Scouter Blog: Η μεγάλη ευκαιρία του Ελληνικού Μπάσκετ και το μέλλον του Έλληνα παίκτη!

Ο Scouter γράφει στο BasketPlus για την μεγάλη ευκαιρία αποφυγής του “θανάτου” του Ελληνικού Μπάσκετ μέσα από την αξιοποίηση του Έλληνα παίκτη! Με δεδομένα και στοιχεία ο Scouter γράφει, προβληματίζει και προτείνει λύσεις! Διαβάστε το… 

 

“Τροφή για σκέψη – Απλά μαθηματικά για το μέλλον των Ελλήνων παικτών!

13 ομάδες

13 ομάδες x 6 Έλληνες= 78 Έλληνες υποχρεωτικά

13 ομάδες Χ 1,5 Έλληνες = 20 Έλληνες συμπληρωματικοί-εκτός δωδεκάδας , έφηβοι

Σύνολο 98 Έλληνες στην Α1

Top level παίκτες (διεθνείς) 30 Έλληνες !!!

6 παίκτες παίζουν εξωτερικό ,

Όποτε διαθέσιμοι για Α1 top level Έλληνες είναι 24 παίκτες .

Δηλαδή:
24 Έλληνες παίκτες high level
54 Έλληνες medium Level και ανερχόμενοι νεαροί
20 Έλληνες συμπληρωματικοί ή Έφηβοι

Παράμετροι:
Από τους 24 high level Έλληνες
-12 θα είναι σε ΟΣΦΠ -ΠΑΟ
-12 θα μοιραστούν σε 3 ομάδες ( ΑΕΚ – Προμηθέα – Περιστέρι ) .

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ :
Απο την Φετινή Α1, περίπου 14 παίκτες ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ θα σταματήσουν ή δεν θα βρούνε ικανοποιητικό συμβόλαιο του χρόνου ή λόγω τραυματισμών θα σταματήσουν πρόωρα.

Παππάς, Μαυροειδής , Πριντεζης , Χαριτόπουλος , Ζάρας, Μαργαρίτης , Σκορδίλης , Τσαιρέλης , Ξανθόπουλος , Μπόγρης , Μουρτος , Αθηναίου , Παπαντωνίου , Γιαννόπουλος.

Συμπεράσματα:

A) Μέσα στην επόμενη διετία θα “αποσυρθούν” 15-20 παίκτες και στην επόμενη τριετία-τετραετία πάνω από 40 παίκτες που είχαν σημαντική παρουσία στην Α1 , και θα δημιουργηθεί χώρος και ευκαιρίες για ανερχόμενους νέους Έλληνες.
Να δούμε ποιοι θα είναι έτοιμοι για το step up.

B) βασισμένο στο προηγούμενο συμπέρασμα

Και στις παραπάνω παραδοχές , οι 8 ομάδες που έχουν μικρότερο μπατζετ και στόχους απο τις 2+3 = 5 ( ΠΑΟ – ΟΣΦΠ – ΑΕΚ – Περιστέρι – Προμηθέα) , θα μπορούσαν να προβλέψουν και να κλείσουν ταλαντούχους νεαρούς , δίνοντας τους χρόνο και πολυετή χαμηλά συμβόλαια , με στόχο να δημιουργήσουν αξιόλογο νέο παίκτη και είτε να τον πουλήσουν είτε να τον έχουν έτοιμο για την δικια τους ομάδα .

Γ) όποτε αν οι υπολογισμοί μου είναι σωστοί,
Αναγκαστικά μέσα στα επόμενα 3 χρόνια θα έχουν βρει χρόνο και ευκαιρίες 30-40 νέοι παίκτες Έλληνες , οι οποίοι πιθανότατα να είναι οι νέοι ρολίστες στα χέρια των «υποταγμένων στους ξένους» Ελλήνων προπονητών .

Δ) Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα των Ελλήνων παικτών είναι οι Έλληνες προπονητές , οι οποίοι στο βωμό της μιας νίκης παραπάνω στο πρωτάθλημα ή της μια θέσης υψηλότερης (Π.χ αντί για 7ος – 8ος στην τελική κατάταξη) , είτε από την ανασφάλεια τους για την δουλειά τους , επειδή οι παράγοντες θέλουν επιτυχίες , θυσιάζουν – γίνεται “γενοκτονία” των νέων Ελλήνων παικτών, για να κάνουν τους 4ης-5ης διαλογής Αμερικανούς rookies, πρωταγωνιστές στην ελληνική λίγκα, ενώ θα μπορούσαν να δώσουν μπάλες και αυτοπεποίθηση στους Έλληνες και θα είχαν τα ίδια και καλύτερα αποτελέσματα στην ομάδα τους, αλλά συνάμα θα είχαν επιτελέσει ένα φοβερό έργο για το ελληνικό Μπάσκετ!!!

Το αποτέλεσμα θα ήταν πολύπλευρο

– Έλληνες παίκτες υψηλού επιπέδου
– Καλή εθνική ομάδα με επιτυχίες
– Αύξηση ενδιαφέρον όλων των Ελλήνων για το μπάσκετ ξανά
– Αύξηση παιδιών που θα ασχολούνται με το μπάσκετ λόγω προτύπων
– Αύξηση εσόδων και εμπορικής αξίας κτλ.
– Και παρά πολλά αλλά οφέλη

Η ευκαιρία και η συγκυρία ότι την επόμενη τριετία θελουμε- δεν θελουμε θα μπουνε στο επαγγελματικό μπάσκετ πολλοί νέοι Έλληνες παίκτες , να μην τους αλλάξουμε το dna , από πρωταγωνιστές στις ηλικίες τους , σε κομπάρσους για να επιβιώσουν !!!!!!

ΛΥΣΗ:
Η λύση είναι απλή και συνάμα δύσκολη ,

α) οι παράγοντες να θέσουν άλλες προτεραιότητες στους προπονητές όσων αφορά τους αγωνιστικούς στόχους, και να συμπεριλάβουν την ανάδειξη Ελλήνων παικτών ως πρωταγωνιστές και όχι κομπάρσους .

β) οι Έλληνες προπονητές να σταματήσουν να βλέπουν ρατσιστικά τα παιδιά της χώρας και να καταλάβουν ότι αν κάνω μια λίστα με τους μεγάλους Έλληνες τις τελευταίας εικοσαετίας , θα δούνε ότι οι περισσότεροι παίξανε γιατί κάποιοι Γιουγκοσλάβοι προπονητές τους εμπιστεύτηκαν σε πρωταγωνιστικούς ρόλους ,

ΔΩΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΠΑΝΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΨΗΛΑ 
Και αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν στους συλλόγους τους παίζουν συμπληρωματικό ρόλο !!!!!!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
  • Τελευταία Νέα
Scroll to Top