(Νέος) ΠΑΟΚ: Καλείται να κολυμπήσει σε πιο επικίνδυνα νερά

Ο ΠΑΟΚ έκλεισε το ρόστερ του στις 13/8, 9 ολόκληρες μέρες πριν την πρώτη συγκέντρωση. Για μια ομάδα που ταλαιπωρείται από οικονομικά προβλήματα, το… λες και βιασύνη.

 

Φανερή η αλλαγή φιλοσοφίας και στρατηγικής σε σχέση με πέρσι, ο Λυκογιάννης θα κληθεί να δοκιμαστεί και σε άλλο μοτίβο. Μια ομάδα πιο νεανική, πιο αθλητική, πιο αγκρέσιβ, λιγότερο ποιοτική αλλά και ποσοτική, με μεγαλύτερες εντάσεις και ταχύτητες, πιο ορθολογιστική σχεδιαστικά, αν και πάλι κάτι λείπει από το ορίτζιναλ «4» και το μπακ απ στο «1». Συνηθισμένα πράγματα…

 

 

Τα όπλα…; Έξι ξένοι, εκ των οποίων οι τέσσερις αρκετά άπειροι, αγγίζουν την κατηγορία που περιλαμβάνει τους “μη επαρκώς παιγμένους” και άλλοι δύο σε ένα πιο υψηλό επίπεδο ετοιμότητας, αλλά και ποιότητας (Ράιλι, Φράνκε).

 

Στην γενικότερη απειρία προσθέτεις και έναν πολύ αδύναμο (θεωρητικά για την επόμενη σεζόν, πρακτικά για το ότι έχουμε δει μέχρι πέρσι) Ελληνικό κορμό, ίσως τον πιο ευάλωτο που έχει παρουσιάσει ο ΠΑΟΚ στην πορεία του στην Α1 (από το 1986). Ας όψεται, σε πρώτο επίπεδο, η οικονομική ανασφάλεια και αδυναμία…

 

 

Το παραπάνω μείγμα φτάνει για να κάνει την σεζόν που ακολουθεί πολύ απαιτητική, δύσκολη, σκληρή και αναγκαία μαζικής στήριξης. Βέβαια το θεωρητικό μοιρολόι δεν φτάνει για να χαρακτηρίσει μια νέα ομάδα. Θα παίξει μεγάλο ρόλο η χημεία, το ψυχικό δέσιμο (τα αποδυτήρια λογικά θα είναι πιο ήρεμα φέτος), η οικονομική ηρεμία, η μερική αλλαγή νοοτροπίας του προπονητή, η τύχη (δεν έδωσε καλά δείγματα από νωρίς ε;) και τα ατομικά step up παικτών που δεν έχουν πολλές εικόνες και πατήματα σε τόσο απαιτητική λίγκα.

 

 

Δεν υπάρχει μέγεθος στην φροντ λάιν, κάτι που μπορεί να παίξει ρόλο στην Ευρώπη με αυτής της ποιότητας του αντιπάλους, όχι όμως απαραίτητα και στην Ελλάδα, όπου η πίεση, η ένταση και το τρανζίσιον μπορούν να αναπτυχθούν χωρίς το άγχος υψηλών στόχων. Υπάρχει το χαρακτηριστικό της έντασης στα γκαρντ, υπάρχει εκεί και μέγεθος, το ζήτημα είναι… ποσοτικοποιοτικό.

 

 

Πίσω από τον Ράιλι… κανείς. Θα δοκιμάζεται ο Χεντς, ίσως και ο Φράνκε που έχει κοντρόλ και εμπειρία. Ο Τσιακμάς είναι πολύ πίσω ακόμα, αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση, έτσι όπως σχεδιάστηκε σε αυτή την θέση ο ΠΑΟΚ, οφείλει στον εαυτό του να τρυπήσει το ταβάνι του.

 

 

Πέντε ενεργοί παίκτες από το “1” ως το “3” και σε αυτή την 5άδα υπολογίζονται και οι Καμπερίδης, Κέλι που ουσιαστικά αποτελούν το δίδυμο στο “3”. Δεδομένο φαίνεται-θεωρητικά πάντα για την ώρα-σε αυτή την θέση το ποιοτικό κενό… Λογικά εκεί θα συνεισφέρει και ο Πόλεϊ που είναι 4-3άρι. Έτσι πραγματικό 4άρι δεν υπάρχει, θα καλύπτει την θέση ο ρούκι από το UConn και λίγα μόνο λεπτά (θα είναι και ποιοτικά;) θα μπορούν να συνεισφέρουν Μαργαρίτης, Σλαφτσάκης, οι οποίοι μαζί με Ρένφρο, Χρηστίδη θα αποτελέσουν το ροτέισον και στο “5”.

 

 

Ουσιαστικά ο ΠΑΟΚ διαθέτει μια ενεργή 10άδα παικτών, στην οποία προστίθενται τρεις νεαροί χωρίς παραστάσεις (Ρούμογλου, Κωνσταντινίδης, Καλλιοντζής) και ο Τσιακμάς που ελάχιστα έπαιξε στον Απόλλωνα με ένα ματς την εβδομάδα. Στενό ρόστερ, χωρίς de facto Έλληνες πρωταγωνιστές, με το ευχέλαιο (για να μην επαναληφθούν οι περσινές ατυχίες) να είναι απαραίτητο και μάλιστα άμεσα.

 

Ο Λυκογιάννης καλείται να διαχειριστεί μια άλλη κατάσταση, πιο κοντά σε αυτή που είχε συνηθίσει στις προηγούμενες ομάδες του, στηρίζοντας πάντως και φέτος πολλά στο περιφερειακό σουτ από όλες τις θέσεις με Πόλεϊ, Χεντς, Κέλι, Φράνκε, Ράιλι (άλλη μια ευκαιρία στον Καμπερίδη), μήπως και δημιουργείται χώρος για να τελειώνουν φάσεις χωρίς πολύ πίεση ο Ρένφρο με τον Χρηστίδη, του οποίου η περαιτέρω βελτίωση μπορεί να αποδειχθεί κλειδί.

 

 

Σε κάθε περίπτωση… Έχοντας η ομάδα μια τόσο δύσκολη σεζόν μπροστά της με αλλαγή στρατηγικής, με μικρότερο μπάτζετ, με περισσότερη απειρία και πολύ απαιτητικά Ευρωπαϊκά ματς, είναι πλέον μονόδρομος ο κόσμος μαζικά να στηρίξει στο Παλατάκι.

 

Όχι για να στοχεύσει η ομάδα στα ψηλά, αλλά για να συντηρηθεί και να αποφύγει… τα επικίνδυνα χαμηλά, προσπαθώντας παράλληλα να συνεχίσει την εξυγιαντική πολιτική, μειώνοντας το δημόσιο της χρέος, μένοντας συνεπής στις υποχρεώσεις της. Αφού πρώτα κλείσει η σεζόν 2021-22, που έμεινε ανοικτή λόγω στοιχήματος και απουσίας χορηγού φανέλας.

 

 

Το ποτάμι γίνεται πιο άγριο, γεμίζει… πιράνχας και ο νέος ΠΑΟΚ καλείται και να το κολυμπήσει μέχρι να βρει ήρεμα νερά και να αποφύγει τις δαγκωνιές. Βέβαια σε αυτή την προσπάθεια δεν αποκλείεται, εφόσον λίγο αργότερα βρεθούν έξτρα ευρώ, να αγοραστεί και καλύτερος εξοπλισμός για την παραπάνω προσπάθεια. Τουτέστιν…; Μια επιπλέον κίνηση, ειδικά στην περιφέρεια με Έλληνα γκαρντ, αν και εφόσον ξεμείνει κάποιος που να μπορεί να παίξει ρόλο.

 

  • Ως αποτέλεσμα και μόνο και πέρα από το δεδομένο οικονομικό πρόβλημα που περιόρισε κινήσεις και επιλογές, το Ελληνικό ρικρούιτινγκ του ΠΑΟΚ σε σχέση με τους Έλληνες παίκτες που παραμένουν ελεύθεροι δημιουργεί σε αρκετό κόσμο προβληματισμό. Έφταιξε μόνο το πληγωμένο ταμείο;
  • Δεν παίρνει ριμπάουντ, δεν πασάρει, δεν κλέβει, δεν κόβει, δεν κάνει λάθη, σουτάρει καλά, βάζει βολές, τρέχει ικανοποιητικά, πιέζει με διάθεση. Θα έχει ενδιαφέρον να φανεί, αν ο Πόλει αποδειχθεί πιο επιδραστικός του Ζίριους Ουίλιαμς, τον οποίο ήθελε ο Λυκογιάννης για αυτή τη θέση.
  • Αναδείχθηκε όμως 6ος παίκτης της χρονιάς στην Big East. Είναι ένα παραθυράκι και αυτό… Αλλά με 17 ματς (φέτος) από… 0 ως 7 πόντους; Και με 21 ματς από… 0 ως 2 ριμπάουντ; Όλα αυτά για τον συντοπίτη του Τζόνι Ντεπ από το Μίραμαρ της Φλόριντα.
  • Πάντως στην Ελλάδα θα βρει (στο Λαύριο) τον συμφοιτητή του στο U Conn Αρ Τζέι Κόουλ, πρώτο σκόρερ πέρσι στο κολέγιο. Όσο για το μέγεθος του; Ριπόρτς από 6.7 ως 6.9… Από 2.01 ως και 2.06. Τον δίνουν και σμολ φόργουορντ.
  • Ο Φράνκε θα μπει στο γήπεδο κατά τα τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου. Ανέτοιμος ένας από τους δύο πιο βασικούς σου παίκτες στα πρώτα επίσημα ματς σε Ευρώπη και Ελλάδα… Καλά αρχίζει αυτό.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
  • Τελευταία Νέα
Scroll to Top