Πανηγυρίζουν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός με την αλλαγή φορολογίας!

 

Την Πέμπτη (5/12) κατατέθηκε στη Βουλή από την Κυβέρνηση η τροπολογία που περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Η συγκεκριμένη τροπολογία αλλάζει από 1/1/2020 εντελώς τον χάρτη και τα δεδομένα για όλες τις επαγγελματικές ομάδες και ειδικά για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό που έχουν όσον αφορά το μπάσκετ τα μεγαλύτερα συμβόλαια!

 

 

Πλέον αναμένεται η τυπική υπερψήφισή του την Παρασκευή (6/12), αφού κατατίθεται από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, δίνοντας τεράστια ανάσα στις ομάδες και ειδικά στους “αιώνιους”!

 

Γιατί αλλάζει τα δεδομένα; Το Eurohoops εξηγεί…

Εδώ και δέκα χρόνια, όταν ξεκίνησε η κρίση και άλλαξε η φορολογία που αφορούσε τη φορολόγηση συμβολαίων σε Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες, τα δεδομένα άλλαξαν προς το χειρότερο στο οικονομικό κομμάτι…

Αυτό που ίσχυε μέχρι τώρα ήταν 45% επί του μεικτού συμβολαίου μέχρι τις 100.000 ευρώ και έτσι όπως ήταν δομημένο το υπάρχον σύστημα αυτοτελούς φορολόγησης πολυτελείας, αυτό το ποσοστό ανέβαινε κλιμακωτά, ώστε για συμβόλαια άνω του ενός εκατ., επειδή υπερέβαινε το 50% επί του μεικτού ποσού, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός για να υπογράψουν παίκτη με καθαρές αποδοχές ενός εκατ., θα τους κόστιζε με την εφορία δύο εκατ. ή και παραπάνω!

 

Τώρα, με το 22% που κατατέθηκε την Πέμπτη (5/12) και θα ψηφιστεί την Παρασκευή (6/12), πλέον σε οποιοδήποτε ποσό άνω των 40.000 ευρώ, είτε μιλάμε για 50.000 ευρώ ή για τρία εκατ. ο φορολογικός συντελεστής για τις επαγγελματικές ομάδες στην Ελλάδα, θα είναι σταθερά 22%!

Άρα η διαφορά για ολες τις ομάδες και ειδικά για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό θα είναι τεράστια. Αλλάζει ο χάρτης και επιστρέφουμε στα φορολογικά προ κρίσης δεδομένα.

 

Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός θα μπορούν να έχουν ξανά πολύ πιο ακριβά ρόστερ, πολύ πιο ακριβά συμβόλαια, θα μπορούν να κάνουν πιο δαπανηρές μεταγραφές, με πολύ μικρότερο κόστος και μικρότερες ζημιές στην τσέπη τους, από αυτές που έχουν τώρα, με πολύ πιο ανταγωνιστικά συνολικά μπάτζετ.

Πλέον αλλάζουν τα δεδομένα του ανταγωνισμού σε σχέση με τις ομάδες από Ρωσία και Τουρκία που είχαν πολύ πιο χαμηλή φορολογία όλα αυτά τα χρόνια και έτσι οι ομάδες είχαν φανερό μειονέκτημα όταν καλούνταν να “χτυπήσουν” παίκτες που διεκδικούσαν και ομάδες από αυτές τις δύο χώρες.

Αυτό το μειονέκτημα… εξαφανίζεται και ξαφνικά αποκτούμε πλεονέκτημα έναντι των ισπανικών ομάδων που θα έχουν πλέον πιο υψηλό φορολογικό συντελεστή.

 

Από το καλοκαίρι του 2020 θα δούμε αν τελικά με βάση αυτό το δεδομένα, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, θα μπορούν να χτυπήσουν με ακόμα μεγαλύτερο ανταγωνισμό και με μεγαλύτερα αγωνιστικά μπάτζετ με μικρότερο κόστος, ομάδες-μεγαθήρια απέναντι στις οποίες υστερούσαν την τελευταία δεκαετία λόγω… εφορίας!

Πιο αναλυτικά για τις επαγγελματικές ομάδες αναφέρεται στην σχετική τροπολογία, όπως καταγράφονται από το “taxheaven.gr“…

 

Άρθρο 1: Ρύθμιση για την αυτοτελή φορολόγηση των αθλητών για ποσά που υπερβαίνουν τις 40.000 ευρώ.

1.α. Ορίζεται, από 1-1-2020, φορολογικός συντελεστής 22%, από 45% που ισχύει, για τα ποσά που καταβάλλονται από αθλητικές ανώνυμες εταιρείες σε αθλητές για την υπογραφή συμβολαίου μετεγγραφής ή την ανανέωση ή λύση συμβολαίου συνεργασίας, εφόσον τα ποσά αυτά υπερβαίνουν τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ.
β. Αυξάνεται ο συντελεστής παρακράτησης, σε 22% από 20% που ισχύει, του φόρου που προκύπτει κατά τη φορολόγηση των ανωτέρω ποσών. Στην περίπτωση που το εισόδημα καταβάλλεται ελεύθερο φόρου, ο φόρος υπολογίζεται μετά την αναγωγή του ποσού σε μικτό με την προσθήκη του αναλογούντος φόρου.
Επί του άρθρου 1
Με την προτεινόμενη διάταξη ορίζεται η αυτοτελής φορολόγηση των ποσών, που καταβάλλονται από αθλητικές ανώνυμες εταιρείες σε αθλητές (όπως ποδοσφαιριστές, καλαθοσφαιριστές κά) για την υπογραφή συμβολαίου μετεγγραφής ή την ανανέωση ή λύση συμβολαίου συνεργασίας, εφόσον τα ποσά αυτά υπερβαίνουν τις σαράντα χιλιάδες ευρώ (40.000 €). Η αυτοτελής φορολόγηση επιτρέπεται μετά την εφαρμογή του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.4172/2013) από 1.1.2014, μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις που δικαιολογούνται εξαιτίας συγκεκριμένων περιστάσεων. Στην περίπτωση των αμειβομένων αθλητών με συμβόλαια διαπιστώθηκαν σημαντικά διαχειριστικά προβλήματα στις αθλητικές εταιρείες και σωματεία, ιδίως στις περιπτώσεις πρόωρης διακοπής των οικείων συμβολαίων, ενώ από τα υφιστάμενα στοιχεία της Φορολογικής Διοίκησης προκύπτει ότι οι αποδοθέντες φόροι ήταν μικρότεροι για τον ίδιο όγκο συμβολαίων. Η θεσμοθέτηση του συστήματος της αυτοτελούς φορολόγησης για τις αμοιβές αυτές εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στη δήλωση του συνόλου των σχετικών ποσών από τους φορολογούμενους.

Η διάταξη καταλαμβάνει πληρωμές άνω των 40.000 ευρώ που πραγματοποιούνται από την 1.1.2020 ανεξαρτήτως του χρόνου σύναψης, ανανέωσης ή λύσης του συμβολαίου. Επισημαίνεται ότι για τις αμοιβές που είναι μικρότερες των 40.000 ευρώ είναι ευνοϊκότερη η υπαγωγή στους φορολογικούς συντελεστές που θα ισχύσουν από 1.1.2020 και είναι 9%, 22%, 28% και 36% αντίστοιχα με βάση την κλίμακα της παραγράφου 1, δεδομένης της εφαρμογής και των μειώσεων φόρου. Ο φόρος που προκύπτει με την αυτοτελή φορολόγηση για τα ποσά που υπερβαίνουν τις 40.000 ευρώ παρακρατείται κατά την πληρωμή και δεν συμψηφίζεται με άλλους φόρους. Η απόδοση του παρακρατούμενου φόρου διενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 60 του ν.4172/2013. Στην περίπτωση που το εισόδημα καταβάλλεται ελεύθερο φόρου, ο φόρος υπολογίζεται μετά την αναγωγή του ποσού σε μικτό με την προσθήκη του αναλογούντος φόρου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
  • Τελευταία Νέα
Scroll to Top