Συνέδριο Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών στη Θεσσαλονίκη: “Αυλαία” με πολλά συμπεράσματα

Ολοκληρώθηκε το Ετήσιο Συνέδριο Επιτροπών και Τοπικών Ενώσεων στη Θεσσαλονίκη, όπου στη διήμερη διάρκεια του καταγράφηκαν δεδομένα και στόχοι για όλο το Ελληνικό Μπάσκετ, με έμφαση στην Ανάπτυξη.

Αναλύθηκαν όλοι οι τομείς και οι δράσεις της Ομοσπονδίας, εκφράστηκαν προβληματισμοί και έγινε διάλογος για κάθε ενότητα, με ξεκάθαρο μήνυμα πως οι αλλαγές πλέον είναι ξεκάθαρες και θα γίνουν περισσότερες στο άμεσο και στο απώτερο μέλλον, για το καλό του Ελληνικού Μπάσκετ.

ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Στο ξεκίνημα της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου έγινε η παρουσίαση της προσπάθειας για τις Εθνικές ομάδες, Ανδρών και Γυναικών, όλων των ηλικιών.

Την παρουσίαση έκανε ο Δήμος Ντικούδης, όπου υπογράμμισε τι παρέλαβε η νέα διοίκηση και η διοικητική ομάδα των Εθνικών Ομάδων, τι έχει κάνει και που στοχεύει στο μέλλον.

«Θέλουμε να είμαστε στο Top-10 του παγκόσμιου ranking και στους Άνδρες και στις Γυναίκες, όσο δύσκολο κι αν ακούγεται αυτό. Πιστεύουμε ότι σύντομα θα έρθουν και τα μετάλλια, ενώ στις γυναίκες θέλουμε να είμαστε συνεπείς στις μεγάλες διοργανώσεις. Παρομοίως και στις μικρές ηλικίες, όπου στα κορίτσια θέλουμε να επιστρέψουμε σε όλες τις ηλικίες στην Α’ Κατηγορία» τόνισε μεταξύ άλλων.

Επεσήμανε, εξ άλλου, πως: «…To Προολυμπιακό τουρνουά είναι μια μεγάλη ευκαιρία να επιστρέψουμε μετα απο 16 χρόνια στους Ολυμπιακούς Αγώνες ενώ το Ευρωμπάσκετ Γυναικών που έχουμε αναλάβει μας δίνει τη δυνατότητα να προσελκύσουμε κορίτσια στο άθλημα» και στάθηκε στα Ευρωμπάσκετ Παίδων και Νέων, στην ανάπτυξη του «3×3» και στην παρουσία του Βασίλη Σπανούλη στον πάγκο της Εθνικής Ανδρών.

«ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ»

Το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος, σχετικά με τις Εθνικές ομάδες, και μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως:

«Θέλουμε να έχουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες σε ολα τα επίπεδα υποδομών και υποστήριξης στις Εθνικές ομάδες, να έχουμε τα καλύτερα teams, την πιο αξιοκρατική επιλογή παικτών, όμως το αποτέλεσμα είναι αυτό που κρίνει μια προσπάθεια, όσο καλή κι αν είναι. Αυτός ειναι ο αθλητισμός, όλα κρίνονται σε ένα σουτ, σε ένα ριμπάουντ, ποιος θα θυμάται όλα τα άλλα;», ενώ επεσήμανε πως είναι απαράβατη βούληση όλων η αξιοκρατική επιλογή των παιδιών για τις Εθνικές, έκανε αναφορά στα οικονομικά του Προολυμπιακού (2.7 εκ. ευρώ το παράβολο συμμετοχής στην προεπιλογή, 3,5 εκ. συνολικά θα στοιχίσει, όλα από χορηγούς εξασφαλισμένα) και υπογράμμισε τις δυσκολίες για το γυναικείο μπάσκετ, όπου πρέπει να αυξηθεί η «δεξαμενή» των αθλητριών, ιδίως στις μικρές ηλικίες και κατέληξε πως: «…Θελουμε θετική ενέργεια απ’ όλους, πρέπει να βοηθήσουμε όλοι να βελτιώσουμε το μπάσκετ, θελουμε εθελοντές για τις διοργανώσεις αυτές που πήραμε, τις μεγάλες, και όλοι γνωρίζουν πως οι πόρτες της ΕΟΚ ειναι ανοικτές σε όλους»

Ακολούθησε διάλογος με απόψεις και προβληματισμό για το παρόν και το μέλλον των Εθνικών Ομάδων…

ΤΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟ CSR

Ακολούθησε η παρουσίαση της δράσης ενός «νεότευκτου» τμήματος της Ομοσπονδίας, του CSR, του τμήματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, που την παρουσίασε ο επικεφαλής του Ζαχαρίας Σταγάκης.

Επεσήμανε πως πλέον το CSR «…εχει αναδειχθεί ως άμεσα λειτουργικό κομμάτι όλων των μεγάλων ομοσπονδιών και φορέων. Το 2022 συστάθηκε για πρώτη φορά το τμήμα και η ΕΟΚ ειναι η πρώτη ομοσπονδία που το έκανε ξεχωριστό».

Παρουσίασε τις δράσεις που έγιναν μέχρι στιγμής και του πλάνου για το μέλλον, όπως και το HBF PLUS που αφορά στην στρατηγική κοινωνικής και περιβαλλοντολογικής ευθύνης για την επόμενη 4ετια.

«ΣΥΜΜΑΧΟΣ» Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Για το τμήμα Ψηφιακού Μετασχηματισμού και την τεχνολογική «ενίσχυση» της προσπάθειας της Ομοσπονδίας και του αθλήματος, γενικότερα, μίλησε αναλυτικά ο υπεύθυνος Σαράντος Μιχαλαριάς.

Υπογράμμισε τη βούληση της διοίκησης να ψηφιοποιηθούν τα πάντα και να διευκολυνθούν έτσι τα σωματεία και οι αθλούμενοι και τόνισε πως: «…Όταν μας φώναξε ο κ.Λιόλιος, το πρώτο πράγμα που ζήτησε και κάναμε ήταν το Μητρώο. Το κάναμε, με ασφαλή τρόπο και πιστοποιημένο. Αυτό αποτελεί τη βάση, τις κάναμε όλες τις διαδικασίες ψηφιακά, πλέον όλα γίνονται ηλεκτρονικά. Έτσι ελαχιστοποιήσαμε τον χρόνο διεκπεραίωσης, πχ. Των μεταγραφών, που πλέον γίνονται σε χρόνο μηδέν» και υπογράμμισε πως επίσης έγιναν το Ψηφιακό Δελτίο, το Game Center, το Mobile App για τους κομισάριους, το web radio, το εβδομαδιαίο podcast και το μηνιαίο e-magazine, με πολλά θέματα και προβολή του μπάσκετ. Μίλησε, επίσης, για τη δημιουργία της Εθνικής Ομάδας Esports που είναι πλέον πολύ δημοφιλή στα νέα παιδιά και επεσήμανε πως οι στόχοι πλέον είναι η αυτοματοποιημένη μετάδοση όλων των αγώνων, η δημιουργία μιας streaming πλατφόρμας, όπως το ErtFlix, όπου θα υπάρχουν όλοι οι αγώνες, είτε Live, είτε on demand, και στο τέλος όλο αυτό θα καταλήξει σε μια εφαρμογή Smart TV.

ΤΟ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ MARKETING

Ο Γιάννης Χαμηλός αναφέρθηκε στο σκοπό του τμήματος μάρκετινγκ το οποίο χωρίζεται στους τομείς των αγώνων, της κοινωνικής ευθύνης, το creative, των εκδηλώσεων, το εμπορικό και την επικοινωνία. Επεσήμανε ότι ήταν πολύ σημαντικές κάποιες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για την ενίσχυσή του τμήματος, παρουσίασε τα καινούργια λογότυπα πρωταθλημάτων και διοργανώσεων, ενώ έδωσε κάποιες συμβουλές για τις Ενώσεις όπως η αύξηση της επιρροής, της αναγνωρισιμότητας, της συμμετοχής. «Να εκπαιδεύετε και να ενημερώνετε όλους τους παράγοντες που ασχολούνται με το άθλημα, να έχετε όσο γίνεται μεγαλύτερη παρουσία στο διαδίκτυο, να γίνουν νέα λογότυπα και website, να ψάξουμε για νέους τρόπους επικοινωνίας και να ενισχύσουμε τα τοπικά πρωταθλήματα», ανέφερε.

ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Ο Ντίνος Σβερκούνος μίλησε για τις διοργανώσεις και τα πρωταθλήματα. Τόνισε ότι στόχος από τον πρώτο χρόνο ήταν η αναβάθμιση όλων των πρωταθλημάτων, των κυπέλων, των Πανελληνίων και όλων των υπολοίπων διοργανώσεων. Αναφέρθηκε στην αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων της ΕΟΚ, στην αναβάθμιση των κυπέλλων Ελλάδας ανδρών και γυναικών, την προβολή των «μικρών» Πανελληνίων και των τοπικών πρωταθλημάτων. Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Elite League και τόνισε το θέμα της ονοματοδοσίας, της μεγάλης αύξησης της θέασης των αγώνων, τα κίνητρα σε νέους αθλητές.

Στην Α1 γυναικών υπάρχει συζήτηση για τη μετάδοση αγώνων και την ονοματοδοσία, έχει ήδη την οικονομική στήριξη και το κίνητρο για τη χρησιμποίηση των νέων παικτών. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες και τα πανελλήνια των «μικρών» τόνισε την αναβάθμισή τους, την μεγάλη προβολή των αγώνων τους και το ψηφιακό φύλλο αγώνων.

Για το κύπελλο ανδρών μίλησε για τη αναβάθμιση σε F8 με παρουσία πολλών θεατών και τηλεοπτική κάλυψη. Για τις γυναίκες είπε ότι ήταν σημαντικό η σύνδεσή του τελικού με τους άνδρες και ότι σκέφτονται του χρόνου να διοργανώσουν Final 4. Τέλος για τα επόμενα χρόνια  τόνισε στόχος είναι η ολοκλήρωση των αναδιαρθρώσεων και η επίτευξη εμπορικών συμφωνιών.

Ο Βαγγέλης Λόλιος σε παρέμβασή του αναφέρθηκε στο web-radio και τη σύνδεσή του μέσω του σάιτ της ΕΟΚ με όλα τα υπόλοιπα σάιτ που ασχολούνται με το άθλημα. Τόνισε για τους στόχους της Ομοσπονδίας σε ότι αφορά την αναβάθμιση όλων των διοργανώσεων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο και προέτρεψε τις Ενώσεις να ασχοληθούν σοβαρά με αυτό πάντα σε συνεργασία με την ΕΟΚ.

ΟΙ ΚΡΙΤΕΣ

Η Τάνια Μερίκα μίλησε για τους κριτές τονίζοντας ότι διαφοροποιούνται τα καθήκοντά τους λόγω του ηλεκτρονικού φύλλου αγώνα κάτι που γίνεται χρόνια σε διοργανώσεις της FIBA. Αναφέρθηκε στη χρησιμότητά του και τις ασφαλιστικές δικλείδες του. Καταργείται το χαρτί με περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα και γίνεται ευκολότερη η αρχειοθέτηση. Επεσήμανε τη ταχύτητα που πρέπει να έχει ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται απ’ τα σωματεία.

Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Ο Παντελής Ελευθεριάδης αναφέρθηκε στη διαιτησία τονίζοντας ότι το ηλεκτρονικό αρχείο των διαιτητών ήταν κάτι θετικό για την ομαλή διεξαγωγή των πρωταθλημάτων. Επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλές αποχωρήσεις διαιτητών και ευχαρίστησε την ΕΟΚ για την αποπληρωμή οφειλών που υπήρχαν από το παρελθόν.

Ο Στέλιος Κουκουλεκίδης τόνισε ότι η εκπαίδευση των διαιτητών είναι εβδομαδιαία με βίντεο και ερωτηματολόγιο στο οποίο απαντάνε με σκοπό τη μεγαλύτερη πρόοδο. Στόχος μας είναι να πλαισιώσουμε με Ελληνες διαιτητές τα πρωταθλήματα της FIBA και της Euroleague, κάτι στο οποίο μέχρι τώρα υστερούμε. «Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον καθώς υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι νέοι διαιτητές», τόνισε τελειώνοντας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Ο Ντίνος Σβερκούνος μίλησε για ζητήματα οργάνωσης και λειτουργίας. Τόνισε ότι ο σκοπός της ΕΟΚ ήταν να γίνει οργανισμός με τη δημιουργία ενός λειτουργικού οργανογράμματος, για να υπάρχει οικονομική σταθερότητα και βιωσιμότητα. Στα πλαίσια αυτά έγινε καινούργιο οργανόγραμμα, το οποίο λειτουργεί πλέον σωστά, υπάρχουν νέοι κανονισμοί και πειθαρχικά όργανα. Τέλος αναφέρθηκε στους μεγάλους στόχους και στις προκλήσεις της Ομοσπονδίας οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε κοινό στρατηγικό σχεδιασμό με τις Ενώσεις.

Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με επιτυχία το απόγευμα της Παρασκευής στο Ολυμπιακό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
  • Τελευταία Νέα
Scroll to Top