Στάσιμες, παρά την αισιοδοξία που έβγαινε τις τελευταίες εβδομάδες περί σύγκλισης μετά και τη συνάντηση των δύο πλευρών στη Γενεύη, παραμένουν οι σχέσεις FIBA και Ευρωλίγκας, όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας της παγκόσμιας ομοσπονδίας, Ανδρέας Ζαγκλής. Μάλιστα, πρόσθεσε πως δεν βλέπει από την άλλη πλευρά τη διάθεση που απαιτείται για να βρεθεί μια κοινώς αποδεκτή λύση.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι μιλήσαμε, κάτι που δεν είναι νέο, αλλά είναι πρόοδος. Δεν υπάρχει πρόοδος όμως γενικά. Η FIBA είναι έτοιμη για να μιλήσει για το θέμα, αλλά εδώ και 18 μήνες έχουμε την αίσθηση ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία προσπαθεί μόνη της. Έχουμε στείλει επιστολές, έχουμε συμπεριλάβει το NBA στην συζήτηση, έχουμε καταθέσει προτάσεις, πήραμε στον Σεπτέμβριο την απόφαση να αλλάξουμε ημερομηνίες στα παράθυρα για να βοηθήσουμε παίκτες και προπονητές, αλλά δυστυχώς πρέπει να πω ότι η κατάσταση στην EuroLeague δεν μας αφήνει να προχωρήσουμε. Αυτό δεν οφείλεται στην νέα ηγεσία. Έχει πρόθεση να υπάρξει πρόοδος, αλλά είναι σαφές ότι στην ECA δεν υπάρχει σύμπνοια ώστε να μιλήσει η ηγεσία με εμάς. Δεν χαίρομαι για αυτό, αλλά θα συνεχίσουμε ως FIBA να δουλεύουμε για αυτό και να επιμένουμε, όχι μόνο επειδή έχουμε υποχρέωση στους παίκτες, αλλά στο ίδιο το άθλημα. Αυτό είναι τα δεδομένα. Δεν περιμένω κάτι για το παράθυρο του Φλεβάρη. Θέλω να ευχαριστήσω αυτούς που προσπάθησαν να γίνουν οι αλλαγές του Σεπτεμβρίου. Ζητάμε να αλλάξουν απλά πράγματα, αλλά δεν έχουμε πάρει καν την ελάχιστη θετική ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Θα συνεχίσουμε να προτείνουμε πράγματα, αλλά θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για την πρόοδο των εθνικών ομάδων και του αθλήματος», τόνισε.
Για τις μεγαλύτερες ανησυχίες που υπάρχουν σχετικά με το θέμα της Ευρωλίγκα και πόσο αισιόδοξος είναι για την επίλυση του προβλήματος είπε: Το περιβάλλον είναι θετικό και κάνουμε προόδους σε θεσμικό επίπεδο. Έχω πει από την αρχή ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι ευθυγράμμιση στους στρατηγικούς στόχους. Και για να το κάνουμε αυτό πρέπει να ξέρουμε τι θέλει να κάνει αυτό το ελίτ γκρουπ των ομάδων και πως αυτό είναι συμβατό με ό,τι οι εκατοντάδες χιλιάδες κλαμπ, οι Ομοσπονδίες και οι Λίγκες θέλουν να κάνουν. Και να δούμε τελικά τι είναι συμβατό. Δεν είμαστε σίγουροι και μάλιστα όσο και η νέα ηγεσία της Ευρωλίγκας προσπαθεί να κατανοήσει, τι θέλουν ακριβώς να κάνουν τα κλαμπ που έχουν την ιδιοκτησία της ΕCA και σε ποια κατεύθυνση θέλουν να κινηθούν και πως αυτό είναι συμβατό με του δικούς μας στόχους. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Το τρίτο σημείο που χρίζει αναφοράς και είναι η μεγαλύτερη ανησυχία μου αφορά στο γεγονός ότι για πολύ μεγάλα προβλήματα, όπως το καλεντάρι, οι λύσεις απαιτούν πολύ μικρά βήματα. Κι αυτά τα βήματα είναι πολύ εύκολο να γίνουν, αλλά ακόμα και για αυτά τα εύκολα βήματα, οι ομάδες δεν είναι έτοιμες να πάρουν τις αποφάσεις. Δεν χρειάζεται να σταματήσει η δραστηριότητα τη Ευρωλίγκας όταν παίζουν οι εθνικές ομάδες. Μπορούν να παίξουν την Τρίτη. Και μετά είναι δικό μας θέμα να συζητήσουμε με τις Λίγκες μας, για το τι μπορεί να γίνει το προηγούμενο σαββατοκύριακο, ώστε οι παίκτες να μην παραφορτωθούν με υποχρεώσεις και να έρθουν να παίξουν με τις Εθνικές ομάδες. Έγιναν πολλοί αγώνες Τρίτη, στην Ευρωλίγκα, κατά τη διάρκεια του COVID και πολλοί αγώνες επίσης στη διάρκεια της χρονιάς. Θυμάστε ότι οι 7 διπλές αγωνιστικές, έγιναν 9 διπλές αγωνιστικές και τώρα είναι πάλι 7… θα μπορούσαν να είναι 9 οι διπλές αγωνιστικές και να δημιουργηθεί χώρος για τα Παράθυρα, αν θέλουν να σταματήσουν και να μην παίζουν τις Τρίτες. Υπάρχει μία σειρά από εύκολες λύσεις εδώ, και είναι αρκετά δυσαρεστημένος για το γεγονός ότι ακούω να γίνονται συζητήσεις για την προσαρμογή του καλενταριού στις αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου του ποδοσφαίρου, αλλά όχι για τα Προκριματικά των εθνικών ομάδων για τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο του μπάσκετ”.