Συν. τύπου ΚΑΕ ΠΑΟΚ: Η υποτροφία, οι καλοί βαθμοί και οι δυσκολίες αποκωδικοποίησης

Σε ένα τρομερά αφιλόξενο και επικίνδυνο οικονομικό περιβάλλον κινήθηκε αυτή τη διετία η διοίκηση Χατζόπουλου στην ΚΑΕ ΠΑΟΚ. Ήρθε στο Παλατάκι με τον covid19 (ok, τρεις μήνες μετά…), συνεχίζει με την πανδημία και ευελπιστεί οτι όταν ο Δικέφαλος καθαρίσει από χρέη, η διοικητική ομάδα θα είναι εκεί για να πανηγυρίσει, ο κορωνοϊός… όχι.

Προς τι ο συνδυασμός αυτός…; Σε μια διετία που τα έσοδα ήταν μηδαμινά από την παρουσία κόσμου στα γήπεδα, από την λογική αμφιταλάντευση των χορηγών, από την αδυναμία του κράτους να συνδράμει αποφασιστικά, η ΚΑΕ ΠΑΟΚ κατάφερε και ένα βάρος περίπου 7 εκ. ευρώ το καλοκαίρι του 2020, το έφτασε στα περίπου 4.5 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένης και της δανειακής στήριξης του νυν προέδρου. Άρα η μείωση ήταν ακόμα μεγαλύτερη… Με την βοήθεια βέβαια των 9500 μετόχων και της οικογένειας Σαββίδη. Αλλά και με το δυσθεώρατο ποσό που «επένδυσε» ο Χατζόπουλος…

Μοιάζει με έναν μικρό άθλο αυτό που έγινε (πάντα με βάση το περιβάλλον), κάτι που αποτυπώθηκε και στο πως αντιμετωπίζουν την ΚΑΕ πλέον χορηγοί, ατζέντηδες, παίκτες, θεσμοί (με κάποιες ηχηρές εξαιρέσεις που προσβάλλουν το ίδιο το σπορ). Προτεραιότητα η εξυγίανση; Ε λοιπόν εκεί η ΚΑΕ ΠΑΟΚ έχει πετύχει σοβαρά πράγματα και βρίσκεται σε δρόμο (ακόμα ανηφορικός…) πλήρους τακτοποίησης και επιστροφής στο πολύτιμο ΜΗΔΕΝ. «Εμ τα πτυχία μας από το Αμέρικα τζάμπα τα πήραμε;» θα έλεγε ο πρόεδρος της ΚΑΕ…

Οι αριθμοί λένε αλήθειες. Η ΚΑΕ οφείλει στο δημόσιο (ΙΚΑ, εφορία) περίπου 1.4 εκ. ευρώ, προσπαθεί μέσω νέας προσφυγής να αποφύγει πρόστιμο 250 χιλ. ευρώ, χρωστά γύρω στα 150 χιλ. σε προμηθευτές και καλείται να τακτοποιήσει δάνειο (και οφειλές σε δύο εταιρίες συμφερόντων Σαββίδη) ύψους (περίπου) 2.5 εκ. ευρώ.

Συμπέρασμα…; Ο Χατζόπουλος και οι συν αυτώ καλούνται να διαχειριστούν (στην χειρότερη και εφόσον απορριφθεί η προσφυγή) ρυθμισμένη οφειλή 1.6 εκ. ευρώ στο δημόσιο και μαζί με κάποια “τελειώματα” σε προμηθευτές… συνολικά 1.8 εκ. ευρώ. Εννοείται οτι η οικογένεια Σαββίδη δεν θα βάλει πιστόλι στον κρόταφο, ενώ λογικά το μεγάλο ποσό που έχει δανείσει ο Χατζόπουλος, κάποια στιγμή θα μετοχοποιηθεί, όπως έγινε παλιότερα και με άλλους δανειστές της ασπρόμαυρης οικογένειας.

Διαχείρηση 1.8 εκ. ευρώ…; Από την στιγμή που ο Χατζόπουλος έβγαλε σήμερα δις και τρις το λαρρύγι του να επιμένει για μηδενισμό χρεών σε αντιδιαστολή με αγωνιστικές επιτυχίες, ναι, σε μια διετία αν δεν ξεσπάσει 3ος παγκόσμιος πόλεμος, θα μπορεί να ανεβεί πάνω στο μεγάλο τραπέζι της αίθουσας τύπου με δύο πυρσούς και να χοροπηδά σαν 18χρονος μετά από κατάκτηση τίτλου.

Φυσικά και δεν είναι εύκολο, αφού θα πρέπει για τους υπόλοιπους 30 μήνες να είναι συνεπής με 50-60 χιλ. καταβολές μέσο όρο ανά 30ήμερο. Χώρια οι δημόσιες υποχρεώσεις κάθε νέας χρήσης και φυσικά οι δόσεις παικτών και η καθημερινότητα δύο περιόδων. Είναι ένας μίνι Γολγοθάς, αλλά αυτό το “ημίτρελλο” βλέμμα του Χατζόπουλου δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Τόβαλε στόχο και δεν θα ησυχάσει αν δεν το πετύχει.

Όσο για το αγωνιστικό…; Εκεί το θέμα είναι πιο σύνθετο, έχει να κάνει και με νοοτροπίες και μπορούν να ακουστούν πολλές απόψεις. Υπήρξαν σήμερα στιγμές που έτυχαν αποδοχής και άλλες που ακόμα γίνεται προσπάθεια αποδικοποίησης.

Για παράδειγμα…

1.Ο Χατζόπουλος πήρε πάνω του την ευθύνη της αγωνιστικής αποτυχίας, στηρίζοντας έτσι τη συνέχιση της συνεργασίας με τον Λυκογιάννη. Τον στηρίζει ανεπιφύλακτα, τον πιστεύει μπασκετικά (αναφέροντας μάλιστα και παραδείγματα σε μια γενικότερη κουβέντα με τα ΜΜΕ αργότερα), έστω και αν καταλαβαίνει οτι και δομικά λάθη έκανε και ξέφυγε σε συμπεριφορές και απέτυχε σε αρκετές επιλογές και δεν ενέπνευσε ομοψυχία και πειθαρχία και δεν πήρε από την ομάδα την όποια ποιότητα της. Μάλιστα κάποια στιγμή και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΚΑΕ έβγαλε εκνευρισμό για την επιμονή ερωτήσεων αναφορικά με τον κόουτς. Φάνηκε μια μίνι αδυναμία…

 

2.Εκνευρίστηκε-μέχρι λυγμών- για την κριτική που δέχεται αναφορικά με την παρουσία του στο πάγκο της ομάδας. Δεν είχε λόγο, δεν κατηγορείται για αυτό, δεν τον προσβάλλει αυτού του είδους η κριτική. Οι 98 στους 100 διαφωνούν μαζί του, αλλά δεν αλλάζει, θα συνεχίσει κανονικά να λειτουργεί, όπως λειτουργούσε. Έτσι το νοιώθει ο ίδιος, το “σύστημα” θα πρέπει να συμβιβαστεί με αυτή του την ιδιορρυθμία, στο φινάλε ο ΠΑΟΚ δεν βγήκε 9ος εξαιτίας αυτής της πρακτικής.

 

3.Στην διαδραστικότητα παικτών-Λυκογιάννη αναφορικά με την αγωνιστική αποτυχία, έριξε 100% το βάρος στους παίκτες. Έκανε λόγο για κακή χημεία, για προσωπικές επιδιώξεις (νούμερα) και για άρνηση να ακολουθήσουν τους ρόλους για τους οποίους τους επίλεξε ο κόουτς. Φυσικά στάθηκε και στις ατυχίες με σοβαρούς τραυματισμούς παικτών και στις αποχωρήσεις.

 

Όταν μάλιστα ρωτήθηκε γιατί το τι δεν έκανε η (πάντα παρούσα εκεί κοντά) διοίκηση για να αποτρέψει όλο αυτή την αρνητικότητα, ο πρόεδρος της ΚΑΕ είπε… “αλλαγές παικτών”. Εύκολο το ερώτημα… Κι άλλες…; Έγιναν τέσσερις (ΟΚ αναγκαστικές) και δύο προσθαφαιρέσεις (Μάντζαρης, Μιχ. Καμπερίδης). «Ναι κι άλλες» ήταν η αφοπλιστική απάντηση, αλλά και έτσι η χημεία δεν θα αποτελούσε προσιτό στόχο.

 

Στα τρία παραπάνω θέματα ο καθένας μπορεί να δει πράγματα από την δική του οπτική γωνία, ωστόσο το αποτέλεσμα μετρά (9η θέση), όπως το αποτέλεσμα (και ήταν εξαιρετικό) μέτρησε στο οικονομικό κομμάτι. Στα υπόλοιπα ντεσού της συν. Τύπου ο βαθμός επέστρεψε στα καλά υψηλά επίπεδα, αν και δεν άγγιξε… την υποτροφία στο οικονομικό κομμάτι.

-Θέλει να παίξει ο ΠΑΟΚ στο BCL (όχι στο Eurocup) απόπου δέχθηκε κρούση, θα δουλέψει στο οικονομικό προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν θα διακινδυνεύσει την εξυγίανση, σε περίπτωση που τα… κουκιά δεν του βγαίνουν. Θα το ξέρει μετά τις 10 Ιουνίου, περιμένοντας απαντήσεις από δυνατές χορηγίες και άλλες πηγές εσόδων. Η ΑΜΚ και η αύξηση στην διάθεση των διαρκείας θα αποτελέσουν βασικούς πυλώνες…

-Έστειλε ηχηρό μήνυμα για το τηλεοπτικό και δεν θα έχει πρόβλημα στο όνομα της ισοτιμίας να αποφασίσει μετάδοση των αγώνων από ΠΑΟΚτσήδικα μέσα.

-Προφανώς με περηφάνεια άκουσαν οι φίλοι του ΠΑΟΚ οτι ο φάκελος αδειοδότησης στάλθηκε έγκαιρα και ήταν πλήρης σε αντίθεση με άλλους που προέβαλλαν αστείες δικαιολογίες για την εγγυητική.

-Ακόμα καλύτερα τόστειλε το μήνυμα ο Τριλυράκης… “Θα μπορούσαμε κι εμείς να μην πληρώσουμε χρέη και να κάνουμε μπάτζετ δύο εκ. ευρώ. Θα διεκδικούσαμε τίτλο με αυτά τα χρήματα”.

-Θετικό και το οτι στην ΚΑΕ σκέφτονται σοβαρά την προσθήκη τεχνικού διευθυντή. Το επιθυμούν. Ωστόσο ο Χατζόπουλος εξήγησε οτι οι λόγοι είναι οικονομικοί. Πόσο να κοστίζει άραγε το χρόνο, πόσο θα επιβαρυνθεί το ταμείο και πόσα χαμένα χρήματα μπορεί μια τέτοια κίνηση να γλυτώσει; Χώρια την αποσυμπίεση που θα μπορούσε να προκαλέσει (η έλευση G.M.) σε διοίκηση και προπονητή.

 

Σε τελική ανάλυση η ατάκα… “να με ξεφωνίζετε στο αγωνιστικό αρκεί να υπάρχει η ΚΑΕ”, μια άλλη… “σε δύο χρόνια να είμαι σε αυτό το τραπέζι και να ανακοινώσω την καθαρή ΚΑΕ” , αλλά και η δεδομένη του στεναχώρια όταν αγωνιστικά η ομάδα κάνει βήματα προς τα πίσω δημιουργούν μια άκρως αισιόδοξη προοπτική για σταδιακή ανάπτυξη της ομάδας μετά από ένα διάστημα. Αρκεί και ο ίδιος ο Χατζόπουλος στην δικαιολογημένη επιμονή του στο οικονομικό κομμάτι να νοιώθει και τον μέσο φίλαθλο που στεναχωριέται όταν η ομάδα του μένει για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια εκτός πλέι οφ. Να δικαιολογεί και τις όποιες ενστάσεις του για το αγωνιστικό, για παίκτες και προπονητές. ΠΑΟΚ είναι και αυτό, υγεία είναι και αυτό…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
  • Τελευταία Νέα
Scroll to Top