ΠΑΟΚ: Χωρίς άγχος… στα 30χρονα της Γενεύης

 

 

Τζος Κάρτερ, Κάρτερ ο 3ος… Και μάλιστα ο ΠΑΟΚ στην ιστορία του έδωσε συμβόλαιο σε τρεις Αμερικανούς με αυτό το επίθετο, οι οποίοι έπαιξαν και παίζουν σε διαφορετικές θέσεις.

Ο πρώτος, ο Πέρι Κάρτερ (με Ισπανικό διαβατήριο) πέρασε απαρατήρητος ως μπάνγκερ την διετία 2001-03 με 30 ματς (5 την 2η χρονιά) και λογικά μια ομάδα δεν θα τον επίλεγε και σήμερα με τα μπάτζετ στο ναδίρ. Ο δεύτερος, ο Μαρκ Κάρτερ (κοντό σχετικά 2-3άρι), ήταν ο βιονικός παίκτης της περιόδου 2014-15 με 25 αγώνες και πάνω από 12 πόντους μέσο όρο, μέλος της κορυφαίας αμυντικής ομάδας που παρουσίασε ο ΠΑΟΚ μετά τις αρχές των 80s.

Kαι ο τρίτος Κάρτερ…; Ο Τζος στα 35 του (τα κλείνει το Νοέμβριο) ήρθε για τρεις μήνες, έχοντας πολύ καλό βιογραφικό για το επίπεδο που πλέον κυμαίνεται ο Δικέφαλος. Κάποιοι πιο παρατηρητικοί τον θυμούνται να κάνει μεγάλα παιχνίδια στην Σπάρτακ Αγίας Πετρούπολης την περίοδο 2012-13 παρέα με τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη.

Πέρασαν όμως αρκετά χρόνια από τότε. Ο Λυκογιάννης τον έφερε γνωρίζοντας το ρίσκο, αλλά αναλαμβάνοντας να βγάλει εις πέρας την αποστολή με το μικρότερο δυνατό κόστος. Να ηρεμήσει η ομάδα με 2-3 νίκες ακόμα χωρίς να “πειράξει” ο κόουτς την 6μηνη λογική με την οποία κινείται η ομάδα στηριζόμενη στους Λοβ, Γκρίφιν. Να μην “πειράξει” την επί 6μήνου λειτουργία των δύο πυλώνων της ομάδας, θεωρώντας οτι οι αλλαγές στρατηγικής στη περιφερειακή συμπεριφορά θα απαιτούσε πολύ χρόνο και άρα δυσκολίες στην προσπάθεια νικών.

Τι αποφάσισε για να ελαχιστοποιήσει την ορατή από τη σελήνη “τρύπα” στον άσο; Να καλύψει μια ακόμα-ίσως λιγότερο απαιτητή-στο “3”, επιλέγοντας όνομα και ποιότητα ώστε έτσι να δοθεί χώρος και χρόνος σε Γκρίφιν, Λοβ να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά σε δημιουργία και εκτέλεση. Ο Λυκογιάννης γνωρίζει οτι με άριστα βελτίωσης το 10, μετά δυσκολίας θα αγγίξει ο ΠΑΟΚ το 4, αλλά και αυτό βελτίωση θα αποτελεί στο τωρινό σοβαρό πρόβλημα. Τουλάχιστον ο Κάρτερ ο 3ος έχει καλό τρίποντο και αυτό μπορεί να αποσυμπιέσει τους δύο παραπάνω παίκτες από την αμυντική προσοχή των αντιπάλων. Αυτό που σπάνια φέτος πέτυχε ο αργός και προβλέψιμος Τέρνερ που θέλοντας και μη περνά σε 2ο ρόλο. Θεωρητικά… Γιατί ο Αμερικανός μπροστά στην μόνο περιθωριοποίηση του μπορεί να βγάλει ένστικτο επιβίωσης και να αρχίσει να “γράφει” από παντού (ε, λέμε τώρα…). Ίδωμεν.

Το  πλέον σίγουρο βάση λογικής είναι οτι ο Κάρτερ, έχοντας ένα χρόνο εκτός δράσης, δεν θα μπορεί να αποτελέσει επιδραστική φιγούρα στο παρκέ του κλειστού της Λάρισας το άλλο Σάββατο. Το βάρος θα παραμείνει στους υπάρχοντες γκαρντ που θα προσπαθήσουν (το έκαναν με Ηρακλή, Προμηθέα) να πιέσουν ως εκεί που δεν πάει τους συναδέλφους τους της Λάρισας. Αν δεν μπορέσουν να το κάνουν απέναντι σε μια ομάδα που βασίζεται τόσο πολύ στο περιφερειακό πάσινγκ γκέιμ και στο μακρινό σουτ, η εμπειρία της επόμενης στην Θεσσαλία θα είναι προβληματική. Και αυτό δεν θα είναι συμφέρουσα συνθήκη με βάση το πρόγραμμα που ακολουθεί για τον ΠΑΟΚ. Δύο εντός με Προμηθέα, ΑΕΚ και ένα στο Παλέ… Ουπς, ψιλοτελικός μυρίζει από τώρα. Μόνο που μέχρι τότε ο Κάρτερ θα έχει μάθει συστήματα, ονόματα συμπαικτών, στρατηγική αντιπάλων και θα έχει βρει ψήγματα φυσικής κατάστασης και πατημάτων. Στόχος…; Στα 30χρονα της ιστορικής Γενεύης ο ΠΑΟΚ να έχει διώξει κάθε άγχος για το φέτος και να αρχίσει να αγχώνεται για την επόμενη σεζόν, οικονομικά πρώτα, διοικητικά και αγωνιστικά.

*Το βράδυ άπαντες στο “Μένουμε μπάσκετ” του Basketplus για την “ανάκριση” του Θανάση Χατζόπουλου. Και εμείς δεν σαλιαρίζουμε με παράγοντες, όσο σημαντικοί και αν είναι. Και ο “Χατζό” αποδεικνύεται άκρως σημαντικός για τον Δικέφαλο και το μέλλον του.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
  • Τελευταία Νέα
Scroll to Top