Ξανθόπουλος στο #Μένουμε_Μπάσκετ του BasketPlus: «Αυτά ζητήσαμε από ΕΣΑΚΕ, ΕΟΚ, ζητούμενο να βελτιωθεί η κατάσταση για τις προσεχείς σεζόν»

Ο έμπειρος γκαρντ ανέλυσε τα δεδομένα για τον ΠΣΑΚ και τα αιτήματα των παικτών, μίλησε για τη συνεννόηση με ΕΣΑΚΕ και ΕΟΚ, όπως και για τη φετινή χρονιά της Basket League, αλλά και τις ομάδες της Θεσσαλονίκης. Αναλυτικά είπε:

«Είμαστε σε μία δύσκολη κατάσταση. Αγωνιστικά είναι χειρότερα κι από τραυματισμό, αφού δεν μπορείς να κάνεις πολλά κλεισμένος στο σπίτι. Από την άλλη, είναι σημαντικό ότι περνάς πολλές ώρες με την οικογένεια, μεγαλώνεις μαζί με τα παιδιά σου. Όταν ξαναμπούμε σε αγωνιστικούς ρυθμούς, θα δούμε πώς θα είναι και για μας και για τα παιδιά γιατί θα έχουν συνηθίσει πολλές ώρες μαζί μας, δε θα είναι εύκολο».

Για το αν αυτή η κατάσταση μπορεί να σηματοδοτήσει μία νέα αρχή στο μπάσκετ:

«Έχουν γραφτεί και ειπωθεί πάρα πολλά. Εγώ είμαι και γενικός γραμματέας στον ΠΣΑΚ. Εμείς έχουμε στείλει τις προτάσεις μας και στον ΕΣΑΚΕ και στην ΕΟΚ εδώ και 10 μέρες. Όχι όσον αφορά στα φετινά και τα χρήματα που πρέπει να πάρουν οι παίκτες. Όσα έχω πει τον τελευταίο καιρό για τον Σύνδεσμο δεν έχω πει γενικά στο μπάσκετ εδώ και 20 χρόνια! Δεν αισθάνομαι τόσο όμορφα, αλλά πρέπει να τα λέμε κι αυτά και για το καλό των αθλητών, αλλά και για των ομάδων. Πιστεύω ότι αυτά που έχουμε πει στους φορείς θα βοηθήσουν και τις ομάδες. Όχι μόνο για τα φετινά, αλά περισσότερο για αυτά που έρχονται. Υπάρχουν λύσεις για όλα τα θέματα».

Για τους παίκτες:

«Είμαστε ευλογημένοι που έχουμε κάνει επάγγελμα το χόμπι μας. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι οι περισσότεροι έχουν αφήσει σπουδές για να το ακολουθήσουν. Ειδικά από το 2004-05 μέχρι σήμερα, έπρεπε να επιλέξεις, είναι πολύ δύσκολο να τα συνδυάσεις αυτά. Το συγκεκριμένο επάγγελμα δυστυχώς έχει ημερομηνία λήξης. Ζούμε σε μία εποχή που τα λεφτά δεν είναι όπως πριν από 20 χρόνια. Υπάρχουν παίκτες και αθλητές, όχι μόνο 18 και 19 χρονών, αλλά και 30-35, που έχουν οικογένειες και παίρνουν 1.000 και 1.500 ευρώ. Υπάρχουν και ομάδες που, επειδή είμαστε στην Ελλάδα και υπάρχουν νόμοι αλλά δεν τηρούνται, μπορεί να χρωστούν πολλά μηνιάτικα. Δυο – τρία μηνιάτικα είναι πολλά για κάποιον που έχει να ζήσει μία οικογένεια.

Γι’ αυτό εμείς όταν πήγαμε στον ΕΣΑΚΕ ζητήσαμε να μοιραστεί η χασούρα στη μέση όσον αφορά τους αθλητές που είναι πάνω από τα 20.000 ευρώ και όσοι είναι κάτω από αυτό το ποσό, να πληρωθούν αυτά που έχουν συμφωνήσει. Κάποιοι πρόεδροι προς τιμήν τους είπαν θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε αυτό αν και η χασούρα είναι τεράστια, κάποιοι άλλοι ήταν αρνητικοί. Δεν μπορούσαμε να πάμε σε κεντρική συμφωνία γιατί υπήρχε και η Ευρωλίγκα όπου συζητούνταν συμφωνία παικτών – ιδιοκτητών κι εμείς δεν μπορούσαμε να μπούμε μπροστά. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο ο κάθε παίκτης να διεκδικήσει τα λεφτά από μόνος του με την ομάδα του. Μετέπειτα βγήκε και το BAT και μας δικαίωσε, για τα συμβόλαια κάτω των 25-30.000 ευρώ. Ο κυριότερος λόγος που το έκανε είναι να μην πάνε πολλές υποθέσεις στο Διαιτητικό Δικαστήριο και να προσπαθήσουν οι ομάδες να τα βρουν με τους παίκτες.

Ο Έλληνας παίκτης γενικά δεν αντιδρά, και είναι κακό αυτό. Οι ξένοι παίκτες φεύγουν με περισσότερα μηνιάτικα απ’ ό,τι οι Έλληνες. Οι Έλληνες παίκτες αγαπούν την ομάδα, δεν έχουν φύγει και από τη χώρα τους, σίγουρα αυτό για τους ξένους είναι πιο δύσκολο. Έτσι, κάνουμε πίσω όχι ένα, αλλά πολλά βήματα. Αυτό προσπαθούμε να αλλάξουμε. Από την άλλη, να ρίξουμε τα συμβόλαιά μας για του χρόνου, αφού καταλαβαίνουμε ότι η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη, αρκεί να υπάρχει φερεγγυότητα στις ομάδες. Είναι πολύ σημαντικό, ώστε κάθε παίκτης να κάνει τον προγραμματισμό του. ».

Για τον ΠΣΑΚ:

«Τα χρόνια που είμαι στον ΠΣΑΚ, στις συνεδριάσεις μαζεύονται μετά βίας τα μέλη του δ.σ., δηλαδή 6-7 άτομα. Οι υπόλοιποι, πριν προκύψει το θέμα με τον κορωνοϊό, δεν ασχολούνταν και τόσο πολύ. Από τη μία είναι θετικό ότι τώρα έχουμε ενωθεί τόσο όλοι οι παίκτες, από την άλλη είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσουμε κάποια πράγματα από τη στιγμή που δεν υπήρχε από πριν αυτή η συσπείρωση. Είναι δικαιολογημένο κάποια μέλη να έχουν νευριάσει με τον ΠΣΑΚ, γιατί το 2010 μπήκαμε σε μία διαδικασία απεργιών και κάποιοι έκαναν πίσω, με αποτέλεσμα να μην καταφέρουμε κάποια πράγματα.

Παρόλα αυτά, από τότε μέχρι τώρα έχουμε κερδίσει κάποια πράγματα. Και σε θέματα μεταγραφών, και σε άλλα, όπως το να μπορεί να μπει κάποιος στον ΟΑΕΔ όταν τελειώνει το συμβόλαιό του και είναι ανενεργός για 2-3 μήνες. Κάποιοι που το έχουν ανάγκη το κάνουν, γιατί τα 400 ευρώ είναι σημαντικά. Αυτό το κάναμε κυρίως για τους παίκτες που έχουν αμηλά συμβόλαια και έχουν οικογένειες να ζήσουν. Θέλουμε να καταφέρουμε ακόμα περισσότερα. Είμαστε σε μία επικοινωνία με τον ΕΣΑΚΕ και με την ΕΟΚ. Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις και για τα μέλη της Α2, της Β’ και της Γ’ Εθνικής.

Έχουμε κάνει ένα γκρουπ με τους αρχηγούς της Α1 και της Α2, είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις απόψεις, μπορούν να μας βοηθήσουν γιατί μιλάμε για έμπειρους παίκτες. Εμείς ό,τι μας λένε προσπαθούμε να το επικοινωνήσουμε και με την ΕΟΚ και με τον ΕΣΑΚΕ. Όμως με λυπεί πάρα πολύ που βγαίνουν παιδιά και λένε διάφορα πράγματα. Κάποιοι, όχι όλοι όσοι λένε αυτά τα πράγματα, έχουν να πατήσουν στο σύνδεσμο χρόνια και να πληρώσουν συνδρομή πάρα πολύ καιρό. Έχουμε 2-3 παιδιά που δουλεύουν για μας, όχι μπασκετμπολίστες και τα ενοίκια. Στο δ.σ. είμαστε αμισθί. Κάποια παιδιά καλό είναι να έρθουν σε μία γενική συνέλευση, θα γίνουν εκλογές τον Οκτώβριο, να δηλώσουν συμμετοχή. Είπαμε στους αρχηγούς των ομάδων ότι στον ΠΣΑΚ δεν πατάει κανείς. Ξέρουμε ότι υπάρχει στενοχώρια για το 2010, αλλά τώρα στη στραβή όλοι βγήκαν και λένε να ενωθούμε. Είναι λίγο αργά να ενωθούμε για αυτά που έχουν προηγηθεί. Η απάντησή μας είναι να συσπειρωθούμε και να κερδίσουμε κάποια πράγματα για τις επόμενες σεζόν. Να υπάρχει φερεγγυότητα στα σωματεία».

Για το ενδεχόμενο 16 ομάδων στην Basket League:

« Έχει βγει ότι δε θα πέσουν ομάδες και του χρόνου θα είναι 16. Το βλέπω πολύ δύσκολο να υπάρξουν 16 ομάδες. Κάποιοι θα δηλώσουν αδυναμία. Αλλά αυτοί που θα παίξουν, ειδικά οι ομάδες που έχουν παλιότερα χρέη, καλό θα είναι να κάνουν ένα μπάτζετ που θα μπορούν να το σηκώσουν και κάποιους διακανονισμούς που να πληρώνονται. Υπάρχουν ομάδες που είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους, αλλά είναι μειοψηφία. Εμείς θέλουμε να γίνει πλειοψηφία».

Για τη δήλωσή του ότι σχεδόν καμία ομάδα δεν έχει πληρωμένους τους παίκτες:

«Επειδή έχω παρεξηγηθεί γι’ αυτό το θέμα, πρέπει να το ξεκαθαρίσω. Τη στιγμή που έγινε η δήλωση, πριν από 15 μέρες, μιλούσαμε με τους αρχηγούς όλων των ομάδων. Κάποιοι αρχηγοί μας είπαν «θα μας δώσουν λεφτά». Ο μόνος που βγήκε και είπε ότι είναι όλοι πληρωμένοι ήταν ο πρόεδρος του Ρεθύμνου. Υπάρχουν ομάδες που χρωστούν ένα μήνα, δεν είναι κάτι στην Ελλάδα αυτό το διάστημα. Κάποιοι αρχηγοί είχαν πει ότι οι πρόεδροί τους έχουν τη διάθεση να δώσουν χρήματα σε παιδιά που το έχουν ανάγκη και κάποιοι ιδιοκτήτες το είπαν στην τηλεδιάσκεψη που είχαμε με τον ΕΣΑΚΕ. Υπήρχαν και ιδιοκτήτες αρνητικοί. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει τεράστια χασούρα. Επειδή η Α1 μπήκε στα 800 ευρώ, ας αφαιρεθεί αυτό το ποσό από τους οκτώ μήνες».

Για το ότι οι παίκτες των χαμηλότερων κατηγοριών δεν μπήκαν στο επίδομα των 800 ευρώ:

«Τα παιδιά χαμηλότερων κατηγοριών δεν μπήκαν στο επίδομα των 800 ευρώ γιατί οι ομάδες δεν είναι εταιρίες. Ο πρόεδρος του ΠΣΑΚ, Ανδρέας Γλυνιαδάκης, μίλησε με τον κ. Αυγενάκη και ο υφυπουργός του είπε ότι αυτό είναι ανέφικτο να γίνει, γιατί αν το κάνουμε, θα ζητήσει ο κάθε υπάλληλος που δεν είναι ασφαλισμένος ή δεν έχει μπλοκ παροχής υπηρεσιών να συμπεριληφθεί κι αυτός. Τα πρωταθλήματα κάτω από την Α1 δεν είναι επαγγελματικά. Η Α2 είναι ερασιτεχνική. Εμείς έχουμε αιτηθεί στην ΕΟΚ να υπογράφεται ένα ιδιωτικό συμφωνητικό υπογεγραμμένο και από τον παίκτη και από τον πρόεδρο της ομάδας. Το θέμα είναι να βάλει το χεράκι της και η ΕΟΚ και να συμφωνήσουν και οι πρόεδροι των ομάδων.

Ο κόσμος νομίζει ότι ασχολούμαστε μόνο με την Α1. Ασχολούμαστε και με τις χαμηλότερες κατηγορίες κι ας έχουμε ελάχιστα μέλη απ’ αυτές, θέλουμε να είμαστε σωστοί και απέναντι σ’ αυτούς. Πρέπει να απονείμουμε τα εύσημα σε ομάδες όπως ο Εθνικός, ο Πανερυθραϊκός και το Μαρούσι που πλήρωσαν όλα τα λεφτά στους παίκτες. Όποια ομάδα το κάνει αυτό, εμείς θα το διαφημίσουμε».

Για τις επαφές με ΕΣΑΚΕ και ΕΟΚ:

«Τα αιτήματά μας προς όλους τα έχουμε στείλει εδώ και 15 μέρες. Όταν έχουμε μία επικοινωνία με τους φορείς, προτιμούμε να είναι από κοντά. Έγινε μία τηλεδιάσκεψη με τον ΕΣΑΚΕ και ήταν η πρώτη φορά που πήραμε μέρος κι εμείς, αυτό ήταν νίκη για τον Σύνδεσμο. Θέλουμε να γίνει μία επικοινωνία και να αναλύσουμε και στον ΕΣΑΚΕ και στην ΕΟΚ τα αιτήματα που έχουμε στείλει.

Μεταξύ αυτών που έχουμε ζητήσει είναι η αύξηση της εγγυητικής επιταγής. Είναι στα 60.000 ευρώ, αν τελειώσει το πρωτάθλημα και κάνουν παίκτες προσφυγή, ποιος θα προλάβει να πάρει αυτά τα λεφτά, όταν η ομάδα χρωστάει σε 10 παίκτες; Στην Ισπανία υπάρχουν ομάδες που ανεβαίνουν από την Α2 και λένε ότι δεν μπορούν να παίξουν στην Α1 μην μπορώντας να καλύψουν την εγγυητική. Στην Ελλάδα σκεφτόμαστε πονηρά και δυστυχώς πρέπει να πιεστούν καταστάσεις για να γίνει κάτι. Ελπίζω να περάσουν κάποια πράγματα για να γίνει πιο εύκολη η ζωή των ομάδων και των αθλητών».

Για το αν συνάντησαν αρνητικές συμπεριφορές από ομάδες:

«Δε θέλω να επαναλαμβάνομαι, γιατί στο τέλος όπως πάμε δε θα βρούμε δουλειά (γέλια). Όταν είσαι ιδιοκτήτης ίσως είναι διαφορετικά τα πράγματα. Το θέμα είναι να υπάρχει κοινή γραμμή, να βρεθεί μία λύση κυρίως για το μετά. Αυτό θα είναι καλύτερο και για τους φιλάθλους. Είναι το άθλημα που μας έχει προσφέρει τις μεγαλύτερες επιτυχίες, αυτό μερικές φορές το ξεχνάμε και δεν είναι καλό».

Για τη σεζόν στο Περιστέρι:

«Ήταν πολύ οργανωμένη κατάσταση, σωστή διοίκηση και προπονητές. Έχουμε κάνει μία πολύ καλή πορεία και σε Ελλάδα και σε Ευρώπη. Δυστυχώς έγινε αυτό που έγινε, όμως παρόλα αυτά αφήνει μία πολύ γλυκιά γεύση η φετινή πορεία. Μακάρι να συνεχίσει η διοίκηση του Περιστερίου να δημιουργεί τόσο καλές ομάδες. Η προσπάθεια δεν είναι μόνο φετινή, αλλά ξεκίνησε πριν χρόνια. Και πέρυσι και φέτος είχαμε καλή πορεία. Φέτος στην Ευρώπη πολλοί περίμεναν ότι θα είμαστε σάκος του μποξ, όμως περάσαμε στην επόμενη φάση και παίξαμε με ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης, τη Χάποελ. Δείξαμε ένα πολύ καλό πρόσωπο και δεν είχαμε κάποιους τραυματισμούς, η κατάσταση θα ήταν καλύτερη.

Επειδή έχω πολλή όρεξη να πηγαίνω στο γήπεδο, μου μένει μία δίψα για το μετά γιατί φτάσαμε στην τελική ευθεία. Το ότι λείπει ο Ολυμπιακός δεν είναι καλό αλλά δίνει κίνητρο στις άλλες ομάδες για να παίξουν στον τελικό. Η ΑΕΚ ήταν βάσει εικόνας λίγο πιο πάνω από τις άλλες ομάδες όμως δεν είναι τόσο μεγάλη η απόσταση, μπορούσαμε να κοντράρουμε και την ΑΕΚ και τον Προμηθέα. Υπήρχε δίψα σε όλα τα παιδιά, τους προπονητές και τη διοίκηση».

Για τη σεζόν των ομάδων της Θεσσαλονίκης:

«Μιλάμε για δύο ιστορικές ομάδες, τον Άρη και τον ΠΑΟΚ, και η θέση αυτή δεν τους άξίζε. Τα οικονομικά προβλήματα τους έχουν φέρει σ’ αυτήν τη θέση. Ο Ηρακλής είχε πολύ καλή πορεία. Για μένα και οι τρεις ομάδες πρέπει να είναι δυνατές, μιλάμε για ιστορικά σωματεία. Πρέπει να πληρώσουν τα χρέη και να κάνουν ομάδες που να μπορούν να πληρώνουν. Επειδή υπάρχει η δυναμική της εξέδρας, πιστεύω ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Ο ΠΑΟΚ είναι σε πιο δύσκολη κατάσταση αλλά και με τη βοήθεια του Ιβάν Σαββίδη δε θα αφεθεί στη μοίρα του. Εμείς παίξαμε στην Πυλαία και είχα πάρε πολύ κόσμο, είχα να δω τόσο κόσμο στο γήπεδο από την εποχή που έπαιζα στον Άρη.

Ο Άρης είναι μια ομάδα που είναι πολύ μπασκετική και μαζεύει πάντα κόσμο. Ο Ηρακλής μπορεί να έχει μικρό γήπεδο, αλλά στα περισσότερα παιχνίδια ήταν γεμάτο».

Για το επίπεδο της Basket League:

«Ήταν ένα αμφίρροπο πρωτάθλημα. Μπορεί ο Παναθηναϊκός να έχασε κάποια ματς, αλλά σε σειρά αγώνων ήταν πολύ δύσκολο να χάσει το πρωτάθλημα. Η ΑΕΚ έχει φοβερό ρόστερ. Το πρωτάθλημα ήταν πιο ανταγωνιστικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Υπήρξαν αρκετές εκπλήξεις. Το Λαύριο είχε πολύ καλή ομάδα, ο Προμηθέας έκανε αργά αλλά σταθερά βήματα και ανεβαίνει πολύ, ο Ήφαιστος είχε μία πολύ καλή πορεία, εμείς είχαμε εξαιρετική σεζόν, ο Ηρακλής επίσης έκανε καλή χρονιά, ένας έμπειρος μπορούσε να καταλάβει από την αρχή θα πάει στα πλέι οφ. Δυστυχώς είχαμε τον Άρη και τον ΠΑΟΚ στις τελευταίες θέσεις, τους γύρισε μπούμερανγκ και η πίεση που υπήρχε. Αν υπήρχε και ο Ολυμπιακός, θα ήταν από τα καλύτερα πρωταθλήματα».

Για τον Άρη:

«Πέρασα δύο υπέροχα χρόνια στον Άρη. Το λέω παντού. Το δέσιμο που είχαμε με τα παιδιά εντός κι εκτός γηπέδου ήταν εξαιρετικό και φαινόταν από τα αποτελέσματα. Η πρώτη χρονιά (σ.σ. 2015-16) ήταν πολύ καλή και πληρωνόμασταν στην ώρα μας. Στη δεύτερη χρονιά είχαμε προβλήματα στο οικονομικό, παρόλα αυτά το δέσιμο ήταν πιο δυνατό. Όταν υπάρχουν οι δυσκολίες δένεσαι περισσότερο. Όταν τελείωσε η χρονιά και ξέραμε πολλοί ότι δε θα γυρίσουμε, ήμασταν όλοι πολύ στενοχωρημένοι. Στο τελευταίο ματς πλέι οφ με την ΑΕΚ ήμασταν όλοι πολύ λυπημένοι. Ξέραμε ότι αυτή η ομάδα δε θα παίξει ξανά μαζί. Με τα παιδιά από εκείνη την ομάδα μιλάμε ακόμα όλοι μαζί, προπονητές, παίκτες, φροντιστές, γυμναστές και όχι σπάνια, αλλά ίσως και 2-3 φορές την εβδομάδα. Έπαιξαν μεγάλο ρόλο οι χαρακτήρες που υπήρχαν στην ομάδα».

Για το ότι τον θέλουν όλοι οι προπονητές στις ομάδες τους:

«Είχαμε προχθές μία συνομιλία με τον Δημήτρη Μαυροειδή και μου είπε «εσένα σε θέλουν όλοι οι προπονητές και εμένα όλοι οι πρόεδροι!». Προφανώς κάνω αυτό που μου ζητούν, ίσως είμαι ένας προπονητής μέσα στο γήπεδο. Δε με παίρνουν για να βάζω 30 πόντους, αλλά για να οργανώνω σωστά και να παίζω την άμυνά μου. Πλέον παίζω με περισσότερο μυαλό».

Για τον πιο δύσκολο αντίπαλο φέτος:

«Ο Τζεϊκόβαν Μπράουν της Χάποελ, που έχει περάσει και από τον ΚΑΟΔ και την ΑΕΚ. Το ένας εναντίον ενός που έχει είναι τρομερό. Ο Καλάθης ως πόιντ γκαρντ είναι ο καλύτερος στην Ευρώπη. Δεν έχει εξαιρετικό σουτ και δίνει 10 ασίστ ανά αγώνα, αυτό τα λέει όλα. Ο Λάνγκστον Χολ είναι εξαιρετικός παίκτης και ο Φράνκαμπ του Ρεθύμνου επίσης. Στην αρχή έπαιζε ως σούτινγκ γκαρντ και μετά ως πόιντ γκαρντ και εκεί πήγε στο επόμενο επίπεδο. Το Ρέθυμνο πάντα έκανε καλές επιλογές. Ο συγκεκριμένος παίκτης για πλέι μέικερ είναι πολύ καλή επιλογή για ομάδα που παίζει στην Ευρώπη».

Για τις προπονήσεις στο μπάσκετ μετά τη χαλάρωση των μέτρων:

«Έχει γίνει συζήτηση με τον κ. Αυγενάκη. Έχουμε ζητήσει να προσπαθήσουμε να ανοίξουμε κάποια κλειστά γήπεδα. Έχουμε μιλήσει με τις Ακαδημίες. Υπάρχουν πολλά παιδιά και προπονητές, υπάλληλοι που ζουν απ’ αυτό. Έχουμε ζητήσει σε πρώτη φάση τουλάχιστον σε ανοιχτά γήπεδα να γίνονται ατομικές προπονήσεις, έστω και χωρίς μπάλα. Από τη στιγμή που πηγαίνει καλά η υπόθεση, έχουμε ζητήσει να ανοίξουν και τα κλειστά, ακολουθώντας τους κανόνες υγιεινής, με συγκεκριμένο αριθμό ανθρώπων σε κάθε μπασκέτα. Είμαστε σε επικοινωνία. Είναι βασικό ένας αθλητής να μην μπει κατευθείαν τον Αύγουστο σε μία προετοιμασία».      

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
  • Τελευταία Νέα
Scroll to Top