BetPlus: Ολυμπιακός-Εφές, ανάλυση και προτάσεις!

Ο πρώτος, χρονικά, ημιτελικός της φετινής Euroleague είναι και ο πιο αμφίρροπος. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι κάποια από τις δύο ομάδες έχει το πάνω χέρι στην μάχη της Stark Arena (19:00 ώρα Ελλάδας)

Από την μία η Αναντολού Εφές, η περυσινή πρωταθλήτρια της Euroleague και πρωταγωνίστρια της διοργάνωσης τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη μεριά, ο φιλόδοξος Ολυμπιακός που με την διατήρηση του περυσινού κορμού και την ποιοτική ενίσχυση έχει ανέβει επίπεδο συγκριτικά με τις πρόσφατες απογοητευτικές χρονιές.

Η ομάδα του Αταμάν είναι ένα σύνολο που βασίζει το επιθετικό παιχνίδι του σε δύο “ρομπότ” των παρκέ, Λάρκιν και Μίσιτς, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως είναι μια μονοδιάστατη ομάδα. Οι υπόλοιποι παίχτες όπως οι Μπομπουά, Σίμον, Μπράιαντ στην περιφέρεια, Σίνγκλετον Μοερμάν στους φόργουορντ και Ντάνστον, Πλάις στους ψηλούς διαθέτουν πλούσιο επιθετικό ταλέντο και είναι άκρως καθοριστικοί στην απόδοση της ομάδας. Πιο τακτικά, ο coach παρέχει δημιουργική ελευθερία στους παίχτες του σε συνδυασμό με μεγάλο αριθμό κατοχών και γρήγορου ρυθμού. Το ρεπερτόριο στο δημιουργικό τομέα περιέχει αρκετό isolation παιχνίδι (6 κατοχές ανά αγώνα) και όχι τόσο μεγάλη κινητικότητα της μπάλας (λίγες πάσες αρκούν για την εκδήλωση της επίθεσης). Στο αμυντικό κομμάτι, βέβαια, τα πράγματα δεν είναι ίδια. Προφανώς δεν χαρακτηρίζεται από αδιαφορία αλλά δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση το αμυντικό φόβητρο της Ευρώπης. Μάλιστα, είναι συχνό φαινόμενο, ο Λάρκιν να είναι ο παίχτης που “χτυπάνε” οι επιθέσεις των άλλων ομάδων λόγω του σωματότυπου του. Τέλος, ο τομέας των ριμπάουντ δεν δείχνει να είναι ένα από τα ατού της Εφές. Βρίσκεται στην 10η θέση της Euroleague με 29.6 ανά αγώνα με τους αντιπάλους της να έχουν αυξημένα επιθετικά ριμπάουντ από τον μέσο όρο τους όταν αγωνίζονται με την τούρκικη ομάδα.

Ο Ολυμπιακός επιθετικά χαρακτηρίζεται από υπομονή και “διάβασμα” της αντίπαλης άμυνας. Στόχος του Μπαρτζώκα η συνεχής κυκλοφορία της μπάλας για την εύρεση της καλύτερης δυνατής επιλογής είτε από καταστάσεις pick n roll είτε από καταστάσεις close-out (7 catch and drive επιθέσεις ανά αγώνα). Κύριος δημιουργός και συντονιστής ο Κώστας Σλόυκας με μεγάλη υποστήριξη από Γούκαπ (οργανωτικά) και Ντόρσει (εκτελεστικά). Βέβαια, με Βεζένκοφ και Φαλ στο ρόστερ του, ο Ολυμπιακός δεν θα μπορούσε να μην αξιοποιήσει τα σωματικά τους προσόντα και την δυνατότητα για post-up παιχνίδι (5 κατοχές ανά αγώνα). Ακόμα, παίχτες όπως ο Παπανικολάου ή ο Μακίσικ έχουν την προσωπικότητα να βγουν μπροστά στα δύσκολα. Όμως, αυτό που κάνει την ομάδα να ξεχωρίζει είναι η αμυντική της προσήλωση, με κάθε παίχτη που αγωνίζεται να δίνει το 100% στην εξουδετέρωση του αντιπάλου. Δείγμα αυτού οι 108.1 πόντοι ανά 100 κατοχές που δέχεται το σύνολο του Μπαρτζώκα, κάτι που την συγκαταλέγει στις κορυφαίες της Ευρώπης σε αυτόν τον τομέα.

Σαφώς και οι στοιχηματικές εταιρίες διάβασαν σωστά το παιχνίδι και η Εφές δίνεται φαβορί με ένα μικρό προβάδισμα έναντι του Ολυμπιακού. Όμως, είναι τόσο αμφίρροπος ένας ημιτελικός Euroleague με δύο ισάξιες ομάδες, για αυτό θα κινηθούμε στα ειδικά στοιχήματα.

Πιο συγκεκριμένα, εντοπίζουμε αξία στα ομαδικά ριμπάουντ. Ο Ολυμπιακός με Φαλ, Βεζενκοφ, Πρίντεζη και την γενικότερη προσήλωση στην άμυνα του, θα πάει με το μαχαίρι στα δόντια σε κάθε διεκδικήσιμη μπάλα. Με δεδομένη την αδυναμία της Εφές στον τομέα αυτό, θα επιλέξουμε να πάρει περισσότερα ριμπάουντ ο Ολυμπιακός σε απόδοση 1.67 στο Pamestoixima.gr

Μία άλλη επιλογή βρίσκεται στο πρόσωπο του Κώστα Παπανικολάου. Πρόκειται για έναν παίχτη που έχει αποδείξει πως μπορεί να ανταποκριθεί αμυντικά στον οποιονδήποτε. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι οι εμφανίσεις του στην πρόσφατη σειρά με την Μονακό που κλήθηκε να περιορίσει τον άκρως επικίνδυνο Μπέικον, παρά τις σωματοδομικές διαφορές τους. Ο Μπαρτζώκας βλέπει στο πρόσωπο του τον άνθρωπο που θα καταφέρει να κρατήσει χαμηλά τους παιχταράδες της Εφές. Για αυτόν τον λόγο αναμένεται να έχει αυξημένο χρόνο συμμετοχής αλλά και φθορά στα φάουλ (2.6 φαουλ ανά αγώνα στην σειρά με την Μονακό). Πολύ καλή επιλογή φαίνεται το over 2.5 φαόυλ του Παπανικολάου στο 1.87 που προσφέρει η Novibet.

Τέλος, προκύπτει επιλογή και στην μάχη των “ψηλών”. Αναλυτικότερα, ο Φαλ στις καταστάσεις pick n roll που συμμετέχει, συνηθίζει να μένει χαμηλά και να περιμένει τον αντίπαλο γκαρντ (deep switch). Έτσι, αναγκαστικά ο αντίπαλος ψηλός που κάνει το σκριν έχει χώρο έξω από την ρακέτα. Συνεπώς, μπορούμε να δούμε τον Πλάις της Εφές, με 46.7% στο τρίποντο φέτος, να μένει μόνος του στα 6.75 και να εκτελεί . Το over 0.5 εύστοχο τρίποντο του Γερμανού το βρίσκουμε στο 2.25 στην Stoiximan.

Όλα τα στατιστικά δεδομένα αντλήθηκαν από την πλατφόρμα InStat και την Euroleague.

Γ.ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
  • Τελευταία Νέα
Scroll to Top