ΗΠΑ – ΣΕΡΒΙΑ: 88-55
Για δέκα λεπτά η Σερβία ακολούθησε στο ρυθμό, μπήκε στο πνεύμα του αγώνα, ο κόσμος απόλαυσε το μπασκετ που παρουσίαζαν οι δύο ομάδες, από το τέλος της πρώτης περιόδου και μετά οι ΗΠΑ έβαλαν τα πράγματα στη θέση τους. Το συναπάντημα δεν ήταν καλό για τη Σερβία της θυγατέρας Μάλκοβιτς και οι ελπίδες ήταν λιγοστές πριν το τζάμπολ του αγώνα. Και από το 11ο λεπτό, αποδείχθηκε. Με ένα επιμέρους σκορ 25-10 στην τρίτη περίοδο, οι ΗΠΑ ξέφυγαν με 50-33 και το ματς δεν είχε επιστροφή πια. Η Α’τζα Γουίλσον είχε 15 πόντους και 8 ριμπάουντ, Η Αλίσα Τόμας σημείωσε 13 πόντους, αλλά μάζεψε ακόμα περισσότερα ριμπάουντ, η άμυνα σφράγισε και κάπως έτσι οι ΗΠΑ μετέτρεψαν το 35-31 στα μισά της δεύτερης περιόδους με 50-33 με ένα επιμέρους σκορ 15-2. Στην τρίτη περίοδο η Σερβία, που πήρε 14 πόντους και 7 ασίστ από την Ιβόν Αντερσον σημείωσαν μόλις 7 πόντους κι έτσι η κάτοχος του τροπαίου έκανε ένα βήμα πριν την επανάληψη.
ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ – ΚΑΝΑΔΑΣ: 60-79
Μία νίκη… Μονο μία νίκη μακριά. Για να γράψει ιστορία. Ο Καναδάς, σε ένα ματς με δύο νικητές, πέτυχε τον πρώτο από τους μεγάλους στόχους που είχε για αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. “Ηρθαμε στην Αυστραλία ως αουτσάιντερ, ο κόσμος δεν πίστευε ότι μπορούμε να πάμε μακριά, αλλά εμείς ξέραμε τι είμαστε ικανές να κάνουμε” είπε η Λετίσια Ειμχίαρ, που είχε 12 πόντους στη νίκη επί του Πουέρτο Ρίκο. Τελευταία φορά που βρέθηκαν στο βάβρο ήταν το 1986 και φέτος, ειδικά φέτος μοιάζουν πιο έτοιμες από ποτέ. Είναι ήδη στα ημιτελικά και χρειάζονται πλέον μόλις μία νίκη σε δύο αγώνες για τη μεγάλη επιτυχία. Ξεπερνώντας το στάδιο, στο οποίο κόλλησαν τόσο η ομάδα του 2014, όσο και αυτή του 2018.
“Κάθε ευκαιρία για εμάς, να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, να ανέβουμε επίπεδο, είναι τιμή για εμάς. Είμαι σε αυτή την ομάδα από τότε που ήμουν 16 ετών, έζησα καλές και κακές στιγμές, και το γεγονός ότι νιώθεις στο τέλος αυτή η προσπάθεια και η σκληρή δουλειά που βάλαμε τα προηγούμενα χρόνια, φέρνει αποτέλεσμα, είναι φανταστικό” είπε η Νάταλι Ατσόνουα, που είχε 12 πόντους και 9 ριμπάουντ με 20 συντελεστή efficiency. Η Κέιλα Αλeξάντερ ήταν κυρίαρχη και στις δύο ρακέτες με 13 ριμπάουντ. To Πουέρτο Ρίκο ηττήθηκε μεν, αλλά και μόνο που βρέθηκε στις “8’ του Παγκοσμίου πρωταθλήματος ήταν από μόνο του ένα συγκλονιστικό γεγονός. Αναμφίβολα ήταν μία από τις ομάδες που έκλεψαν τις εντυπώσεις σε αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Αυστραλίας. Και φυσικά “κέρδισε” την Τρίνιτι Σαν Αντόνιο, που κόντρα στον Καναδά είχε 16 πόντους σε 20 λεπτά, παρότι είναι μόλις 18 ετών.
ΚΙΝΑ – ΚΑΝΑΔΑΣ: 85-71
Ηταν μάλλον το παιχνίδι που αναμενόταν με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς το ματς απ, ναι μεν είχε φαβορί και αουτσάιντερ αλλά με τις αποστάσεις να είναι λίγο πιο μικρές από τους υπόλοιπους προημιτελικούς. Η Γαλλία το πάλεψε, ήθελε, αλλά δε μπορούσε, καθώς από την πρώτη ημέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Κίνα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ταξίδεψε στην Αυστραλία για να παίξει στο μεγάλο τελικό. Η νεανική ομάδα της Γαλλίας, με τα πολλά προβλήματα πριν το τουρνουά, είχε διάθεση. Και περισσότερο η Γκάμπι Γουίλιαμς (17π., 4 ασ) και η Μαρίν Φοτού (19π.). Η πρώτη περίοδος έληξε 25-25, αλλά η Γαλλία δεν είχε καταφέρει ποτέ να βρει λύσεις στο μαρκάρισμα της Μενγκ Λι και της Σιγίνγκ Χουάνκ, που είχαν 23 και 18 πόντους αντίστοιχα. Η Κινα εκτέλεσε με 62.9% στα δίποντα και πάνω από 40% στα τρίποντα, το επίπεδο της εμφάνισής της αντάξιο εντός προημιτελικού και στα ίσα η Γαλλία ήταν πολύ δύσκολη να την αντιμετωπίσει. Η δεύτερη περίοδος έληξε 25-14, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι τρικολόρ παραδόθηκαν ανευ όρων. Κάθε άλλο. Τρία λεπτά πριν τη λήξη της τρίτης περιοδου κατάφερε να μειώσει ακόμα και στον ένα πόντο (57-56), αλλά ένα ξέσπασμα της Κίνας με επιμέρους σκορ 9-2 εφερε το σκορ στο 66-58. Η τελευταία φορά που πλησίασε η Γαλλία κοντά, ήταν μείωσε σε 68-63, αλλά κάπου εκεί το ντεπόζιτο άδειασε. Στα επόμενα 6 λεπτά δέχτηκε ένα 17-8 και η Κίνα πήρε την πρόκριση για τον ημιτελικό.
ΒΕΛΓΙΟ – ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: 69-86
Ηταν η τελευταία ελπίδα της Ευρώπης να εκπροσωπηθεί με μία ομάδα στις 4 του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Θα μπορούσε όμως, η διοργανώτρια να μείνει εκτός, όταν στις προηγούμενες 7 διοργανώσεις έχει μείνει μόνο μία φορά εκτός βάθρου (2010, 5η θέση); Δύσκολο. Ιδιαίτερα όταν παραμένει συγκεντρωμένη. Πολυ περισσότερο όταν το …αφεντικό της ομάδας η Στεφ Τάλμποτ έγραψε μία επίδοση που μένει στην ιστορία. Η γκαρντ της Αυστραλίας μοίρασε 9 ασίστ και με αυτόν τον τρόπο ισοφάρισε το ρεκόρ της θρυλικής Πένι Τέιλορ που μέχρι σήμερα ήταν μόνη της στην κορυφή της διαδρομής των Οπαλς στη συγκεκριμένη στατιστική κατηγορία. Η Κέιλα Τζορτζ πρόσθεσε 19 πόντους, και σε ένα ματς που ξέφυγε από νωρίς, η Αυστραλία δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα απέναντι στο Βέλγιο, το οποίο έμεινε μακριά από τον πήχη των προσδοκιών.
ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/9
10.00 Ωρα Ελλάδας: Καναδάς – ΗΠΑ
12.30 Ωρα Ελλάδας: Αυστραλία – Κίνα