Τσαγκαράκης: «Να αγκαλιάσει ο κόσμος το 3×3»

Ο Άγγελος Τσαγκαράκης είναι ο νέος προπονητής στην Εθνική ομάδα μπάσκετ 3×3 και γι’ αυτόν το λόγο «φιλοξενήθηκε» στην εκπομπή «Τρεις εμείς, τρεις κι αυτοί» με την Αθηνά Πατρινού, μιλώντας για την προσωπική του ζωή στο άθλημα, αλλά και τις σκέψεις και τα σχέδια του σχετικά με την Εθνική Ελλάδος 3×3. Αναλυτικά είπε:

Για το άθλημα του 3×3: «Είναι το καλύτερο πρόγραμμα για να βελτιωθεί γρήγορα ένας παίκτης. Όταν παίζεις, έχεις περισσότερη ώρα τη μπάλα στα χέρια σου και έχεις περισσότερες ευκαιρίες να δοκιμάσεις πράγματα. Έχει μπει στους Ολυμπιακούς αγώνες και είναι κρίμα ότι το Ελληνικό μπάσκετ έχει αφήσει το 3×3 πολύ πίσω. Τώρα έχει «ξυπνήσει» και προλαβαίνουμε να προχωρήσουμε μπροστά και θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε πολύ γρήγορα».

Για το πώς ξεκίνησε στο 3×3: «Όταν ξεκίνησα το 2012 ήμουν ένας απ’ τους πρώτους αθλητές που μπήκα σε αυτό το άθλημα. Όταν η FΙΒΑ ζήτησε όλες τις ομοσπονδίες να φτιάξουν ένα πρόγραμμα 3×3, η Γαλλική ομοσπονδία ανέθεσε το πρόγραμμα στον παλιό μου προπονητή της Εθνικής U20. Δεν ήξερε ποιον να συμπεριλάβει σε αυτό και τι είναι το 3×3 και εγώ ήμουν ένας απ’ τους πιο επιτυχημένους επαγγελματικά στο 3×3. Κάθε καλοκαίρι έπαιζα σε όλα τα τουρνουά που υπήρχαν. Είχα το καλύτερο προφίλ σε αυτό το άθλημα και έτσι με πήρε ο προπονητής».

Για τη δική του ακαδημία 3×3 στο Μπενίν: «Πρόσφατα ήμουν στο Μπενίν. Έφτιαξα ένα πολύ δυνατό καμπ για την ομοσπονδία του Μπενίν. Είχαμε πάνω από 80 παίκτες και παίκτριες απ’ όλες τις ηλικίες. Ήταν τρομερή εμπειρία, με καλωσόρισαν με μεγάλη φιλοξενία. Τα παιδιά δούλεψαν πολύ καλά. Συμμετείχαμε σε ένα διεθνές τουρνουά στο τέλος της εβδομάδας και η ομάδα του Μπενίν κέρδισε».

Για το πώς θα προσεγγίσει παίκτες στο 3×3: «Το σκέφτομαι κάθε μέρα. Προσπαθώ να φτιάξω ένα πρόγραμμα που δε θα δώσει όρεξη μόνο στους παίκτες του υψηλού επιπέδου, αλλά σε όλα τα παιδιά που αγαπάνε το μπάσκετ. Θέλω να ανακαλύψουν και καταλάβουν τι είναι το 3×3. Είναι δύσκολο αυτήν τη στιγμή, γιατί σκέφτονται ότι είναι μόνο για πλάκα. Αλλά αν μπουν στο 3×3, δουλέψουν δυνατά και σκεφτούν επαγγελματικά, μπορούν να «χτίσουν» πολύ δυνατή καριέρα».

Για τις ευκαιρίες που δίνει το 3×3 και τις διαφορές από το κανονικό μπάσκετ: «Το 3×3 δίνει πολλές ευκαιρίες. Αρχικά, δίνει ευκαιρία για βελτίωση σε έναν παίκτη. Δίνει επίσης οικονομική και επαγγελματική ευκαιρία. Για παράδειγμα, το World Tour είναι ένα πάρα πολύ δυνατό τουρνουά και είναι παγκόσμιο, το οποίο αν το κερδίσεις, η ομάδα σου παίρνει 60 χιλιάδες. Σε σχέση με το κανονικό μπάσκετ, ο παίκτης διαθέτει περισσότερη ελευθερία στο παρκέ και μεγαλύτερο spacing. Χρειάζεται υψηλό IQ και επειδή παίζεις στη μία πλευρά του παρκέ, χρειάζεται εξαιρετική φυσική κατάσταση, γιατί ο χρόνος επίθεσης είναι 12 δευτερόλεπτα».

Για τον ρόλο του προπονητή στο 3×3: «Όταν είσαι προπονητής του 3×3 προσπαθείς για το καλύτερο, να ετοιμάζεις την ομάδα να γίνει αυτόνομη. Η δουλειά του προπονητή είναι να νιώθει σίγουρος ότι κάθε παίκτης είναι δυνατός, αυτόνομος και έχει το μυαλό του έτοιμο για τον διαγωνισμό. Έχει πολύ δουλειά, ώστε να δημιουργήσει τη φιλοσοφία του «εμείς» στην ομάδα και να μάθει στους παίκτες να έχουν μαχητικό πνεύμα. Όταν η ομάδα παίζει, ξέρει ότι δε θα μπορέσει να δώσει οδηγίες εκείνη τη στιγμή, μόνο να δει τα λάθη. Ο προπονητής προσπαθεί να προετοιμάσει την ομάδα να δουλεύει μόνη της μέσα στο παρκέ. Ο προπονητής είναι σαν ένας πατέρας που θα σου δώσει τα «κλειδιά» για να ανοίξεις εσύ την πόρτα».

Για τις διοργανώσεις που δήλωσε μέρος η Εθνική 3×3: «Έχουμε χρόνο να προετοιμάσουμε την ομάδα για το ευρωπαϊκό τουρνουά U17 που θα διοργανωθεί εδώ τον Σεπτέμβρη. Πριν από αυτό, υπάρχει το ευρωπαϊκό τουρνουά U18 τον Αυγούστου και ακόμη σκέφτομαι ποιους παίκτες θα επιλέξω για την ομάδα. Θέλω να προσπαθώ να δώσω ευκαιρίες σε όσους περισσότερους παίκτες γίνεται. Έχουμε και τους Μεσογειακούς Aγώνες U23 από τέλος Ιουνίου μέχρι αρχές Ιουλίου. Στους αγώνες αυτούς θα συμμετάσχουν σίγουρα άντρες και κατά 90% και γυναίκες. Επίσης, έχουμε το Nations League U23 από τέλη Μαΐου μέχρι αρχές Ιουνίου και τέλος τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος U23. Και τα δύο θα διεξαχθούν στο Τελ Αβίβ. Πρέπει σιγά σιγά να ετοιμάζω τις ομάδες και γι’ αυτό σκέφτομαι να κάνω open tryout για να δώσω ένα κίνητρο σε όλα τα παιδιά να δουλέψουν και να δείξουν ότι αξίζουν να βρίσκονται στην ομάδα. Θέλω να αξίζουν την ευκαιρία που θα τους δοθεί».

Για τα πλάνα που σχεδιάζει σχετικά με την Εθνική 3×3: «Έχουμε φτιάξει ένα πλάνο που ξεκινάει από τώρα μέχρι Σεπτέμβρη. Σχεδιάζουμε και για αργότερα, ωστόσο πρέπει να δουλεύουμε με ταπεινότητα. Πρέπει, όμως, να προσέχουμε το ξεκίνημα. Χρειάζεται το ξεκίνημα να είναι πάρα πολύ δυνατό, σκληρό και έξυπνο, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στο μέλλον. Για να φτιάξεις την επόμενη γενιά, πρέπει να γεμίσεις τα γήπεδα με νέα παιδιά».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
  • Τελευταία Νέα
Scroll to Top