Euro 2022: Τα what if των μεγάλων απόντων…

Tην ιστορία την γράφουν οι παρόντες, λένε, είναι σωστό, έτσι συμβαίνει πάντα, αλλά ορισμένες φορές και οι απόντες παίζουν το ρόλο τους για αυτούς που (κατά βάση) αποτυχαίνουν. Λογικό είναι αυτοί να μελαγχολούν και να σκέφτονται το “what if“.

 

Θα υπάρξουν πολλά “what if” στο φετινό Ευρωμπάσκετ; Όχι περισσότερα πάντως από άλλες φορές. Αρκετοί ΝΒΑερς αποφάσισαν να είναι παρόντες στην διαδικασία και αυτό από μόνο του αποτελεί μια μίνι ατραξιόν. Ωστόσο υπάρχουν Εθνικές ομάδες που πληγώνονται από απουσίες, πολλές και λίγες, μικρές και μεγάλες. Λίγες μέρες πριν την έναρξη του Εuro η κατάσταση είναι η παρακάτω, αν και αρκετά μπορούν να αλλάξουν μέχρι την έναρξη της διοργάνωσης…

 

Για παράδειγμα… Η Ελληνική Εθνική δεν υπολογίζει στον Μήτογλου, την μοναδική σημαντική απουσία σε αυτό το Euro. Θα λείψει πολύ; Θα είναι επιδραστική αυτή η απώλεια; Ένα και μοναδικό what if για την Ελλάδα…

 

Αρχικά η μη παρουσία της Λετονίας στερεί το οφθαλμόλουτρο που προσφέρει ο τεράστιος Πορζίνγκις (στην φωτο με τον έτερο σημαντικό απόντα Βούτσεβιτς). Δεν υπάρχει άλλη Εθνική, της οποίας η συνολική απουσία να δημιουργεί σύνδρομα στέρησης. Ούτε στο ελάχιστο… Οι Λετονοί με τον πιο πάνω γίγαντα των 2.23, τους Μπέρτανς, Λόματζ, Κούρουκς, Πατσέκνις, Σμιτς και τους πιο νεαρούς… Ζ.Ζ. (Zάγκαρς, Ζόρικς) θα είχαν μια πολύ ανταγωνιστική ομάδα, καλύτερη από τουλάχιστον 6-7 που θα λάβουν μέρος στην διοργάνωση.

 

Όσο για αυτές που θα είναι στην αφετηρία; Με βάση πάντα τις αρχικές κλήσεις προετοιμασίας (μην ξεχνάμε θα προηγηθούν αγώνες και για τα προκριματικά του Μουντομπάσκετ) και πέρα από την πιθανότητα για κοψίματα-εκπλήξεις αργότερα μέσα στον Αύγουστο ή πριν τις τελικές 12άδες…

 

Δεν θα δούμε με τους Λιετούβος τους Μπέντζιους, Μοτεγιούνας, Ουλανόβας, Γκουντάιτις (καλά αυτός είναι… Εθνικό φάντασμα), Σιρβίντις, αλλά αυτοί νοιώθουν μια χαρά με τους ΝΒΑ πύργους Σαμπόνις, Βαλανσιούνας και τον επίσης ΝΒΑερ Μπραζντέικις. Το τέλος εποχής για Καλνιέτις δεν πληγώνει, ούτε η πιθανότητα να κοπεί ο Κουζμίνσκας που βρίσκεται στο Δύση της καριέρας του. Άλλωστε στην Ευρωλίγκα και σε σημαντικές Ευρωπαϊκές ομάδες υπάρχει… Λιθουανικό πράμα, ενώ δύο παιδιά θα τα δούμε και στα μέρη μας του χρόνου (Γκριγκόνις, Κούλμποκα).

 

Ο Αταμάν από την πλούσια αρχική επιλογή δεν θα έχει τον ΝΒΑερ Γιουρτσεβέν, προτίμησε Λάρκιν από Ουίλμπεκιν, ωστόσο οι ΝΒΑερς Οσμάν, Σενγκούν, Κορκμάζ είναι ακόμα εκεί, όπως και οι 2-3 θαυματουργοί νεαροί που έχουν βγάλει οι γείτονες, κυρίως από τα τμήματα της Μπεσίκτας. Φυσικά παρόν έχουν δηλώσει στο κάλεσμα και οι παίκτες των δύο μεγάλων της Γιούρολιγκ, όπως και ο Σανλί της Μπάρτσα.

 

Ο Νταμίρ Μουλαομέροβιτς στην πρώτη του μεγάλη διοργάνωση ως Εθνικός κόουτς της Χρβάτσκα έκοψε Μπέντερ, Ζίζιτς, ωστόσο έχει ακόμα τους ΝΒΑερ Μπογκντάνοβιτς, Ζούμπατς, Σάριτς, τους σταρ Χεζόνια, Πρκατσιν, Σμιθ, αλλά όσο αυτή η ομάδα δεν έχει γκαρντ με προσωπικότητα, κεφάλι δεν θα σηκώσει. Λείπει ακόμα ο Λούκα Σάμανιτς που βρίσκεται μεταξύ ΝΒΑ και G League

 

Μεγάλη απουσία για τους Μαυροβούνιους ο Βούτσεβιτς, τα προβλήματα θα μεγαλώσουν αν λείψει και ο γκαρντ Νίκολα Ιβάνοβιτς, ενώ η παρουσία των Ισπανών “Ράντο” (Ράντονσιτς, Ράντοβιτς), του Ντούμπλιεβιτς, του Ράντεμποου που εμφανίζεται πλέον ως ηγέτης, της μισής Μπουντούσνοστ και κυρίως του Κέντρικ Πέρι θα κρατήσει τους Μοντενέγκρους σε ένα καλό επίπεδο.

 

Από την Ιταλία ηχηρές απουσίες θα είναι αυτές των Μπελινέλι, Χάκετ, αλλά οι γείτονες έχουν υλικό για αντικατάσταση (Πολονάρα, Ντατόμε, Ντε Λα Βάλε, Γκαλινάρι, Φοντέκιο, Τεσιτόρι, Σπισού), ενώ σημαντικές απουσίες θα έχουν οι Γερμανοί. Δεν θα παίξουν οι ΝΒΑερ Μπόνγκα, Κλέμπερ, Χάρτενσταϊν, Μόριτζ Βάγκνερ, ο Πλέις, αλλά εκεί θα είναι ο έτερος Βάγκνερ, ο Σρέντερ, ο Βόιγκντμαν, ο Τέις αλλά εσχάτως και ο Γουάλερ Μπαμπ.

 

Βασίλισσα των απουσιών θα είναι η Γαλλία με μια 14άδα να μας λείπει για διάφορους λόγους από τα παρκέ του Ευρωμπάσκετ. Σημειώνουμε… Kοζιέρ, Μερμάν, Ντε Κολό, Μπατούμ, Ντιλικινά, Λοβέρν, Tζ.Xοάρντ, Λαμπεϊρί, Αλμπισί, Kίλιαν Χέις, Κίλιαν Τιγί, Ιβ Πονς, Αλμπισί, Φαλ. Δεν θα υπολογίσουμε στην λίστα και τον Γουενμπανιάμα που ακόμα είναι ανώριμος και δεν έχει φτάσει σε τόσο υψηλό επίπεδο. Και πάλι όμως οι Τρικολόρ είναι από τα φαβορί, ενδεικτικό της παραγωγικότητας ταλέντου που διαθέτει η χώρα. Και ΝΒΑερ (Μαλεντόν, Φουρνιέ, Καμπαρό, Γκομπέρ) και Γιουρολιγκάτοι (Ερτέλ, Οκόμπο, Χάουαρντ, Γιαμπούσελ, Πουαριέ).

 

Σημαντικές απουσίες θα έχουν και οι Σέρβοι. Από την τηλεόραση θα δουν τα ματς οι Μπογκντάνοβιτς, Ραντούλιτσα, Μαριάνοβιτς, Γιόβιτς, Ποκουσέφσκι, κόπηκε και ο Τεόντοσιτς, αλλά η μέχρι τώρα παρουσία των Μπιέλιτσα, Γκούντουριτς, Κάλινιτς, Μίτσιτς, Μιλουτίνοφ και φυσικά του μεγάλου Γιόκιτς δεν μειώνει τη δυναμική των Πλάβι.

 

Τέλος αναφορικά με τους Ισπανούς…; Οι Ρόχας δεν θα έχουν Ρούμπιο, Ροντρίγκεζ, Αμπρίν, (δεν χρειάζονται οι απαρχαιωμένοι Κλαβέρ, Οριόλ πλέον), ο ΝΒΑερ Αλντάμα δεν ασχολείται με την Εθνική, οι Μίροτιτς, Ιμπάκα ακόμα… χειρότερα, αλλά εκεί θα είναι τα καρντάσια Ερνάνγκομεζ από το ΝΒΑ, οι Γιουλ, Φερνάντεζ στο τελευταίο τους φλαμένγκο και ένα μείγμα νεαρών και έμπειρων ικανών παικτών που θέλει να συνεχίσει ότι έκαναν αυτό το καλοκαίρι οι μικρές Ισπανικές Εθνικές (Πάρα, Πραντίγια, Σίμα, Μπριζουέλα, Σάιζ, Αροστέγι). Α και με τόν όσο θόρυβο σήκωσε… και ο Λορέντζο Μπράουν.

 

Όλες οι υπόλοιπες Εθνικές μέχρι τώρα εμφανίζονται πλήρεις. Για παράδειγμα… Η Τσεχία με Σατοράνσκι, Μπάλβιν, Βέσελι, το Ισραήλ με Άβντια, Μαντάρ, τον ανερχόμενο Τσαχασβίλι και όλη την κλασσική σκληρή παρέα (Mπλατ, Μέκελ, Μένκο, Τζάλμασον, Ζούζμαν, Κοέν, Γκινάτ), η Ουκρανία με Μίχαλιουκ, Λεν, Πούστοβι (ΟΚ λείπει ο Λίποβι και ο γερο Κραφτσόφ), η Βουλγαρία με Βεζένκοφ και έναν εκ των Μποστ, Κράβις, η Ολλανδία του Δικέφαλου Φράνκε (δύσκολα πάντως θα προλάβει) και ορισμένων κλασσικών δεινόσαυρων (Χαρμς 2.21 π.χ).

 

Ακόμα η Γεωργία με Mαμουκελασβίλι, Μπιτάτζε (?), Σερμαντίνι, Σενγκέλια, Μακ Φάντεν, οι Άγγλοι με Ολασένι, η Ουγγαρία με Χάνγκα (μετά από πολλά χρόνια), το Βέλγιο με την γνωστή φρουρά (Εμβεμά, Τούμπα, Ντε Ζέου, Μπακό, Ομπάσοχαν, Σερόν, Τάμπου, Ζιλέ, Λεκόμτ, Σαλούμου) αλλά και τους εξαιρετικούς νεαρούς ψηλούς Μπρατάνοβιτς, Μπλέινγεμπεργκ.

 

Και τέλος οι πρωταθλητές Ευρώπης Σλοβένοι με Ντόνσιτς, καρντάσια Ντράγκιτς, Τσάντσαρ, Πρέπελιτς, Τόμπει (κλασσικός απών ο Ράντολφ), Μπλάζιτς, οι Πολωνοί με Σλότερ, Πονίτκα, Μπαλτσερόφσκι, και εσχάτως τον νεαρό ΝΒΑ (Σπερς) Τζέρεμι Σότσαν, οι Εσθονοί χωρίς σταρς στην γνωστή παρέα των Κίτσινγκ, Κότσαρ, Κουλαμάε, Ραγέστε, Βένε, Ντρέιερ, Γιόσαερ, Ντρελ, Ντόρμπεκ, Βάλγκε, οι Φινλανδοί με τον ΝΒΑερ Μαρκάνεν και την επίσης γνωστή… σπείρα των Κοπόνεν, Χαφ, Μάτσεν της ΑΕΚ, Ραιτάνεν, Νικάρινεν, Γιάντουνεν, Σαλίν, Χόπκινς.

 

Όσο τέλος για τους Βόσνιους…; Ερωτηματικό αρχικά η συμμετοχή τους στην διοργάνωση για οικονομικούς λόγους. Εφόσον τα καταφέρουν, υπάρχουν  οι ΝΒΑερ Νούρκιτς, Γκάρτζα που έχουν κληθεί στην προεπιλογή και φαίνεται οτι θέλουν να παίξουν, κανονικά οι Μούσα (της Ρεάλ πλέον), Άτιτς, Σουλειμάνοβιτς, Χαλίλοβιτς, Κάμενιας, Αλιμπέγκοβιτς και ο απαραίτητος (?) νατουραλιζέ Ρόμπερτσον από την άσημη Μανίσα.

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
  • Τελευταία Νέα
Scroll to Top