Η ζώνη της νίκης και το ξέσπασμα του Νέντοβιτς

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Δεν ξέρω πόσοι πριν από το παιχνίδι, περίμεναν την νίκη του Παναθηναϊκού. Ρεαλιστικά μιλώντας, φαντάζομαι όχι οι περισσότεροι. Αυτό που αποδείχθηκε σήμερα για μία ακόμη φορά, στα παιχνίδια μεταξύ των δύο «αιωνίων» αντιπάλων, είναι ότι η αγωνιστική κατάσταση των ομάδων περνάει σε δεύτερη μοίρα και αυτό που κυριαρχεί είναι η ψυχολογία και η ετοιμότητα της κάθε ομάδας.

Ο πληγωμένος από τις συνεχόμενες ήττες Παναθηναϊκός εμφανίστηκε πιο έτοιμος στο ΣΕΦ, αποφασισμένος να πουλήσει ακριβά το τομάρι του απέναντι σε έναν Ολυμπιακό, ο οποίος προερχόταν από καταπληκτική εμφάνιση κόντρα στην Μακάμπι, του εξαιρετικού Γιάννη Σφαιρόπουλου. Τα σημάδια βελτίωσης των «πρασίνων» είχαν φανεί από το Μόναχο κόντρα στην Μπάγερν, όπου οι λανθασμένες επιθετικές επιλογές των τελευταίων λεπτών και η αστοχία του Γουάιτ στις βολές, τους στέρησαν την νίκη.

Η ζώνη προσαρμογής που επιστράτευσε ο Δημήτρης Πρίφτης έκλεισε τους διαδρόμους στους περιφερειακούς του Ολυμπιακού «βραχυκυκλώνοντας» παράλληλα την κυκλοφορία της μπάλας. Οι συνήθεις close-out επιθέσεις της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν βρήκαν εφαρμογή, με αποτέλεσμα οι «πράσινοι» με κύριους επιθετικούς εκφραστές τους Νέντοβιτς και Παπαπέτρου να έχουν τον πλήρη έλεγχο του ματς στο πρώτο μισό.

Η συνεχής τροφοδότηση του εξαιρετικά σημαντικού για την λειτουργία του φετινού Ολυμπιακού Μουσταφά Φάλ άλλαξε τις ισορροπίες στην τρίτη περίοδο, καθιστώντας προσωρινά τους «ερυθρόλευκους» αφεντικό του παιχνιδιού. Ο γίγαντας των 2.18 τέλειωσε σχεδόν όλες τις φάσεις κοντά στο καλάθι δείχνοντας για μία ακόμη φορά την σημασία της απόκτησης του. Παρόλ’ αυτά οι «πράσινοι» χάρη στην πολύ σημαντική συνεισφορά του Κασελάκη (πέτυχε δύσκολα καλάθια σε κρίσιμες στιγμές) και κυρίως χάρη στον Νέντοβιτς κατάφεραν να μείνουν κοντά στο σκορ.

To τελευταίο βιράζ ανήκει ολοκληρωτικά στον Παναθηναϊκό. Η επιμονή του Δημήτρη Πρίφτη στην ζώνη προσαρμογής δημιούργησε τις προυποθέσεις για την επιστροφή των «πρασίνων».  Στην άλλη πλευρά του παρκέ, ο Νεμάνια Νέντοβιτς υπενθύμισε σε όλους την κλάση του και το μέταλλο που έχει ως παίκτης. Ο Σέρβος γκαρντ έκανε το καλύτερο του παιχνίδι την φετινή σεζόν βάζοντας μεγάλα σουτ ξορκίζοντας παράλληλα την κακοδαιμονία που του τελευταίου διαστήματος. Το τρίποντο του εξαιρετικού (και σήμερα) Σαντ Ρος έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της ομάδας του Πρίφτη, η οποία μπορεί πλέον ν’ ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Συνοψίζοντας, η σημερινή επικράτηση του Παναθηναϊκού επί του «αιωνίου» αντιπάλου, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως νίκη αλλαγής κλίματος. Δεν είμαι βέβαιος ότι αυτό θα συμβεί, αλλά θα μπορούσε δυνητικά να αποτελέσει έναν παράγοντα επιβεβαίωσης της παραπάνω παραδοχής. Φυσικά και οι «πράσινοι» δεν έγιναν ξαφνικά υπερομάδα. Τα «νεκρά» διαστήματα παραμένουν αρκετά και το ζητούμενο είναι η διάρκεια. Το παιχνίδι της Πέμπτης κόντρα στην Ζενίτ του εξαιρετικού Τσάβι Πασκουάλ, θα αναδείξει κατά πόσον οι «πράσινοι» έχουν την δυνατότητα ν ‘αλλάξουν την ψυχολογία τους και να επανέλθουν στον δρόμο των επιτυχιών.

Υ.Γ.1: Το «κλειδί» της νίκης του Παναθηναϊκού, ήταν η άμυνα ζώνης με προσαρμογές που επιστράτευσε ο Δημήτρης Πρίφτης. Το σύγχρονο μπάσκετ στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην δυνατότητα των γκαρντ να δημιουργούν είτε για τον εαυτό τους, είτε για τους υπόλοιπους. Οι περιφερειακοί του Ολυμπιακού (Σλούκας, Γουόκαπ) σήμερα δεν μπόρεσαν να βρουν ρυθμό, με αποτέλεσμα η επιθετική λειτουργία της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα να δυσκολέψει αρκετά.

Υ.Γ.2: Κακά τα ψέματα, ο Παναθηναϊκός με τον Νέντοβιτς σε βράδια σαν το σημερινό, ανεβαίνει επίπεδο. Η κλάση του Σέρβου είναι αδιαμφισβήτητη, γεγονός που επαληθεύτηκε περίτρανα σήμερα. Ζητούμενο η σταθερότητα του.

Υ.Γ.3: Για να κερδίσει οποιαδήποτε ομάδα τέτοιου είδους παιχνίδια, χρειάζεται πολλά μεγάλα σουτ. Στην τελευταία περίοδο ο Παναθηναϊκός σούταρε με 70% (7/10) έξω από την περίμετρο.

Υ.Γ.4 Ο Σάσα Βεζένκοφ αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του φετινού Ολυμπιακού, προσθέτοντας συνεχώς καινούργια πράγματα στο παιχνίδι του.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
  • Τελευταία Νέα
Scroll to Top