Το πρώτο μετάλλιο της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ της… Αιγύπτου!

 

 

του Πάρη Τρικαλιώτη

 

 

Ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που διεξήχθη εκτός Ευρώπης, αφού τότε είθισται το Ευρωμπάσκετ να φιλοξενείται από τη χώρα, που κατέκτησε το τρόπαιο την τελευταία φορά. Δύο χρόνια νωρίτερα στην Τσεχοσλοβακία, το 1947, η Σοβιετική Ένωση είχε κερδίσει τη διοργάνωση, την οποία όμως αρνήθηκε να αναλάβει στη συνέχεια. Η Τσεχοσλοβακία, που είχε καταλάβει τη δεύτερη θέση δεν μπορούσε να αναλάβει τους αγώνες και έτσι ο… κλήρος έπεσε στην τρίτη Αίγυπτο.

 

Το πρωτάθλημα του 1949 χαρακτηρίστηκε ως το πιο ασυνήθιστο και το πιο αδύναμο ως σήμερα. Συμμετείχαν 7 μόλις ομάδες, με σημαντικές δυνάμεις του τότε ευρωπαϊκού μπάσκετ, όπως η Σοβιετική Ένωση, η Ουγγαρία και η Τσεχοσλοβακία να απέχουν με μόνη εξαίρεση τη Γαλλία. Ο λόγος της αποχής ήταν κυρίως τα έξοδα του μακρινού ταξιδιού αλλά και ο φόβος, καθώς μερικές μέρες πριν το τουρνουά είχε συμβεί το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα της Σουπέργκα, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Τορίνο.

 

Μαζί με τους Γάλλους στο Κάιρο το «παρών» έδωσαν η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ολλανδία, χώρες που θα πραγματοποιούσαν το ντεμπούτο τους στο Ευρωμπάσκετ. Λόγω της μικρής συμμετοχής ομάδων, προσκλήθηκαν άλλα δύο μη ευρωπαϊκά κράτη, η Συρία και ο Λίβανος, που συμπλήρωσαν την επτάδα.

 

Το σύστημα της διεξαγωγής ήταν υποχρεωτικά το… όλοι με όλους. Η Ελλάδα κατάφερε με 4 νίκες και 2 ήττες να βρεθεί στην τρίτη θέση και να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο, ενώ την πρώτη θέση κατέλαβε η διοργανώτρια Αίγυπτος και τη δεύτερη η Γαλλία. Αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη επιτυχία της Εθνικής μας ομάδας, αν και σε αρκετά αποδυναμωμένο τουρνουά. Η ιστορία γράφτηκε όμως και η Ελλάδα από τότε περίμενε 38 χρόνια για να πανηγυρίσει το επόμενο μετάλλιό της. Αυτή τη φορά ήταν το χρυσό της Αθήνας το 1987, η ναυαρχίδα του ελληνικού μπάσκετ.

 

Δείτε παρακάτω το σχετικό δημοσίευμα της εποχής, τα αποτελέσματα της Εθνικής του 1949, τη σύνθεση της ομάδας και τους πόντους των παικτών της:

1949.b

 

Ελλάδα – Ολλανδία 46-28

Ελλάδα – Λίβανος 45-36

Ελλάδα – Τουρκία 54-41

Ελλάδα – Γαλλία 36-41

Ελλάδα – Συρία 49-46

Ελλάδα – Αίγυπτος 39-50

 

Ονοματεπώνυμο – Πόντοι (Μ.Ο)

Ματθαίου Φαίδων65 (10,8)

Ταλιαδώρος Τάκης55 (9,2)

Λάμπρου Γιάννης29 (4,8)

Αποστολίδης Αλέκος – 25 (5)

Νομικός Νίκος 25 (4,2)

Αρβανίτης Στέλιος24 (4,0)

Σπανουδάκης Αλέκος – 19 (3,8)

Αποστολίδης Σωκράτης14 (2,3)

Πανταζόπουλος Μίσσας9 (1,5)

Σκυλακάκης Νίκος – 2 (0,5)

Κωστόπουλος Θανάσης – 2 (0,4)

Μπουρνέλος Νίκος – 0

Μήλας Νίκος – 0

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
  • Τελευταία Νέα
Scroll to Top