Συνταγή που κερδίζει, δεν αλλάζει

Ό,τι έγινε με τον Ηρακλή, έγινε και με τον Προμηθέα και μάλιστα με μεγαλύτερη διάρκεια και βαθμό, απέναντι σε καλύτερο αντίπαλο. Ο φετινός ‘Αρης έχει βάθος και ο Σάββας Καμπερίδης έχει βρει τον τρόπο για να το εκμεταλλεύεται. Πριν από τον αγώνα, είχαμε καταθέσει ότι για να κερδίσει την ομάδα της Πάτρας, ο Άρης πρέπει να πάρει περισσότερα από βασικά ατού του, τα οποία δεν έπαιζαν καλά έως τώρα. Χθες πήρε… ακόμα λιγότερα, κι όμως κατάφερε να πετύχει 94 πόντους απέναντι σε μία από τις καλύτερες ελληνικές ομάδες.

Ο Άρης έχει την πολυτέλεια να αφήνει στο παρκέ την ομάδα που… κάνει τη δουλειά. Δεν εξαρτάται από 6-7 παίκτες, αλλά έχει μία γεμάτη 12άδα όπου ο καθένας βάζει το λιθαράκι του. Αυτό έγινε και χθες. Ο Κουίντον ΝτεΚόζι και ο Μίλαν Μιλόσεβιτς ήταν με μία λέξη εκπληκτικοί, αλλά χωρίς τον πάγκο του ο Άρης δε θα κέρδιζε. Δε θα άντεχε, βασικά, σε ένα παιχνίδι με τόσο φρενήρη ρυθμό. Έναν ρυθμό, όμως, που του έδωσε ο ίδιος!

Οι περισσότεροι περίμεναν να πάει ο Άρης σε ένα ματς «τσούκου – τσούκου» για να πάρει μέσω άμυνας τη νίκη απέναντι σε έναν αντίπαλο που και λόγω ποιότητας, αρέσκεται στο τρανζίσιον γκέιμ. Να περιορίσει τον Προμηθέα στα επίπεδα των 70 πόντων και να κερδίσει. Όντως, μέσα από την άμυνα το πήρε το ματς. Όμως μέσα από την άμυνα, έκανε το παιχνίδι που δείχνει να του ταιριάζει φέτος: Το γρήγορο. Είτε σε πρωτεύοντα, είτε σε δευτερεύοντα αιφνιδιασμό, για δεύτερο σερί ματς η ομάδα του Καμπερίδη έκανε θραύση.

Όλα όμως ξεκινούν από την άμυνα. Υπήρχαν στιγμές που οι Αχαιοί με την ποιότητά τους τιμωρούσαν τα λάθη του Άρη. Και δεν ήταν και λίγα, 19 έκανε! Όμως σε φάσεις που ο Προμηθέας δεν μπορούσε να τρέξει, η άμυνα του Άρη ήταν υποδειγματική. Υποχρέωσε τον αντίπαλο σε σωρεία άστοχων τριπόντων (6/26) και έκανε θραύση στα ριμπάουντ: Μάζεψε 49, τα 14 εκ των οποίων επιθετικά. Έτσι, μπόρεσε να καθορίσει ο ίδιος τη μοίρα του αγώνα. Είτε στο τρανζίσιον, είτε στο πέντε με πέντε, όπου η στόχευσή του ήταν ξεκάθαρη. Τι σημαίνει αυτό;

Σε ένα ματς με τόσες κατοχές και τέτοιο ρυθμό, ο Άρης έκανε μόλις 20 τρίποντα. Στον αντίποδα, επιχείρησε 43 δίποντα και 29 βολές. Και πέτυχε 94 πόντους χωρίς να «βγάζουν μάτια» τα ποσοστά του (24/43 δίποντα, 22/29 βολές, 8/20 τρίποντα) και με αντιστοιχία ασίστ λαθών 10-19! Είπαμε: Άμυνα και ριμπάουντ.

Επιστρέφοντας στα του ρόστερ, για ακόμα μία φορά είδαμε τον Άρη να τελειώνει το ματς με αρκετούς διαφορετικούς παίκτες απ’ αυτούς που το ξεκίνησε. Όταν όμως οι Κουζέλογλου, Λιτλ, Φλιώνης, δίνουν τόση ενέργεια, παίζουν τέτοια άμυνα και βάζουν 34 πόντους μπροστά, τους αφήνεις εκτός; Σαφώς όχι.

Οι περισσότεροι έβαλαν το λιθαράκι τους για τη νίκη. Χθες έπαιξαν οι 11 από τους 12 παίκτες. Ο μόνος που αγωνίστηκε πάνω από 30 λεπτά ήταν ο ΝτεΚόζι και αυτός που είχε το λιγότερο χρόνο ήταν ο Σλαφτσάκης με 11:17! Είπαμε, στο παρκέ θα βρίσκεται το σχήμα που θα δίνει αυτά που μπορεί να αποδώσει η ομάδα και θα φέρνει το αποτέλεσμα. Ανεξάρτητα από ονόματα. Αυτό πιστώνεται στον Σάββα Καμπερίδη, ο οποίος μετά από τον αγώνα στο Μεσολόγγι «το άλλαξε» και βγαίνει κερδισμένος, μαζί με την ομάδα.

Υ.Γ.: Στο στιλ που εφαρμόζει εμφανώς, πλέον, ο Άρης, ο Βλάντιμιρ Ντραγκίτσεβιτς φαίνεται να μην «κολλάει» ιδιαίτερα. Είναι παλαιάς κοπής σέντερ. Πέρυσι το παιχνίδι της ομάδας ήταν δομημένο πάνω του, φέτος δε συμβαίνει το ίδιο. Σ’ αυτό βέβαια φέρει και ο ίδιος ευθύνη, αφού η βελτίωσή του από τη μέρα που επέστρεψε στην Ελλάδα είναι μικρή. Χθες δεν ξεκίνησε καν στην πεντάδα, σε κανένα από τα δύο ημίχρονα, και έπαιξε για μόλις 12 λεπτά. Μην τον… ξεγράφετε, όμως. Ο Άρης έχει τέσσερα σερί εκτός έδρας ματς σε 10-11 μέρες και θα χρειαστούν όλοι.

Υ.Γ.2: Το σχήμα Κουζέλογλου – Μιλόσεβιτς στη ρακέτα έκανε θραύση χθες. Στο ματς με τον Ηρακλή ήταν αυτό του Κουζέλογλου με τον Σλαφτσάκη. Είναι πολύ καλό να μπορείς να προσαρμόζεις το σχήμα ανάλογα με τον αγώνα και φυσικά τον αντίπαλο.

Υ.Γ.3: Θα επιμείνουμε: Όταν ο Τσάλμερς και ο Σούλερ βρουν τον εαυτό τους, ο Άρης θα ανέβει επίπεδο. Το ότι δεν παίζουν καλά και ο Άρης κερδίζει (και μάλιστα ποιοτικούς αντιπάλους) δείχνει ότι η ομάδα είναι καλή. Δεν μπορεί, όμως, αυτό να συμβαίνει ες αεί. Τα συνεχόμενα ματς είναι μία καλή ευκαιρία για να βρουν ρυθμό. Ο Άρης θα επιμείνει σ’ αυτούς. Γιατί απλά δεν μπορεί να κάνει αλλαγές λόγω των ban.

Υ.Γ.4: Ο Μάριο Λιτλ μετά από ένα μουδιασμένο ξεκίνημα, εξελίσσεται σε καθοριστικό παίκτη «κλειδί» για τον Άρη. Η ικανότητά του στο σκοράρισμα και μάλιστα από τον πάγκο έχει ξεμπλοκάρει την ομάδα, ενώ είναι συνεπής και στην άμυνα.

Υ.Γ.5: Άλλον Φλιώνη βλέπουμε φέτος. Παίκτης – «κλειδί» σε άμυνα, αλλά από φέτος και σε επίθεση (κι αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά για έναν pass-first, ήτοι «κλασικό» πόιντ γκαρντ), εξελίσσεται σε πυλώνα για τον Άρη.

Υ.Γ.6: Αν συνεχίζει έτσι ο Γιάννης Κουζέλογλου, μήπως θα είναι ο επόμενος διεθνής του Άρη;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
  • Τελευταία Νέα
Scroll to Top