολευόταν πάρα πολύ και δεχόταν έντονη κριτική. 
Αυτή ήταν όταν οι Λιμνάνθρωποι είχαν αφήσει τον Shaq μετά το χαμένο πρωτάθλημα από τους Pistons και αποφάσισαν να επενδύσουν στον Black Mamba.
 
Δίπλα στον Bryant αντί για τον Shaq ήρθε ο Lamar Odom αλλά και ο Caron Butler που έκανε καλή σεζόν, ενώ στο ρόστερ υπήρχε ακόμη ο Vlade Divac (τελευταία του χρονιά) και ο σημερινός προπονητής της ομάδας, Luke Walton.
 
Το αποτέλεσμα πάντως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τουλάχιστον…καταστροφικό, οι Lakers κερδίζουν 22(!) αγώνες λιγότερους, και όχι απλώς μένουν εκτός συνέχειας, αλλά τερματίζουν στην 11η θέση, χειρότερη της ιστορίας τους.
 
Kobe Bryant (Los Angeles Lakers 2014-2016)

Τα τελευταία χρόνια του (σχεδόν) επί μιας 20ετίας ηγέτη των Lakers δεν ήταν τα καλύτερα δυνατά.

Οι Λιμνάνθρωποι για πρώτη φορά στην ιστορία τους έχασαν την postseason για 3 σερί χρονιές με τον Black Mamba να ηγείται της ομάδας και να καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος του salary cap.
 
Το τέλος ουσιαστικά ήρθε το 2013, η ομάδα του Los Angeles είχε ταλέντο, με τον Gasol, τον Nash, τον Kobe και τους Hill και Bazemore να κάνουν καλή χρονιά.
Αυτό που δεν είχε όμως ήταν τύχη, τόσο ο Bryant όσο και ο Nash δεν ολοκλήρωσαν την σεζόν, ο Pau Gasol στο τέλος της περιόδου έφυγε για το Chicago και από τότε οι Lakers δεν κατάφεραν ούτε να “χτυπήσουν” την πόρτα των Playoffs.
 
Ο Kobe έπαιξε για δυο σεζόν ακόμη, το 27-55 του 2013-2014 έγινε 21-61 και 17-65 τις δυο τελευταίες χρονιές του στην ομάδα, από τις οποίες έχουμε να θυμόμαστε αρκετούς τραυματισμούς, ελάχιστους αξιόλογους παίκτες και το…αποχαιρετιστήριο tour του στην τελευταία σεζόν.
 
Michael Jordan (Washighton Wizards )
 
Όχι μόνοι οι κορυφαίοι αλλά ακόμη και…ο κορυφαίος μπορεί να χάσει τα playoffs. Αυτό δεν συνέβη την σεζόν  84-85 όταν με μόλις 38 νίκες οι Bulls του Rookie τότε MJ μπήκαν στα Playoffs αλλά…16 χρόνια μετά και με άλλη φανέλα!
 
Κάποιοι μπορεί να μην γνωρίζουν τι έχει κάνει ο Michael Jordan μετά τους Bulls και τους…ζηλεύουμε, καθώς τόσο ως παίκτης των Wizards, όσο ως πρόεδρος της ομάδας της Washighton και αργότερα ιδιοκτήτης της Charlote τα αποτελέσματα που έχει φέρει δεν έχουν καμία  σχέση με όσα είχε και ο ίδιος συνηθίσει. Επειδή αυτό όμως είναι μεγάλη ιστορία, πάμε πίσω στο 2001.
 
Ο κορυφαίος παίκτης όλων των εποχών (μπορεί να μην το ήξερε) αλλά είχε τελειώσει την καριέρα του ως πρόεδρος των Wizards, επίσης την είχε τελειώσει επιλέγοντας με το νούμερο ένα του Draft έναν από τους χειρότερους παίκτες που επιλέχθηκαν ποτέ σε αυτήν την θέση, των Kwame Brown.
 
Ήταν λίγο αργότερα όταν πήρε την απόφαση να επιστρέψει στα παρκέ. Με ένα σύντομο δελτίο τύπου ανακοίνωσε πως επέστρεψε, υπέγραψε διετές συμβόλαιο με τους Wizards ενώ πρόσφερε όλο το ποσό στους πληγέντες της 11ης Σεπτεμβρίου.
 
Στο αγωνιστικό κομμάτι με τον 38χρονο Jordan να ηγείται της ομάδας οι Wizards μετέτρεψαν το 19-63 της προηγούμενης σεζόν σε 37-45 βελτιώνοντας το ρεκόρ τους αισθητά, χωρίς κάποια ιδιαίτερη προσθήκη πέρα από αυτήν του ίδιου του Jordan!
 
Όσο εντυπωσιακά όμως και αν ήταν τα όσα πετύχαινε στα 39 του (20+πόντοι μ.ο.) δεν ήταν ο ίδιος παίκτης, το 19% που σούταρε στα τρίποντα το αποδεικνύει, όπως και το ότι δεν κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του στα Playoffs.
 
Παρόμοια ήταν και η δεύτερη του χρονιά στους μάγους, με το ολόιδιο ρεκόρ 37-45, αλλά τον Jordan να γράφει ιστορία (για άλλη μια φορά) παίζοντας και τα 82 παιχνίδια της σεζόν αλλά και όντας ο πρώτος 40άρης που πετυχαίνει 43 πόντους σε έναν αγώνα! 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
  • Τελευταία Νέα
Scroll to Top